nemam ovladac sietovky a ta nefunguje.pomoc

Všetko ohľadom Linuxu...
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

nemam ovladac sietovky a ta nefunguje.pomoc

Príspevok od používateľa pedro115 »

mam notebook asus F3E-AP325.mam na nom windows XP rpfesional a dal som si tam linux.
problem je v tom ze ovladace co som dostal na CD su len k WINdows XP a vista.ide vsetko az na to ze nenaslo sietovu kartu Atheros L1 Gigabit Ethernet 10/100/1000Base-T Controller.ked som skusal instalovat ovladace na sietovu kartu tak neslo.
poradte.ovladace na linux k danej sietovke som nenasiel
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

Určite je tam presne taká sieťová karta ako píšeš? Skús sa pozrieť na výpis programu lspci:

Kód: Vybrať všetko

lspci | grep Ethernet
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Určite je tam presne taká sieťová karta ako píšeš? Skús sa pozrieť na výpis programu lspci:

Kód: Vybrať všetko

lspci | grep Ethernet
to som opysoval s windowsu.mala by byt.ale teraz nevem ako si to overit.v linuxe sa nevyznam a windows som omylom zmazal
chrono
VIP
VIP

Tá karta je pravdepodobne Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter a pre tú ovládač v Linuxe existuje (firmu Attansic odkúpila firma Atheros, takže asi zmenili názov ovládača).

PS: Ten ovládač je súčasť kernelu, takže by si nemal potrebovať nič inštalovať. Malo by stačiť tú kartu nastaviť (a je dokonca možné, že sa o to postará nejaký program na konfigurovanie siete).
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Tá karta je pravdepodobne Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter a pre tú ovládač v Linuxe existuje (firmu Attansic odkúpila firma Atheros, takže asi zmenili názov ovládača).

PS: Ten ovládač je súčasť kernelu, takže by si nemal potrebovať nič inštalovať. Malo by stačiť tú kartu nastaviť (a je dokonca možné, že sa o to postará nejaký program na konfigurovanie siete).
diky moc ale ako som pisal v linuxe som novacik a nikdy som taketo veci nehladal.tak mi prosim ta daj link kde mam ten ovladac stiahnut-co najpodrobnejsi ak sa da alebo cestu kde to najst.

P.S.: ked som sa pozrel do network bola tam len wifina a BT.sietovka nie tak nevem ci ju vobec rozpoznal
pe3x
Professional
Professional

Príspevok od používateľa pe3x »

Ked budes vsetko riesit takto, dajte mi na to link... Ako to mam nainstalovat?
Tak sa s linuxom nikdy nenaucis pracovat. Skus trosku pogooglit.

download linux driver for Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter

http://www.google.sk/search?hl=sk&q=dow ... ogle&meta=
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

pe3x napísal:Ked budes vsetko riesit takto, dajte mi na to link... Ako to mam nainstalovat?
Tak sa s linuxom nikdy nenaucis pracovat. Skus trosku pogooglit.

download linux driver for Attansic Technology Corp. L1 Gigabit Ethernet Adapter

http://www.google.sk/search?hl=sk&q=dow ... ogle&meta=
no stahoval som nejake ovladace http://www.hogchain.net/attansic/attansic.html

a atm su len nejake kraviny.skusil som vsetko otvorit.dal som run terminal a nic.ja uz nevem co s tym

//autoeditácia príspevku ( 23 Aug 2008, 20:56 )
mozno to bude tym ze ja ani nevem ako vobec neco mam otvorit.teda len na prezretie ano.ako vo windowse.ale uz som stiahol wine a to mi neslo tiez.1 mi islo ale vyhodilo chybu a druhe neslo vobec.dal som na to aj temu.

treba tia ovladace nejak zvlastne instalovat?
chrono
VIP
VIP

Tak si to nájdi aj s návodom. Na ubuntuforum je o tom niečo písané, ale ja Ubuntu nemám (a ani nikdy mať nebudem), takže sa nemôžem pozrieť, či tam ten ovládač naozaj nie je, alebo sa nedá stiahnuť zo štandardných Ubuntu repozitárov.

// chrono: A s tým wine ti tiež neporadím (presne ten istý dôvod, nemám Ubuntu).
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

chrono napísal:Tak si to nájdi aj s návodom. Na ubuntuforum je o tom niečo písané, ale ja Ubuntu nemám (a ani nikdy mať nebudem), takže sa nemôžem pozrieť, či tam ten ovládač naozaj nie je, alebo sa nedá stiahnuť zo štandardných Ubuntu repozitárov.

// chrono: A s tým wine ti tiež neporadím (presne ten istý dôvod, nemám Ubuntu).
a na inom linuxe netreba wine?aky mas ty?a ktory je lepsi z hladiska ovladacov,jednoduchosti a aplikacii určenych pre windows?
chrono
VIP
VIP

Aplikácie určené pre Windows fungujú (zvyčajne) najlepšie vo Windows. Pomocou wine sa niektoré programy pre Windowsa dajú spúšťať aj v Linuxe, ale je veľa takých programov, čo ti cez wine fungovať nebude.

Na distribúcii Linuxu zvyčajne nezáleží (hlavne ak si prečítaš návody). Napr. ja osobne vôbec nechápem, prečo niekto o Ubuntu tvrdí, že je to distribúcia vhodná pre začiatočníkov (a potom pri nejakej rade vypíše príkazy obsahujúce sudo, apt...; ako keby tam neboli aj programy, cez ktoré sa to dá "naklikať").

PS: A ešte k tomu wine. Je možné, že si budeš musieť pridať repozitár, v ktorom je wine (samozrejme repozitár určený pere tvoju verziu Ubuntu) a potom to budeš môcť nainštalovať cez program, ktorý je v Ubuntu určený na pohodlné inštalovanie balíčkov.
PPS: Ak nechceš spúšťať programy pre Windows, tak wine nebudeš potrebovať (a ak ich spúšťať chceš, tak si zisti, či vo wine budú fungovať).
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

ok.pokusim sa zistit kde stiahnuť repozitar aby som nestiahol nieco ine.a kde ho mam dat?niekde do systemu?
chrono
VIP
VIP

Repozitár sa nesťahuje. To je len nejaký server, na ktorom sú balíčky. Ty musíš nastaviť, aby sa balíčky hľadali aj na tom repozitári. :)

http://www.winehq.org/site/download-deb
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

no dikzyludia.sietovka slape.este to wine
pe3x
Professional
Professional

Príspevok od používateľa pe3x »

mas ubuntu?

apt-get install wine
pedro115
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

pe3x napísal:mas ubuntu?

apt-get install wine
uz to ide.stiahol som to wine z tej stranky.bol som tam uz predtym na inom pece s win XP a neslo to stiahnut.ale kedze siatovka ide tak som to stiahol zdo notebooku s linuxom a vsetko slape
Napísať odpoveď