Vážny problém: úzky chrbát

O športe...
Nonickname
Novice
Novice

Vážny problém: úzky chrbát

Príspevok od používateľa Nonickname »

Zdravím všetkých,

mám taký vážny problém: (lepšie videiť na obrázku) normálny chalan (na obrázku) má taký chrbát, že sa mu hore rozširuje (zelená čiara), čiže tvar celého chrbáta tvorí akýsi trojuholník. Ja mám chrbát ale rovný, nerozširuje a (prerušovaná, červená čiara na obrázku) Chcem sa opýtať na nejaké cviky, ktoré by mi ho pomohli "rozšíriť" a mali by byť jednoduhšie vzhľadom na môj zdravotný stav (popísaný nižšie).

Mám 13 rokov (teda do posilky nemôžem), chalan na obr. taktiež . Výška okolo 172cm váha asi 52 Kg. Som dva roky po onkologickej liečbe (chemoterapia+rádioterapia). Momentálne by som nemal cvičiť veľmi fyzicky/kondične namáhavé cviky. Pred chorobou som 4 roky chodil na plávanie. Pol až trištvte roka po liečbe mama chcela, aby som robil nejaký šport, no všetky čo som navrhol mama alebo onkologička zamietla (v tej dobe boli pre mňa príliš namáhavé). Prinútila ma teda chodiť na spoločenské tance (ľudia to bolo hrozné). Okamžite som s tým chcel prestať, lenže musel som robiť nejaký šport. Našťastie mi potom odišla (tanečná) patnerka a spolu s otcom som mamu presvedčil, že už nemusím tancovať. Nenávidel som to. Teraz nerobím žiaden šport, len cvičím s činkami. Ešte by som vás poprosil okrem typov na cviky na chrbát aj tipy na cviky na hrudník. Budem vám veľmi vďačný.
Prílohy
Obrázok
Obrázok
erytrocyt
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa erytrocyt »

Ktoré športy ti lekárka zakázala?
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

podla mna ak ti vyslovene nezakazala plavanie, tak to je idealne- posilnis cele telo, zmohutneju ti ramena :)
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Njn plavanie, je asi naj moznost, na zaciatok si nic lepsie neviem predstavit a ked si to uz niekedy robil , tak to o to lepsie... drzim palce :wink:
Nonickname
Novice
Novice

Plávanie je doteraz zakázané, pretože je tam veľké riziko nakazenia sa infekčnými chorobami (stále mám zníženú imunitu). Ostatne teraz môžem robiť už všetko okrem vytrvalostného behu atď. lenže problém je v tom, pretože som predtým plával, už sa nikde nemôžem zaradiť, keďže niesu pre môj vek začiatočnícke skupiny. Chcel som basket, kajaky, ale z tohto dôvodu sa to nedalo, proste v mojom veku niesú začiatočníci, a bolo by to divné, keby som tam chodil s malými 6-7 ročnými deťmi. Veľmi občasne chodím na tenis a chcel by som začať hrať golf, to je asi jediné čo môžem teraz začať, lenže ja by som sa vás chcel opýtať na nejaké cviky na ten chrbát a hrudník, čo môžem doma cvičiť- s činkami a tak. inak ďakujem za odpovede.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak najlepsia na ten chrbat je hrazda: http://www.suplementy.sk/Zhyby-na-hrazde.aspx
Ale na to, aby si sa zdvihol sam treba dost trenovat, preto je lepsia taka so zavazim, kde sedis a tahas hrazdu nadol, tam si mozes postupne zvysovat hmotnost zavazia, no to si asi nemozes zadovazit :?
A potom dost robia aj ramena: http://www.climb.sk/view.php?cisloclanku=2006120019
//tak na tej istej stranke je aj cvik na chrbat s jednoruckami: http://www.climb.sk/view.php?nazevclank ... 2006120017
Nonickname
Novice
Novice

GothaR napísal:Tak najlepsia na ten chrbat je hrazda: http://www.suplementy.sk/Zhyby-na-hrazde.aspx
Ale na to, aby si sa zdvihol sam treba dost trenovat, preto je lepsia taka so zavazim, kde sedis a tahas hrazdu nadol, tam si mozes postupne zvysovat hmotnost zavazia, no to si asi nemozes zadovazit :?
A potom dost robia aj ramena: http://www.climb.sk/view.php?cisloclanku=2006120019
dik, to druhe vyskusam
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Keď chceš, basketbal, tak choď hrať basketbal.. predsa nie všetci chodia do klubu.. niektorí chalani si chodievajú aj vonka zahrať streetball.. privtieraš sa, povieš im, že ti to veľmi nejde a či na teba nemôžu brať trochu ohľad.. skúsiš to a pri nich sa veľa naučíš.. ak si ťa obľúbia, tak ťa budú aj učiť.. a tak sa naučíš rýchlejšie, ako pri začiatočníkoch.. Uvediem príklad.. :wink: dávnejšie som hrával len za školu(ešte stále hrávam) volejbal.. chalani ma prehovárali, aby som šiel s nimi hrať s mužmi(2. liga)ale ja som nechel.. až som jedného dňa šiel.. asi mesiac, či dva trvalo, kým ma vystriedali len na jeden set, do vtedy som sa vždy len pozeral a otáčal čísla na bodoch.. samozrejme rozcvička.. a tak. Teraz po dlhšej práci som dá sa povedať neoddeliteľná súčasť tímu... prepracoval som sa na nahrávača a moje miesto je zatiaľ v základe pevné.. :) chalanov som si obľúbil a vychádzam s nimi super. No pri začiatkoch na mňa zazerali, neustále ma poučovali, dávali mi pocítiť, čo neviem.. ale teraz som proste jeden z nich.. a spolu tvoríme tím.. Poviem ti, že sa nemáš čoho báť.. ani ja nie som žiaden svalovec.. a kamarát si zo mňa doteraz robí srandu, že ako varia v koncentráku..(lebo on má skoro 2 metre a 100kg a ja 184 a okolo 60kg :D ) Treba len zabojovať.. a ono to pôjde.. nie sú všetci ľudia svine.. a keby si aj chodil medzi tých chalanov v tvojom veku na ten basketbal.. a povedal trénerovi, o čo ide.. čo máš za problém a že by si chcel hrávať, myslím, že by ti nepovedal nie.. ale snažil by sa ti pomôcť možno aj trochu individuálnym tréningom.. alebo by ťa zaradil medzi nich a tam by si sa naučil tiež.. netreba sa báť aj hovoriť o tom, čo ti bolo.. nie je to predsa žiadna hanba.. proste sa to stalo a ty si to premohol a za to máš u mňa rešpekt.. moja babka nad tým nevyhrala.. netráp sa, ono príde všetko časom.. len sa netreba báť ísť za tým, čo chceš.. :wink: držím ti palce a napíš, ako to dopadlo..
Retne
Darca
Darca

len tak mimo ma napadol florbal, s tymto sportom sa zacina o dost nskor, kedze to je novy sport... ano najdes aj kluby kde sa zacina od 6 rokov trenovat, ale mam kamarata ktory zacal v 17, je dost drevo do toho, ale na kazdom treningu maka, zdokonaluje sa a to ze nehrava zapasy nie je az taka podstata, hlavne je ze sportuje... :wink:
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ma zakazany vytrvalostny beh, na florbal by asi dostal infarkt..ja osobne si myslim ze aj napriek zdravotnym problemom, by sa ti ramena este mohli rozsirit, vzhladom na to aky mas vek. nikde nie je napisane ze kazde decko po dosiahnuti veku 13r. chyti muzsku postavu
Retne
Darca
Darca

Tak je dost vytrvalostny, ale na treningoch by nemusel ist na 100 % , btw napadol ma este bedminton :)
Brian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Brian »

Nechapem preco hovorite o ramenách... Jemu ide o trojuholník na chrbte... čiže jednoznačne odporučam príťahy na hrazde, ako už bolo povedané vyššie. Rob variácie v šírke úchopu a chrbát sa ti pekne rozvinie. A dvíhaš vlastnú váhu, čiže by to nemalo byť nijak extra namáhavé a mal by si to zvládať.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Brian napísal:Nechapem preco hovorite o ramenách... Jemu ide o trojuholník na chrbte... čiže jednoznačne odporučam príťahy na hrazde, ako už bolo povedané vyššie. Rob variácie v šírke úchopu a chrbát sa ti pekne rozvinie. A dvíhaš vlastnú váhu, čiže by to nemalo byť nijak extra namáhavé a mal by si to zvládať.
No ja ked som zacinal, tak som vlastnu vahu nevedel dvihnut ani nahodou :) Zacinal som tak na polovici. A ramena podla mna patria k tomu trojuholniku, samozrejme by sa mali cvicit spolu s chrbatom, ale iba siroky chrbat a uzke ramena spolu nemozu vyzerat dobre.
Brian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Brian »

GothaR napísal:No ja ked som zacinal, tak som vlastnu vahu nevedel dvihnut ani nahodou :) Zacinal som tak na polovici. A ramena podla mna patria k tomu trojuholniku, samozrejme by sa mali cvicit spolu s chrbatom, ale iba siroky chrbat a uzke ramena spolu nemozu vyzerat dobre.
Jj sak jasne.. ale taku kombinaciu že široký chrbát a uzke ramena to som este ani nevidel... :D A co sa týka toho dvihania vlastnej váhy.. jasne že nie kazdy to zvlada, zalezi hlavne na postave a vahe daneho človeka.. ak má niekto 100kg tak jasne ze sa nezodvihne hned ako nikto co má 55-60kg ked zacína cvicit... je to individualne, ja ked som zacinal zvladal som tak 2-3 opakovania sam, potom s podopretými nohami... takže ak nechce chodiť do posilky a chce cvicit hrazdu aj ked sam nevladze odporucam podoprieť nohy a ked sa nevladze ťahať pomože si... postupne sa to zlepsí a bude vladať aj sám...
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

podla mna je najjednoduchsi a zaroven velmi ucinny cvik obycajne kliky... skus zacat s tymto. istotne nic nepokazis
Grosay
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grosay »

Skolacik napísal:podla mna je najjednoduchsi a zaroven velmi ucinny cvik obycajne kliky... skus zacat s tymto. istotne nic nepokazis
On sa stazuje na chrbat, nie na prsia...

Ako tu uz bolo spomenute - hrazda, alebo potom pritahy cinky k hrudi v predklone, ale kedze si zaciatocnik, radsej to rob tak, ze si lahnes na lavicku bruchom dole a cinku/jednorucky budes pritahovat v lahu. Ale asi bude problem najst taku lavicku, ktora nie je moc nizka alebo prilis vysoka. GothaR ti tu hodil vyborne cviky na ramena - http://www.climb.sk/view.php?cisloclanku=2006120019 . Od ramien sa odvadza aj sirka chrbta.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Myslim si ze ked uz budes pri tom cviceni nebude na skodu robit aj zopar cvikov na hrudnik, ruky a nohy.

Tiez by som popri tom chrbte doporucil aj mrtvy tah, aby sa spevnil uchop a cely chrbat, samozrejme ale nie az tak tazkymi vahami aspon na uvod.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Skolacik napísal:podla mna je najjednoduchsi a zaroven velmi ucinny cvik obycajne kliky... skus zacat s tymto. istotne nic nepokazis
Akurat ze kliky su na prsia :)
Brian: suiroky chrbat a uzke ramena si nevidel asi prave kvoli tomu, ze ked uz niekto cvici chrbat, tak cvici aj ostatne partie.
kali520: ale on este na plnohodnotne posilnovanie nema vek, mohlo by mu to uskodit
hatamrc
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa hatamrc »

jasne ze kliky ,a mozes skusat zo zvysenej polohy ,normalne na siroko na uzsie .......tam je milion sposobov, ja cvicim uz tri roky len so svojou vlastnou vahou viac menej
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

GothaR napísal:kali520: ale on este na plnohodnotne posilnovanie nema vek, mohlo by mu to uskodit
Rovnako by mohli uskodit aj ostatne cviky. V podstate je jedno ci robi pritahy v predklone alebo mrtvy tah ak pri tom robi spravnu techniku a neprahna to s vahami.
Napísať odpoveď