freescale
-
refr0
Star
- Kontaktovať používateľa:
freescale
caute je tu niekto kto sa tu venuje programovanim mikroprocesorov freescale ??? ak ano mozte mi poradit kde zohnat niake knihy/tutori alebo hocico o programovani tychto procesorov ? stale nieco hladam na nete a proste nic nemozem najst..
//autoeditácia príspevku ( 20 Sep 2008, 7:26 )
hmm to tu nikto newi ?
//autoeditácia príspevku ( 20 Sep 2008, 7:26 )
hmm to tu nikto newi ?
-
uelektronik
Star
Cav, venujem sa okrajovo Freescale. Freescale je povodna Motorola, tak skus hladat aj pod tymto heslom, napriklad vydavatelstvo BEN ma v ponuke dve knihy:
Začínáme s mikrokontroléry Motorola HC08 Nitron
Mikrokontroléry Motorola HC11
Ziadnu z tychto knih som necital tak neviem odporucit.
Co vlastne potrebujes? Ides sa iba naucit assembler alebo ides skutocne nejaky MCU od Freescale aj programovat?
Začínáme s mikrokontroléry Motorola HC08 Nitron
Mikrokontroléry Motorola HC11
Ziadnu z tychto knih som necital tak neviem odporucit.
Co vlastne potrebujes? Ides sa iba naucit assembler alebo ides skutocne nejaky MCU od Freescale aj programovat?
-
refr0
Star
ano v podstate sa chcem naucit programovat tieto mikrokontrolery... ale rucite assembler ? kamos mi vravel ze to robil v C
//autoeditácia príspevku ( 21 Sep 2008, 16:37 )
popravde som chcel zacat s PIC alebo atmel alebo podobne... ale ked som pozrel tie motoroli (freescale) tak mi to pripada fakt modernejsie lepsie a aj viac moznosti a hlavne viac portov...
//autoeditácia príspevku ( 21 Sep 2008, 16:37 )
popravde som chcel zacat s PIC alebo atmel alebo podobne... ale ked som pozrel tie motoroli (freescale) tak mi to pripada fakt modernejsie lepsie a aj viac moznosti a hlavne viac portov...
-
uelektronik
Star
No odporucil by som ti na zaciatok Atmel bud AVR alebo 8051 MCU, je k nim mnozstvo knih. PIC by na zaciatok bol tiez dobry. Ale ak chces Freescale nie je problem aj to sa da naucit.
Mas pravdu programuje sa to v C, ale mozes aj assembler pouzivat. Vzhladom na to ze zacinac bude lepsie to C. Freescale ma vlastny programovaci nastroj ktory sa vola CodeWarrior
K dispozicii je Evaluation verzia, co je casovo obmedzena, a Special Edition, ta nie je obmedzena casovo ale myslim ze treba specialne napisat dovod aby ti ju dovolili stiahnut, napr ze si student a nemas peniaze na full verziu.
Kedze zacinas mal by si zacat s tym najjednoduchsim a to su 8bitove HC08 alebo HCS08 rodinami tychto mcu. HC08 sa programuju prostrednictvom serioveho portu, takze by si mal male naklady s programatorom, HCS08 myslim ze vsetky sa programuju prostrednictvom jedneho BDM pinu, a na to by si si musel kupit programator od freescale, alebo postavit si Open Source BDM podla fora http://forums.freescale.com/freescale/b ... id=OSBDM08
Inak myslim ze ziadnu knihu nepotrebujes, staci ti mat CodeWarrior, v nom budes pisat v C, a jednotlive registre budes nastavovat podla toho ako budu popisane v datasheete. Nie je to ziadna veda.
Mas pravdu programuje sa to v C, ale mozes aj assembler pouzivat. Vzhladom na to ze zacinac bude lepsie to C. Freescale ma vlastny programovaci nastroj ktory sa vola CodeWarrior
K dispozicii je Evaluation verzia, co je casovo obmedzena, a Special Edition, ta nie je obmedzena casovo ale myslim ze treba specialne napisat dovod aby ti ju dovolili stiahnut, napr ze si student a nemas peniaze na full verziu.
Kedze zacinas mal by si zacat s tym najjednoduchsim a to su 8bitove HC08 alebo HCS08 rodinami tychto mcu. HC08 sa programuju prostrednictvom serioveho portu, takze by si mal male naklady s programatorom, HCS08 myslim ze vsetky sa programuju prostrednictvom jedneho BDM pinu, a na to by si si musel kupit programator od freescale, alebo postavit si Open Source BDM podla fora http://forums.freescale.com/freescale/b ... id=OSBDM08
Inak myslim ze ziadnu knihu nepotrebujes, staci ti mat CodeWarrior, v nom budes pisat v C, a jednotlive registre budes nastavovat podla toho ako budu popisane v datasheete. Nie je to ziadna veda.
-
uelektronik
Star
Nepotrebujes vediet dobre Cecko, staci ak budes vediet napisat funkciu, zavolat funkciu, napisat podmienku a cyklus a deklaraciu premennej. Viac vediet nepotrebujes, hlavne preto lebo sa tam robi s registrami mcu, alebo s vopred spravenymi funkciami ktore urobia pracu s registrami za teba. Inak praca v CodeWarriory je co najviac ulahcena tym ze sa da graficky zo stromu povytahovat periferie ktore chces pouzivat a nastavit ich pomocou formulara, to su vsak iba nastavenia.
-
uelektronik
Star
V CodeWarriory sa da pomocou komponenty ProcessorExpert priamo nastavovat interval timera v jednotkach sekund alebo Hz. Nie je vsak mozne nastavit taky velky cas ako si napisal ze viac ako 3minuty, pre vacsinu MCU je to proste prilis dlho, da sa to obist tym ze si nastavis mensi cas a po jeho uplnuti si zakazdym zvacsis premennu, tuto premennu budes stale porovnavat ci uz ma pozadovanu hodnotu a potom zasvietis LED.
Priklad: casovac nastavis na 1sekundu (1Hz), a ked bude mat premenna hodnotu 210 (co je 3minuty.60sekund + 30sekund) tak nastavis pin kde je led do "1".
V prilohe je obrazok, ake moznosti nastavenia timera poskytuje ProcessorExpert pre jeden z najjednoduchsich MCU.
Priklad: casovac nastavis na 1sekundu (1Hz), a ked bude mat premenna hodnotu 210 (co je 3minuty.60sekund + 30sekund) tak nastavis pin kde je led do "1".
V prilohe je obrazok, ake moznosti nastavenia timera poskytuje ProcessorExpert pre jeden z najjednoduchsich MCU.
- Prílohy
-
- codewarrior.gif
- (89.8 KiB) 465 stiahnutí
-
uelektronik
Star
Treba kontaktovat distributora pre SK.
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... 29&tid=FSH
Na stranke freescale si najdi programator podla toho ake mcu chces programovat. Napriklad tu je zoznam vyvojovych prostriedkov pre 8bitaky:
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... 8701EE01F4
Ten M68CYCLONEPROE stoji 500$ cize to asi nehrozi
USBMULTILINK08 programuje iba HC08, stoji 100$
USBMULTILINKBDM programuje HCS08, niektore 16bitaky, RISC 8bit, a V1, neprogramuje vsak HC08, stoji 100$
Osobne by som ti odporucil zacat s HC08 pretoze na ich programovanie nepotrebujes kupovat drahy programator za 100$, staci ti na to seriovy port PC, v prilohe posielam navod z amara, je to skoro to iste ako najdes v dokumentacii pre HC08, je podporovany CodeWarriorom. Musis vsak mat seriovy port na PC, s roznymi konvertormi USB->RS232 to nepojde.
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... 29&tid=FSH
Na stranke freescale si najdi programator podla toho ake mcu chces programovat. Napriklad tu je zoznam vyvojovych prostriedkov pre 8bitaky:
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... 8701EE01F4
Ten M68CYCLONEPROE stoji 500$ cize to asi nehrozi
USBMULTILINK08 programuje iba HC08, stoji 100$
USBMULTILINKBDM programuje HCS08, niektore 16bitaky, RISC 8bit, a V1, neprogramuje vsak HC08, stoji 100$
Osobne by som ti odporucil zacat s HC08 pretoze na ich programovanie nepotrebujes kupovat drahy programator za 100$, staci ti na to seriovy port PC, v prilohe posielam navod z amara, je to skoro to iste ako najdes v dokumentacii pre HC08, je podporovany CodeWarriorom. Musis vsak mat seriovy port na PC, s roznymi konvertormi USB->RS232 to nepojde.
- Prílohy
-
- prg.rar
- (2.01 MiB) 96 stiahnutí
-
refr0
Star
a super dik moc... vytlacim si to a skusim si to spravit zajtra na praxi..teda ak najdem dake krystali
//autoeditácia príspevku ( 24 Sep 2008, 16:40 )
mno ako som sa docital asi by som si mal zaobstarat ten 68HC908QT4.. hm inac ten program si mam stahnut ze Evaluation: CodeWarrior for Microcontrollers ??
//autoeditácia príspevku ( 24 Sep 2008, 16:40 )
mno ako som sa docital asi by som si mal zaobstarat ten 68HC908QT4.. hm inac ten program si mam stahnut ze Evaluation: CodeWarrior for Microcontrollers ??
-
uelektronik
Star
nie hociaky krystal ale mal by si tam dat ten 9,8034MHzrefr0 napísal:a super dik moc... vytlacim si to a skusim si to spravit zajtra na praxi..teda ak najdem dake krystali
Nie vobec nie si obmedzeny na tento jeden MCU, mozes si zaobstarat akykolvek MCU ale musi byt z rodiny HC08. Vacsinou je v datasheetoch v casti Development support kapitola Monitor Mode a tam je popisane programovanie cez uart. Ak si nie si isty, tak si vyber MCU podla svojich predstav a napis sem typ, pozrem ti ho ci sa bude dat programovat cez ten serial.refr0 napísal:mno ako som sa docital asi by som si mal zaobstarat ten 68HC908QT4..
Mas na vyber dve moznosti bud Evaluation alebo Special, Evaluation konci po 30 dnoch, Special konci po 30 dnoch ale stale je dalej mozne v nom robit akurat ze je potom obmedzena celkova velkost kodu. Takze vyhodnejsia volba bude asi ked stiahnes ten Special. Naposledy ked som ho chcel stiahnut tak pisali ze treba on poziadat mailom, teraz som to skusal a da sa normal stiahnut aj bez prihlasenia, tu je link:refr0 napísal:hm inac ten program si mam stahnut ze Evaluation: CodeWarrior for Microcontrollers ??
http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... 2600610BF1
a ty budes potrebovat tento:
Special Edition: CodeWarrior for Microcontrollers
Code Size Restriction:
HC(S)08/RS08 - 32Kb
ColdFire V1 - 64Kb
ako vidis ma obmedzeny kod na 32kb co su 4kB, na vacsinu aplikacii to staci v pohode
-
refr0
Star
vies co neviem presne ktory ale keby som bral asi ten 16 pinovy co ma viac vst/vyst... najlepsie ale asi taky kde je ete na nete k tomu daky poradny popis co a co ako lebo inak nemam odkial vediet co ako presne s nim kde zapojit..
//autoeditácia príspevku ( 25 Sep 2008, 19:34 )
prosim ta odkial si sa ty ucil v tom pisat... ja by som hlavne potreboval dake manuali ako pisat v tom codewarriore niake funkcie a tak.. mam skusenost len s php a to neni moc podobny jazyk
//autoeditácia príspevku ( 25 Sep 2008, 19:34 )
prosim ta odkial si sa ty ucil v tom pisat... ja by som hlavne potreboval dake manuali ako pisat v tom codewarriore niake funkcie a tak.. mam skusenost len s php a to neni moc podobny jazyk
-
uelektronik
Star
Pochybujem ze najdes nejaky poriadny popis, vsetky su popisane zhruba rovnako. S tym s cim si nebudes vediet poradit ti pomozem. Ak mozem odporucit tak ten MCU by mal mat Timer, AD prevodnik, SCI rozhranie ktore pouzijes ako uart na komunikaciu s PC, dobry by bol aj SPI ak by si chcel pripojit nejaku pamat, a aspon tych 15 pinov aby sa dal pripojit modul LCD alebo LED display. Lepsie by bolo viac ako 15 pinov aby si mal kde aj nejake tlacitka pripojit.refr0 napísal:vies co neviem presne ktory ale keby som bral asi ten 16 pinovy co ma viac vst/vyst... najlepsie ale asi taky kde je ete na nete k tomu daky poradny popis co a co ako lebo inak nemam odkial vediet co ako presne s nim kde zapojit..
Metoda pokus omyl, googlenie, sem tam help, kamarat co poradil atd. Cize ziadny manual som nemal. Najprv sa postaraj o to aby si si vybral MCU, o konstrukciu hardware a ked to budes mat hotove tak v codewarriory sa uz nejako naucis pisat. O ziadnom krok za krokom manuali neviem.refr0 napísal:prosim ta odkial si sa ty ucil v tom pisat... ja by som hlavne potreboval dake manuali ako pisat v tom codewarriore niake funkcie a tak.. mam skusenost len s php a to neni moc podobny jazyk
-
uelektronik
Star
-
refr0
Star
mno dnes ti hadam ete povim.. ale teraz skusam nieco v tom pisat ale dako niakym veciam ete nechapem napr... ako vlozim do podmienky to ze ked privediem na VST PTA0 log1 aby sa podmienka splnila ? hm ? if(PTAD_PTAD0) ?
//autoeditácia príspevku ( 27 Sep 2008, 12:23 )
viem ze len ked dam PTAD_PTAD0 = 1 tak sa rozsvieti dioda na porte pta0
//autoeditácia príspevku ( 27 Sep 2008, 12:23 )
viem ze len ked dam PTAD_PTAD0 = 1 tak sa rozsvieti dioda na porte pta0
-
uelektronik
Star
refr0 napísal:mno dnes ti hadam ete povim.. ale teraz skusam nieco v tom pisat ale dako niakym veciam ete nechapem napr... ako vlozim do podmienky to ze ked privediem na VST PTA0 log1 aby sa podmienka splnila ? hm ? if(PTAD_PTAD0) ?
Kód: Vybrať všetko
DDRA = 0x00; // port PTA nastavujem ako vstupny
DDRB = 0xFF; // port PTB nastavujem ako vystupny
if (PTA_PTA5 == 1) { // ak je PTA5 rovne 1 tak
PTB_PTB4 = 0; // tak nastav PTB4 na nulu
}Mozes pisat takto rucne nazvy registrov (v tomto pripade portov) alebo existuje aj ina cesta pouzitim processor experta. Maly navod mas v prilohe.refr0 napísal:viem ze len ked dam PTAD_PTAD0 = 1 tak sa rozsvieti dioda na porte pta0
1. vyber si periferiu s ktorou chces pracovat a daj na nu dvojklik, v tomto pripade jeden bit / pin
2. po dvojkliku sa prida do projektu a ty ho mozes menit v bean inspektore
3. V bean inspektore si periferiu nastav podla toho ako potrebujes, tj pin ktory chces pouzit, ci ma byt vstupny ten pin alebo vystupny, ci tam ma byt pripojeny pull up rezistor, alebo pociatocnu hodnotu 0 alebo 1, atd.
4. na karte methods si nastav metody ktore budes pouzivat, cw bude pre ne generovat kod, cize viac metod, viac pamate
5. stlac make, cw vygeneruje main.c kde budes pisat tvoj kod
6. otvor main.c
7. na mieste kde je "write your code here" mozes pridavat svoje vecy
8. s periferii si mozes do kodu mysou pretiahnut funkcie ktore chces pouzit, napr na testovanie pinu pouzijes funkciu GetVal
9. napis kod
processor expert asi nebudes pouzivat na inicializaciu takych jednoduchych vecy ako je jeden pin, to zvladnes rychlejsie aj rucne, ale urcite sa zide pri nastavovani zlozitejsich periferii ako timer, adc, spi ....
- Prílohy
-
- cw.rar
- (331.78 KiB) 62 stiahnutí