Stale sa mi to nezda ze by bol linux rychlejsi nez XP windows. Jedine co ma rychlejsie tak vypinanie a mozno pre niektorych start systemu je trocha rychlejsi. Ale to je u mna rovnake do 30 sekund. Ale celkova praca ako otvaranie okien , start firefox, thunderbird, skype,prezeranie pps , prezeranie fotiek atd... je daleko pomalsie ako vo windowse. Preto prosim ak mate niejake super rady ako to vsetko zrychlit , tak prosim sem s tym. Bo pre mna by som chcel linux na kazdodennu cinnost od pocuvania muziky po pozeranie filmov a prezeranie mailov a surfovanie . Windows by som si chcel nechat iba na hranie ako wintendo
Tipy na zrýchlenie Linuxu
Tipy na zrýchlenie Linuxu
Pouzivam Ubuntu. Skusal som aj mandrivu aj fedoru aj suse aj redhat. Skusal som menit KDE , Gnome , XFCE atd...
Stale sa mi to nezda ze by bol linux rychlejsi nez XP windows. Jedine co ma rychlejsie tak vypinanie a mozno pre niektorych start systemu je trocha rychlejsi. Ale to je u mna rovnake do 30 sekund. Ale celkova praca ako otvaranie okien , start firefox, thunderbird, skype,prezeranie pps , prezeranie fotiek atd... je daleko pomalsie ako vo windowse. Preto prosim ak mate niejake super rady ako to vsetko zrychlit , tak prosim sem s tym. Bo pre mna by som chcel linux na kazdodennu cinnost od pocuvania muziky po pozeranie filmov a prezeranie mailov a surfovanie . Windows by som si chcel nechat iba na hranie ako wintendo
-
existpierre
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Upgradeovať môžeš, ale musíš potom znova spustiť ten prelink (vlastne nemusíš, ale v takom prípade sa tie knižnice/programy, ktoré majú neaktuálne prelink informácie, budú načítavať rovnako rýchlo ako keby ich nemali vôbec).turtlak69 napísal:cisto teoreticky to znamena, ze keby bol PC s linuxom kde by sa system neupgradoval (ani soft, ani kniznice), tak by realne mohlo pomoct, nie?
Či ti to viditeľne pomôže musíš vyskúšať sám.
-
Uncle Down
Amateur
- Kontaktovať používateľa:
No to fakt tazko pomoct, nemysli si ze linux teraz spravi zazraky len tak sam od seba, rychlejsie to je, aj ked nie o moc, ale tam sa jedna o ine cinitele preco linux mat, no a ked to chces mat rychlejsie tak v kazdom pripade optimalizuj co najviac(man make.conf, pripadne si nieco precitaj o tom ako funguje gentoo), tie nepotrebne sluzby vypinat, v jadre mat len podporu hardveru ktory pouzivas...dost to zrychli pocitac...o takych 30 percent...mozno 40 ked to mas dobre nastavene(ked sme pri tom tak som videl typka, na notebooku mu nabehla kde session za 4-5 sekund) ,ale ako vravim zazraky od toho necakaj lebo ono sa to snazi byt konfigurovane na co najviac zostav a tak, takze tam ma dost balastu...aj ked zelezo je raz proste zelezo a ma isty svoj vykon...dost ma sklamalo FreeBSD, je faktom ze je to system s najlepsim sietovym kodom na svete...ano, to je pekne ale mne na nom frcal net dneska 100 kilobyte za sekundu a to som tahal z STU, inokedy da 250-300, neviem ci to bolo na strane mojho isp, problem v hardveri ale v kazdom pripade ci uz zakon schvalnosti, nedostatocne podporovana karta alebo co, v rozhodnej chvili to best of na zemi sklamalo...tak sa nedivaj moc ruzovymi okuliarmi, linux je spasa v inych kategoriach ako vo vykone a len taka poznamocka openoffice je taky trosku zabrzdeny ked startuje a otvara dokumenty, ale len ked ho nemas optimalizovany co si myslim ze za cenu prekladania zo zdrojovych kodov nestoji.
Na open Office , som nasiel taku fintu, ze to pomoze asi tak o 20 percent rychlejsim startom. Staci si zapnut Quickstarter open office. Ist do
tools potom
options a tam memory
a tam je moznost enable systray Quickstarter
staci zakliknu enable
Zapne to quickstarter pri starte systemu. Pre tych co nepouzivaju casto Open office je to zbytocne, ale mne to pomohlo hlavne pri prezerani mailov s ppskami.
A ku tomu je tu cosi dalsie , pohrat sa v oblasti grafickej pamete
Tiez je to dobre na zrychlenie open office, alebo vypnutie java runtime v open office. Tu je ku tomu presny navod.
http://openoffice.blogs.com/openoffice/ ... index.html
A este som nasiel preload . Je to tiez dobra finta , uklada do pamete kniznice najcastejsie pouzivanych programov aby mohli startovat rychlejsie. Po naistalovani funguje automaticky.
A este lepsiu fintu som nasiel a vyskusal po ktorej mozem povedat ze teraz je uz ubuntu rychlejsie alebo aspon take rychle ako winXP. Je to vazna pravda ze system ext3 spomaluje system. Nainstaloval som system Ubuntu s XFS systemom suborov a je to vazne citit ako sa to zrychlilo. Linux sa mi od teraz zacina vazne pozdavat .
http://en.wikipedia.org/wiki/XFS
Dobra finta na zrychlenie menu v Ubuntu 8.041
Staci si otvorit textovy editor a prepisat alebo skopirovat nasledovny riadok:
gtk-menu-popup-delay = 0"| tee -a .gtkrc-2.0
potom to uz len ulozit v domacej -home zlozke s nazvom :
.gtkrc-2.0
a potom uz len restartovat graficke prostredie CTRL+ALT+BACKSPACE a hned pocitite zrychlenie pri prezerani menu v subkategoriach
tools potom
options a tam memory
a tam je moznost enable systray Quickstarter
staci zakliknu enable
Zapne to quickstarter pri starte systemu. Pre tych co nepouzivaju casto Open office je to zbytocne, ale mne to pomohlo hlavne pri prezerani mailov s ppskami.
A ku tomu je tu cosi dalsie , pohrat sa v oblasti grafickej pamete
Tiez je to dobre na zrychlenie open office, alebo vypnutie java runtime v open office. Tu je ku tomu presny navod.
http://openoffice.blogs.com/openoffice/ ... index.html
A este som nasiel preload . Je to tiez dobra finta , uklada do pamete kniznice najcastejsie pouzivanych programov aby mohli startovat rychlejsie. Po naistalovani funguje automaticky.
A este lepsiu fintu som nasiel a vyskusal po ktorej mozem povedat ze teraz je uz ubuntu rychlejsie alebo aspon take rychle ako winXP. Je to vazna pravda ze system ext3 spomaluje system. Nainstaloval som system Ubuntu s XFS systemom suborov a je to vazne citit ako sa to zrychlilo. Linux sa mi od teraz zacina vazne pozdavat .
http://en.wikipedia.org/wiki/XFS
Dobra finta na zrychlenie menu v Ubuntu 8.041
Staci si otvorit textovy editor a prepisat alebo skopirovat nasledovny riadok:
gtk-menu-popup-delay = 0"| tee -a .gtkrc-2.0
potom to uz len ulozit v domacej -home zlozke s nazvom :
.gtkrc-2.0
a potom uz len restartovat graficke prostredie CTRL+ALT+BACKSPACE a hned pocitite zrychlenie pri prezerani menu v subkategoriach
Ako zrychlit prehliadanie menu v ubuntu 8.041
To az tak casto nebyva, mozno raz za dva roky. A vsetko som si zvykol zalohovat , bo uz som zo par razy vajpol komp. Toho by som sa nemal bat. Alebo myslis ze na xfs , recovery nefunguje ?chrono napísal:Ak nemáš UPS tak sa pri výpadku elektriky môže veľmi rýchlo stať, že už z toho XFS tak nadšený nebudeš.
Ale tiez je super aj reiserfs a nieje az taky problemovy ako xsf a sa mi zda ze je aj o cosi rychlejsi ako /