Poskladanie PC

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Dandy666
Novice
Novice

Poskladanie PC

Príspevok od používateľa Dandy666 »

Chcem sa Vas spytat na zakladne chyby, ktore robia zaciatocnici pri stavbe pc. Do pc sa trosku vyznam, robievam kolegom pocitace ked im napr padne system a podobne veci, ale hardware moc nie. Pc uz pouzivam cca 10 rokov, ale k stavbe som sa este nikdy neodhodlal. Teraz by som si chcel sam nejaky poskladat. Vedeli by ste mi poradit comu sa vyvarovat. Viem, ze medzi CPU a chladic patri pasta, ze ram pamete su nachylne na staticku energiu, ale zaujima ma aj ci je nejako potrebne odizolovat zakladnu dosku od skrinky a pod. Nerad by som spravil niekde chybu a skrat by mohol poskodit nejaku cast pc. Proste na co si najviac davat pozor. Dakujem
t0m4s3
Admin
Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Vyvaruj sa hlave vody a statickej elektriny.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Ked pripevnujes chladic na CPU, tak si daj mozarta aby si to moc nesilil, niekedy sa zvykne ohybat cela doska, na AMDckovych stockovych chladicoch velmi casto zvykne odletiet taky vycnelok, do ktoreho sa ma zasunut srobovak a tym pripevnit chladic na dosku, tiez si nad tym nelam hlavu [teda na 939nach najma :) a tiez AM2]

Niekedy ludia lubia rvat ramky opacne a pri troche stastia sa Ti moze podarit zdeformovat drazku, ktora urcuje spravne zasunutie modulu ;) na to tiez trosku pozor...

Davaj si pozor ktore skrutky kam davas, nie je problem vyrobit nove zavity na HDD, alebo optickej mechanike, avsak po ich prvom odstraneni Ti tam vzniknu nepouzitelne zavity...

Ked pripevnujes dosku o skrinkovy plech, nechavaj tomu malinku volu, aby to nebolo na pevno, ak to das na doraz, doska sa moze "roztrhnut" [prasknut, poskodit]...tiez malo pravdepodobne, ale predsa.

Take klasiky, neboj sa ze zapojis RESET, PWR [power], HDD LED, PWR LED a ostatne opacne, nic sa nestane, akurat nebudu svietit a je to dost piplacka na niektorych doskach...

Teda ak zapojis PWR, RST switch opacne, tak sa Ti bude automaticky startovat pc po zapojeni napajania [alebo zapnuti zdroja, ak to zdroj podporuje]...

Nenechaj jumper na clear CMOS v pozicii 1, alebo tej v ktorej maze CMOSku. Vzdy 0 ked zapinas PC. Ono v 90% sa nic nestane, ale moze ;)...

USB nikdy nezapoj opacne...[na tych lepsich doskach ani nejde, ale uz som sa stretol ze bol plny pocet kolikov a na kabliku bol plny pocet dierok a teraz si vyber, boli to nejake shitne dosky od ECS tusim...]

Uz pri skladani PC si rozmysli, ci nechces nejaky iny chladic na chipset, ako stockovy, tak isto na CPU. Netreba zabudat na to ze v 90% treba odmontovat celu dosku, aby si mohol vymenit chladenie na chipsete/cpu [pokial nemas nejaku lepsiu dosku, alebo ine pripajanie chladica].

Viac ma momentalne nenapada, ak ma napadne zeditujem. Su to vsetko zakladne veci, ale menej skuseneho cloveka to potesi ;)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

doplnim uplink-a
-zakladnu dosku si poloz na antistaticky sacok v ktorom si ju kupil. (pracujeme samozrejme na stole :wink: ). nasledne nainstaluj procesor aj s chladenim. takto pripravenu ju mozes vlozit do skrinky.
-v zavislosti na tom aku si kupis skrinku, vymontuj z nej zdroj, alebo ho namontuj az potom ako nahodis zakladnu dosku do skrinky. ja ho davam vzdy nakoniec. je v bedni vacsi prehlad.
-spociatku nedotahuj skrutky pripevnujuce zakladnu dosku k nosnym castiam skrinky. v niektorych pripadoch nastava mechanicke pnutie, ktore moze poskodit zakladnu dosku.(uviedol aj uplink)
-nekompletuj PC na 100%. vloz len potrebne komponenty na prve spustenie. po desiatich rokoch prace s PC uz asi vies, ktore to su :wink:

nieco viac, je tu: http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=59
Dandy666
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Dandy666 »

Diki vsetkym za rady a aj za link. Este raz VDAKA.
Dj-XxX
Light Professional
Light Professional

Help

Príspevok od používateľa Dj-XxX »

Hej chlape ja ti dam tento link ktory som este nikomu nedal je to obrazkovy navod na zlozenie pc http://www.pcspace.sk/craken/poskladaniePC.pdf
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

ja len dodam, ze vacsina chladicov uz ma na sebe pripravenu vrstvu pasty. Ak ale davas vlastnu pastu, nezabudni obe casti (aj chip, aj chladic) vycistit liehom. Pastu davame co najtensiu vrstvu len na vrchnu stranu chipu (po bokoch nie). V tenkej vrstve ma lepsie vlastnosti.

ostatne veci tu uz snad vsade boli spomenute..., je to proste len o tom, aby si niektory komponent nedal inak, ako patri, co je prakticky vzdy osetrene nejakymi malymi drazkami.
Dedomil
King
King

Príspevok od používateľa Dedomil »

@krija: to je pravda stym "nekompletuj pc hned na 100%". dost ludi ked si sklada PC hned vsetko zapaja ( i ked ma male skusenosti so skladanim PC ) a vzdy sa stava ze im PC nejde zapnut alebo PC pri bootovani na uvodnej obrazovke ostane stat. Hlavne som si vsimol ludia maju problem pri zapajani pri 2och a viac diskov (Ultra ATA ci IDE aby kazdy pochopil) + mechanika.
nejakymarko
Addict
Addict

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Dj-XxX napísal:Hej chlape ja ti dam tento link ktory som este nikomu nedal je to obrazkovy navod na zlozenie pc http://www.pcspace.sk/craken/poskladaniePC.pdf
nema to este niekto? stranka je uz nefunkcna. nemozte to niekde upnut? ak by sa to povazovalo za waret tak PLS SS.

//autoeditácia príspevku ( 23 Jul 2008, 13:33 )
nikto :?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Aj tu máš dačo...
http://www.ddworld.cz/sestavy/jak-slozi ... ave-6.html
..abo viď link od kriju..
nejakymarko
Addict
Addict

dikes brm...ale nema niekto aj to co daval Dj-XxX pamatam si ze pred asi 2 tyzdnami som na to pozeral a bol to vyborny obrazkovy navod.. myslim ze zt casopisu PC space...nema ho nahodov niekto? ked tak SS
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

K zaciatocnickym chybam mi neda nespomenut pripad, kedy ludia pripevnia dosku priamo na plech v skrini, bez pouzitia distancnych srobikov - nielenze PC nepobezi, ale riskujes tak aj vyskratovanie dosky. Zda sa to trivialne, ale uz som par takychto "ekspertov" zazil.
nejakymarko
Addict
Addict

dikes KoCi o tomto som si uz ozrejmil ked som cital diskusiu na zive. ale dik.
Ked vas este napadne nieco, co t nie je spomenutee sem s tym
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

ked pojdes to skladat tak sa najprv uzemni, davaj bacha nato aby vsetky srubky v bedni boli na rovnakej pozicii ako su aj na doske, v pripade ak by si pod doskou nejaku nechal tak cakaj skrat a odpalenie dosky, v lepsom pripade by sa ti nezapol pocitac, inak tam problem by nemal byt, nasadis procesor, ramky a karty do slotov, ako je zapojeny predny panel na bedni mas vysvetlene v navode od dosky a napajacie kable myslim ze zapojit vies, snad sa za 10 rokov na teba daco nalepilo :wink:
nejakymarko
Addict
Addict

Sheep napísal:...davaj bacha nato aby vsetky srubky v bedni boli na rovnakej pozicii ako su aj na doske, v pripade ak by si pod doskou nejaku nechal tak cakaj skrat a odpalenie dosky...snad sa za 10 rokov na teba daco nalepilo :wink:
tej prvej casti s tymi skrutkami moc nechapem.
a akych 10 rokov? :D
Sheep
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Sheep »

pisal ze pouziva komp 10 rokov tak to, btw, ked dosku osadzujes do bedne tak je prichytena na srubkach ale tie je tam mozne dat aj vybrat cize ak bude srubka inde ako je zavit na doske tak sa moze stat skrat
2janci2
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 2janci2 »

zdravim vas...bude vam to zniet smiesne,ale ja neviem co je ta staticka elektrina...teda neviem ako sa jej mam vyvarovat ked si rozoberiem PC...nestaci ked je to vypnute?lebo minule som si daval ramky,teda moj kamos,a nezbadal som zeby nieco zvlastne robil...a chcem si tam dokupit novy HDD,takze ako by som mal postupovat...dik za rady...viem ze sa tam daju 2 kabliky a prisrobuje...to je vsetko?
Farlo
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Farlo »

staticka el. je napr to ked si vyzliekaš sveter :D ... padali tu všelijake navrhy ako napr . dotknut sa radiatora ale ja neviem no umy si ruky :D
Flinstone
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Flinstone »

Farlo napísal:staticka el. je napr to ked si vyzliekaš sveter :D ... padali tu všelijake navrhy ako napr . dotknut sa radiatora ale ja neviem no umy si ruky :D
preco prave radiatora ? :D

inak ak som vymienal graficke karty mohlo sa stat ze staticka elektrina poskodila jednu z nich ?
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Flinstone napísal:preco prave radiatora ? :D

inak ak som vymienal graficke karty mohlo sa stat ze staticka elektrina poskodila jednu z nich ?
Pretoze radiator byva uzemneny. A ano mohol si ju poskodit aj statickou elektrinou.

Aby sa poskodeniu komponentov predislo, pouzivaju sa antistaticke rukavice (tu a tu) alebo naramky tu a tu ktore su oproti rukaviciam ovela praktickejsie.
Napísať odpoveď