Cvakanie disku
-
existpierre
Medium Star
- Kontaktovať používateľa:
Cvakanie disku
Ahojte,
Mam taky problem s diskom, no neviem, ci uz mu mam dat zbohom alebo co. Ide o to, ze hockedy mi zacne cvakat (taky zvuk ako ked sa nabija blesk na fotak [cvak ciaaaa] ), dneska mi uz ani grub nenabehol, pretoze to zacalo cvakat. Takze virusom to asi nebude. Niekedy to ide a niekedy nie-> teraz mi to pre zmenu nabehlo a ide ok. Kedze nemam windowsy, je nejaka moznost otestovat S.M.A.R.T. ?
nedal som to do sekcie linux, lebo sa to viacmenej tyka hardwareu
Mam taky problem s diskom, no neviem, ci uz mu mam dat zbohom alebo co. Ide o to, ze hockedy mi zacne cvakat (taky zvuk ako ked sa nabija blesk na fotak [cvak ciaaaa] ), dneska mi uz ani grub nenabehol, pretoze to zacalo cvakat. Takze virusom to asi nebude. Niekedy to ide a niekedy nie-> teraz mi to pre zmenu nabehlo a ide ok. Kedze nemam windowsy, je nejaka moznost otestovat S.M.A.R.T. ?
nedal som to do sekcie linux, lebo sa to viacmenej tyka hardwareu
-
existpierre
Medium Star
podobny problem som mal aj ja.
Raz urobil cvak potom jak fotak ked sa nabija samozrejme pri tom vsetko stvrdlo proste aplikacie kurzor vsetko a ja som mohol dat iba tvrdi restart. Skus start-spustit-cmd a tam napis chkdsk /f ..
s tim mojim hardiskom co to bolo tak ze po chvili jak toto zacal robit odisiel pre istotu si zalohuj data a tiez by som sa pripravil na novy hdd
Raz urobil cvak potom jak fotak ked sa nabija samozrejme pri tom vsetko stvrdlo proste aplikacie kurzor vsetko a ja som mohol dat iba tvrdi restart. Skus start-spustit-cmd a tam napis chkdsk /f ..
s tim mojim hardiskom co to bolo tak ze po chvili jak toto zacal robit odisiel pre istotu si zalohuj data a tiez by som sa pripravil na novy hdd
-
existpierre
Medium Star
zatial to ide v pohode, ale dost suborov uz mam poskodenych a hockedy sa mi stane ze jeden subor nevie nacitat. Deragmentaciu nepotrebujem, linux fragmentuje particiu az po 80%nom obsadeni to sa mi nestalo vobec kedze mam 30 GB oddiel a 11 obsadenych, takisto, len nedavno som ubuntu reistaloval taze fragmentovany oddiel nie je. Dneska som skusal este windows nainstalit. koli ejay, slo to, no totalne praca s diskom pomala a seka sa mys (mam razer diamondback s ovladacmi takze mysou to nie je). NIeco zatazuje system a ja neviem co. Driver pre MB som instalil ako prve. Takze pokial hovoris ze to "nabijanie blesku" je strata napajania, moze byt problem s elektronikou v disku
1. Na particii s filesystemom EXT3 nevznika ziadna fragmentacia, s ohladom na tuto skutocnost je aj stavany. Iba takto zlahka, mozno ti niekto lepsie vysvetli, takze format bol uplne zbytocny.
2. Na monitorovanie disku mozes pouzit smartctl,
napr. smartctl -A /dev/zariadenie pre vypis
manual: http://smartmontools.sourceforge.net/ma ... ctl.8.html
-
existpierre
Medium Star
viem ze nevznika, ale niekde som cital, ze pri obsadenosti nad 80 uz trosku zacne. Format som spravil po vyse roku z inych dovodov. Dakujem za tip, vyskusampato83 napísal:1. Na particii s filesystemom EXT3 nevznika ziadna fragmentacia, s ohladom na tuto skutocnost je aj stavany. Iba takto zlahka, mozno ti niekto lepsie vysvetli, takze format bol uplne zbytocny.
//autoeditácia príspevku ( 30 Aug 2008, 16:58 )
Tak nakoniec to bolo diskom a napalovackou, particia C, zrejme na nej bol problem, kedze mi uz nejde vobec nacitat, ostatne particie funguju v pohodke. Napalovacka uz nechcela citat niektore media, po kupe noveho disku a napalovacky uz ide vsetko ako ma.
//autoeditácia príspevku ( 02 Sep 2008, 2:58 )
Tak nakoniec kabel
ja osm mal taky isty problem ! cvakanie robia kontakty ze ich prilepis paskou neznamena ze doliehaju trocha si ich uprav ze stlacis te konektory aby boli tesnejsie a ak ti to bude robit stale tak to preto ze ten HDD je uz z toho blbnuty mne sa to stalo 99% davam tomu
ten HDD ti podje aj dalej len skus low format aspon ako tak ho das este doporiadku ale nebude 100%
ten HDD ti podje aj dalej len skus low format aspon ako tak ho das este doporiadku ale nebude 100%
-
existpierre
Medium Star
ja mam rovnaky problem s diskom - to cvakanie.. ale xem ti poradit ze ak sa ti inokedy spomali system kvoli disku, tak skus sa pozriet ci nemas na disku nastaveny rezim prenosu PIO.. treba ho zmenit na DMA .. tu najdeš ako http://forum.zive.sk/viewtopic.php?f=921&t=901133existpierre napísal:jj to som urobil potom, konektory som zarovnal postlacanim, disk formatol, zatial som nezaznamenal ziadny problem. takze vyriesene
dakujem
-
existpierre
Medium Star