Urcite niektori z vas poznaju problem 32bitovych systemov, ktore nevedia akceptovat fakt, ze v krabici vam tronia 4gb operacnej pamate a vsetko, co vasa 32bitova Vista pripadne XP uvidi, je okolo 3.2 az 3.5 gb operacnej pamate.
Moja otazka je ale o cosi komplikovanejsia. Akym sposobom alokuje graficka karta so zdielanou pamatou systemove zdroje, hlavne RAM? Teda som zvedavy na toto. Ak graficke jadro alokuje napr. u AMD.ATi pomocou Hypermemory graficku pamat z operacnej pamate, bude tato cast pamate alokovana z fyzickej 4-gigabajtovej pamate, alebo z tej mensej casti, ktoru vidi operacny system?
3gb ram miesto 4gb ram
Re: 3gb ram miesto 4gb ram
Toto je zalezitost biosu, resp. jeho schopnosti nastavit velkost ram pre graficku kartu. Bios vie, ze su tam 4GB, takze bude z nich brat a tebe pre system ostane stale tych 3,2GB. OS je totiz v hierarchii nizsie ako bios, tak mi to tak logicky vychadza. Snad sa nemylim.Carver11 napísal:Urcite niektori z vas poznaju problem 32bitovych systemov, ktore nevedia akceptovat fakt, ze v krabici vam tronia 4gb operacnej pamate a vsetko, co vasa 32bitova Vista pripadne XP uvidi, je okolo 3.2 az 3.5 gb operacnej pamate.
Moja otazka je ale o cosi komplikovanejsia. Akym sposobom alokuje graficka karta so zdielanou pamatou systemove zdroje, hlavne RAM? Teda som zvedavy na toto. Ak graficke jadro alokuje napr. u AMD.ATi pomocou Hypermemory graficku pamat z operacnej pamate, bude tato cast pamate alokovana z fyzickej 4-gigabajtovej pamate, alebo z tej mensej casti, ktoru vidi operacny system?
-
Carver11
Light Star
- Kontaktovať používateľa:
prave tam bola smerovana moja otazka. adresuje pamat operacny system, alebo najprv bios a az potom system? cital som v jednom clanku, ze pamate moze byt na 32bit operacnom systeme teoreticky do 4gb. ale najprv si nejake zdroje alokuje bios (IO operacie a pod. a hlavne teda alokacia zdrojov grafickej karty so zdielanou pamatou). a presne o to mi ide. ci ta mensia pamat videna systemom je uz po alokovani biosom, alebo ci ju najprv system alokuje a az potom si z nej bios zoberie svoj podiel?