Práca popri externej VŠ - Vaše názory

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Lotar
Amateur
Amateur

Práca popri externej VŠ - Vaše názory

Príspevok od používateľa Lotar »

Zdravím,

zakladám túto tému, keďže momentálne riešim istú dilemu.

Mám 17 rokov, nasledujúci školský rok maturujem na gymnáziu. Dlhodobo sa zaujímam o programovanie, mám už nejaké pracovné skúsenosti a v septembri mám v úmysle porobiť si certifikáty týkajúce sa programovania, konkrétne MCTS. Mám v úmysle sa ihneď po zmaturovaní zamestnať ako programátor a externe študovať na vysokej škole.

Osobne predpokladám, že zamestnať sa mi, ako junior programátor, aj vzhľadom na súčasnú situáciu v IT (veľký nedostatok ľudí,..) podarí. Väčší problém vidím vo výbere vysokej školy. Osobne mi najviac vyhovuje vzdelávať sa formou samoštúdia a dennú formu štúdia na vysokej škole považujem za veľmi málo efektívnu. Preto som si pôvodne myslel, že mi bude stačiť hocaká škola, dôležité sa mi zdalo iba mať titul, aby som časom nebol jeho absenciou brzdený. K tomuto prispelo aj to, že v Bratislave, kde bývam, nie je vysoká škola technického zamerania(kde by som študoval najradšej), na ktorej by sa dalo študovať externe, najbližšia taká je až niekde v Banskej Bystrici.

V poslednom období som sa ale dozvedel, že firmy v podstate vysokú školu, ktorá sa netýka oboru, v ktorom pôsobia, neberú do úvahy (čiže ak by som sa napríklad hlásil na pozíciu programátora, povedzme s vyštudovaným manažmentom, brali by ma ako človeka so strednou školou). Takisto by som stratil podporu zo strany firmy, v ktorej by som počas štúdia pracoval (voľno, počul som dokonca, že niektoré firmy zamestnancovi hradia náklady spojené so štúdiom).

Ocenil by som nejaké reálne skúsenosti pri riešení podobného problému a nejaké podnety a rady, nakoľko je vlastne celý môj plán, načrtnutý vyššie, reálny.

Veľká vďaka!
zuzkazuzka
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zuzkazuzka »

Myslím, že tvoj plán je reálny. Uvažuješ celkom chytro. Je však pravda, že programovať vie dnes už každý druhý človek.... Preto ak sa zamyslím nad pozíciou firmy, tak určite siahne skôr po ľuďoch s adekvátnym vzdelaním. Nie som z tohto odboru, no predpokladám, že nejakú juniorskú pozíciu by si mohol nájsť. Odporúčala by som ti však uviesť, že si externý študent VŠ, aby boli v obraze a videli v tebe pravdepodobnosť rastu a zdokonalovania sa v odbore.
Lotar
Amateur
Amateur

Ďakujem ti za príspevok.

To, že programuje každý druhý, by som netvrdil. Možno to záleží aj od toho, čo rozumieš pod pojmom programovanie (napríklad písanie stránok v HTML/CSS, čo možno ozaj vie každý druhý - a aj to nie poriadne, programovanie zďaleka nie je, je to len formátovanie textu).

Najviac by ma ale zaujímali názory, akú školu si vybrať, či technickú, či netechnickú a aký to bude mať podľa vplyv na môj ďalší rozvoj (ako opisujem v iniciálnom príspevku) :)
tomPD
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa tomPD »

Tento rok som koncil bakalarsky stupen na VS (FIT VUT Brno), tiez som rozmyslal o tom ci ist inziniera studovat externe niekam, ale nenasiel som ani jednu skolu na Slovensku a ani v Cechach, ktora by vyhovovala mojim predstavam a dala sa studovat externe. To, ze vies programovat je super, ale bez poriadneho vzdelania sa dalej posuvat neda. Tak moja rada: ak naozaj chces programovat a byt v tom dobry, chod na skolu.
Napriklad pises, ze si z Ba tak tam mas FIIT STU, myslim ze skola a aj fakulta na celkom vysokej urovni. A kedze si z Bratislavy urcite by si si popri skole nasiel aj nejaku pracu. To, ze studujes denne neznamena, ze si v skole kazdy den. Mne povacsine mal tyzden 3 dni kedy som bol v skole a to som chodil takmer na vsetky prednasky, cize keby si chodil iba na povinne cvika tak je to este menej.
Vela stastia a pamataj, ze robit si vysku iba kvoli titulu nema zmysel.
Lotar
Amateur
Amateur

To mi hovoria všetci, aby som nevymýšľal a šiel pekne študovať denné :)

Mne sa ale myšlienka denného štúdia nepáči. Momentálne som na gymnáziu, ako som už písal, a skutočne ma nebaví sedieť tam a strácať čas pri pozeraní do steny a počúvaní nezmyslov, ktoré nám tam na drvivej väčšine predmetov hovoria. Odmietam podobne strácať čas pri dennom štúdiu(aj keď by to mali byť len tri dni do týždňa).

Áno, viem, že na VŠ je to iné a keby som chodil povedzme na FIIT, asi by ma to aj bavilo, ale jednoducho mi to pripadá málo efektívne. Som si úplne istý, že viac sa naučím a ďalej sa posuniem jednak samoštúdiom a jednak praxou.

Z týchto dôvodov som sa rozhodol pre externé štúdium a moje rozhodnutie v tomto ohľade je pevné.

Aby som to vyjadril možno ešte trochu ináč: vysokú školu beriem jednoducho ako doplnok, aby som mal tie tri písmená pred menom. Nič iné od toho nečakám. Rád by som sa akurát správne rozhodol, či má nejaký zmysel študovať technický smer, alebo nie(ešte raz, celé to rozpisujem v prvom príspevku).
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Aj ked to mozno teraz beries ako hluposti, tie tri roky Bc studia ti na STU nazaj nieco daju, minimalne ta naucia inak rozmyslat. Externe studium by som volil az na posledne dva roky, ak je taka moznost.
Lotar
Amateur
Amateur

Že mi niečo dajú, o tom niet sporu. Som ale toho názoru, že viac mi dá prax a ďalšie samoštúdium.

Vážim si tvoj príspevok, ale skutočne by som privítal, keby sa téma uberala smerom, ktorý som načrtol v predchádzajúcich príspevkoch a síce, akú školu si vlastne vybrať, aby som maximalizoval úžitok, ktorý mi externé štúdium prinesie :)
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

tomPD napísal:Tento rok som koncil bakalarsky stupen na VS (FIT VUT Brno), tiez som rozmyslal o tom ci ist inziniera studovat externe niekam, ale nenasiel som ani jednu skolu na Slovensku a ani v Cechach, ktora by vyhovovala mojim predstavam a dala sa studovat externe.
Čo je na tom nejasné?.. :)
Ja idem tiež maturovať, tiež mám 17, tiež gymnázium.. S tými nezmyslami máš pravdu, bohužial sú osnovy také, aké sú.. Poradím ti, najprv sprav školu a potom choď robiť. Kamarát pracuje v jednej firme, ako programátor(Ba) a popri tom študuje denne.. :wink: a úplne mu to vyhovuje.. :)
Keby ti mám povedať za seba, tak idem študovať(ja idem trošku iným smerom... vojenská a policajná akadémia.. :) )
Veľa šťastia..
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

no,poviem ti to takto : ja som bol na vyske, denna forma, rozvrh rozhadzany - medzi predmetmi volno aj 2 - 3 hodiny, ale dalo sa to usporiadat pekne k sebe, rozvrh sa ti MOZNO bude dat upravit na nejake 3 dni v tyzdnia 2 dni ( pracovne ) volna. Ale ak studujes radsej manualne, tak skus externu formu. Za skusku nic nedas a za externu uz prakticky vobec nic :)
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

energy00 napísal:...a za externu uz prakticky vobec nic :)
odkedy je zadarmo?
Lotar
Amateur
Amateur

Ďakujem za ďalšie príspevky.
Cenu externého štúdia osobne neriešim, za semester to nie je až tak veľa.
Pozeral som trochu školy, čo sú v okolí Bratislavy a podarilo sa mi nájsť UCM (http://www.ucm.sk/). Táto škola ponúka externé štúdium informatiky, ba čo viac, Trnava je asi len 50km od Bratislavy, čo nie je až tak veľa.

Je jasné, že úroveň nebude v porovnaní s povedzme FIIT veľká, ale to by som tiež neriešil. Otázkou stále ostáva, či by nebolo lepšie ísť študovať napríklad nejaký manažment, keďže to, čo budem potrebovať pre prácu, sa naučím sám.
Jeremy
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jeremy »

chlape a zamyslel si sa aj nad kvalitou vysokej skoly. vies to nieje iba tak ze hu hu mam vysoku skolu ale ide aj o to ze na akej skole studujes aby si aj nieco vedel ked vyjdes zo skoly
preco napr vela slovakov sa hrabe do brna alebo prahy?

a hmm neviem ucm niesom isty ci ma daku silnu informatiku
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Lotar, ak sa chces venovat IT oboru, tak je uplne jedno, ci mas vysoku alebo strednu (ak nechces robit management, ale technicke pozicie). To ti potvrdi vratane mna zopar ludi, kt. uz v IT nejaky ten rok pracuju v najvacsich svetovych firmach. A uz vobec nie je pravda, ze firma sa ti nebude venovat, ci stratis jej podporu. Momentalne pracujem na MCSE a nemam za sebou ziadnu IT vysoku skolu. Je to len o tom, ci vies alebo nie a hlavne, ci chces alebo nie. A ked uz mas chut ist na vysku len kvoli titulu, tak chod na tu najlahsiu.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

u nas (jedna nemenovana IT firma) nastal obrat, pred rokom nebol problem ci clovek mal vs alebo nie, teda az na nastupny plat, ale teraz musi kandidat mat vs a je to nutna podmienka na prijatie
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ak budes mat VS z IT smeru aspon sa nebudes musiet ucit nadvakrat ;)
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

skus si pozriet http://epihodonin.cz
Je to blizko od Blavy, ale plati sa 3000ck za mesiac, to je asi dost.
Lotar
Amateur
Amateur

Ďakujem za všetky príspevky, tú školu si ešte pozriem.
Urovnal som si to v hlave a vychádza to tak, že sa rozhodnem medzi UKF v Nitre a UMK v Trnave. Musím ešte zistiť nejaké referencie na tieto školy, ale to má ešte čas.

Ešte raz ďakujem a týmto považujem túto tému za uzavretú :)
Napísať odpoveď