poradit: wifi sieť

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
job13bb
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

poradit: wifi sieť

Príspevok od používateľa job13bb »

Chcel by som si s kamošmi vytvoriť sieť. U mňa má byť server a chcel by som použiť 12dB 5GHz všesmerovú anténu. Do akej vzdialenosti by sa dal dosiahnuť stabilný spoj v nezarušenom prostredí aspoň 2.5Mbps až 3 Mbps a či by 2,4GHz technológia nebola výhodnejšie z pohľadu vzdialenosti.
Poraďte. :?

//edit
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

V prvom rade si nemiesaj pojmy
5GHz (802.11a) a 2,4GHz (802.11b ci g). Vseobecne je 2,4GHz pasmo viac pouzivane, a teda aj zarusenejsie. Niekde na dedine by bolo v pohode aj 2,4GHz, v meste uz asi skor 5GHz (ako server, tak aj klient). Tento spoj vsak bude drahsi ako 2,4GHz spoj. Avsak mal by bezat spolahlivejsie. Co sa tyka rychlosti, u mna napriklad pre ilustraciu: vsesmerova 12dB, klientska mala antena (presny vykon neviem), prenosova rychlost cca 4MB na cca 400m vzdusnou ciarou (802.11g)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

5GHz pasmo je podstatne narocnejsie ako 2,4GHz, najma co sa tyka nastavenia a viditelnosti. Riesit na tom APcko na vsesmerovej antene mi pride ako zabijak, uz len z dovodov nastavenia ACKtimeout, ktory dokaze dost ovplyvnit siet. Prenosove rychlosti sa urcite nedaju, pretoze tam budes mat pripojenych viacerych klientov, ale na par kilometrov sa da pri dobrych zariadeniach dat v klude 22mbit (na smerovych antenach!!!).
job13bb
Light Star
Light Star

všesmerovka a zabijak?....mne to príde ako idealne riesenie pretože, nazývame ich klienti kedže ja som server, klienti sú roztrúsený a keby som mal použiť smerové antény tak by museli byť tri + tri AP-čka a to jej naročne na financie. A najväčšia vzdialenosť je cca 1km možno menej :)
k6
VIP
VIP

Príspevok od používateľa k6 »

Neviem odkial si a na ake vzdialenosti chces spoje. Ale ak Ti mozem poradit - pobehaj povonku s NTB a pomeraj, kolko je tam wifin na 2,4GHz. Pouzit mozes program NetStumbler. Pokial ich bude unosne mnozstvo, preferuj 2,4GHz. Na domace zuvanie to postacuje a je to podstatne lacnejsie!
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

job13bb napísal:všesmerovka a zabijak?....mne to príde ako idealne riesenie pretože, nazývame ich klienti kedže ja som server, klienti sú roztrúsený a keby som mal použiť smerové antény tak by museli byť tri + tri AP-čka a to jej naročne na financie. A najväčšia vzdialenosť je cca 1km možno menej :)
jj ako tu je spomenuté 2,4GHz ty si rozlohou v strede alebo ako? hodil by sa obrazok kde a ako su klienti od teba a odhadom vzdušne vzdialenosti možno tu niekto pride aj na lepšiu variantu siete :wink:
job13bb
Light Star
Light Star

klienti sú roztrúsený okolo mňa s priamou viditeľnosťou pod uhlom 180° a najväčšia vzdialenosť, ako som už písal, je asi 1km možno menej. Len mne ide o to že či s tým najvzdialenejším klientom dosiahnem rýchlsoť aspoň 2,5Mbps (s 12dB všesmerovkou na servery a klient by mal napr. 15dB smerovú porípade 19dB)

//edit
pridávam nákres
Prílohy
siet.JPG
Don_Pipino
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Don_Pipino »

Inac ak tych klientov v zadu neobciahnes, tak by mohli cerpat signal z najblyzsich klientov. Hovori sa tomu WDS mod APcka ci ako...........(mozno sa mylim).
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Don_Pipino: Pri WDS zlozi tak celu siet do sraciek.

job13bb: Ina moznost ako vsesmerovka tam nebude, i ked tri sektorove by boli lepsie :) Ale ta cena...
Napísať odpoveď