Digitalny satelit pre 3 TV

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Pedro_p
Light Expert
Light Expert

Digitalny satelit pre 3 TV

Príspevok od používateľa Pedro_p »

Cauko poradte mi pls celkove riesenie do rodinneho domu.

Na fullHD plazme by som potreboval kvalitny HD satelit.
na ostatnych dvoch Tv staci aj obycajny satelit.Tie TV budu klasicke CRT-cko a iba HD-ready LCD.

mam v dome porobene rozvody koaxialnym kablom do kazdej izby.
Momentalne fungujem na antene s dekoderom na HBO kde sa chytaju aj ine programy slovenske a ceske no nic zahranicne.

s hladanym kodov na nete by som nemal mat problem takze aj taketo riesene je pripustne.

Chcem sa vyhnut platbam kazdy mesiac.
stanice co chcem chytat su nemecke a anglicke + tie SK a CZ.samozrejme ze nechcem kupovat kartu skylink do kazdeho satelitneho zariadenia.
Tiez ci je mozne pouzivat satelit a zaroven tu antenu co uz teraz mam a pouzivam ?

takisto aku parabolu potrebujem ake konvertory ake sat.prijmace a pod.?

V rozvodoch do izieb nemam Lan kabel.takze hladam take riesenie kde nebudem musiet vrtat do stien a davat novu kabelaz.

v pripade nejasnosti sa pytajte.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Re: Digitalny satelit pre 3 TV

Príspevok od používateľa STomko »

Pedro_p napísal: Na fullHD plazme by som potreboval kvalitny HD satelit.
na ostatnych dvoch Tv staci aj obycajny satelit.Tie TV budu klasicke CRT-cko a iba HD-ready LCD.
Takze potrebujes 1 HD prijimac, a 2 klasicke SD prijimace..
Pedro_p napísal:mam v dome porobene rozvody koaxialnym kablom do kazdej izby.
Momentalne fungujem na antene s dekoderom na HBO kde sa chytaju aj ine programy slovenske a ceske no nic zahranicne.
Toto asi velmi nepouzijes, nakolko... Ak chces zapojit 3 prijimace na 1 paabolu (co ti usetri miesto, ked nechces mat na streche hniezdo), a alternativu s multiprepinacom nepocitam (prilis drahe riesenie pre 3 zariadenia), tak potrebujes 1 vacsiu parabolu (minimalne 100cm, no odporucal by som napriklad aj Toroidnu parabolu T90, cena je vyssia, pravdepodobne aj o nastavenie budes musiet poziadat niekoho, nakolko to nie je jednoducha zalezitost...ale vysledok sa oplati (na nu treba pevnejsi stojan, ma svoju vahu...). Na tuto parabolu nemas problem zapojit multifeed v rozsahu A23,5E - I1W (na astre 23,5 vysielaju CZ a SK programy, na 1W vysiela digiTV).
Budes potrebovat QUAD konvertory (kazdy konvertor ma 4 nezavisle vystupy, teda mozes napojit az 4 prijimace (ty zapojis 3, jeden budes mat do rezervy). Minimalne ti odporucam naladit A23,5 (slovenske&ceske), A19,2 (FTA nemecke, ale aj UPC, premiere a podobne...), mozno Hotbird (13E, nejake hudobne, francuzske kanaly a podobne...), Intelsat 1W (digiTV). Ak nemas specialne poziadavky na ruske kanaly, tak minimalne tieto 4 pozicie budu fajn.
Budes potrebovat 3 DiseQc prepinace, minimalne 4/1 (4 vstupy (LNB), 1 vystup (k SAT)). Avsak mozes pouzit aj prepinac 6/1 (ak do buducna doplnis nejaky konvertor, nemusis menit prijimac, a budes mat v rezerve este 2 vstupy))
Prepinace najlepsie vo vonkajsom vyhotoveni (alebo ak to nemas daleko od povaly napr. po parabolu, tak mozes aj vnutorne.Teoreticky mozes prepinac umiestnit aj v izbe pri sat, avsak potom rataj, ze ak mas 3 prijimace a 4 LNB, tahal by si smerom k parabole 12 kablov, co nie je bohvie co...). To je co sa tyka potrebnych veci cca vsetko...
Pedro_p napísal:Chcem sa vyhnut platbam kazdy mesiac.
stanice co chcem chytat su nemecke a anglicke + tie SK a CZ.samozrejme ze nechcem kupovat kartu skylink do kazdeho satelitneho zariadenia.
Tiez ci je mozne pouzivat satelit a zaroven tu antenu co uz teraz mam a pouzivam ? s hladanym kodov na nete by som nemal mat problem takze aj taketo riesene je pripustne.
Satelit na tuto antenu nepouzijes (predpokladam ze mas nejaku klasicku analogovu, alebo nieco take...skratka DVB-S to asi nebude.
Co sa tyka prijimacov, odporucil by som ti napriklad IPBOX, tie 2 SD prijimace mozes kludne pouzit IPBOX 250S. Co sa tyka HD, tam to je trosku zlozitejsie, kedze z IPBOXOV su HD na trhu iba dva - 900HD a 9000HD. Zodpovedz si este otazku: najblizsie cca 2 roky sa velmi na HD nepopozeras, cest zopar skuskam, ktore spravidla dlho nevydrzia... Investicia do HD prijimaca s ethernetom je dnes pomerne vysoka, software nevyladeny...HD prijimacom nezlepsis klasicke SD vysielanie len preto, ze to je HD prijimac. Mozno by som kupil 3x SD prijimac, a do buducna (o rok-dva-tri), az na trhu bude dobry vyber, super ceny, vyladeny soft, a hlavne HD programy, by si jeden prijimac vymenil za HD.
A preco s ethernetom? pretoze tak ti staci zakupit 1 skylink kartu, mat ju v 1 prijimaci a odtial ju zdielat medzi vsetkymi prijimacmi... Na to staci jednoduchy switch a prepojit prijimace, nastavit im IP. Avsak este lepsie je mat z tychto prijimacov priame pripojenie na internet, a tak si mozes pohodlne stahovat kluce na digiTV napriklad priamo z boxu cez dialkove ovladanie... (samozrejme vsetko si musis nainstalovat, nastavit, ale funguje to ;-) ved pecene kurcata z neba nepadaju). A ked uz ich mas napojene cez internet, a mas prijimace s ethernetom, mozes zacat experimentovat a skusat zdielat napriklad programy (UPC), na ktore nemas kartu, ale napriklad tvoj kamarat ma a ma ju tiez v podobnom prijimaci... :)
Pedro_p napísal:V rozvodoch do izieb nemam Lan kabel.takze hladam take riesenie kde nebudem musiet vrtat do stien a davat novu kabelaz.
UTP kabel nie je hruby :) popod prah (podla toho ake ih mas) sa v pohode zmesti :) )

PS: mam kamarata z bratislavy, ktory sa tymito vecami zivi...je to pomerne velka investicia, no mas velke poziadavky, a tie sa nedaju splnit za drobne :)
KoCi
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa KoCi »

fuha vycerpavajuca odpoved, ja len dodam, ze pre bezneho smrtelnika staci aj 80 parabola s 3 LNB a tiez si myslim, ze ta vyjde pridraho riesenie s linuxovymi prijimacmi ako IPBox alebo DreamBox. Tieto prijimace sa ti vyplatia, len ak nie si bezny spotrebitel - gombickar, ale beries to ako hobby, aby si sa tam s tym rypal, nastavoval, pokusal sa ziskat dalsie kanaly a pod - ak si chces len pohodlne sadnut pred telku, s nicim sa nesrat, a len na dialkaci prepinat programy, tak sataky s linuxom su pre teba skorej na obtiaz. Okrem toho, lacnejsie ta aj tak vyjde kupa jednoducheho prijimaca (napr openbox 810) a do kazdeho z nich aj karta SkyLink. Nehovoriac o tom, ze je to pre bezneho koncoveho spotrebitela jednoduchsie a pohodlnejsie na obsluhu.

Tiez zdielam podobny nazor ako STomko pisal - HD vysielanie si v blizkej buducnosti neuzijes, a brat kvoli tomu dnes este predrazene prijimace, naozaj nema zmysel. V buducnosti bude daleko lepsi vyber, vacsi konkurencny boj, teda aj podstatne nizsie ceny - ale to az nadobudne HD vysielanie zmysel. Predpokladam ze neplanujes pozeravat RTL len kvoli tomu ze vysielaju v HD, a STV3 vysiela v HD zatial len olympiadu.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Upresnim to - predsa len zdielanie je vysada prijimacov s ethernetom. Napriklad taky IPBOX 250S s AB Enigmou...
Naflashovat enigmu, nahrat AIO panel, mgcamd, newcs (do servera), a uz len donastavovat podla priani.... aj co sa tyka updatu klucov, ako som napisal - jednoducho cez FTP pristup po sieti (vsetko z 1 PC v pohode, resp. stahovanie klucov priamo zo satelitu).
Co sa tyka tej paraboly, tu vacsiu, resp. toroidku som odporucil prave preto, lebo rozsah 23,5E - 1W je na 80cm parabolu nic moc (na stred Hotbird, na kraje 23,5 a 1W... no ako to bude za zhorseneho pocasia...)

Co sa tyka beznych satelitov, s Openboxom mam len dobre skusenosti (pre ne-PCznalych ludi). S kartami pracuje ok. No predsa len ak sa rozhodnes napr. pre nejaky balik multi k skylink karte, takto by si to musel predplatit na vsetky karty...ak mas zdielanie cez ipboxy, 1 karta, 1 predplatne....
Okrem toho veci ako moznost doplnit HDD, pre nahravanie.... alebo napriklad streamovanie signalu z IPBOXU do PC, alebo opacne (stream DVD po sieti...)

Vsetko zalezi od financii :)
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

Ja sa priklanam k STomkovi.

Radsej zainvestovat teraz do IPboxu, jednej skylink karty a mas mnozstvo vyhod ako nahravanie na DVD, streamovanie videa do PC, po ethernete si zdielas ten signal kolkym primacom chces.

ide len o to stahovanie klucov a konfiguraciu ale potom uz nejde vobec o nic staci ti nastavit IP a ides. :)
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

ako keby bolo stahovanie klucov tazke...
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

No vsak prave to je to jedina vec ktoru treba urobit a aj to nieje nic takze.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

No okrem samotneho: stiahnut softcam.key a nahrat to do var/keys a restartnut emulator..existuju aj plugin, ktory je v boxe, a kontroluje na nete nove keys napr. urcity cas (kazdu hodinu?...), alebo sa jednoducho spusti stale pri zapnuti prijimaca, alebo ak ti nieco neide, pustis ho manualne. a on ak na webe najde kluce, updatne softcam....
Na openboxe by si musel stiahnut keys, pripojit prijimac nullmodem kablom k PC, updatnut keys, a zapojit prijimac naspat k tv...

Tak co je pohodlnejsie?.... inac uz davny mytus "linuxove pristroje treba nastavovat..." neplati. Ak vies co je FTP, telnet, vies pouzivat total commander, putty... flashovanie je otazka len toho, aby si mal spravny kabel a COM port na PC. 1 aplikacia, software, kabel, a polhodinka :)
A ostatne je uz brnkacka cez FTP a podobne...
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

No len si predstav ako sa ti bude normalny "smrtlenik" pripajat cez putty na ten linux, bude pisat rozne commandy, bude sa pripajat na ftp kde je vela krat mnozstvo suborov, zloziek a bude tam kopirovat nejake kluce.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

a to je problem pripojit sa cez FTP na jednu IP adresu, s menom a heslom, prekliknut sa do zlozky var/keys a cez F5 tam skopirovat 1 subor?
a samotny restart emulatora - ked uz nevie ce putty (killall mgcamd,...cd var/bin ... mgcamd) tak cez dialkove stlaci MODRE - ZLTE? :) :shock:
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Ok, tak napr. ja, ty, filipito, koci by sme to zvladli (povedal som zopar ludi, ale zvladala by to polovica fora), by sme to zvladli ale zober si tak napr. tvoju alebo moju mamu ako by nastavovala ip adresu spustala total commander a kopirovala nejake subory na ftp alebo ako by do prikazovaho riadku pisala commandy.

ja si teda osobne moju mamu neviem predstavit robit nieco take.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

No tak to si neviem predstavit, ako ich rucne vklada do openboxu, alebo nahrava (hoci jednoducho) cez POBedit...
Tieto veci sa robia obcas... inac je linuxovy sat. prijimac rovnaky ako obycajny prijimac... A ked ho zvladla moja babka (zapnut, prepinat, vypnut), tak to zvladne kazdy :)
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Obsluha ano no len to obcasne nahodenie novych klucov si musi zavolat teba :)
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

a na to je plugin keysupdater, ked uz nezvladne najst si kluce na nete a prasknut subor softcam.key do prijimaca (co zvladne aj decko)
Napísať odpoveď