Rusko-čečenský konflikt
Rusko-čečenský konflikt
Moderna historia rusko - cecenskych vztahov ma (zatial) dve vojnove kapitoly. Prva vojna v Cecensku prebiehala v rokoch 1994 - 1996, pocas vlady prezidenta Jelcina. Druha vojna v Cecensku zacala v roku 1999 a jej "politicke krytie" uz bolo v rezii Jelcinovho nastupcu, prezidenta Putina.
Tieto dve vojny, hoci medzi koncom jednej a zaciatkom druhej uplynulo relativne malo casu, maju mnoho rozdielnych ako aj spolocnych crt, ci uz z pohladu podpory verejnej mienky a nazoru mezinarodneho spolecenstva, ale aj pripravenosti a zposobu boja ruskej armady ako aj cecenskych "rebelov".
Viac: http://glosy.info/texty/rusko-cecensky-konflikt/
(odvtedy je historia Cecenska bohatsia, co si vsak uz v pripade zaujmu moze dostudovat kazdy sam, napr. vdaka google).
Pokial vas tema zaujima, pripadne sa chcete o svoj nazor podelit s ostatnymi, je tu prave pre vas. Vecna diskusia je vitana...
Tieto dve vojny, hoci medzi koncom jednej a zaciatkom druhej uplynulo relativne malo casu, maju mnoho rozdielnych ako aj spolocnych crt, ci uz z pohladu podpory verejnej mienky a nazoru mezinarodneho spolecenstva, ale aj pripravenosti a zposobu boja ruskej armady ako aj cecenskych "rebelov".
Viac: http://glosy.info/texty/rusko-cecensky-konflikt/
(odvtedy je historia Cecenska bohatsia, co si vsak uz v pripade zaujmu moze dostudovat kazdy sam, napr. vdaka google).
Pokial vas tema zaujima, pripadne sa chcete o svoj nazor podelit s ostatnymi, je tu prave pre vas. Vecna diskusia je vitana...
- Prílohy
-
- cecensko.gif
- (21.94 KiB) 1166 stiahnutí
-
MakeFake
Spammer
- Kontaktovať používateľa:
EMAUZY: zločiny ruské armády v Čečensku
http://sinagl.bigbloger.lidovky.cz/c/47 ... ensku.html
Ludske prava v RF
http://www.amnesty.sk/index.php?page=clanok&id=180
Rusko nelegalne okupuje historicke Cecenske uzemie, ked Cecenci vyhlasilo samostatnost Rusko ich 2 krat napadlo, celu krajinu znicilo, vyvrazdilo okolo 200 tisic obyvatelov, Ruski vojaci denne znasilnuju cecenske zeny, rabuju, kradnu. Groznyj bolo vyhlasene za najznicenejsie mesto na svete. Novinari a humanitarne organizacie maju skoro uplne zakazany pristup do Cecenska.
Odporucam pozriet tiez stranku Human right Watch.
Samozrejme ,ze ako odpoved na Ruski statny terorizmus vznikol Cecensky terorizmus. Cecenci utocili na civilne objekti napr. v Beslane, Dubrovke. Netreba vsak zabudat ,ze 50% bolo pri oslobodzovacej akcii Ruskich vojsk.
Cecensko ma momentalne vladu dosadenu Rusmi, zivotna uroven obyvatelov je velmi biedna.
Treba odsudit Rusku ukupaciu a statny teror ale taktiez moslimsky Cecensky teror na nevinnych ludoch.
// Upravil Tomasito
http://sinagl.bigbloger.lidovky.cz/c/47 ... ensku.html
Ludske prava v RF
http://www.amnesty.sk/index.php?page=clanok&id=180
Rusko nelegalne okupuje historicke Cecenske uzemie, ked Cecenci vyhlasilo samostatnost Rusko ich 2 krat napadlo, celu krajinu znicilo, vyvrazdilo okolo 200 tisic obyvatelov, Ruski vojaci denne znasilnuju cecenske zeny, rabuju, kradnu. Groznyj bolo vyhlasene za najznicenejsie mesto na svete. Novinari a humanitarne organizacie maju skoro uplne zakazany pristup do Cecenska.
Odporucam pozriet tiez stranku Human right Watch.
Samozrejme ,ze ako odpoved na Ruski statny terorizmus vznikol Cecensky terorizmus. Cecenci utocili na civilne objekti napr. v Beslane, Dubrovke. Netreba vsak zabudat ,ze 50% bolo pri oslobodzovacej akcii Ruskich vojsk.
Cecensko ma momentalne vladu dosadenu Rusmi, zivotna uroven obyvatelov je velmi biedna.
Treba odsudit Rusku ukupaciu a statny teror ale taktiez moslimsky Cecensky teror na nevinnych ludoch.
// Upravil Tomasito
Cecensko je vojnou s terorizmom v pravom slova zmysle. Ak by sme si odmyselil pseudo-zamienky na Irak a Afgan, tak by to bolo uplne rovnake: civilisti su zabijani, preto, "lebo mozu byt teroristi".
Rovnako je nepripustne aby armada inej mocnosti pobyvala a operovala na uzemi ineho suverenneho statu.
Tak konecne zacnime/te pouzivat jeden meter.
trocha upraveny text od jednej ceskej skupiny
Rovnako je nepripustne aby armada inej mocnosti pobyvala a operovala na uzemi ineho suverenneho statu.
Tak konecne zacnime/te pouzivat jeden meter.
trocha upraveny text od jednej ceskej skupiny
- Na všechno dvojí metr máte
takhle to přeci nejde dál
jednu politiku omlouváte
druhý čeká tribunál.
Na všecho jeden metr berte
a ne jako doteď dva
Na všechy jeden metr berte
a ne jako doteď dva
a ne jako doteď dva
a ne jako doteď dva
- Freedom, freedom začne řvát
Pak de lidi mordovat
Když maj lidi hlad
A nemaji co žrát
Příde ňákej debil
Začne je burcovat
Tam za vysokou zdí
Se potom stříleji
Polejvaj se benzínem
A pečou v oleji
bullshiteMPiko napísal:Neviem podla akych zdrojov je pocet obeti 200 000
wiki tvrdi:
- Civilian casualties:
Est. up to 25,000 killed and up to 5,000 "disappeared" in Chechnya (AI estimate)
Est. 50,000 killed in Chechnya (GfbV estimate)
More in neighbouring regions
More than 600 killed during terrorist attacks in Russia
a co povies na jeho predchodcov Yamadayev-ovcov a Kadyrov-ovocov?
to potom anokrija napísal:jackb, ono by to vydalo na tych 200 000 (asi aj viac) spolu s tymi stalinovymi14 000 z roku 1937. v roku 1944 ich takmer vsetkych v priebehu jedneho jedineho tyzdna nechal deportovat vlakom do zapadlych stepi severneho kazachstanu. velka vacsina z nich zomrela.
ale budu velmi huzenati narod, ked sa za 64 rokov rozmnozili na 1M obyvatelov... mozno geneticky podobni pocernejsim Slovakom...
-
MakeFake
Spammer
To uz je smiesne ako krizujete USA vojnu v Iraku a pritom Rusku okupaciu Cecenska a zlociny proti ludskosti nie.
Tiez je smutne ,ze Rusko prislo oslobodit Osetsko a Abchadzko, normalne povedane ukradnut cudzemu statu uzemie a pritom , cele Cecensko zrovnali zo zemou a nechcu mu dat nezavislost....
http://webjournal.niemand.sk/clanok/244 ... -nezaujima
Tiez je smutne ,ze Rusko prislo oslobodit Osetsko a Abchadzko, normalne povedane ukradnut cudzemu statu uzemie a pritom , cele Cecensko zrovnali zo zemou a nechcu mu dat nezavislost....
Kód: Vybrať všetko
Čečensko: Vojna, ktorá svet nezaujíma
Text: Henrieta Hajtová, 3. ročník
Dvestotisíc mŕtvych, z toho tridsaťpäťtisíc detí. Dvadsaťosemtisíc sirôt a polosirôt. Devätnásťtisíc päťsto detí – invalidov. A svet sa stále tvári, že sa nič nedeje.
Ľudia miznú bez stopy, rodiny nachádzajú ich zmrzačené telá o niekoľko dní neskôr. Nie je neobvyklé, keď do spustošených obydlí nešťastných obyvateľov vtrhnú maskovaní muži so samopalmi a bez vysvetlenia odvedú mužov, synov, vnukov a bratov pred očami ich rodín. Návrat nemožný, odchádzajú na istú smrť. Jeden nešťastný starec rozpráva smutný príbeh: „Môjho syna odviedli spred brány záchytného centra, kde prežívajú ľudia, ktorí stratili svoje domovy. Jeho telo sme našli o mesiac neskôr v sude plnom oleja neďaleko ruskej vojenskej základne v Kankale. Bol nahý. Na tele mal veľké množstvo strelných zranení. Nohy mal pokryté hlbokými pomliaždeninami, ktoré boli bezpochyby spôsobené kopancami vojenských kanád. Rebrá mal polámané a pomliaždené.“
Ludia miznu bez stopy? To su unosy mladych Arabov v Palesitne a na hranici s Libanonom?
Sabike, ty beries dovjity meter do ruk, a ja hram len podla tvojich pravidiel: Libanom zrovnany so zemou, Srbsko v '99 tiez, nehovoriac o Iraku: to je OK. Akakolvek akcia Ruska voci niekomu je vojnovy zlocin a zlocin proti ludskoti. - to hovoris ty.
Ja pravy opak
Ty zacnes pouzivat jeden meter, tak aj ja
Sabike, ty beries dovjity meter do ruk, a ja hram len podla tvojich pravidiel: Libanom zrovnany so zemou, Srbsko v '99 tiez, nehovoriac o Iraku: to je OK. Akakolvek akcia Ruska voci niekomu je vojnovy zlocin a zlocin proti ludskoti. - to hovoris ty.
Ja pravy opak
Ty zacnes pouzivat jeden meter, tak aj ja
-
MakeFake
Spammer
V Libanone bol zniceny len cast Bejrutu, v Srbsku ani neviem co, ale Cecensko je cele znicene!!!
V pripade USA vs. Kosovo nadavate na USA, zlociny Srbov zlahcujete, obhajujete, pastujete vseliake konspiracne teorie, znizujete cislo obeti.
V pripade USA vs. Irak cislo obeti zvysujete. Zaujimave. Ale to ,ze 80% obeti ma na svedomy sektarske nasilie a al kajda nenapisete.
Aj v pripade Rusko vs. Gruzinsko ukradnutie uzemia Gruzinsku Ruskom obhajujete chvalite. Rusko agresor je dobry , Gruzinsko obet je zle. Samozrejme ,ze v tomto pripade je ukradnutie Gruzinskeho uzemia a okupacia v prave... hm
A v pripade Cecenska ,zas Rusi agresori su dobry, a Cecensky lud ktory trpi a je okupovany Ruskom je zly...
Takisto pocet ludi zavrazdenimy Gruzinskom zvysujete, hoci to ziadna nezavisla organizacia nepotvrdila...
A takto by som mohol pokracovat...tomu hovorim dvojity meter....
---
A nejake unosy v Palestine som momentalne nezaznamenal...
Co chces tymto ospravedlnit??? Ze Rusko znicilo cele Cecensko, nelegalne ho okupuje, vrazdi a znasilnuje civilistov, pacha vojnove zlociny [/b]
Ale Rusi sa strapnili ked prvi krat napadli Cecensko a prehrali.
Trochu starsie info s minulosti:
Rusky utok na Cecensko a jeho okupacia sa da porovnat s utokom Hitlera a Stalina na Polsko.
V pripade USA vs. Kosovo nadavate na USA, zlociny Srbov zlahcujete, obhajujete, pastujete vseliake konspiracne teorie, znizujete cislo obeti.
V pripade USA vs. Irak cislo obeti zvysujete. Zaujimave. Ale to ,ze 80% obeti ma na svedomy sektarske nasilie a al kajda nenapisete.
Aj v pripade Rusko vs. Gruzinsko ukradnutie uzemia Gruzinsku Ruskom obhajujete chvalite. Rusko agresor je dobry , Gruzinsko obet je zle. Samozrejme ,ze v tomto pripade je ukradnutie Gruzinskeho uzemia a okupacia v prave... hm
A v pripade Cecenska ,zas Rusi agresori su dobry, a Cecensky lud ktory trpi a je okupovany Ruskom je zly...
Takisto pocet ludi zavrazdenimy Gruzinskom zvysujete, hoci to ziadna nezavisla organizacia nepotvrdila...
---
Co chces tymto ospravedlnit??? Ze Rusko znicilo cele Cecensko, nelegalne ho okupuje, vrazdi a znasilnuje civilistov, pacha vojnove zlociny [/b]
Ale Rusi sa strapnili ked prvi krat napadli Cecensko a prehrali.
Trochu starsie info s minulosti:
Během ruské nadvlády nad čečenskými rovinami docházelo často k mnoha nepravostem. Ruští vojáci znásilňovali, loupili a vraždili bezdůvodně civilisty. Ruské velení rozhodlo, že Groznyj a dobytá území vyčistí od vzbouřenců, kteří by se na tomto území mohli skrývat. Vytvořili filtrační tábor v Mozdoku, kde od sebe členili civilisti a povstalce. Vězni byli drženi v železničních vagónech, kde byli biti a mučeni. Táborem jich prošli tisíce a neznámý počet jich zemřel v zajetí. Většinu z nich tvořili bezbranní civilisté. Rusové zřizovali další filtrační tábory.
V okupovaném Grozném se pokus zavést ústavní pořádek zvrhl v orgie na civilním obyvatelstvu. Na tržnice plné lidí najížděly tanky, ten kdo se připletl ruským vojákům do cesty mohl být zastřelen. Vražděni byli i paradoxně ruští občané, kterých v Grozném zpočátku žilo 200 tisíc.
Obyvatelstvo vesnic bojovníky podporovalo a to především v horských oblastech. Ale na jaře 1996 podpora především v rovinách začala polevovat. Ruské síly se snažily izolovat partyzány od ostatních skupin obyvatel a vypleňovaly jednu vesnici za druhou.ty si cely mimoMakeFake napísal:V Libanone bol zniceny len cast Bejrutu, v Srbsku ani neviem co, ale Cecensko je cele znicene!!!
---
je velmi ubohou predstavou, ze vsade na svete moze vladnut demokracia.
Moslimske narody, alebo Cinania, Vietnamci, etc. by nikdy v demokracii neprosperovali. Potrebuju nad sebou velmi vysoku a pevnu autoritu: diktatora, krala, cisara/vodcu strany.
Co bolo v Cine pred Maom? obrovska obcianska vojna, velky pocet cisnkych statov, vrazdenie.... teraz je navonok pokoj
Irak? Saddam drzal, za cenu vela zivotov, na uzde Kurdov (teraz robia porblemy aj Turkom), obe nabozenske skupiny, chybne oznacovane za sekty [pravoslavni su nabozneska skupina krstanstva, rovnako ako siiti su skupinou islamu] a bol pokoj. Prichod demokracie a volnomyslienkarstava priniesol skazu, ako o nej pisal Quasim Said na konci 40tych rovkov minuleho storocia.
Nebolo Americanov, nebolo v Iraku nabozenskych nepokojov.
Ty ospravednujes najazdy na Iracke a Afganske osady pod zamienkou terorizmu, ja pravu vojnu s pravym terorizmom v Cecne.
Fakt ze par Cecencov chce slobodu je dost chaby, kedze si este neodpovedal co hovoris na cecenskych lojalistov - vacsina ich bola zabita prave teroristickymi Cecencami. Vlastne rovnako ako clenovia proamerickych vlad v Iraku a Afgane... nic nove
Cim sa lisi terorista z Kaukazu od toho z Irackej puste, ci z Afganskych hor?
A co zlociny moslimov pocas obcianskej vojny v Juhoslavii? Tie su ok? Lebo oni chudacikovia boli utlacani?
- Jsou touhy podvodný
Hrát si na hodný
Nebudem si nalhávat,
Že je to náhodný
Každej vrah a kat
Začíná se smát
A s úsměvem prohlašuje,
Že má lidi rád
-
MakeFake
Spammer
1. Par Cecencov chce slobodu??? xDxD Si smiesny. Vsetcia chcu slobodu od Ruskeho teroru. Jasne Cecenci miluju ,ze im Rusi znicili celu krajinu a vyvrazdili obyvatelov.
2. K tej Cine, Cina okupuje Tibet (fakticky robi to iste co Rusko Cecensku).
3. Za Sadama bol relativny pokoj ale on zas vrazdil statisice svojich civilnych obyvatelov. To ,ze sa navzajom vrazdia Iracania neni priama chyba USA.
Momentalne sa situacia v Iraku zlepsuje.
Nieco ako Iracko-Iranska vojna (1 milion mrtvych) ti nic nehovori??? Alebo Iracke napadnutie a obsadenie KUVAJTU a vystrelenie rakiet na NEUTRALNY IZRAEL a SA.
4. V Juhoslavii pachali vsetcia zlociny ale Srbi najvacsie a Srbi to aj zacali.
Mam zacat aj ja pastovat clanky s islamskych weboch ktora zlahcuju zlociny moslimov v Juhoslavii??? Na taku uroven som sa este neznizil...
5. Podla teba Rusky boj proti terorizmu prebieha tak ,ze znicia celu krajinu, vyvrazdia statisice ludi, znasilnuju, vrazdia, rabuju, kradnu to vsetko na dennom poriadku. Civilistov zabijaju pre zabavu, ludi zrazaju tankami. To je iny boj... toto nerobi ani USA v Iraku.
Samozejme sa stalo ojedinely krat,ze nejaky vojak USA to urobil aj v Iraku, myslim napr. znasilnenie Ale Ruski vojaci to robia DENNODENNE, PRAVIDELNE, A BEZTRESTNE.
Zabudol si este ,ze Irak nie je stat USA ale Rusko si vclenilo Cecensko do svojho statu.
2. K tej Cine, Cina okupuje Tibet (fakticky robi to iste co Rusko Cecensku).
3. Za Sadama bol relativny pokoj ale on zas vrazdil statisice svojich civilnych obyvatelov. To ,ze sa navzajom vrazdia Iracania neni priama chyba USA.
Momentalne sa situacia v Iraku zlepsuje.
Nieco ako Iracko-Iranska vojna (1 milion mrtvych) ti nic nehovori??? Alebo Iracke napadnutie a obsadenie KUVAJTU a vystrelenie rakiet na NEUTRALNY IZRAEL a SA.
4. V Juhoslavii pachali vsetcia zlociny ale Srbi najvacsie a Srbi to aj zacali.
Mam zacat aj ja pastovat clanky s islamskych weboch ktora zlahcuju zlociny moslimov v Juhoslavii??? Na taku uroven som sa este neznizil...
5. Podla teba Rusky boj proti terorizmu prebieha tak ,ze znicia celu krajinu, vyvrazdia statisice ludi, znasilnuju, vrazdia, rabuju, kradnu to vsetko na dennom poriadku. Civilistov zabijaju pre zabavu, ludi zrazaju tankami. To je iny boj... toto nerobi ani USA v Iraku.
Samozejme sa stalo ojedinely krat,ze nejaky vojak USA to urobil aj v Iraku, myslim napr. znasilnenie Ale Ruski vojaci to robia DENNODENNE, PRAVIDELNE, A BEZTRESTNE.
Zabudol si este ,ze Irak nie je stat USA ale Rusko si vclenilo Cecensko do svojho statu.
-
Sagittarius
Guru
Až na to, že USA si najskôr nepriateľa samo vyzbrojilo a teraz proti nemu bojuje (myslím Afganistan a mudžahedínov(teraz Taliban/Al-Kajdá), ktorých vyzbrojovali v bojoch proti Sovietskemu zväzu). Takisto ako teraz podporujú moslimov vo Kosove, proti ktorým však po celom svete inak bojuje. Hašim Thaci, jeden z najväčších vojnových zločincov v Európe...MakeFake napísal:V pripade USA vs. Kosovo nadavate na USA, zlociny Srbov zlahcujete, obhajujete, pastujete vseliake konspiracne teorie, znizujete cislo obeti.
A k tomu Rusku a Čečensku, Čečensko je narozdiel od štátov, v ktorých bola použitá vojenská moc USA, súčasť Ruska...
Týmto však nechcem obraňovať Rusko, USA, Saddáma, Miloševiča, a ani nikoho iného...a takisto ani útočiť na nejakú stranu...
-
MakeFake
Spammer
Cecensko je asi tak dobrovolne sucastou Ruska ako my sme boli Rakusko-Uhorska.
To ,ze USA vyzbrojovalo cast mudzahedidov je pravda avsak Al-kajda v ostatnych statov ma zvycajne Ruske zbrane.
K tomu Kosovu by som bol opatrni, NATO odzbrojilo ako Srbskych tak aj Albanskych teroristov.
A suhlasim ,ze Thaci je terorista. Avsak teroristov vo vedeni statu si mozeme vsimnut aj napr. v Palestine.
To ,ze USA vyzbrojovalo cast mudzahedidov je pravda avsak Al-kajda v ostatnych statov ma zvycajne Ruske zbrane.
K tomu Kosovu by som bol opatrni, NATO odzbrojilo ako Srbskych tak aj Albanskych teroristov.
A suhlasim ,ze Thaci je terorista. Avsak teroristov vo vedeni statu si mozeme vsimnut aj napr. v Palestine.
Sabo, videl si turecky film Udolie vlkov Irak, alebo video z americkeho vrtulnika ako gulometom striela na civilne vozidla neozbrjenych Iracanov?
So Srbskom nemas pravdu: Slovinsko, teda jeho predstavitel Milan Kucan vyhlasil uplne jednostranne samostatnost svojej krajiny.
Z dejepisu iste vies o masakroch pachanych Chorvatmi na Srboch pocas WW2. A ako som uz spomenul inde, na Balkane sa na krivdy nezabuda.
Neutralita Izraela ci Saudskej Arabie je prinajmensom smiesna, kedze v SA maju a mali Americnia zakladne, a Saudsko Arabske kralovstvo je jedny z najvacsich obchodnych prartnerov USA.
Neutralny Izrael je snad nepodarena metafora, kedze aj popradni predstavitelia Zidovskeho statu sa netaja tym, ze kontroluju USA, ale to ty neberies...
Cecensko je samozrejme jednym z federalnych statov Ruskej federacie ako je napr. Havaj ci Portoriko sucastou tej Americkej federacie, takze o pricleneniach a podobne sa odmietam bavit...
Na zaver Saddam: konflikt s Iranom bol vecou Iraku a Iranu roknako ako cistky Kurdov. Pocul si snad pred rokom 2003 o tom ako po sebe strielaju susedia v Iraku len preto ze ten vlavo je siita a ten na pravo sunnita?
So Srbskom nemas pravdu: Slovinsko, teda jeho predstavitel Milan Kucan vyhlasil uplne jednostranne samostatnost svojej krajiny.
Z dejepisu iste vies o masakroch pachanych Chorvatmi na Srboch pocas WW2. A ako som uz spomenul inde, na Balkane sa na krivdy nezabuda.
Neutralita Izraela ci Saudskej Arabie je prinajmensom smiesna, kedze v SA maju a mali Americnia zakladne, a Saudsko Arabske kralovstvo je jedny z najvacsich obchodnych prartnerov USA.
Neutralny Izrael je snad nepodarena metafora, kedze aj popradni predstavitelia Zidovskeho statu sa netaja tym, ze kontroluju USA, ale to ty neberies...
Cecensko je samozrejme jednym z federalnych statov Ruskej federacie ako je napr. Havaj ci Portoriko sucastou tej Americkej federacie, takze o pricleneniach a podobne sa odmietam bavit...
Na zaver Saddam: konflikt s Iranom bol vecou Iraku a Iranu roknako ako cistky Kurdov. Pocul si snad pred rokom 2003 o tom ako po sebe strielaju susedia v Iraku len preto ze ten vlavo je siita a ten na pravo sunnita?
-
MakeFake
Spammer
Nevidel som. Nemozes porovnavat par udalosti s neustalim vrazdenim...
Ked byvale Juhoslovanske staty chceli byt slobodne tak preco nemozu???
O masakroch sa mi nieco mari ja som vsak myslel novsie dejiny. Inak ak sa nemylim Tito bol Chorvat.
Izrael vyhlasil na zaciatku konfliktu NEUTRALITU a nijako sa NEZAPOJIL do vojny... Napriek tomu ho Irak ostreloval.
(to ,ze Izrael bol neutrali sa neda spochybnit)
Cecensko je sucastou Ruska asi ako bolo Slovensko Uhorska. Teda nasilu.
Nie nepocul lebo Sadam ich drzal na uzde....
O masakroch sa mi nieco mari ja som vsak myslel novsie dejiny. Inak ak sa nemylim Tito bol Chorvat.
Izrael vyhlasil na zaciatku konfliktu NEUTRALITU a nijako sa NEZAPOJIL do vojny... Napriek tomu ho Irak ostreloval.
Po napadení Irák zareagoval odpálením raket Scud částečně na spojenecké základny v Saúdské Arábii, ale hlavně na území Izraele. Předpokládal, že Izrael vojensky zareaguje, a to by mohlo vést k rozbití koalice, neboť Arabové by mohli mít problém pokračovat v boji po boku Židů.
Od svých spojenců dostal de facto ultimátum nechat na jeho města dopadat rakety scud, a nepodnikat nic. To se příčilo celé dosavadní izraelské strategii. Diplomatická jednání byla velmi složitá. Misku vah převážily až americké baterie obranných protiraketových střel Patriot. Nakonec Saddámův plán nevyšel a Izrael si zachoval neutralitu.Cecensko je sucastou Ruska asi ako bolo Slovensko Uhorska. Teda nasilu.
V Udoli slo o take pripady ako: Iracka svadba, veselica, nabehne americka hliadka, muzov vystriela, lebo vraj niekto v tom dome videl zbran = su teroristicka bunka.MakeFake napísal:Nevidel som. Nemozes porovnavat par udalosti s neustalim vrazdenim...
(to ,ze Izrael bol neutrali sa neda spochybnit)
Cecensko je sucastou Ruska asi ako bolo Slovensko Uhorska. Teda nasilu.
Staty sa v zapadnom svete delia na zaklade dohy, nie tak, ze delegati opustia zasadacku a v limuzine po ceste domov si vyhlasia staty... lenze Balkan je aj tak nieco uplne ine. Za takmer 200 rokov o zaciatku rozpadu Osmanskej rise sa tam este ziaden uzemny ci narodnostny/nabozensky problem nevyriesil pokojne alebo bez zasahu tretej strany.
Tito bol Chorvat, ale vsetkych drzal na uzde. Zomrel, a Milosevic zavrazdli Juhoslaviu... ako som napisal: "existuju narody, ktore bez diktatora nemozu zit v pokoji".
Zrejme mal Saddam dovod preco na Izrael utocil... ak je ofiaclna politika A neznamena to ze tajne sluzby nemozu robit B, C ci D.
A na zaver aj k teme: ale co povies na Cecenskych promoskovskych vodcov, zabijanych separatistami?
-
Sagittarius
Guru
Áno, Tito bol Chorvát, resp. sa aspoň narodil v Chorvátsku: http://sk.wikipedia.org/wiki/Josip_Broz_Tito , čo však nič nemení na chorvátsko-srbských počas 2. svet. vojny, síce sa musím priznať, že nič neviem o chorvátsko-srbských bojoch za 2. svet. vojnyMakeFake napísal:Ked byvale Juhoslovanske staty chceli byt slobodne tak preco nemozu???
Jednoducho Tito držal Juhoslavanov pokope a po jeho smrti to začalo ísť dole vodou zo vzťahmi medzi jednotlivými národmi...
A počul si niekde o slovenských teroristoch na Rakúsko-Uhorska?MakeFake napísal:Cecensko je sucastou Ruska asi ako bolo Slovensko Uhorska. Teda nasilu.