Zdravim vas,
potreboval by som ozaj fundovane odpovede na niekolko otazok. V sucasnej MotBoard mi zrejme odisli obidve DDR RAM patice. Pred casom jedna (ked som mal 2* 256 MB). Ked som nasiel chybu. tak som si zohnal uz poriadnu RAMKU 1 GB 400 MHz, doska podporuje 333 MHz a diagnosticky program tu 400stovku aj ukazoval na frekvencii 333. Ramka mi takto sla presne 1 mesiac a zacala mi pravdepodobne blbnut aj ta dobra RAM patica. PC sa zacal spravat prakticky tak isto, ako ked som mal obsadene obidva RAM patice s jednou dobrou a jednou zlou. Teda planujem vymenit MB za dalsiu, este nerozbalenu, pre DURON. Problem je, ze ta nova MB je uz ina, teda :
1. vyrobca v manuali uvadza, ze CPU Duron sa moze pouzit len do 1,2 GHz ( uvedene v manuali " ~1,2 GHz") a ja mam 1,4 GHz Duron. Mozem ho do tej MB instalovat bez rizika odpalenia CPU?
2. Manual uz neuvadza, ci je mozne pouzit 333 Mhz ramku, je tam myslim pre DDR rozsah 100/133 MHz (ak som to dobre pochopil). Rad by som tam dal tu 1 GB 400 MHz Ramku, ale bojim sa, ci sa neposkodi patica alebo RAMka.
3. Mam 8 x AGP graf. kartu, nova MB podporuje len 4x AGP. Aj sockety su rozdielne, v starej MB je socket s uzamykacou packou, v novej MB nie je packa. Graf. karta ma vystupok na uzamknutie. Da sa pouzit v novej doske ?
Mozno som to napisal komplikovane, ale mam fakt dilemu, ako dalej s tou vymenou dosiek. PC sa mi sice teraz rozbehne, ale pri hrach sa restartuje a dokonca pri poniektorych sa objavuju cierne blikajuce stvorceky, teda PC sa chova tak ako ked som mal 2*256 MB RAM a druha patica RAM bola vadna. Pretoze ked som nechal iba 1* 256 MB RAM, tak to islo rajt a po vymene za jednu 1 GB RAMku to slo normalne, bez problemov asi mesiac, ako to pisem hore. Vsetko to ukazuje na dosku a RAM patice.
Na nove PC si asi este pockam, preto volim moznu vymenu zakl. dosiek.
Vdaka za odpoved, -e.
Par otazok k vymene MB
pokial som spravne pochopil, mas lepsie komponenty ako dosku, to znamena ze ked doska podporuje len 333MHz ramky tak ked tu ramku tam das sa podtaktuje na 333 a pojde v pohode a procak ti pojde na 1.4 tak isto len asi navod bol mozno z doby ked bol len 1.2 duron, takze ked to zlozis dokopy malo by to ist, karta bude limitovana taktiez AGP4 slotom a to ze tam nie je packa nevadi, kartu zastrcis do slotu a prisrubujes ju k bedni
Vdaka za Tvoju reakciu. Ta doska, ktoru chcem pouzit, asi nepodporuje 333 MHz (manual to neuvadza, ale je mozne, ze vtedy este velmi neboli 333 MHz, moze to byt tym ako aj v pripade CPU. ako si uviedol v reakcii.), len menej, mozno sa to podtaktuje automaticky, len by som nerad aby doslo k poskodeniu ci uz dosky alebo RAMky.Sheep napísal:pokial som spravne pochopil, mas lepsie komponenty ako dosku, to znamena ze ked doska podporuje len 333MHz ramky tak ked tu ramku tam das sa podtaktuje na 333 a pojde v pohode a procak ti pojde na 1.4 tak isto len asi navod bol mozno z doby ked bol len 1.2 duron, takze ked to zlozis dokopy malo by to ist, karta bude limitovana taktiez AGP4 slotom a to ze tam nie je packa nevadi, kartu zastrcis do slotu a prisrubujes ju k bedni
//autoeditácia príspevku ( 27 Jun 2008, 6:48 )
Ano, dosku uz mam. Je to doska, ktoru som kedysi ziskal z reklamacie a este nikdy nepouzil. V niecom sa mi zda lepsia, ako ta co ju mam teraz, hoci ma podporu len 4x AGP, ale v BIOSe sa to da nastavit, co v BIOSe sucasnej dosky nie je mozne, ma dost blby BIOS. Inak, vyrobca je rovnaky, MATSONIC, len sucasna doska je MS 8188E a ta nepouzita MS 8157, cize starsieho typu. Uvazujem uz aj o kupe novej MB, este kym sa daju zohnat, ktora by vyhovovala uplne hardwaru, ale asi najprv skusim tu staru nepouzitu dosku. Ja viem, uplne NAJ je kupit nove PC, ale teraz mam ine vydavky, tak ozaj musim este pockat, aj ked by som to rad stihol, kym nebudu Eura.
-
krija
VIP
- Kontaktovať používateľa:
- k procesoru, skus na strankach vyrobcu pozriet, ci nie je k dispozicii update biosu. ak aj nie je, procesor bude pravdepodobne najproblemovejsim z komponentov, ktore si tu spomenul. je mozne, ze ho zle rozpozna, alebo ho nerozpozna vobec.
zisti si podrobnejsie info o tom durone, (CPU-Z, everest...), hlavne jadro, lebo ako vidis v prilohe, pracuju s roznymi napatiami.
- ram sa podtaktuje sama, ale nie na hodnotu 333, ale iba 266 MHz (ak je pravda to, co si uviedol o tej nepouzivanej mobo).
- graf. karta, by mala byt spatne kompatibilna, ale ak nie je, tak aj v tomto pripade hrozi problem s napatim.
zisti si podrobnejsie info o tom durone, (CPU-Z, everest...), hlavne jadro, lebo ako vidis v prilohe, pracuju s roznymi napatiami.
- ram sa podtaktuje sama, ale nie na hodnotu 333, ale iba 266 MHz (ak je pravda to, co si uviedol o tej nepouzivanej mobo).
- graf. karta, by mala byt spatne kompatibilna, ale ak nie je, tak aj v tomto pripade hrozi problem s napatim.