Ručná brzda a automatická prevodovka

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Enemy22
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Enemy22 »

Maki napísal:toto vravia iba ti debili co v zivote s automatikou nesoferovali.... fakt zabava ked spanikaris na krizovatke, vypadne ti rychlost alebo tak a niekto to do teba napali.... pri automatike sa ti toto nestane... ale necham ta v tom... je to fajn a pohodlne vozenie - a este jedna vec... nehrozi ziadne prehriatie motora z dovodu vysokych otacok.... ale hlavne ze so spojkou je sranda.... :roll:
absolútne nesúhlasím, z automatom sa stáva zo šoférovania iba obyčajné točenie volantom... je pravda že automat je pohodlnejší ale to je asi tak všetko... ty čo panikária nech si zaobstarajú automat alebo nech radšej vôbec nešoferuju (poplašenosť za volant nepatrí) toť vše.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Maki ale je v tom nieco pravdy ... Ovela viac sa "zabavim" Pri nahanacke s manualom. Tam si proste vychutnavam priamy medziplyn. Preradim tak ze naschval hrabnem z 1 do 2. Proste mam kontrolu nad autom.
Automat je skvely na dlhe streky ... Neviem si vynachvalit ked si niekedy z Avisu poziciavam Oktaviu 2.0TDI s 6st. DSG proste odjazdim si 850km ani sa necitim unaveny ... ked sa najde nejaky pretekar tak KickDown to isti :) atd...
Obe verzie maju svoje + aj -

Fakt dufam ze ked budes v brne tak budes mat svoje auto ... Ked si odjazdis vacsie mnozstvo km stratis to napatie ... ten stres za volantom. A potom ocenis Manual...
Automat je len take odlahcenie ... uvolnenie.
Maki
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Maki »

Enemy22 napísal:...
a co podla teba soferovanie ma byt? ak nie krutenie volantom a sedenie na zadku? boze ludia z toho robite riadnu vedu teda... automatika je super... proti manualu nemam nic, sam mam auto s manualom, ale proste pohodlicko, automat sa za teba stara o vsetko a ty sa len vezies a uzivas si jazdu, pocuvas hudbu a mas v p*ci... no co viac mozes chciet?
Enemy22
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Enemy22 »

Maki napísal:a co podla teba soferovanie ma byt? ak nie krutenie volantom a sedenie na zadku?
ano sedenie, točenie volantom, ľavá n. na spojke, pravá ruka na šalterpake a kvaltuješ jak oživot... (medzitým do toho *ebeš plný kotel) ... asi toto je podla mňa "kérovanie"
btw. zaujímalo by ma ako sa z automatom napr. predbieha... vždy sa zíde podradiť atď (ale zrejme sa to dá nejako manuálne alebo čo...)
niekomu vyhovuje viacej automat inému zase manuál. ja som jednoznačne za manuál to je celé...

// fikus-kukis : hej, myslel som si že v tom bude nejaký podobný ďabol... každopadne dik za objasnenie už možem pokojne spavať. :D
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Stoporko napísal:asi to sem tak celkom nepatrí, no nechcem zakladať novú tému... :oops:
Je rozdiel keď pri parkovaní dám na manuálnej prevodovke jednotku alebo iný stupeň? Ak je rozdiel, v čom? Čo odporúčate? - jednotka - spiatočka - niečo iné.
Keď stojíš do svahu, nechaj zaradenú jednotku. Keď stojíš zo svahu, nechaj zaradenú spiatočku. Keby si zaradil dvojku, samotný brzdný účinok stojaceho motora by nebol až taký vysoký než pri jednotke; pri trojke ešte menší, atď ...

Ja osobne si potrpím na používanie ručnej brzdy. Nemám dobrý pocit, keď sa hodím do sedadla a auto sa zakýva mne pod zadkom :? .

A proti automatickej prevodovke nemám najmenších výhrad, určite to je len plusom, čo sa týka bezpečnosti (najmä pre tých bojazlivejších/opatrnejších/menej motoristicky skúsených vodičov).

Add:
Enemy22 napísal:btw. zaujímalo by ma ako sa z automatom napr. predbieha... vždy sa zíde podradiť atď (ale zrejme sa to dá nejako manuálne alebo čo...).
Automat nie je hlúpy. Palubný počítač (môžem mu tak lichotiť :) ) zistí, keď zrazu dupneš na plyn. Pochopí, že potrebuješ akcelerovať, preto podradí nadol o prevodový stupeň (dokonca niekedy aj o dva) a dostane motor do otáčok, kde ma razantnejší ťah (ale to Ti ako motoristovi nemusím vysvetľovať dopodrobna).
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

k téme automat: je to isto skvelý vynález, no keď človek naň zvyknutý sadne do auta s manuálom...? A pre začiatočníka je rozumnejšie naučiť sa "ťažšiu cestu" ako potom plakať a nevedieť sa na jednotke rozbehnúť.

:oops: kua, kým mi to prestalo pri rozbehoch skapínať... :P
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nitrox »

To brzdenie motorom z kopca je už myslím vyriešené, a čo sa týka toho automatu, kto nevyskúšal nevie.. a nemôže povedať, že čo je lepšie.... samozrejme na besnenie po meste je lepší manuál, ale to musíš byť dobre finančne zabezpečený, aby si nemal čo iné na práci, len sa voziť po meste, vtedy to beriem, ale ak pri šoférovaní potrebuješ ešte máličko o niečom rozmýšľať, telefonovať (nech tu nikto nezačne, že telefonovanie je zakázané, lebo aj tak to všetci robia) tak jednoznačne automat. Nepoznám ľudí čo sa vozili na automate a potom na neho nadávali.
Viď príklad jeden môj veľmi dobrý známy podnikateľ 50-tnik, do teraz sa na automate nevozil, stále hovoril, že on automat nechce ani vidieť, že on je zo starej školy a potrebuje mať kontrolu nad autom, náhodou dostal do ruky XC90 automat, a teraz z neho nechce vystúpiť, hneď uznal, že automat je pre neho ako stvorený. Myslím, že sa už aj rozhodol, že si také auto ide kúpiť.

Ešte raz, kto nevyskúšal nevie.

Čo sa týka toho predchádzania a podradzovania, na automate stačí lepšie stlačiť pedál, a sám podradí a veselo predchádza, prípadne majú niektoré automaty špeciálny stupeň S, pri ktorom ide auto aj do plných otáčok, resp niektorým sa to zapína po plnom stlačení plynového pedálu.
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

nitrox napísal:ale ak pri šoférovaní potrebuješ ešte máličko o niečom rozmýšľať, telefonovať (nech tu nikto nezačne, že telefonovanie je zakázané, lebo aj tak to všetci robia) tak jednoznačne automat. Nepoznám ľudí čo sa vozili na automate a potom na neho nadávali.
Videl som dosť podobne na vlastné oči, kde chlap majúci doma malé dieťa a jazdiaci "športovým štýlom" telefonoval mobilom v PRAVEJ ruke (nechápem prečo akurát v nej). Priznám sa, že mi dosť redlo vo chvíľach, keď púšťal volant, zložito ľavou rukou lapal po po prevodovej páke za pravým kolenom, radil rýchlosť (a to nie vždy mu chytil prevod) a vracal sa rukou naspäť na volant. Podotýkam, že toto všetko počas "športovej jazdy".
nitrox napísal:Čo sa týka toho predchádzania a podradzovania, na automate stačí lepšie stlačiť pedál, a sám podradí a veselo predchádza, prípadne majú niektoré automaty špeciálny stupeň S, pri ktorom ide auto aj do plných otáčok, resp niektorým sa to zapína po plnom stlačení plynového pedálu.
Napríklad na mojej obľúbenej Mazde je na riadiacej páke tlačidlo, ktoré počas stlačenia zaisťuje, že prevodovka nepreradí stupeň (čo je vhodné pri predbiehaní, kde otáčky letia nahor, ale potrebujeme aby prevodový stupeň ostal zachovaný :) ).
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

Kedze som simracer , zvykol som si na docela caste radenie (logitech g25) . Mne by manual vobec nevadil , ja berem radenie ako sucast jazdenia , s automatom sa necitim mat auto pod kontrolou ... len plyn brzda a krutit volantom , to uz co je ? :)
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

nitrox napísal:To brzdenie motorom z kopca je už myslím vyriešené
Mňa by práve toto najviac zaujímalo. Pri manuále keď si fičím z dlhého kopca, tak si tam dám 3 alebo 4, tak aby som išiel dole stále bez plynu, a brzdím len motorom. Tu sa môže stať, že keď si dám 4 tak sa mi auto ešte stále rozbieha, t. j. keď mám pred sebou kamión tak musím stále jemne dobrzďovať, ale keď si dám 3 tak mi to brzdí motorom viac, dostatočne na to aby mi auto nezrýchlovalo a držal som si stály odstup bez toho, aby som stláčal brzdu nohou.

Ako je to pri automate? Pretože ja si to robím tak, že napr vôbec nestláčam plyn (šetrím palivo) idem napríklad na 4 alebo 5 na rovnom klesaní, zrýchľujem, a pred zatáčkou dám do 3 aby mi spomalilo aj bez neustáleho brzdenia. Tu automat predsa nemôže vedieť, či sa blíži zákruta a že chcem prestať zrýchľovať, aby podradil a brzdil motorom. Pomôže iba zabrzdiť normálnou nožnou brzdou, že?
Maki
Darca
Darca

my sme mali automat dost stary a tam to bolo asi tak,ze mal tlacitko na vyradenie 4. prevodoveho stupna(4 rychlostna automatika) a ked som siel dolu kopcom, alebo potreboval spomalit bez dratia brzd tak som si "vyradil" a ono ma to spomalilo... ak bol kopec dost srtmy tak som dal z D do 2 a bolo vsetko ok.... stupen L som za rok vozenia sa na automate ani raz nepouzil - to uz je fakt asi ako jednotka na manuale - proste najbrutalnejsie stupania...
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nitrox »

Mateq napísal:Mňa by práve toto najviac zaujímalo...... Pomôže iba zabrzdiť normálnou nožnou brzdou, že?
Toto je asi jediná nevýhoda automatickej prevodovky... brzdenie motorom idúce auto z kopca, ale predtým som mal skôr na mysli, keď je auto v kľude a stojí na kopci zo zaradeným prevodovým stupňom.
Brzdenie motorom z automatom je trošku náročnejšie, máš pravdu, že prevodovka nemôže vedieť že treba podradiť, aby si spomalil, ale to nevie ani manuál a musíš to vykonať sám. U automatov máš tiež možnosť radiť prevody ručne, takže jednoducho prepneš do M a zaradíš aký stupeň chceš, a potom zase dáš D a jazdíš ďalej.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

ad automat, robite z toho soferovania vedu a pomaly ma byt vysada soferovat nie? kazdy aby si rpesiel skolou smyku a jazdenia na zavodnych okruhoch...aj lepsie cvicena opica sa nauci radit manualnou prevodovkou a bude to robit automaticky, akoby ju tam ani nemala stym rozdielom ze z pociatku to bude na sofera privelka zataz, ale akonahle si vybuduje zvyk uz to pojde samo s automatom to ide samo tiez, akurat je to omnoho vacsia pohodicka, pindy ze ze auto bez spojky nie je auto... to je ako vyhlasenie maleho skolkara ktory zavidi ze kamarat ma novsiu a lepsiu hracku ktoru jemu mama nechce kupit, ked niekomu vyhovuje menual nech jazdi s manualom, komu automat nech s automatom, ale nevidim dovod preco koli tomu robit z aut a soferov ktorejkolvek skupiny nieco menej...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

ColdRain: musim len suhlasit, ja proti automatu nic nemam, nevyhodou je to asi len pri sportovejsiej jazde kvoli dlhemu casu potrebnemu na zaradenie (pokial viem, tak toto maju poriesene akurat sportove auta).
Ale ja osobne ani nevnimam, ze idem s manualom, proste radim ako treba a kto tvrdi, ze automat je blbost, tak asi zavidi. Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody, navyse nevyhody automatu sa v dnesnej dobe s prichodom radenia pod volantom stracaju - vodic moze prehodit do manualneho rezimu, ked len haze rychlosti bez potreby spojky a zaroven mu elektronika postrazi vsetko ostatne.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Dlhy cas potrebny na radenie pri automate? pocujem prvykrat. To bude vec konkretnej prevodovky, ani manual nemusi mat prijemne presne a kratke radenie.

Osobny nazor je taky, ze do sportovejsie ladenych aut patri skor manual, pripadne sekvencny automat, a do luxusnejsich aut automat.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

Mám automat a ručnú používam pri rozbiehaní do kopca, kedže je dosť blbosť držat brzdu aj plyn na automate naraz.
Maki
Darca
Darca

digital: to sa do akych kopcov rozbiehas? resp aky vykon ma ten motor? ja aj ked som v neviem akom kopci stal tak som mohol mat nohu z plynu pri zaradenom D, pripadne 2 - ma to drzalo samo na mieste
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Stoporko: Ja jazdim stale len na automate a ked som obcas sedel za volantom na nomralnej manualnej prevodovke, tak nebol problem. Jedine co mi robilo problem bolo zastavenie, pretoze som vzdy zabudol stlacit spojku. Kamarati sa na tom dobre pobavili, ale inak pohoda.

nitrox: Pri jazde dolu kopcom mozes predsta pouzit automat, zaradit do neutralu alebo si vyberies prevodove stupne na sekvencnej prevodovke, nie???

GothaR: Co je pre teba sportova jazda a pomale zaradovanie??? Ci pri takom beznom 3-litrovom motere sa ti zda zrychlenie z 0 na 100 za 7-9 sekund malo???

Digital: Automat je predsa nastaveny tak, aby pri zaradenom Dcku a pustenych pedaloch isiel mierne vpred, takze do kopca by mal ostat stat, resp. pomalicky ist vpred.
Digital
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Digital »

Maki,Hojko: Meriva 77kW(1.6 16V) , a ked pustim v kopci brzdu tak idem dole, otačky uplne minimalne
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Digital: Zaujimave, cez den to vyskusam a potom napisem, ze ci ostanem stat alebo sa budem hybat.
Napísať odpoveď