Ziskanie zbrojneho preukazu

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ziskanie zbrojneho preukazu

Príspevok od používateľa marat01 »

Ahojte,

viete mi poradit ako prebieha ziskanie zbrojaku? chcel by som tak tusim skupinu B - drzanie zbrane. Prepokladam ze tam prebiehaju nejake skusky a podobne. viete mi k tomu poradit viac?
dair
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dair »

Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

marat01,

skús sa pozrieť sem, pár postrehov tam je:
http://www.hojko.com/viewtopic.php?p=940708#940708

Inak čo na získanie ZP sk.B potrebuješ????? 21 rokov, bezúhonnosť, spoľahlivosť, potvrdenie od doktora, nejaké prachy na kolky a pochopiteľne treba sa naučiť na skúšky, teda Trestný zákon, zákon o zbraniach, prvú pomoc a manipuláciu so zbraňami.......
Nič ťažké....
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

a neviete ci tie skusky na vydanie prebiehaju nejak masovo, tzn. ze sa caka kym bude termin skusok, alebo je to robene individualne??
Pinhead
King
King

No, policajti tiež fungujú podľa nejakých smerníc a zákonov a teda so skúškami je to tak, že musia byť (pokiaľ žiadosť nezamietnu samozrejme) vykonané do 60 dní (zákonná lehota) od podania žiadosti. A samozrejme platí aj, že ti 14 dní pred skúškami dajú vedieť, že budú skúšky...... Na tých skúškach je vždy viac ľudí...... Si vytiahnete všetci otázky...... Dostanete čas na prípravu a potom idete postupne odpovedať pred komisiu...... Ešte niečo?????

Mňa tak zaujíma prečo si robíš iba ZP sk. B????? Áčko si nechceš urobiť????
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

no ono to je tak, ze ja mam doma zbran a potrebujem ju mat v legalnej drzbe. Teoreticky by som si mohol urobit aj Acko, len Bcko je pre mna prioritne :)
Pinhead
King
King

Zbraňová amnestia už pred časom skončila........... prihlásenie nelegálnej zbrane je dosť citlivá záležitosť, ale z toho môžeš mať dosť veľké nepríjemnosti..... Totiž to nie je len o ZP, ale aj o tom, či je možné vydokladovať pôvod zbrane, či s ňou nebol spáchaný trestný čin a podobne.... Skôr by som odporúčal počkať na ďalšiu zbraňovú amnestiu. Vtedy len urobia expertízu, či nebol spáchaný trestný čin, a dá sa prihlásiť.....
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Pinhead napísal:Zbraňová amnestia už pred časom skončila........... prihlásenie nelegálnej zbrane je dosť citlivá záležitosť, ale z toho môžeš mať dosť veľké nepríjemnosti..... Totiž to nie je len o ZP, ale aj o tom, či je možné vydokladovať pôvod zbrane, či s ňou nebol spáchaný trestný čin a podobne.... Skôr by som odporúčal počkať na ďalšiu zbraňovú amnestiu. Vtedy len urobia expertízu, či nebol spáchaný trestný čin, a dá sa prihlásiť.....
zas az tak to nie je, ja "idem dostat" do daru zbran v legalnej drzbe, len na to, aby som ju mohol napisat na seba, musim mat zbrojak. To je v podstate dovod preco musim absolvovat toto vsetko :)
Pinhead
King
King

Jááj, tak dar, to je hneď iná vec....... vôbec ma to nenapadlo....... ja už všade vidím samý trestný čin....... čo už, profesionálna deformácia..... :D
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

A cko ti len tak nedaju co ja viem.
Ak mas dake figle triky postrehy ako prijsy k zbrojaku sk. A daj vediet. zaujma ma to. B cko je totiz strasne nafigu co sa pouzitelnosti tyka. nie ze by som siel po dakom strielat alebo daco podobne ale B cko je ako moct mat auto a po benzin si zo zakona chodit aspon 500m dalej pred kazdou jazdou.
Pinhead
King
King

Stenky,

máš pravdu s tým Áčkom je to dosť komplikované....... Čisto podľa zákona na to právo síce máš, ale policajti sa snažia urobiť všetko pre to, aby si ho nedostal..... Ale v zásade tiež platí, že je to veľmi individuálne, a niektorí policajti sú veľmi slušní ľudia, a niektorí sú zase k.k.ti..... A tiež je to o prístupe, správaní a vystupovaní žiadateľa..... Oni policajti majú takú internú smernicu, že ZP sk. A sa majú vydávať v prvom rade podnikateľom/živnostníkom a osobám, ktoré boli napadnuté......
Ak človek zapadá do tejto kategórie, tak je to viacmenej bez problémov, a pokiaľ nie, tak platí čo som napísal vyššie a dúfať......
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

tak v mojom pripade je to ine, nie som podnikatel, ani som nebol napadnuty. jedine chcem mat zbran v legalnej drzbe a obcas ist s nou na strelnicu ju prevertrat :)
takze myslim ze na to mi staci aj B-cko. Viete mi povedat ako prebiehaju tie skusky? Z coho sa skladaju?
Pinhead
King
King

B-čko nie je problém získať........ Takže sa budem opakovať, skúšky pozostávajú z :
Zákon o zbraniach a strelive (netreba sa ho učiť naspamäť, skôr treba mu rozumieť a vedieť aplikovať v praxi)

Trestný zákon (hlavne časti týkajúce sa nutnej obrany, krajnej núdze, oprávneného použitia zbrane plus taký celkový prehľad o tomto zákone)

Základná znalosť konštrukcie strelných zbraní (teda napríklad vedieť, čo je pištoľ, balistická krivka a podobné veci, teda pochopenie ako vlastne strelné zbrane fungujú)

Praktická manipulácia so strelnou zbraňou (teda vedieť ovládať zbraň, nabiť, bezpečne vybiť, používať poistku a tak)

Základy lekárskej pomoci (v podstate prvá pomoc so zameraním sa na strelné poranenia a ich následky)

Takže skúšky sú z týchto vecí........

Ako skúšky prebiehajú????? To už som tiež písal, ale opakovanie je matkou múdrosti, takže k veci........ Žiadateľov je tam viac (väčšinou šesť až osem), policajti Vás posadia do nejakej zasadačky alebo tak....... Tam sedí komisia..... Členmi komisie sú policajti, prokurátor, lekár a zástupca štátnej správy (nejaký pošuk z mestkého úradu, ale väčšinou tam ani nie je, aj keď by mal byť v tej komisii)....... Šašovia z komisie sa v krátkosti predstavia a potom si overia totožnosť žiadateľov....... Po týchto formalitách nasleduje výber otázok. Otázky sú na papieroch..... Každý si zoberie nejaký ten papier z otázkami, dostanete čas na prípravu (či už písomnú s poznámkami alebo len duševnú) no a potom idete jeden za druhým pekne odpovedať...... Akú formu majú otázky????? Otázky týkajúce sa Zákona o zbraniach a Trestného zákona majú formu nejakej modelovej situácie a úlohou žiadateľa je správne ich vyložiť z pohľadu zákona. Otázky týkajúce sa konštrukcie zbraní a lekárskej pomoci sú dávané tak aby sa na ne dalo jasne odpovedať..... Teda napríklad tam môže byť..... vysvetlite, čo je to nábojová komora........ a z lekárskych vecí napríklad....... ako sa prejavuje strelné poranenie pľúc a ako dať prvú pomoc...... Čo sa týka praktickej manipulácie, tak dostaneš ruky zbraň a pred komisiou predvedieš ako sa správne a bezpečne používa..... Pokiaľ komisia uzná, že si skúšky zložil dobre, tak ti oznámia, kedy so môžeš pre ZP prísť.........
No, viac po lopatisticky to už povedať neviem a myslím, že je to celkom jasne napísané......... ešte nejaké otázky????

edit. gramatika
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

vdaka, je mi to uz uplne jasne
Te-wei
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Te-wei »

Sakra, mal by som si ho ísť dať obnoviť
ViRuS
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ViRuS »

vie niekto aj odporucit nejaku dobru literaturu z ktorej by sa dalo na tie skusky pripravit?
marat01
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ViRuS napísal:vie niekto aj odporucit nejaku dobru literaturu z ktorej by sa dalo na tie skusky pripravit?
podla ludi co robili zbrojak cca pred 2 rokmi bola najlepsia kniha

Autori: Jozef Ingr, Jozef Majoroš
Nazov: Strelné zbrane a strelivo - Príprava na skúšku odbornej spôsobilosti
Vydavateľstvo: Ing. Miroslav Mračko - EPOS, 2004

Neviem ci sa nejak nenovelizovali zakony, ze by mala nejake pokracovanie. Ale tu knihu co som napisal, sa neda nikde zohnat, uz ju zhanam dost dlho. Ani v knihkupectvach na nete ani v klasickych. Ak by ju niekto mal a zoskenoval, tak by urobil dobry skutok ;-)
woundgiver
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa woundgiver »

To Pinhead:

Vyzera to tak, ze sa do zbrani a ZP dobre vyznas dokonca vsade vidis kriminalitu ako sam pises:) Posobis v ozbrojenych zlozkach? Teda to je OT tak odpovedat nemusis :wink:

Moja otazka je k ZP A - aka je sanca dostat ho ak uvediem ako dovod obavu o vlastne zdravie z dovodu svedcenia proti kriminalnym zivlom v procese mimo uzemia SR? - mozem zdokladovat

Tiez k tej praktickej casti skusky: dedo je ex-vojak takze par krat v zivote som strielal ale zbran som nikdy nerozoberal - je mozne si toto niekde skusit pred samotnou skuskou? Dedo ma uz len pusky.

Juu a este jedna vec - musim to robit v mieste trvaleho bydliska alebo aj inde v ramci uzemia republiky?

Dakujem za odpoved
Pinhead
King
King

Takže poďme na to postupne........

Či som členom ozbrojených zložiek?????
Špecifickým bezpečnostným aktivitám sa venujem profesionálne, ale nie som štátnym zamestnancom.......

K druhej otázke.......
Podľa mňa je to dostatočný dôvod (ak to môžeš skutočne doložiť), ale otázkou je ako sa na to môže pozerať kompetentný policajt......... Lebo v konečnom dôsledku o posúdení žiadosti rozhoduje policajt na úseku zbraní a streliva........ Pokiaľ neni úplný debil, tak by to malo prejsť, ale otázkou ostáva, či pochody v jeho policajnom mozgu sú podobné mysleniu normálneho človeka...... Ale to už je na dlhú debatu....... Môj názor je, že by to ako odôvodnenie malo stačiť.........

Kde sa naučiť rozobrať pištoľ......
Najlepšie na strelnici........ Tam majú na výber viac typov zbraní (čím sa človek naučí viac, tým lepšie) a rovnako aj kvalifikovaných inštruktorov..... Veľmi dobrá je napr. strelnica Častá....... tam robia aj kurzy na zoznámenie sa so zbraňami..... http://www.strelnicacasta.sk/ ........ tu máš aj link......

Kde sa robia skúšky.......
V mieste trvalého bydliska..... Nakoľko ZP Ti je vydávaný miestnym OR PZ, pod ktoré spadáš.......

Ak máš ešte nejaké otázky, tak sem s nimi, pokúsim sa odpovedať najlepšie ako viem.......
woundgiver
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa woundgiver »

Dakujem za info

asi si to skusim poistit kamaratom policajtom. Skusal som uz volat na strelnicu v BB ale tam mi povedali, ze bez zbrojaku ma ani dnu nepustia. Teraz som ale v BA tak do tej Castej zbehnut mozem. Vdaka za tip.
Napísať odpoveď