caute mam pred sebou matiku a mam problemy s urokmi myslim vypocitat urok nekde robim chybu
Podnikateľ si požičal 800000 pri 17% úroku. Aké úroky zaplatí za 342 dní.
Mne vyšlo že 129200
alebo
Podnikateľ si požičal 375tis urok je 18% a spalcal 10 mesiacov
a dostal som sa po u=375000.18.10
........................................100.......12
a dalej neviem ale vedel som to pls keby mi dakto na papier napisal jak to ma byt kua cim to mam podelit a tak bo uz som z toho kkt a kedysi mi to islo
je to docela jednoduche nechce sa mi to teraz ratat takze iba tak teoreticky vyratas si 17 percent z 800000 vyjde ti 136000 tj suma za 360 dni (bankovy rok ma 360 nie 365) vydelis 136000 360 dnami a vyde ti suma za jeden den a tu sumu vynasobiš počtom dni tj 342 snad je to dobre lebo to ratam iba z hlavy
tak som tu zase teraz ale tooto ako to mam zjednodusit aby som dostal co je pod tým? dako mi to nejde
//autoeditácia príspevku ( 17 Sep 2008, 6:56 )
pls ja som z toho kkt ako pocitam tak pocitam ale nevychadza a dnes z toho pisomka
//autoeditácia príspevku ( 17 Sep 2008, 9:51 )
pls ako vypočítam K to je jedno akym sposobom ešte mám hodinu aby som na to prišiel ale nejde mi to
//autoeditácia príspevku ( 17 Sep 2008, 10:16 )
Takto znie celé zadanie : Koľko korún si v banke požičala firma, ak po 150 dňoch od pôžičky je výška úroku 300000sk pri ročnej urokovej miere 8% ??? a uz od vcera rozmyslam ako to vypocitat
ked postupujes cisto logicky ... tak si vypocitaj urok za jedne den (300000/150=2000) ... z toho si urcis uroky za rok (2000*365=730000) a to je 8% z pozicanej sumy ... jedno percento je 730000/8=91250 ... a cela suma (100%) teda je 9125000
btw ten tvoj vzorec je spravny .... akurat ty si pocital ze rok ma 360 dni a ja ze ma 365 dni
ja sa nato tiež kcem spitat tiež to opakujeme na monitor a tak ..........len vetšina prikladov je v datumoch ze od 1.4 do 4.12 si niekdo požičal cash no a vypočitať to nvm len dost sa mi pletie to ze ktory den sa rata a ktory nie učitel nam niečo vravel ze den kedy si vybavi požičku sa nerata a ani ten ked ju zaplati alebo ako to je ?
CAUTE tak som tu zase v matike nejsom moc doma a teraz mam problem s takou haluzo vid. obrazok chcem sa spytat ci ma byt za = v citalei ta 3 ak hej tak kde v tom menovateli dostenem to 12mn bo ja som z toho kkt
asi bereš lomene blbosti že .aj my mno takto ti to nepoviem či to maš dobre musiš tu dať cely priklad ale normalne čo sa tyka iba toho čo si tu dal tak ta 3 sa prenaša ciže to je ok
sak to prve to je cely priklad a ja potrebujem dostat te hovadiny kedy ma zmysel ale ja nvm kde je v tom druhom menovateli ta 12mn jak sa k nej dostenm keby idem opacne ves
nechapeš ako si dostal to 12mn ??? no normalne zatvorka je na druhu ciže ked robiš to stredne čislo daš si 2x2m=4mx3n= 12mn ..............to x je krat keby si nevedel nahodou
M@rt1n napísal:CAUTE tak som tu zase v matike nejsom moc doma a teraz mam problem s takou haluzo vid. obrazok chcem sa spytat ci ma byt za = v citalei ta 3 ak hej tak kde v tom menovateli dostenem to 12mn bo ja som z toho kkt
toto je moja najoblubenejsia latka s 9.roc... ak som ta dobre pochopil.. chces vediet co budenad lomenou ciarou, tam budes mat iba 3 nic viac lebo vrchne si podla vzorca nerobil...
//autoeditácia príspevku ( 21 Oct 2008, 20:25 )
ok vysvetlim ti to cez icq pan doktor bela sa pusta do prace
ako nechapem co tam chces prenasat..., je jedno, ci tu trojku napises hore alebo pred cely zlomok, akoze 3krat 1/(2m+3n)^2. Ale tu trojku si ziadnou operaciou nezrusil, ani nezmenil..., iba si si menovatela napisal v ako mocninu miesto toho vyrazu, ktory tam bol.
Nejako mi unika, kde by mohol byt problem...
johny_sk napísal:ako nechapem co tam chces prenasat..., je jedno, ci tu trojku napises hore alebo pred cely zlomok, akoze 3krat 1/(2m+3n)^2. Ale tu trojku si ziadnou operaciou nezrusil, ani nezmenil..., iba si si menovatela napisal v ako mocninu miesto toho vyrazu, ktory tam bol.
Nejako mi unika, kde by mohol byt problem...