Darovanie orgánov

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
ades
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Re: Darovanie orgánov

Príspevok od používateľa ades »

bolek napísal:Podobnú tému som nešla, tak snáď tu nie je. :)
Tak ma napadlo, aký je váš názor na darovanie orgánov vašim blízkym počas života (napr. kostná dreň, oblička), pokiaľ by im to zachránilo život? Išli by ste? A boli by ste ochotní darovať svoje orgány aj po smrti? Vraj pokiaľ človek neurobí počas života prehlásenie, že s tým nesúhlasí, môžu byť jeho orgány automaticky použité. Zaujímali by ma vaše názory na danú problematiku, či by ste mali nejaké zábrany, či už morálne alebo náboženské alebo či vyslovene s tým nesúhlasíte alebo naopak, či by ste s tým nemali žiadny problém. :)
dovolil by som, resp. nevydal by som vyhlasenie o tom, ze by som nepovolil. ale napriklad uz by som nevydal povolenie na pouzitie mojho tela na studijne ucely. a co sa drene a obliciek tyka, tak jasne, preco nie? zaobidem sa aj bez nich. mozno to bude chciet o par rokov dialyzu alebo oblicku od mojho dietata, ale ani nemusi a kto vie o kolko rokov a kto vie co vtedy bude?
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

1. koli osteochondromu
2. pretoze si svojim prispevkom len potvrdil presne to co som napisal predtym.
3. tak preco si uz nieco nedaroval ?
4. mojich blizkych do toho neplet ja hovorim len o ludoch ktorych nepoznam
puccik
Star
Star

Príspevok od používateľa puccik »

ja som ochotní darovať hocijaký organ ale musi to bit blízka osoba a inač sa mi velmi paci taketo gesto ked to niekto pre niekoho spravy a nezištne este k tomu
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

P3Bo napísal:1. koli osteochondromu
2. pretoze si svojim prispevkom len potvrdil presne to co som napisal predtym.
3. tak preco si uz nieco nedaroval ?
4. mojich blizkych do toho neplet ja hovorim len o ludoch ktorych nepoznam
1-vdaka za info.
2-len este stale neviem co si mam o tebe mysliet :wink: ..Vlastne -myslim,ze som sa trafil..Ale to je nepodstatne..
3-kto povedal,ze som nic nedaroval?A hlavne-po smrti s tym problem nebudem mat...
4-blizkych som spomenul,ohladom situacie ktora sa ti v zivote moze kludne stat.Ak vsak potencionalny darca porozmysla-"a hovorim len o ludoch ktorych nepoznam"...

Snad zivot vyjde,ako chceme..

Tak OK,kamo-vdaka za pokec..Myslim,ze na tomto sa nezhodneme.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Mame, otcovi a bratovi urcite a bez vahania ano, ak by som bol vhodny darca.

Inak planujem podpisat dohodu o tom, ze po smrti darujem organy, ak ich budu vediet pouzit pre niekoho ineho, popripade telo na medicinske ucely. Zbytocne hnit pod zemou? A naco? Mozno prave jedno telo moze pomoct objasnit nejaku chorobu.
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

No ak sa pozries na ten vycuc zo zakona(2 strana),ktory sem supol Dizzy,tak zistis,ze podpisovat nemusis nic :) .
Ak nechces,aby ti po smrti boli odoberane tkaniva,organy-v takomto pripade je potrebne spravit pocas zivota pisomne prehlasenie.Pokial tak nespravis-po tvojej smrti maju pravo na takyto odber.
in your world
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa in your world »

ja som sa nad tým posledný týždeň zamýšlala tak viac intenzívnejšie.rozhodla som sa, že keď umriem chcem byť darkyňov orgánov.nech použijú čo sa dá.veď mne to už bude na nič.
andulka
Novice
Novice

Príspevok od používateľa andulka »

Ahojte! :)
Tak nad touto temou uvazujem dlhsie a rada by som konecneš presla od reci k cinom...preto by som sa chcela opytat ci niekto nahodou neviete ako ma to vyhlasenie o darovani vlastnych organov vyzerat a kto ho musi schvalit? :?
Dakujem :)
DejmiJohn
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DejmiJohn »

GothaR napísal: Ale darovat chcem iba organy, nie telo. Teda nechcem sa nechat pitvat pred skupinov studentov...
Fuj tak to ani ja nie, ... Ale ak ma po smrti rozoberu na organy, a mojim blizkym to vadit nebude [alebo ich aspom finance odmenia] tak preco nie, ...

Hlavne je aby ste nepili, nefajcili a zili zdravo co sa v dnesnej dobe neda :lol:
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

osobne poznam slecnu, ktora dala oblicku svojmu mladsiemu, choremu bratovi oblicku a zachranila mu zivot :)
olololwtfomg
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa olololwtfomg »

Takto našťastie sa nedá dopadnúť ak ste darcom. Ale v prípade že by to neikto potreboval: Jednu obličku môžem darovať (mám dve zdravé jedna mi hádam chýbať nebude) pečeň je jediný orgán so schopnosťou úplnej regenerácie tak aj z toho by som daroval časť, kostná dreň- tá sa mi vytvorí chciať nechtiac a ostatok len v prípade že by mi hlavu roztrhlo na kúsočky.
To je taký môj pohľad na darovanie orgánov.
ST1
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ST1 »

moj pohlad ?? mno ak niekto chce tak predam oblicku/kostnu dren a ostatne organy staci powedat co chcete a sumu sak sa dohodneme :D
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

taka otazka: ked umrem ako dedko (nad 60 rokov) na nejaky infarkt alebo neviem padnem z ceresne a neposkodia sa mi organy, budu ich moc take stare este pouzit? :scratch:
ST1
King
King
Kontaktovať používateľa:

Tomasko napísal:taka otazka: ked umrem ako dedko (nad 60 rokov) na nejaky infarkt alebo neviem padnem z ceresne a neposkodia sa mi organy, budu ich moc take stare este pouzit? :scratch:
to neviem ale nechcel by som take stare organy :D
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

ST1 napísal:to neviem ale nechcel by som take stare organy :D
Ale zase mozno nejaky dalsi dedko na zozname by sa potesil :P
Lyson2580q
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Lyson2580q »

No tak nad tym som nerozmyslal.Pocas zivota urcite nie,ale po smrti mozno aj hej sak ked mu to pomoze tak mu ich dam.
ST1
King
King
Kontaktovať používateľa:

Lyson2580q napísal:No tak nad tym som nerozmyslal.Pocas zivota urcite nie,ale po smrti mozno aj hej sak ked mu to pomoze tak mu ich dam.
aha lenze ty ich nemozes dat to ludia alebo doktory daju inemu napriklad nejakemu alkoholikovi ked mu zliha oblicka ci pecen...abo ja nefim co ze by ten clovek nebol dobry to by ti nevadilo teraz ?
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

fizz napísal:Ja aj mama by sme chceli darovat telo na vedecke ucely. Nema niekto skusenosti s tym ako sa to vybavuje?
das to do zavetu, ne? :wink:
--==[Lu-Boss]==--
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa --==[Lu-Boss]==-- »

Dizzy napísal:by si sa hanbil, ze by ti videli na pipika? :wink:

inac, da sa aj nieco take, ze ze pocas zivota povolite posmrtne odobratie organov, ale nepovolite telo vyuzit na vedecke ucely? ako to vlastne funguje?
HH co sa tyka tyk studentov sa pamatam ked som bol mesiac na urologii a bol som raz na kontrolu u primara a okolo mna same sestricky studentky hhh a ja gate dole :oops: hah este ze som si to vtedy neuvedomoval :P

Ale dost k OT.

Co sa tyka darovania organov pred smrtou bol by som za keby sa jedna o cloveka na ktorom mi zalezi alebo je to moja rodina. A po smrti mi to uz je jedno kedze uz nebudem...

//2 dizzi:
Odb. usmerenie z 21.10.1996 č. SZS – 4391/1996 – Po pre odbery orgánov z tiel mŕtvych

Zaujimavy je clanok 2 pismo (d) - hmm ked niekoho zakileruju a este maju toto v zakone ze od nich nemozno brat organy je trochu cudne ...
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

GothaR napísal:Dal by som, napriklad oblicky, pecen, pluca...sice neviem nakolko by bol prijemca spokojny, ale snad by to pomohlo ;)
Ale darovat chcem iba organy, nie telo. Teda nechcem sa nechat pitvat pred skupinov studentov...
totok aj moj nazor pokial by ma nerezali neaky studenti tak aj ano
Napísať odpoveď