Zákony cestnej premávky pre bicykle

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Curuj
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Curuj »

The Devil napísal:Tak to je pravda. Niektorí cyklisti robia zlé meno správnym cyklistom.
najcastejsie dochodci co idu na starej liberte 5 Km/h a smrt v ociach :smt117 (cest vynimkam). poznam z vlastnej skusenosti - chodim kazdy den na biku do a zo skoly. pekne vie aj nastvat, ak ma niekto prehadzovacky a vyde prvych 5 metrov do kopca a potom tlaci :lol:
Dead_Warrior
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dead_Warrior »

Jasne a ked bz presiel testom tak dostane licenciu a ked mu ju 3x zoberu tak nebude moct resp bude moct ale ked ho nacapu policajti tak to prenho dobre nedopadne... a licencie by boli druhu jazdia po dedine,meste,medzi mestske :D
The Devil
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa The Devil »

Curuj napísal:najcastejsie dochodci co idu na starej liberte 5 Km/h a smrt v ociach :smt117 (cest vynimkam). poznam z vlastnej skusenosti - chodim kazdy den na biku do a zo skoly. pekne vie aj nastvat, ak ma niekto prehadzovacky a vyde prvych 5 metrov do kopca a potom tlaci :lol:
Na biku do školy? Nám nechcú dovoliť. Aká je tvoja škola?
yoplin
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa yoplin »

zasa ale musite pozerat na to aky bike mate. ja mam tri bike. jeden xc stroj, na ktorom mam len to, co potrebujem aby fungoval. cize ziadne svetlo ani blatnik nehrozi, cim lahsi, tym lepsi 8)

druhy mam len taky na presun z bodu a do bodu b. ten je aspon osvetleny. blatnik? k comu ti pomoze? ked bude prsat, aby si nebol oprskany, alebo ked ides po suchej ceste aby ti nelietal prach do zubov?

a treti je moj fesny cruiser, style cafe racer, jediny na svete, samozrejme bez blatnikov, tie by tam spatili. ale vzadu blikacka - lebka, ktorej blikaju oci :P v predu chromovane svetlo na dynamo prerobene na 5 vyskosvietivych diod. cista raketa :smt112
MayDaySK
Star
Star

Príspevok od používateľa MayDaySK »

a som chcel vedieť, čo by sa stalo, ak by ma chytil policajt na ceste bez výbavy.
Kamarát dostal 1000sk pokutu zato že nemal svetlá na bicykli...
mathev
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mathev »

MayDaySK napísal: Kamarát dostal 1000sk pokutu zato že nemal svetlá na bicykli...
ja si myslim ze je to nefer proti tym co jazdia v aute tam to mas za 2000 :) a ked jazdi bez svetla tak je to jeho blbostja idem sice na bicikli sviatocne ale nevyleziem do tmy bez blikacky a svetielka sak to stoji par korun a ide o tvoj zivot nie zivot toho co ta oslepeny autom v protismere neuvidi....
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

MayDaySK napísal: Kamarát dostal 1000sk pokutu zato že nemal svetlá na bicykli...
dufam, ze to nie je staznost, zasluzil si 2000 :)
insane
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa insane »

S tymi svetlami a vybavou zalezi od policajta. S kamosom sme sa v lete rozhodli, ze si dame kratky okruh cez Rakusko(par km), na hranici sa nas Rakusanka pytala kde mam svetlo, som jej slusne vysvetlil, ze mam doma pokazene, ale ze do zotmenia sme urcite spat. Nebola nadsena, ale pustila nas. A slub sme dodrzali...
BTW. Este sa mi nestalo, ze by ma zastavoval policajt kvoli vybave/fukaniu atd. Ani to nepotrebujem :)
Pezzo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pezzo »

minule sa mi stala taka vec:
siel som na mojom biku, LED svetlo zapnute, vychadzal som na hlavnu cestu, dal som prednost fizlom a oni kludne obisli, nezastavili ma koli tej LEDke.
myslim si skor ze boli spokojni ze aspon svietim
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ROKI49 »

mishenko napísal:dufam, ze to nie je staznost, zasluzil si 2000 :)
ak je to horsky bicykel, tak si mohol policajt lestit vtaka, horsky nema v povinnej vybave svetlo, aspon predne isto nie
mishenko
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mishenko »

ROKI49 napísal:ak je to horsky bicykel, tak si mohol policajt lestit vtaka, horsky nema v povinnej vybave svetlo, aspon predne isto nie
Bicykel v premavke osvetlenie musi mat, nech je aj vysokohorsky !
Mne by stacilo, keby tie bicykle mali blikace vzadu, nezalezi mi na tom, ked sa zvali na dakej diere, ked nevidi vpredu, ale aby som ho videl zozadu ja, ked idem na aute.
Kdyz darky, tak pro vsechny ! Reflexna vesta kazdemu cyklistovi a hotovo.
Neelix
Novice
Novice

hazard...

Príspevok od používateľa Neelix »

Ja vobec nechapem o com sa tu vlastne bavyte! Ajked mam auto tak velmy rad jazdym a oblubil som si aj nocnu jazdu! Ale bez kvalitneho osvetlenia by som von ani nevyliezol!! Viem ake je pre niekoho za volantom niekedy tazke vcas zareagovat na neosvetleneho cyklistu! Je to uplne zbytocny hazard!

Ja osobne mam vzadu 2x blikacku (jedna do zalohy) a v predu sa bez fajn osvetlenia v lese alebo polnej ceste nezaobydem takze tam mam hodene 2x Fenix L2D! Je my jasne ze nie kazdy si da na bycikel osvetlenie za par tisic ale zakladne osvetlnie zas tak moc nestoji a aspon zadna blikacka a v predu nejaka bludicka by mala byt samozrejmostou!!
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

osvetlenie ano, ale ak by mi niekto kazal dat si reflexnu vestu za bieleho dna tak mu to asi napcham do papule. v tom skleniku by som nevydrzal.
MurphY
Professional
Professional

Príspevok od používateľa MurphY »

ROKI49 napísal:osvetlenie ano, ale ak by mi niekto kazal dat si reflexnu vestu za bieleho dna tak mu to asi napcham do papule. v tom skleniku by som nevydrzal.
sklenik ,reflexna vesta ? hmm je to dobry napad ale vyuzitelne iba po 17 hodine..
ROKI49
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

ani, neskutocne sa pod tym potim a to ani nemusim nic robit, vecer a za znizenej viditelnosti to uznavam ale cez den nie, navyse cyklo dres je ajtak dost pestry aby ho bolo pri dostatku svetla vidiet:)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

Zaujimavá téma... Hned v prvej reakcii dal Tomasito potrebné veci. Musím však reagovať na niekoľko vecí ďalej:
mishenko napísal:Cyklista musi po chodniku rychlostou ako chodec, tak to vzdy bolo, je a dufam, ze aj zostane.
Neviem o tom že to niekedy bolo.... V prvom rade na bicykli sa jazdí po okraji cesty. Na chodníku na bicykli nemáš čo robiť! Na chodníku môžeš tak maximálne ísť pešo a bicykel tlačiť :twisted:. Tu môžu byť všetci radi, že na to policajti zvysoka.... Každopádne podľa zákona to je tak ako som napísal.
micpu napísal:niesi povinny mat blatniky ani prilbu a co je najlepsie mozes prejst aj cez stopku bez zastavenia alebo na cervenu (teda samozrejme pokial nic nejde)...totiz aj keby ta zelenaci vydeli ...vyskocis na chodnik prejdes za dva rohy a uz nemaju sancu ta chytit :lol: ...na biku si king...inac ked sme uz pri tom jazdeni na biku po ceste tak upozornenie pre vsetkych soferov :!: cyklista je ucastnik cestnej premavky a preto ak obiehate cyklistu mali by ste ho obiehat vo vedlajsom jazdnom pruhu, tak ako ked obiehate auto alebo ineho ucastnika :!:
Tvoj príspevok je celý na :aasmile5: The Devil sa tu pýta ako to má byť podľa zákona a ty si tu píšeš že na biku ti fízli nič nemôžu, že si king. Výsledok je akurát taký, že v téme kde sa rozoberá zákon si napísal samé kktiny... OMG
Pre cyklistu platia pravidlá cestnej premávky, t.j. týkajú sa ho veci ako červená, prednosť a dokonca aj zákazy vjazdu. To o obiehaní je tiež blbosť, osobne si určite vyjdem so smerovkou až do druhého pruhu, jednak kvôli cyklistovi (aby nedostal vetrom po hube) a jednak kvôli autám za mňou, pretože ja ho môžem vidieť na 500m ale auto čo ide za mňou a vodič mi čumí na zadné sklo ho zbadá 10-20m? (defacto vo vzdialenosti v akej ide za mňou). Čiže malo by sa to tak robiť, ale zákon to neprikazuje. Tam sa hovorí iba o dostatočnom odstupe.
mishenko napísal:Ja ti poviem ako to je. Co nie je schvalene od vyrobcu vozidla (cize aj bicykla), to je zakazane. Ale napr. v aute mozes mat aj kolotoce vo vnutri.
LEDkove svetla nie su doriesene, aspon podla mna. Ja by som za to pokutoval. Pekne dynamo, klasicke svetlo a ide sa :)
S vozidlami to tak je. Môžeš mať na ňom len homologované veci. Ale u bicykla? :lol: Tu sa na homologáciu kašle, nakoľko bicykel ani nemá techničák, do ktorého by som si moje zadné blikacie svetlo dal zapísať :D Ukáž mi jedného výrobcu čo má schválené led blikačky.... Hociaká blikačka z Tesca či od Vietnamca v stánku uspokojí bod zákona o osvetlení. A poslúži aj v noci lepšie ako nič.

Čo sa týka LEDiek - podsvietenia, v ráfikoch. Je to kravina, a strhával by som to. Ale teoreticky to zákon nikde neošetruje, takže keď by za to fízel niečo chcel spraviť tak by musel mať velkú odvahu, alebo by si ho musel dobre naštvať. V tom prípade by sa mohol oháňať zákonom "vpredu biele a vzadu červené svetlo" Ak tam máš modré ledky v kolese, si jasný.... Ale trúfam si povedať, že keď budeš mať v noci červenú blikačku vzadu, tak ti aj nejaký modrý tuning prejde.
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Online »

brm napísal:No na biku jazdim pravidelne uz 14r.. po cestach aj necestach.. ale este ani jeden policajt ma nezastavil z dovodu, ze nemam na bicykli odrazove sklicka, ze nemam blatniky, ze nemam neviem co. :roll: (klop-klop-klop). Podla mna na to policajti zvysoka kaslu, takze nemusis mat az tak strach. Sucasne zakony dokonca ani neprikazuju nosit cyklisticku prilbu, co je podla mna dost dolezite.
Presne ale jazdiť po Košických cestách na bicykli tak to fakt samovražda. Kamióny, králi ciest, ženy za volantom, slnečné okuliare, dvadsiatka na tachometri a smrť v očiach. :roll:
Necro
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Necro »

Teraz kedsa bavite o osvetleni bycikla tak ma napadla jedna prihoda.Na mojom biku asi tazko najdete nejake odrazky a podobne veci, dokonca som vtedy ani brzdy nemal.A TERAZ K TEJ PRIHODE .Minule ked som bol s kamosmi vonku tak sme asi okolo 19:30 isli pred BILLu.Bolo uz slabsie vidno a ja som si nevsimal auta co prichdzaju.Rozbehol som sa, dvihol bike do manualu a zrazu okolo mna ide mestska policia.Presli okolo mna a som si vsimol ze ich netrapi ci som alebo niesom osvetleny, ale ako idem manual.Tí zeleny su fakt niekedy na zasmiatie :D
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

xJEDIKNIGHTx
Medium Star
Medium Star

Re: Zákony cestnej premávky pre bicykle

Príspevok od používateľa xJEDIKNIGHTx »

Dnes, keď som išiel z roboty domov na bicykli ma zastavili policajti a dali mi pokutu 40€ za "jazdu bicyklom po chodníku pre chodcov". Moje argumenty nepomohli, povedali mi, že keď mám vodičský, tam by som to mal vedieť. Po tom chodníku prejde denne 20 ľudí a je umiestnený súbežne vedľa 2 - prúdovky, takže buď riskujete život, alebo pokutu. Je to normálne, ta pokuta sa mi zdá nehorázne vysoká.

pre žilinčanov, je to chodník na výpadovke z mesta, smer Rajec vedla kasární.
Napísať odpoveď