F1 2009

O športe...

Kto vyhrá titul šampióna F1 pre rok 2009

Kimi Raikkonen
23
18%
Felipe Massa
19
15%
Lewis Hamilton
10
8%
Heikki Kovalainen
1
1%
Robert Kubica
5
4%
Nick Heidfeld
0
Žiadne hlasovania
Fernando Alonso
8
6%
Jenson Button
38
30%
Sebastian Vettel
12
10%
Rubens Barrichello
10
8%

Celkom hlasov: 126

krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

Mateq napísal:Už to tak raz bolo...
Veľkú cenu však zatienil škandál. Pole position si vyjazdil domáci matador Hill, druhý bol Schumacher. V zahrievacom kole do pretekov však Schumacher opakovane nacvičoval štart a dokonca predbehol vedúceho Hilla. Obe tieto veci pravidlá zakazujú. Za normálnych okolností sa však za podobné prehrešky udeľuje desaťsekundový trest. Vedenie pretekov však rozhodlo o tom, že Michael dostane čiernu zástavu, čo znamená diskvalifikáciu z pretekov. Bol to dosť priehľadný pokus FIA zdramatizovať priebeh šampionátu, v ktorom suverénne viedol s vysokým náskokom Schumacher. Lenže šéf tímu Benetton Flavio Briatore bojoval za svojho jazdca ako lev a dosiahol u vedenia pretekov zmenu trestu na desaťsekundovú zastávku v boxoch. Napriek tomuto zdržaniu a po celkom dramatickom priebehu Schumacher prešiel cieľom ako prvý. Zvádzal súboje s Hillom a Bergerom, tí však preťali cieľovú pásku až za ním. Schumacher bol aj vyhlásený víťazom, lenže niekoľko hodín po samotných pretekoch mu víťazstvo odobrali a pripísali pôvodne druhému Hillovi. Schumacherovi nakoniec udelili zákaz štartu na dvoch pretekoch kariéry. Bolo to však šalamúnske rozhodnutie FIA. Najprv mu vyvesila čiernu zástavu za banálny priestupok. Potom mu ho zmenila na desaťsekundový trest a až po pretekoch ho opäť diskvalifikovala. Prečo mu však dovolila preteky odjazdiť, keď napokon trvala na vylúčení z pretekov? Keď mu už trest raz udelila mala trvať na jeho vykonaní a nie sa nechať ovplyvňovať manažmentom tímu a potom uložiť trest za nerešpektovanie čiernej zástavy? Treba za tým vidieť snahu umelo vyrovnať priebeh šampionátu, urobiť ho napínavým a tým aj zvýšiť zisky pri väčšom záujme divákov. Bol to od FIA poriadny kopanec fair-play. Tím Benetton sa proti trestu zákazu štartu na najbližších dvoch pretekoch odvolal. Vedenia FIA rozhodlo, že o treste sa definitívne rozhodne až o dva mesiace, dovtedy Schumacher jazdiť môže. Za týmto krokom opäť vidieť zámer zisku peňazí. Nasledovala totiž Veľká cena Nemecka a domáci fanúšikovia boli doslova nažhavení na svojho krajana, ktorý jazdil vo vynikajúcej forme. Ak by sa pretekov nezúčastnil, prišlo by oveľa menej divákov a odstúpili by aj mnohí sponzori.
gp nemecka
gp maďarska (opravnená diskvalifikácia schumiho- Príčinou bola drevená doska, ktorá podľa pravidiel musela byť umiestnená na spodnej časti vozidla a musela mať šírku najmenej 10mm. Doska na Schumacherovom aute však mala len 7mm.)
Obrovský náskok Schumachera sa tak znížil na 21 bodov a navyše odvolacia komisia FIA potvrdila trest zákazu štartu na nasledovných dvoch pretekoch ešte za incident v Silverstone. Viacerí odborníci kritizovali FIA za zdĺhavé jednanie a neschopnosť flexibility.
V nasledujúcej Veľkej cene Talianska, v Monze tak Schumacher neštartoval...

celý ročník 1994 doj*bala FIA a nakoniec bol za najväčšieho chu*a schumi. velmi lahko sa moze stat, ze zaver sezony lewis o5 nezvladne a tiez bude za najvacsieho .... prave on :idea:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tomasito: Pekne to Turek povedal. Podla toho ako citam a citam, tak mi to pripada tak, ze pocas zavodu bolo este vsetko OK, ale potom prislo rozhodnutie z vyssich pozic a tak prisla penalizacia. Ako keby nestacilo 100mil. v minulej sezone (no flame pls!!!), teraz este aj taketo podivne rozhodnutie.

Mateq: Ak chce FIA dramatizovat F1 takymto sposobom ci sposobom, ktore sme videli v minulej sezone, tak dakujem pekne za takyto sport.
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

krija napísal:(...)gp nemecka (...) celý ročník 1994 (...)
Nevkladaj mi do úst čo som nepovedal (aj keď nechtiac citovaním tej mojej časti), ja som narážal na rok 2006. :)
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ja som narazal na to, ze to nebolo prvy raz, nielen raz a ani posledny raz :) .

vytahovanim spiny na schumaka, massu, ferrari to v tejto kauze daleko nedotiahnete!
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MP4-27 »

Ach jaj to bolo kvalifikacia...v kazdom pripade zajtra budu pocas cca 2h podmienky rovnake pre vsetkych a preteky budu urcite dlhe tam sa ukaze kto natom ako naozaj je 8) Vettel :aasmile1: good job
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

Vysledky loterie dnesnej kvaldy nepotesili (s vynimkou Koviho). Pokial vsak bude zajtra prsat, pravdepodobnost SC fazy je vysoka, t.j. treba bojovat, no zaroven sa nenechat vyprokovat k chybe, ktora by mala za nasledok vypadnutie z pretekov (obavy mam z toho, ze Lewis je hned za Kimim, ktory nema co stratit a na domacej trati Ferrari sa bude chciet predviest).

Ad Vettel PP: Napriek tomu, ze ho moc nemusim, gratulacia (btw. chalan si dnes na svoje konto pripisal historicky rekord).
Hacket
Star
Star

Príspevok od používateľa Hacket »

Ja som stastny v tychto pretekoch sa ukazuje umenie jazdca a nie stroja
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Massa meni novy motor za novy...posledna moznost vymeny bez penalizacie...co je zaujimave je to ze dokym sa Ferrari motori nekazili boli pravidla take ake boli ,akonahle menili tymi motori boli penalizovane (take boli pravidla), teraz Ferrari meni motor a neni penalizovane (take su pravidla)
more interesting "nic za tym nehladajte" :wink:
tuti
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa tuti »

kvalitna VC a excelentna praca S.Vetela

vypadnutie iba jedneho jazdca na takej narocnej trati a zmena pocasia...este raz dobra VC
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Skoda, ze Hamik nedotiahol svoju skvelu stihaciu jazdu az pred Massu, zaujimalo by ma preco prestal na mokrych gumach ziskavat tolko casu k dobru ako okolo 13-15kola, resp. preco vobec isiel na druhu zastavku :-/
MP4-27
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

t0m4s3 napísal:Skoda, ze Hamik nedotiahol svoju skvelu stihaciu jazdu az pred Massu, zaujimalo by ma preco prestal na mokrych gumach ziskavat tolko casu k dobru ako okolo 13-15kola, resp. preco vobec isiel na druhu zastavku :-/
ku koncu uz mal kazdy Intermedialky a nik monzuny...to by moc stracal mozme byt radi ze to este takto skoncilo vid. Kimi kde skoncil...inak Vettela a Lewis jazdili naj... :wink:

EDIT: Analiza manevru z VC Belgicka KIMI vs LEWIS
bizzy
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bizzy »

co sa tyka Hamiltonovej "polhodinky" imo vsetko bolo v gumach, na pocasie najidealnejsie vysuchane extremky, najlepsi tlak gum. Radost nanho pozerat, skoda ze musel prezut, casy na interkach boli ku koncu lepsie natolko ze musel prezut (a stratit 17-22 sekund).

Vettel krasa .. uvazujem, ci jeho prestup bude krokom vpred prenho.

dneska som sa dozvedel ze Alonso ide do BMW, pre mna super správa, len dufam, ze BMW dava do vyvoja teraz viac penazi, kedze ich monopost stagnuje.

1 bod rozdiel, bude sranda =] .. nech vyhra lepsi, len aby to zase nezobral ten "škaredý" Raikonnen (no offence pls, proste je mi nesympaticky jazdecky). Ozaj a čo Kubica ? =] neni az tak daleko, 1 pokazene preteky aa....

Dobra VC, Vettel to este rozda v kariere dufam.
Pajtaš
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Pajtaš »

t0m4s3 napísal:Skoda, ze Hamik nedotiahol svoju skvelu stihaciu jazdu az pred Massu, zaujimalo by ma preco prestal na mokrych gumach ziskavat tolko casu k dobru ako okolo 13-15kola, resp. preco vobec isiel na druhu zastavku :-/
no ako bolo pisane mal obute monzuny cize gumy na vacsiu vodu..keby jazdil furt na nich tak by sa mu postupne prehrievali a tym padom aj nicili..alebo by musel chodit mimo idealnej stopy, kde je trat viac mokra aby si tie gumy schladil a tym podom potom by ich aj viac setril kedze by sa mu moc nedrali...si myslim keby neprezul na intermedialky tak by stracal viac a viac a neskoncil by mozno ako skoncil...

gratulacia Sebastianovi Vettelovi a zasluzenu vyhru.. :wink:
lacko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lacko »

pokial viem, tak hamilton musel prezut tak ci tak, v ramci pravidiel musel pouzit obidve zmesy pneus, cize vsetky jeho zastavky boli planovane
Pajtaš
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Pajtaš »

lacko napísal:pokial viem, tak hamilton musel prezut tak ci tak, v ramci pravidiel musel pouzit obidve zmesy pneus, cize vsetky jeho zastavky boli planovane
a potom preco vravely na stv2 ze ak bude tankovat viac ako 9sekund (co bolo okolo 9,7sek) ze pojde do konca pretekov??a ak by zacalo prsat ze by ostal na trati..a nesiel by do boxov..
Tomasito
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Tomasito »

Vzhladom na vysledky kvalifikacie, s vysledkami dnesnych pretekov som osobne spokojny. Obaval som sa, ze po dnesku sa Massa dostane pred Lewisa so slusnym bodovym naskokom, tak ako pripadnej kolizie Lewisa s Kimim. Lewis napokon predviedol skvelu stihaciu jazdu, na ktoru sa bolo radost pozerat. Skoda, ze nevysla strategia jednej zastavky a Lewis musel ist prezut na intermedialky- skoncil by bezpecne pred Massom. Netreba byt hamizny- vzhladom na okolnosti, pekny vysledok.

Vettel si dnesne vitazstvo samozrejme zaslusil- za tento senzacny vysledok treba podakovat celemu teamu Toro Rosso.
lacko napísal:pokial viem, tak hamilton musel prezut tak ci tak, v ramci pravidiel musel pouzit obidve zmesy pneus, cize vsetky jeho zastavky boli planovane
Na nebezpecne podmienky (dazd) sa toto pravidlo nevztahuje. Jednu zastavku dnes malo naplanovanych viacero jazdcov...
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ak sa jazdi za dazda aspon cast pretekov tak toto pravidlo uz neplati :wink: tomasito ma predbehol.

hamilton by isiel do konca ale pri prvom pit stope dostal o5 extreme W a na nich by to bola velka strata na vysychajucej trati.

a nie je to iba o gumach. kazda stajna sa rozhoduje s akymi nastaveniami pojde do preteku. bolo zrejme, ze lewis pocital s dazdom (pravdepodobne intenzivnym, ktory bol dokonca aj avizovany). a to nie su rovnake nastavenia ako pre intermediate. hlavne nastavenia pritlaku su velmi dolezite. proste to riskli do dazda a nevislo im to.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Este by som sa vratil k analyze VC Belgicka a suboju medzi Lewisom a Kimim. Tu je rip z Novy, ktory som nasiel na nete, bolo to vysielane zrejme dnes pocas Monzy. Celkom zaujimava analyza :)

Download: http://upload.hojko.com/LHvsKR.avi
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mateq »

T. Richtr je pán onborník :smt048, málokedy s ním nesúhlasím.
bizzy napísal:dneska som sa dozvedel ze Alonso ide do BMW, pre mna super správa, len dufam, ze BMW dava do vyvoja teraz viac penazi, kedze ich monopost stagnuje.
Podľa mňa to ešte nikto oficiálne nepotvrdil, máš nejaký link? Každopádne by to len prospelo.
Nemusel, pravidlo o použití oboch zmesí platí len za sucha. Na vode si môžu obuť čo chcú, kludne aj pneu vymeniť len 1x a potom dokončiť na zjazdených intermedialkach. Lewis mohol vyhrať, ak by po 1. pitstope obuli intermedialky (bol iba sekundu za Vettelom). Ale nesťažujem sa, Vettel si to zaslúžil. Tiež si myslím že Ačko Red Bullu nemusí byť taká výhra, Renaultácke motory asi nie sú nič moc, kedže staré šasi s Ferrari dokáže vyhrávať....
Lewis dnes išiel veľmi rýchlo, škoda tej chyby v taktike, nakoniec skončil až za Massom a znova stratil z náskoku. V niektorých fázach ale trochu prasil, vytlačenie Glocka a kontakt z Webberom, to čo stváral? :cokolvek:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Mateq si nejaky optimista. lewis k zaveru na interoch nestacil ani na massu. vettel by mu po 1. pite pekne nakladal aj keby zostal druhy.

tentoraz to nebolo v pokazenej taktike. v case 1. pit stopu bola trat este priliz mokra a stale tu bola negativna predpoved pocasia.

madarski komentatori rtl klubu to trefne zhodnotili, ze na interi pojdu v tejto chvili iba ti co maju gule: kamikadze coulhard, alonso....

pretaktizoval to pravdepodobne iba kimi s tymi dvoma kratkymi pit stopmi.

k toro rosso staci povedat jedno meno a musi to byt jasne adrian newey :wink:
Napísať odpoveď