Olympus

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
RainbowSix
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Olympus

Príspevok od používateľa RainbowSix »

Chcalani mam digitalny fotak olimpus a chcem sa spitat ze ked nastavim rychlejsiu uzaverku objektivu tak ak objekt ktori fotim tak nebude rozmazany a ak ano tak sa chem spitat kde to nastavim dik
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

skôr pomalšiu, nie?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

A aký model to vlastne máš?
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

audio: rychlejsia uzavierka neda cas nato aby sa objekt rozmazal....

rainbow: ma ten fotak manualny alebo poloautomaticky rezim?

//edit by audiotrack: hej, zle som prečítal, ja že chce rozmazané fotky kôli nejakému efektu
RainbowSix
Light Professional
Light Professional

no model je c-750 tu je link co som nasiel onom na nete
http://www.dpreview.com/news/0303/03030 ... 40c750.asp
velmi sa do fotakov neviznam tak neviem ci sa to da nastavit ale viem ze stal pekne vela skoro 20 000 + vodozdorne puzdro .
No nechapem ako myslis ten manual alebo poloautomaticki dasatam anstavit aj aj ja pouzivam automatiku a Pri pohibe to strasne rozmazava fotky tak preto to chem dako nastavit
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

ma to manual aj prioritu casu, ale ten fotak som nemal v ruke ako vlastne ziadny olympus poriadne aby som ti vedel sfleku povedat ze co a ako... kazdopadne.... skus si nastavit namisto P/AUTO rezim A/S/M a tam sa pohrab v tom... ak rozumies po anglicky nemal by byt problem
RainbowSix
Light Professional
Light Professional

Maki napísal:ma to manual aj prioritu casu, ale ten fotak som nemal v ruke ako vlastne ziadny olympus poriadne aby som ti vedel sfleku povedat ze co a ako... kazdopadne.... skus si nastavit namisto P/AUTO rezim A/S/M a tam sa pohrab v tom... ak rozumies po anglicky nemal by byt problem
no mam problem v tom menu sa clovek tasko vizna je tam , camera,pic,card,set som akurat nasiel custom button a tam to bolo A/S/M ale ked som to potvrdil tak ma zase hodilo do set a nic sa nestalo nic no neviem to vtom menu najst ak by vam pomohlo mohol by som nafotit to menu ako vizera lebo ja to tam nevidim
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Hore tym kruzkom otoc do modu A/S/M, a v menu nastav S (pripadne M, no to uz je plno manualne). Potom so sipkami (neviem teraz ci hore/dole alebo vpravo/vlavo) zmenis uzavierku pri foteni. Uzavierkovy cas to su tie cisla v sekundach (1/1000, 1/500, ...)
RainbowSix
Light Professional
Light Professional

ok suer mamto len mi povecte ake cislo tam je hodne a cim idem scislami nissie tak tym je uzaverka pomalsia ci naopak rychlejsia ?A aku uzavierku mam nastavit ked idem fotit pr vistupujucich ludi na podiu alebo beziaceho psa :?:
A strasne dik dopredu
ppt
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ppt »

Nie som nejaky fotograf, ani sa tymito vecami velmi nezaoberam. No cim mas podiel tych dvoch cisel nizsi, tam je uzavierka rychlejsia (skor ti odfoti objekt). Cize napr 1/1000 ti odfoti rychlejsie ako 1/500. A teraz ake cislo je vhodne, to zavisi od toho co a v akom prostredi fotis. Ak fotis v tme, alebo v sere, tak ak das prilis rychlu uzavierku, tak budes mat fotku velmi tmavu. Ak ale das uzavierku dlhsiu, tak budes mat svetlejsiu fotku, ale zase je vyssia sanca, ze bude rozmazana (najlepsie pouzit stativ). Ak zase pouzijes dlhu uzavierku pri slnku, tak fotka bude prilis presvetlena.
RainbowSix
Light Professional
Light Professional

aha dobre vediet no potrebujem to do kinosali kde bude na podiu osvetlene a ja v tme tak preto neviem mohol by si aspon odhad povedat
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Musíš to vyskúšať (záleží totiž na veľa parametroch, napr. aj na svetlosti objektívu).
xaxaxa
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa xaxaxa »

RainbowSix napísal:aha dobre vediet no potrebujem to do kinosali kde bude na podiu osvetlene a ja v tme tak preto neviem mohol by si aspon odhad povedat
preboha, ta tvoja gramatika - vyuzi prazdniny a vela sa uc!!!

Ale k veci: ak chces rozmazat pozadie, potrebujes zvacsit clonu (to je to co sa ti ukazuje ako F 2.8, F5, F8 atd. Nastav co najnizsie cislo F, a snas sa prisposobit vzdialenost k objektu, tak aby si mal pozadie rozmazane. Clona sa nastavuje zvycajne cez AV tlacidlo. toto je ale na kompaktoch problem, nie kazdy to zvladne na akej-takej urovni..(iba ak tak pri Makre)

Ak chces fotit bezaiceho psa, tak tam potrebujes rychlu uzavierku (Tv) ktora sa udava asi ako 1/200, 1/500, 1/1000..cim vacsie cislo (1/1000+) tym je rychlejsia a cvaknes aj letiaceho psa - musi byt ale velmi dobre svetlo, inac tam buds mat tmu.

Ak chces fotit spevaka na podiu, tak okrem dobreho, stabilizovaneho zoomu, vysokeho ISO cisla musis nastavit "metering" (meranie expozicie) na "bodove" (po americky "spot") vtedy ti fotak zameria svetlo len konkretneho objektu na ktory zamieris, cize aj spevak osvetleny svetlami bude viditelny.
Napísať odpoveď