Vecny boj - Linux vs. Windows

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Vecny boj - Linux vs. Windows

Príspevok od používateľa p4ra »

Dnes som sa tak nudil v praci. Chodil som po zakaznickych serveroch. Od HP-UX, cez RedHat, po Windows 2003. Pozeral som si uptimes a roznilo sa to. Potom som si povedal, ze bude zaujimave sa pozriet, ze ako je na tom moj desktop PC. Som sa prihlasil na dialku a pozrel stav, kedy bol nainstalovany atd. Vyplulo mi toto:

Host Name: INTEL
OS Name: Microsoft Windows XP Professional
OS Version: 5.1.2600 Service Pack 3 Build 2600
OS Manufacturer: Microsoft Corporation
OS Configuration: Standalone Workstation
OS Build Type: Multiprocessor Free
Registered Owner: Intel Pentium D
Registered Organization: PC for Fun
Original Install Date: 07.05.2005, 17:24:05
System Up Time: 2 Days, 9 Hours, 41 Minutes, 56 Seconds

Je to uz cez tri roky, co mam nainstalovany ten isty operacny system. Za cely cas podla EVERESTu som nemal ani jeden jediny blue screen (screenshot dodam na poziadanie).

Mam nainstalovany Windows XP SP3 v anglickej verzii. Zaujimalo by ma, ze ako ste na tom aj vy ostatni. Ako dlho vam vydrzia operacne systemy? Na akom momentalne frcite? Este stale je niekto ochotny a schopny tvrdit, ze Windows nestoji za nic?

UPOZORNUJEM, ze mi nejde o ziadny flame, ani nic podobne. Len som zaujimavy aj na statistiky ostatnych.

Pripominam, ze moje udaje neboli nijako upravene (dodam screenshot, ak treba), len som zmazal Product ID.
existpierre
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa existpierre »

Podla mna vydrz systemu zavisi od toho, co na nom robis a ako po sebe upraces. Takisto udrzba PC, cistenie, kvalitny antivir+FW etc. Kam chodis na sajty, co testujes. U kazdeho usera sa to rozni. Je to na kazdom.

windowsy som preinstalovaval uz z prevencie kazdy mesiac, dva. Nie preto, ze som chodil na nejake pochybne servery, ale skusal som mrte veci a vrtal som sa stale v systeme, co malo za nasledok crash...

Teraz som uz skoro dva roky linuxak, ale dualboot som mal nejaky prvy polrok (fedora). Ubuntu mam uz od feistyho ako jediny OS na stroji, denne sa vrtam v systeme, skusam new veci. Cize mam Hardyho po 2 upgradoch a system stale drzi. Vzdy, ked sa vyskytne nejaky problem, vyriesim bez reinstalu. Vzdy mam po ruke zalohu. Moj rekord uptime-u bol 9 dni a par hodin,
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

ono je to podla userov... ja ked som dostal prvy PC.. (4 a pol roka dozadu) tak som v podstate si vedel akurat tak pustit hru... cize nikdy som sa nemontoval do niecoho o com som kkt vedel... cize ziadne drivere, ziadne programy dokonca tak zo zaciatku ani hry... proste som potreboval aby mi to niekto nainstaloval.. ale tak na to som hral.. vtedy som bral PC ako nejaku konzolu...
internet som nemal.. az po troch rokoch.. ale to je v tomto pripade jedno...
cize som si nemal ako zaj*bat PC.. no jedneho vecera po presne dvoch rokoch som si doniesol domov SP2.. ze si nahodim.. (vtedy som mal len SP1)... lenze nieco sa dosralo a bum.. nenaskocil mi uz win... cize som bol v <>.. pretoze som nevedel nainstalovat windows ani kkt... ani ze co robit... neviem doteraz, ze preco som sa vlastne snazil nainstalova SP3 z WIN CD WINDOWS XP SP3... neviem ako som ho chcel vytiahnut alebo co.. :roll: no to je fuk... potom sa mi teda podarilo zdravym rozumom to XP nahodit znova.. nainstalovat podla pokynov pri instalaci... sak taky kkt som zas neni... bohuzial som prisiel o vsetky data.. ale hlavne, ze som to dal dokopy.. cize mozem povedat, ze mi ten windows od uplneho zaciatku od kedy som mal PC vydrzal naozaj bez BSOD alebo nejakej chyby celkovo 2 ROKY... no a potom som mal najdlhsie WIN XP DARK EDITION 1 rok... i ked nebola treba reinstalacia, aj tak som dal... mozno bol uz aj mierne spomaleny... a pre lepsi pocit... cize ak sa nerobia s windowsom kktiny tak vydrzi pomerne dlho.. ak sa pravidelne na nom robi udrzba taktiez vydrzi... neni problem... treba len vediet co robite... ja sa na WIN nestazujem.. ak sa mi do*ebe tak urobim reinstal.. lenze teraz to mam tak, ze mam pekne zalohu a tu si len nahodim.. co je do 5 min.. takze pohoda.. :wink:
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Je to pravda s tym, ze zalezi od uzivatela, co na nom robi atd.. Ja napr. mozem povedat, ze som niekolkokrat mal to stastie po bratovi, ci frajerke upratovat bordel v podobe trojskeho kona, virusu atd.. Vypomohol som si roznymi toolmi, ci vlastnymi skusenostami - mazanie v registroch a podobne zalezitosti. Mne islo len skor o to, ze hovorit o Windows, ci uz ako o desktop alebo serverovej moznosti, ze je to nemozne pre bezne uzivanie alebo biznis je smiesne.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Posledny format a instalacia systemu bola 3.8.2007, cize je to rok a par dni co bezim a bezim stabilne. Nebyt zmeny hw a prechodu z AMD na Intel, tak by som pred rokom neformatoval disk a nainstaloval Windows. Pouzivam XP SP2, pretoze sa mi SP3 nechce instalovat a ak to urobim, tak na novu instalaciu po formate, resp. pouzijem integrovanu instalacku. Najblizsie to vsak vidim az po zmene hardware a to uz pravdepodobne nahodim Vistu, pretoze ak budem menit hw, tak sa to bude tykat najma grafickej karty a teda rad si zahram hry pod DirectX 10.

S Linuxom velke skusenosti nemam, teda aspon nie s desktopovymi distro, maximalne tak par hodin s Federou a to je asi tak vsetko. Ja pouzivam to co sa mi dobre ovlada, co mi plne vyhovuje a comu dovorujem. U mna je to XPcko a nemam problem, nepouzivam ani firewall, ani rezidentnu ochranu proti spyware, jedine co mi bezi je, tak to je stara verzia Nod32..., to mi staci ku stastiu a k tomu, aby som nemal problem so systemom.

Keby som sa nehraval obcas hry, nepouzival Photoshop a Office, tak by som kludne presiel na Linux. Argument, ze mozem pouzivat Gimp ci OpenOffice je pre mna chabym argumentom, pretoze nedostanem to co chcem pouzivat a na co som zvyknuty uz peknych par rokov, navyse OpenOffice je pre mna sracka a bolo pre mna trapenim s nim pracovat. Preto ostava pri Windowse a neplanujem to ani zmenit.

Co sa tyka servera, tak ten bezi na FreeBSD, vedel by som si tam predstavit aj taky Win Server 2003, ale kto by to zaplatil, tak to netusim.

PS: V Everest Ultimate mam za rok pocet BSoD taktiez nula.

//Edit: Šu-Do: Nemam verejnu IP, prave preto, navyse som este aj za routrom.
Duffiii
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Duffiii »

je to pekne ze si piseme aj takto v noci.Ja napriklad furt ked mam virus aby som nemal ziadne nasledky tak je vseetko v poriadku od dneska som preinstaloval windows tri krat lebo som skusal ale najviac bude co preinstaluvaju asi ty gameri.
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

no neviem ci zrovna gameri...

hojko - ty mas verejnu IP ? kedze nepouzivas FW... i ked asi ani pre mna by nemal zmysel, kedze pochybujem, ze by sa chcel ku mne niekto naburat.. antivir si uz poradi s neziadanym tovarom z netu... a antispyware nikdy... rezidentnu ochranu ee.. mozno tak preskenovat PC...
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Tej hodnote z Everestu az tak neverim :) Mne tiez pise nulu, a dam ruku do ohna (mozem prilozit aj druhu) ze tych BSOD uz par bolo. Ovsem, slo o chybu na strane ovladaca, pripadne ked z neznamych pricin vypovedal poslusnost SATA kabel.

Pouzivam Windows Vista ultimate od aprila roku 2007, avsak z dovodu zmeny HW, som preinstalovaval v januari 2008. Ak neratam obcasnu neposlusnost grafickych a zvukovych ovladacov, pripadne ojedinele aj ignorovanie Logitech SetPoint, tak ma nenapada nic cim by som sa mohol na system postazovat.

S udrzbou je to u mna asi tak, ze sem tam defrag a raz za dva casy pouzijem aj nejaku tu utilitu ako TuneUp.

Co sa tyka zabezpecenia a pod - uz davno nie som tak paranoidny, staci mi integrovany FW vo viste + NOD32, s aktivovanym UAC, a to aj napriek verejnej IP. Ved kto uz by len mal zaujem o moje fotky z dovolenky, par mp3jek a kopec nezmyslov v ktorych sa sam stracam...

A preco nepouzivam napriklad Linux? Lebo. (hry+sw+ergonomia+zvyk je zelezna kosela)
Prílohy
everest.png
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Musim suhlasit s tymi, kt. napisali, ze su zvyknuti na pohodlie a veci, s kt. sa im robi pohodlne, dobre, jednoducho a rychlo a tym je prave Windows XP. Aj ja som momentalne vo faze prechodu. Na dvoch notebookoch uz mam nahodene Visty, na jednom este XP a na desktope tiez XP, ako som pisal vyssie. Na Vistu sa chystam prejst aj na desktope, ked kupim nejaky najnovsi INTEL a este 2GB RAM k tomu. Dnes som mal totizto vidiet laptop so 4GB RAM a tam uz ta Vista isla skutocne krasne.

K tomu OpenOffice. Uprimne, skusal som to aj ja. Jednak kvoli tomu, ze to bolo/je zadarmo. Nedostalo sa mi toho, na co som zvyknuty, tak som sa vratil k Office od MS (ano, mam ho legalne, ako aj Windows).

S Linux-om, ako bezny uzivatel mam nejake skusenosti. Nepovazujem sa za experta, ale bezproblemovo si dokazem system nahodit, nakonfigurovat podla predstav a spravovat. Ale nie je to system, na kt. by som bol zvyknuty, resp. nie je to taky system, kt. by ma prinutil opustit nieco, s cim sa robi vyborne.

Co sa tyka serverov. Tak s tymi uz mam par rokov skusenosti. Prevazne Windows platforma. Nemam jedinej vyhrady a dovolim si kludne tvrdit, ze su rovnocenni partneri s UNIX based platformami, AK berieme do uvahy kvalitu a stabilitu systemu. Nebudem sa vyjadrovat na margo zranitelnosti systemov. Co je popularnejsie, rozsirenejsie = automaticky sa o to zaujima viac ludi = zakonite sa musi najst viac chyb.

O svoje masiny sa staram pravidelne. To znamena cistenie registrov, defragmentacia, pravidelne kontroly softwareom na spyware a pod. haved. Co sa tyka antivirusov, tak pouzivam uz roky Avast!, kt. sa mi vyborne osvedcil. Hovoril som si, ze dam sancu BitDefenderu, ci Nortonu, ale ostavam pri Avast!. FW pouzivam obycajny, kt. je integrovany do Windows. IP mam verejnu.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Mam svoj WindowsXP uz asi 5 a pol roka, nechce sa mi reinstall, radsej cakam na novy comp :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

XP nahodené 14.9.2006
Ubuntu (pri)hodené 21.4.2008

robím prevažne v XP, lebo sa mi nechcelo pod linuxom rozbehávať všetky programy čo potrebujem do školy. Aj sa v XP cítim lepšie, a som rozhodne skúsenejší užívatel windowsu ako linuxu. To ale neznamená že linux nemám rád, keď mám volno a nepotrebujem robiť nič do školy alebo práce, tak sa často hádžem do linuxu.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ja s tymto tiez nemam problem, ked sa nieco posaha v systeme, tak sa to snazim opravit, no poznam vela ludi (prevazne <18), ktori pri hocijakom naznaku problemu formatuju :)
Kym som pouzival XP, tak v pohode bezalo aj po roku a formatoval som ho iba v ramci upratovania, nieco ako predvianocne upratovanie doma :)
Teraz mam Vistu uz asi od maja a ide v pohode, preinstalovavat sa mi nechce, takze ma pred sebou dlhu buducnost.
A ako tak rozmyslam, tak za poslednych 5-6 rokov som bol XP donuteny preinstalovat iba raz, ked mi nejaky trojan poskodil registre a ani pri konzultacii s ludmi z ESETu sme to nevyriesili (v podstate nic vazne, ale vzdy pri starte systemu to vyhodilo akesi varovne okno, ze nieco v registroch chyba), tak som to sformatoval a odvtedy som vaznejsi problem s virusom nemal.
cubix
Star
Star

Príspevok od používateľa cubix »

Mne najdlhsie vydrzal OS 2 roky a bol to Win95 (1998-2000), potom presiel Win98 (2001-2002). Po tomto obdobi som prestupil na WinXP. Tie som instaloval viackrat. Najviac mi vydrzali rok. Experimentoval som aj s linuxom - vzdy ale ako dualboot. Ci uz to bol knoppix, slax, linuxos, dsl, linspire, mandriva alebo najnovsie ubuntu. najviac mi vyhovovalo asi linuxos a ubuntu, linspire je az moc podobny winxp a navyse je to komercny os. Na linuxe by som aj ostal ale chyba mi tam photoshop a 3dsmax. Niektory mozu oponovat ze photoshop cez emulatory na linuxe spustit ide ale su to len stare verzie a spominany 3dsmax sa proste spustit vobec neda. Este ten rok alebo dva na xp vydrzim a potom uz mozno prejdem pod vistu.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

cubix napísal:...
Vo wine sa dá spustiť Photoshop CS2 (je možné, že už aj CS3), ale tak starú verziu ty asi nechceš (profesionálny grafik musí mať vždy všetko najnovšie). :roll:
p4ra napísal:...
Môj linux mám nainštalovaný viac ako dva roky a zatiaľ žiadny BSOD. ;)

PS: Neviem prečo, ale príspevok, v ktorom je napísané, že nemá ísť o flame je vždy pokus o vyvolanie flame.
cubix
Star
Star

Príspevok od používateľa cubix »

chrono napísal: p*******
no to ze sa tam da spustit uz aj cs2 som nevedel, priznavam, ten pouzivam a svoje ironicke poznamky si laskavo nechaj pre seba , ako mozes vediet ci sa nevenujem cg profesionalne :roll:
robbiee
Star
Star

Príspevok od používateľa robbiee »

Tak ja vacsinu casu travim na XP, tiez ho mam uz dost dlho, asi 3-4 roky a zatial nastastie ziadny BSOD :)
a to na kompe travim dost casu, a teda je uz celkom dost zahlteny vselijakym bordelom.
Reinstall planujem ked si dokupim novy disk, teda tak do mesiaca...
Lenze sa mi moc do toho nechce, lebo odkedy mam komp som donho dal plno uzitocnych utilitiek, na ktore som si maximalne zvykol, ale uz vobec netusim jak sa ktora vola a kde to mam najst...
Potom odnedavna skusam aj openSUSE (odkedy vysla 11), to ale pouzivam menej casto, skor ked mam chut sa v niecom vrtat a skusat nieco nove (teda vzdy ked sa nudim :D )
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

moje xp sp2 bolo nahodene 6.2.2007, 21:03:58 :D
no a problemov uz zopar aj bolo, aj obcas, z neznamej priciny, odmietne nabehnut, ale po restarte uz ide poriadne.
co sa tyka ochrany, tak mam fw comodo, antivir avast (predtym dlhe roky avg free, ktore ale s prichodom osmickovej verzie riadne posahali, tak som sa musel poobzerat po free alternative). Antispyware ako rezidentne riesenie neuznavam, staci raz za cas preskenovat a aj to najde len zopar kolacikov (cookies).
nemam verejnu IP, len nasmerovany jeden port, a to je, myslim, dobra ochrana. FW mam iba preto, aby som mal kontrolu nad aplikaciami a mohol urcovat, ktora ma, alebo nema, pravo pristupu na internet.
s najblizsim reinstallom nahodim znova xp, potom rovno aj sp3. teda ak sa mi nepodari dovtedy urobit hw upgrade :)
s linuxom nejake skusenosti mam, aj s jeho instalaciou a spravou, ale na vlastnom pc ho nemam, skratka som prilis lenivy si ho nahodit a nemal by som nan cas, hlavne skumat, preco nieco nefunguje.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

Mne je to aj jedno čo je nainštalované, XP, Vista nejaký Linux a aj tam občas používam KDE inokedy Gnome, zmena nezaškodí. :D Najradšej používam ale Linux.

Kto sťahuje, prehľadáva www, používa msn, icq, niečo si napáli, pozrie si nejaký fim.. tak mu stačí aj Linux.

ALE na hry, grafiku a podobné špeciálne činnosti so špeciálnymi programami (AutoCAD, Adobe ...) je lepší Windows samozrejme.

Emulátory nepužívam, jedine wine na advanced disc catalog, nechce sa mi načítať veľa diskov do iného programu, to by trvalo.. :lol:
Napísať odpoveď