Reklamácia

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

Reklamácia

Príspevok od používateľa SSPPYY »

Zdravim :)

Neviete niekto poradiť, že či je predajca povinný spotrebiteľa
upovedomiť o vybavení reklamácie?
V prípade ak predajca nijako nedá vedieť spotrebiteľovi do 30 dní,
že reklamácia je už vybavená, alebo neoprávnená, má spotrebiteľ
právo odstúpiť od zmlúvy aj keď je tovar už u predajcu?

Písal som už aj na Slovenskú obchodnú inšpekciu, ale tý tam asi majú neuveriteľne veľa roboty, keď majú problém odpísať na jeden mail.

Ďakujem.
r2nger
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa r2nger »

Myslim ze mas pravo na vratenie penazi. Reklamacia ma byt vybavena DO 30 dni
ob3l1x
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa ob3l1x »

ak ides reklamovat nejaku vec ktora je este v zaruke a vyrobca ta do 30 dni neinformuje o priebehu reklamacie
tak nabehni do obchodu a povedz ze ziadas vratenie penazi ... nema ti na to co povedat pretoze na to mas pravo a kedze ta neinformoval o priebehu tak sa nema cim ohanat ...
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa makaveli »

r2nger, ob3l1x: podla mna blbost
SOI napísal: Spotrebiteľ je povinný prevziať si tovar po reklamácii v dohodnutej lehote, najneskôr do jedného mesiaca od uplynutia času, keď sa oprava mala vykonať.
nic o tom, ze je povinny ta informovat o priebehu sa tam nepise..
zdroj: http://www.soi.sk/_old/rspotreb/zoznam/ ... .04.04.htm

priklad1: das nieco reklamovat a predajca ti zatelefonuje po tyzdni, ze vec je vyreklamovana a mas si pre to prist, ty povies ok.. ale neprides a prides az dajme tomu za mesiac a par dni od kedy si to dal reklamovat a povies mu, ze ta neinformoval a chces naspat peniaze, on povie ze ta informoval.. tvrdenie proti tvrdeniu.. ako by si to pravne vymahal?

priklad2: das nieco reklamovat, pocas mesiaca ta neinformuje o priebehu, po mesiaci nabehnes, ze chces odstupit od zmluvy a nech ti vrati peniaze (resp. novy tovar).. on povie, ze ta chcel informovat, ale nebol si zastihnutelny.. tvrdenie proti tvrdeniu.. ako by si to pravne vymahal?
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

Ta akoze to je FASA.
Ja dam nieco reklamovat a teraz ako trtko tam budem stale lozit alebo vyvolavat ci uz to mam? Alebo to akoze teraz stale ked nieco reklamujem tak mam byt cely mesiac bez konkretneho tovaru a az potom mam ist skusit ci to za tych 30 dni stihli?

A co sa tyka tej zastihnutelnosti tak existuje nieco ako doporuceny list. A tak mi bolo povedane ze predajca je poviny kontaktovat doporucenim listom, dokonca vraj ani konktaktovanie telefonatom nie je korektne a by s tym neuspel na sude. Len ci to je aj fakt lebo zo SOI stale neodpisali a asi sa ani uz nedockam.
lol4
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa lol4 »

Prikláňam sa na stranu makaveli-ho.. Ešte sa mi nestalo, aby mi predajca pri reklamácií poslal nejaký doporučený list. Nemyslím, že si jediný, kto v tej dobe čakal na vyreklamovanie tovaru, takže by tam museli mať zamestnaného aspoň jedného človeka, ktorý by sa o takéto listové blbosti staral.. Predávajúci je povinný reklamáciu vybaviť do 30 dní, a ak to tak neurobí, máš nárok na prašule alebo nový výrobok. Je už len na tebe, či si taký nedočkavý a budeš tam vyvolávať každý druhý deň alebo si počkáš tých 30 dní a nabehneš tam. Ak by to tam nemali, tak nazdar bazar.. Zoberem prachy a zakývam im..
Niečo podobné som mal nedávno. Zaniesol som na reklamáciu zdroj a už vtedy som vedel, že si dajú "načas". Preto som si kúpil poriadny zdroj v druhom obchode a nejká reklamačná doba mi už bola ukradnutá. Samozrejme, že mi volali na 30. deň, že to mám vybavené, tak som tam prišiel, zobral nový kus (starý sa asi nedal opraviť) a predal som ho..
Tento postup však nie je vhodný pri každom výrobku. Asi kôli cene.. :roll:
r2nger
Light Star
Light Star

makaveli napísal:r2nger, ob3l1x: podla mna blbost
nic o tom, ze je povinny ta informovat o priebehu sa tam nepise..
zdroj: http://www.soi.sk/_old/rspotreb/zoznam/ ... .04.04.htm

priklad1: das nieco reklamovat a predajca ti zatelefonuje po tyzdni, ze vec je vyreklamovana a mas si pre to prist, ty povies ok.. ale neprides a prides az dajme tomu za mesiac a par dni od kedy si to dal reklamovat a povies mu, ze ta neinformoval a chces naspat peniaze, on povie ze ta informoval.. tvrdenie proti tvrdeniu.. ako by si to pravne vymahal?

priklad2: das nieco reklamovat, pocas mesiaca ta neinformuje o priebehu, po mesiaci nabehnes, ze chces odstupit od zmluvy a nech ti vrati peniaze (resp. novy tovar).. on povie, ze ta chcel informovat, ale nebol si zastihnutelny.. tvrdenie proti tvrdeniu.. ako by si to pravne vymahal?
kamos, aka blbost? precitaj si to poriadne
Spotrebiteľ má právo, aby bola jeho reklamácia vybavená najneskôr do 30 dní. V prípade, že predávajúci túto zákonnú lehotu nedodrží, má spotrebiteľ právo rozhodnúť sa, či bude požadovať výmenu tovaru alebo vrátenie peňazí (§ 623 OZ).

odpoved na priklad 1 aj 2: predajca musi poslat doporuceny dopis ohladom reklamacie na tvoju adresu ktoru mu nadiktujes do reklamacneho protokolu pri reklamovani zavady. este som nevidel ze idem nieco reklamovat a predavac si odo mna vypyta cislo a dovidenia. treba nadiktovat komplet adresu takze moje a obelixove tvrdenie blbost nie je.

//a pytal si sa ze cim by si sa ohanal keby predavac hovoril ze si nezastihnutelny a podobne? uplne jednoducho = vypytal by si si od neho podaci listok (predajne si ich pocas reklamacie archivuju, je to ich dokaz o tom ze odpoved na reklamaciu fakt poslali = posiela sa to doporucene)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

r2nger: Ja som sa zase nestretol este so ziadnym listom, vzdy sa to riesilo len telefonicky.
STomko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa STomko »

V SR nie je oznamovacia povinnost o priebehu/vybaveni reklamacie.
Znamena to teda, ze to, ze predajca ti zavola a oznami, ze vyrobok je opraveny, je to len jeho dobra vola.
Osobne som sa uz stretol ako s telefonatom, tak aj s listom, a aj s nezatelefonovanim. Mal som vsak smolu, doska vyreklamovana bola (len mi to neoznamili, co ani nebola ich povinnost)
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

r2nger napísal:kamos, aka blbost? precitaj si to poriadne
Spotrebiteľ má právo, aby bola jeho reklamácia vybavená najneskôr do 30 dní. V prípade, že predávajúci túto zákonnú lehotu nedodrží, má spotrebiteľ právo rozhodnúť sa, či bude požadovať výmenu tovaru alebo vrátenie peňazí (§ 623 OZ).
povinnost vybavit reklamaciu do 30 dni != povinnost oznamit ta o priebehu (vybaveni) reklamacie...
a uz duplom nie ze ti musi poslat doporuceny dopis o tom
SSPPYY
Medium Star
Medium Star

No zazrakom mi odpisali zo SOI a tak som zvedavy kto mi potom vysvetlite toto:

Predajca je povinný vybaviť reklamáciu do 30 dní inak... (to je jasne)... pričom:
Podľa ustanovenia § 2 písm. m) - Vybavením reklamácie je ukončenie reklamačného konania odovzdaním:
1. opraveného výrobku,
2. výmenou výrobku,
3. vrátením kúpnej ceny výrobku,
4. vyplatením primeranej zľavy z ceny výrobku,
5. písomná výzva na prevzatie plnenia, alebo
6. jej odôvodnené zamietnutie.
r2nger
Light Star
Light Star

Vsak je to jasne, nepride ti vyrozumenie a predavac ta bude tahat za nos = porusuje zakon = mozes to riesit SOI-kou. Nie si predsa spinava handra aby si z teba predavac robil prdel ze ti volal a ty si bol nezastihnutelny a podobne blbiny...
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

ako je to s tou reklamaciou? ak nieco idem reklamovat 3.raz tak uz mam pravo na vratenie penazi ? mam na mysli 3.krat tu istu chybu ak idem reklamovat. Cize 3.raz pridem do servisu odovzdam im notas a budem ziadat o dokument, ktory dam predajcovi a predajca je mi nuteny vratit spat peniaze ?
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

stanulik: uz sa tu tolko o tom popisalo, staci citat... :roll:
§ 623 OZ napísal:§ 623 OZ

Pri výskyte neodstrániteľnej vady, ktorá bráni riadnemu užívaniu veci na daný účel, má spotrebiteľ právo buď na výmenu veci alebo na odstúpenie od zmluvy (vrátenie peňazí). Záleží len na kupujúcom, či si uplatní právo na výmenu alebo vrátenie peňazí. Ak si však zvolí jedno z týchto práv, nemôže už túto voľbu sám jednostranne meniť.

V prípade, že má vec súčasne najmenej tri rôzne odstrániteľné vady, pričom každá z nich bráni v riadnom užívaní, má spotrebiteľ právo rozhodnúť sa, či uplatní právo na výmenu tovaru alebo na vrátenie peňazí.

To isté právo má aj vtedy, ak sa rovnaká vada, aká bola najmenej dvakrát opravovaná, vyskytne tretíkrát v záručnej dobe.

Vady, ktoré sa síce odstrániť nedajú, ale nebránia riadnemu užívaniu veci (napr. funkčná, ale poškriabaná chladnička) - v takýchto prípadoch má spotrebiteľ právo na primeranú zľavu z ceny. Výška zľavy je vecou dohody medzi kupujúcim a predávajúcim.
Napísať odpoveď