Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

jackb
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa jackb »

odkial sa vzala hmota?
este otazka: ako ti niekto vnucoval vieru? nutili ta modlit sa? alebo ti povedali aby si bol v kostole ticho a pocuval? toto mi vysvetli
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

skor by som povedal ze ked bol mensi babka mu davala peniaze na kofolu a cukriky ..teraz mu uz nedava a tak na vieru zanevrel

poltergeist: ty si myslis ze krestan sa nezmieta v dileme medzi tvojimi nazormi a krestanskymi? kazdy den!!!
lenze ja na rozdiel od teba akosi nemozem uverit ze ked vidim usmievajuce sa krasne dievca alebo vonavu cervenu ruzu vznikli akousi debilnou pulzujucou hmotou to je rozdiel medzi nami a vami ... tak toto uz by sme mohli nechat tak nemyslis?

//petokozel: ved neviem mozno ani neni a pravdu mate vy
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

heh tak teda dobre, boh stvoril tu tvoju prahmotu ale nechapem kde sa tu nabral on sam, kto kur*a fix stvoril jeho??,hmm mozno tu je este niekto,hmm nejaky kurevsky vymakany super boh

//autoeditácia príspevku ( 04 Jul 2008, 16:38 )
jackb napísal:odkial sa vzala hmota?
este otazka: ako ti niekto vnucoval vieru? nutili ta modlit sa? alebo ti povedali aby si bol v kostole ticho a pocuval? toto mi vysvetli
ale ved takto to funguje - rodicia poslu deti do kostola aby mali kludne svedomie,sami pritom sedia doma
- sam povedz, koli comu vlastne chodis do kostola??
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

peterkozel napísal:heh tak teda dobre, boh stvoril tu tvoju prahmotu ale nechapem kde sa tu nabral on sam, kto kur*a fix stvoril jeho??,hmm mozno tu je este niekto,hmm nejaky kurevsky vymakany super boh

//autoeditácia príspevku ( 04 Jul 2008, 16:38 )
ale ved takto to funguje - rodicia poslu deti do kostola aby mali kludne svedomie,sami pritom sedia doma
- sam povedz, koli comu vlastne chodis do kostola??
nepouzivaj vulgarizmi, dostanes basu :wink:
pre veriacick krestanov je Boh vecny. ten kto stvoril prahmotu, rozhybal BigBang
preco chodim do kostola? lebo som sa presvedcil, ze Boh existuje. ked som bol v srackach a poziadal som ho o pomoc pomohol mi a viem, ze ked znova budem potrebovat pomoc vo velkom probleme ak ho o to patricne poziadam pomoze mi.
okrem dakovania a prosenia za seba, chodim prosit za ludi, ktori pomoc potrebuju viac ako ja a aj za duse tych, ktori uz niesu medzi nami...
moze byt?
tiez som do kostola nechodil, koli tomu ze je rozpor medzi mojimi nazormi a oficialnymi nazormi Cirkvi, ale zistil som ze je lespie v tom kostole byt...
peterkozel
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa peterkozel »

jackb napísal:nepouzivaj vulgarizmi, dostanes basu :wink:
pre veriacick krestanov je Boh vecny. ten kto stvoril prahmotu, rozhybal BigBang
preco chodim do kostola? lebo som sa presvedcil, ze Boh existuje. ked som bol v srackach a poziadal som ho o pomoc pomohol mi a viem, ze ked znova budem potrebovat pomoc vo velkom probleme ak ho o to patricne poziadam pomoze mi.
okrem dakovania a prosenia za seba, chodim prosit za ludi, ktori pomoc potrebuju viac ako ja a aj za duse tych, ktori uz niesu medzi nami...
moze byt?
tiez som do kostola nechodil, koli tomu ze je rozpor medzi mojimi nazormi a oficialnymi nazormi Cirkvi, ale zistil som ze je lespie v tom kostole byt...
vidis, ja som zas opacny pripad, ja som do kostola chodil 20.rokov a ked som bol v srackach tak ziadna pomoc neprisla...takze nemam dovod tam chodit...
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

akoze verit tomu ze ti Boh pomoze je premna pri najmensom smiesne :)

//Filipito: ja aspon existujem :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

fruxo napísal:akoze verit tomu ze ti Boh pomoze je premna pri najmensom smiesne :)
tak ty si mi smiesny

ja by som to povedal tak ako jackb
Vigor
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vigor »

A mne vzdy prisli najsmiesnejsie debaty typu...

1: Boh je.
2. Nie Boh nie je.
1. Ale je, ja to viem.
2. Blbost, urcite nie je.

Dokazy nikde z jednej ci druhej strany, debata trvajuca tak dlho a predsa s minimalnou nadejou na rozlustenie.

Kebyze sa kazdy stara do svojej viery/neviery to by sa nam zilo.
mastermind
VIP
VIP

Príspevok od používateľa mastermind »

fruxo napísal://Filipito: ja aspon existujem :)
chces tym povedat ze ty ano a boh nie? vyborne. takze ked vies povedat, ze boh neexistuje, musis presne vediet povedat co boh je.
len preto, ze ty si slovo boh interpretujes tak, ze nemoze existovat (stary baci sediaci na mraku), to este neznamena, ze neexistuju ine interpretacie tohto abstraktneho pojmu.
staci ze niekto slovo boh interpretuje inak a uz je tu nekonecna debata o existenicii/neexistenicii boha.
Preto este raz. Ked sa chceme bavit o bohu, tak si povedzme najprv co boh je. inak je to strata casu
vivaSlovakia
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa vivaSlovakia »

mastermind napísal:chces tym povedat ze ty ano a boh nie? vyborne. takze ked vies povedat, ze boh neexistuje, musis presne vediet povedat co boh je.
len preto, ze ty si slovo boh interpretujes tak, ze nemoze existovat (stary baci sediaci na mraku), to este neznamena, ze neexistuju ine interpretacie tohto abstraktneho pojmu.
staci ze niekto slovo boh interpretuje inak a uz je tu nekonecna debata o existenicii/neexistenicii boha.
Preto este raz. Ked sa chceme bavit o bohu, tak si povedzme najprv co boh je. inak je to strata casu
reagoval som vtedy na prispevky nadomnou, ze chodi do kostola a Boh mu pomohol ked bol v srackach... takze v tomto pripade Boha beriem ako nejaku vyssiu moc ... a ja si myslim ze ziadna takato vyssia moc neni realna resp. neexistuje... mne to pripada takto, ze mu nieco vyslo a automaticky to pripisuje Bohu
Kels
King
King

Príspevok od používateľa Kels »

necital som celu debatu (vsetkych 90 stran) preto sa ospravedlnujem ak napisem co uz niekto napisal...

Osobne si myslim ze Boh nieje. Myslim si ze "Boh" je nieco co si ludia vytvorili/vymysleli, pretoze nedokazali pochopit "co to vsetko pohana" (svet ako taky ako vznikol...) proste museli mat nejake vysvetlenie preto .. aspon tak to vnimam... nechapali ze vsetko moze fungovat len "tak" ... a preco by vlastne nemohlo? na pochopenie takychto veci si myslim ze clovek ako taky nato nema vyvinute chapanie

(sak je vseobecne zname ze clovek vyuziva len cast svojho mozgu, mozno keby dokazal viac .. kto vie :D )
Blacky
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Blacky »

som veriaci verím v boha aj vo všetko čo je v biblii ale tá cirkev je niečo hrozné :x
matus87
Expert
Expert

Príspevok od používateľa matus87 »

Áno verím že Boh existuje, že niekto nad nami nás chráni, do kostola nechodím často, lebo som za prvé lenivý a za druhé by som nemohol byť v spoločnosti niektorých ľudí bez hanby čo tam chodia..toto možno nie je len môj prípad...Nie je katolík len ten čo chodí do kostola, ale aj ten čo si počas dňa nájde čas a pomodlí sa, nielen za seba ale aj za tých čo to potrebujú. A z toho čo som povedal možno niekto usúdi že nemam pravo sa nazývať akože veriacim...a je mi to jedno, lebo ked sa da ja pomôžem..
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

A v ktoreho boha verite? :).Myslim si ze krestania su rovnaka sekta ako jehovisti atd atd ... Ide tam fakt o vieru v boha?Preco musim na birmovke vediet 10ro ako ko*ot novu verziu.Tam nejde o podstatu.Fararikovia si naucia ludi a sfanatizuju ich a potom maju o dalsich 20 korun viac v kosicku.Preco stare babky pri spomenuti satana ma idu zakopat pod zem?Ved satan predsa logicky existuje ked existuje aj boh (pokial viem satan je spominany aj v biblii a biblia jeho existenciu nepopiera).Su tie babky (40% kostola) vazne veriace alebo nie?Clovek co veri IBA v dobro alebo IBA v zlo je prinajmensom blbec.A nezabudnite mi dat fanatici nepodpisane K-.Tesim sa

edit : // vec verejna - duchu svaty
Poďte všetci do kostola
Už vás farár už vás volá
poďte všetci do kostola
Mozgy si vymývať
poďte všetci do kostola
Prispejte im na cirkev
Ak vhodíte drobné mince
Postihne vás boží hnev

Oni sú sloboda a pravda
Vaša hlúposť ich nové autá
Na školy peniaze nemáme
Nemocnice sú nedostavané
Keď však treba stavať faru
Peniaze sa rýchlo nájdu

V kostole boha oslavujú
A vonku naňho zabúdajú
Keď zhreším pomodlím sa
A do neba dostanem sa

Duchu svätý s tvojou mocou v sláve boha amen
nenechaj nás kráčať nocou osvieť rozum náš
P41NK1LL3R
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa P41NK1LL3R »

Podstata sa všeobecne vystihnúť nedá, ide o subjektívne odpovede...
Navyše dvaja "veriaci" ľudia nie sú nikdy rovnakí a nedá sa podľa jedného príkladu uviesť smerovanie skupiny...
Pohľad na "dobro" a "zlo"... to isté, toto nie je 'čistá diskusia', nie sú zavedené axiómy a z toho dôvodu sa nedá popierať resp. vylučovať akýkoľvek postoj k akémukoľvek chápaniu výrazu 'b/B(oh)'...
Zároveň ale ide o to, že najmä ľudia pokrstení ako katolíci, ktorí neskôr svoj pohľad zmenili, hľadajú dôvod tejto "zmeny" v negatívach...
A to je podľa mňa zbytočné, pretože ak som našiel lepšie východisko, vieru, odpoveď na ontologickú otázku, nemusí ma zaujímať nezhoda s tou predchádzajúcou...
Ja používam výraz "boh" vtedy, keď sa moja viera/koncepcia zhoduje a približuje iným... inak slúži len na pomenovanie Idey...
matus87
Expert
Expert

Príspevok od používateľa matus87 »

Dieg0 napísal:A v ktoreho boha verite? :).Myslim si ze krestania su rovnaka sekta ako jehovisti atd atd ... Ide tam fakt o vieru v boha?Preco musim na birmovke vediet 10ro ako kok**** novu verziu.Tam nejde o podstatu.Fararikovia si naucia ludi a sfanatizuju ich a potom maju o dalsich 20 korun viac v kosicku.Preco stare babky pri spomenuti satana ma idu zakopat pod zem?Ved satan predsa logicky existuje ked existuje aj boh (pokial viem satan je spominany aj v biblii a biblia jeho existenciu nepopiera).Su tie babky (40% kostola) vazne veriace alebo nie?Clovek co veri IBA v dobro alebo IBA v zlo je prinajmensom blbec.A nezabudnite mi dat fanatici nepodpisane K-.Tesim sa
Pre každého veriaceho je jeho Boh ten pravý, či je to žid, kresťan hindista...to každý kto v niečo verí je sektár?..to môžem pokojne napísať o tebe že si neveriaci, roznášaš bludy, a že patriš do sekty xy(nemyslím si to o tebe samozrejme len pre ukážku)... A v jednom máš pravdu tak ako ľudia majú chyby tak ich má aj cirkev, a cirkev to nie je náboženstvo tak pozor, niekedy mi je však až na zaplakanie čo tí dnešní "duchovní otcovia " ako sa samy nazývajú už vystrájajú. Nedávno dokonca jeden odmietol pokrstiť chlapčeka len preto, že ho vychováva slobodná mamička, alebo noví farár vyhodil z fary toho starého, lebo mu vraj skončilo učinkovanie v danej obci a toto je hanba cirkvy a tí čo by mali ísť ľudom príkladom vodu kážu víno pijú. Kebyže tu mám spomenúť všetky moje názory na cirkev tak by som sa tu opísal textu... Preto ti poviem jedno ak si dobrým človekom, druhým neubližuješ a máš čisté svedomie nemusíš sa pchať k žiadným vieram nasilu, aj tak ťa každí bude súdiť podľa skutkov.

Kámo a K- pre teba u mňa nehrozí ja názory beriem :cookies:
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Len tak mimo, nechcem vam to tu rusit, ale neda mi povedat co sa mi stalo pred par dnami...

Chdoim teraz do franczuskej alliancie v Toulouse a co student to z inej krajiny, no a bol som na pikniku kde sa kazdy s kazdym zoznamoval.. a narazil som na jedneho mladeho chalana povedali sme si mena, krajiny odkial pochadzame(on myslim ze z jordanska) a jeho tretia otazka ma zarazila, v aku vieru verim :shock: Flash ze co sa pyta? som sa otocil na pate... maj sa bratu som si povedal... :roll:
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Retne: Co je na tom divne?
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Fabo napísal:Retne: Co je na tom divne?
Teba sa bezne ludia pytaju ze akeho si vierovyznanie? Ja neviem ze ci sa ma niekto nieco take uz spytal. Clovek sa bavi, ochutnava veci z celeho sveta a on tam zabije taku otazku... a potom tam ide hovorit ze aky maju dobry system ucenia ze ak niekto nieco nevie tak dostane supu po ruke s palicou... oni su fakt niekde pred opicami...
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

ja mam len taku malu otazocku, pred par dnami v latinskej amerike zhodil vietor plny autobus veriacich(akurat isli paradoxne z bohosluzby) z mosta do rieky... prezil to jeden 16 rocny chalan, ktory sa zachranil vdaka sebe, ze vyskocil vcas...

ako to ze ich neochranil/nezachranil ? ved isli akurat z jeho ospevovania... z kostola

staci si pozret krimi noviny, alebo noviny, proste nejaku spravodajsku relaciu, a ak sa pritrafi, tak aj veriacich postihne rovnaky osud ano neveriacich...

alebo napr udrel blesk do kostolnej veze a je na rozpadnutie cely kostol... co tak ze to neochranil ?

mam taky pocit, ze to je nejake divne, ak sa stane nieco dobre, chvalite boha, ak sa stane nieco zle davate to za vinu diablovi... tak preco ked sa nieco zle stalo, nezakrocil pan BOH ?

ja som ateista, svoj osud si riadim sam(ak JA nepojdem cez cestu a JA sa nepozrem na obe strany, tak MNA zrazi auto....) a neverim na nic, co sa neda dokazat... pokial nepojdem osobne s bohom na pivo, tak v neho verit nebudem, ved to je smiesne.... napr aj moja babka verila cely zivot, modlila sa k nemu kazdu noc, a zaujimave ze jej to bolo nic platne, aj tak ju zrazilo auto.... otec zase pre zmenu dostal infarkt s mozgovou pozarkou naraz... a tiez veriaci... akosi to nefunguje co ? tak na co stracat cas ?
Napísať odpoveď