obmedzenie uzivatela wifi

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
mmv38
Medium Expert
Medium Expert

obmedzenie uzivatela wifi

Príspevok od používateľa mmv38 »

chcel by som poradit:sme 3 kusy na 1 dsl pristup, jeden ma pripojenie dsl, ja mam wifi, treti sa s nami vlastne len tak vezie. cena sa rozpocitala, ale ten treti neplati. ten co ma dsl na seba je v rodinnom vstahu s tretim ucastnikom a nechce robit v rodine ziadne problemy. ja vsak neuznavam takyto pristup tretieho ucastnika, tak by ma zauijimalo co mozem urobit pre to, aby som vedel jeho cas straveny na internete, stiahnute data, pripadne ako ho zablokovat po dobu urcitu, kym sa problem vyriesi, s tym ze by som to vsetko robil na jeho AP cez wifi. dakujem
Stenky
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Stenky »

cez co sa pripaja? cez router? zablokuj ho na routri, pokial mas administrativne prava nanho (heslo)
alebo na mojom routri viem obmedzit kedy sa kto moze pripajat. napr dam braskovi madzi 19:00 a 19:30 pristup a mimo to sa nepripoji
popozeraj co vesetko tvoj router zvlada, nastavenia obmedzenia a pod.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Asi nemozes nic, pretoze tam budete mat lacny router aj wifi, takze to dokaze maximalne tak sifrovanie siete (WEP, WPA) a MAC filter. Najlepsie by bolo zapnut MAC filter a odstavit ho.

Teda sa pripoj na AP, pozri si status, resp. aktivnych klientov a na zaklade IP si zisti, ktory je. Odpis si MAC adresu k danej IPcke a zapni MAC filter. Do filtra povolis svoju ci kamaratovu MAC adresu a MAC adresu neplatica tam nedas, takze sa nepripoji na AP cez wifi. Tym padom ho odstavis.
dudo02
King
King

Re: obmedzenie uzivatela wifi

Príspevok od používateľa dudo02 »

mmv38 napísal:chcel by som poradit:sme 3 kusy na 1 dsl pristup, jeden ma pripojenie dsl, ja mam wifi, treti sa s nami vlastne len tak vezie. cena sa rozpocitala, ale ten treti neplati. ten co ma dsl na seba je v rodinnom vstahu s tretim ucastnikom a nechce robit v rodine ziadne problemy. ja vsak neuznavam takyto pristup tretieho ucastnika, tak by ma zauijimalo co mozem urobit pre to, aby som vedel jeho cas straveny na internete, stiahnute data, pripadne ako ho zablokovat po dobu urcitu, kym sa problem vyriesi, s tym ze by som to vsetko robil na jeho AP cez wifi. dakujem
Ak je majitelom linky spolubyvajuci,neviem co riesis.Je na nom,s kym a za kolko zdiela internet.Ty sa mozes bud prisposobit jeho podmienkam,alebo si zaplat vlastne pripojenie.Ak budes do nich"mrdat",tak to moze skoncit dobrou hadkou :twisted: .
johny_sk
Professional
Professional

Re: obmedzenie uzivatela wifi

Príspevok od používateľa johny_sk »

dudo02 napísal:Ak je majitelom linky spolubyvajuci,neviem co riesis.Je na nom,s kym a za kolko zdiela internet.Ty sa mozes bud prisposobit jeho podmienkam,alebo si zaplat vlastne pripojenie.Ak budes do nich"mrdat",tak to moze skoncit dobrou hadkou :twisted: .
suhlasim... Ty mas svoje pripojenie, tvoj spolubyvajuci ma svoje. Pokial ten treti nezdiela tvoje pripojenie ale pripojenie jeho pribuzneho, je na tom pribuznom ci mu bude platit. Teba sa to vlastne vobec netyka...
mmv38
Medium Expert
Medium Expert

mne sa jedna o hlavne o softwarove riesenie problemu, nie medziludske vstahy a problemy
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Softwarove riesenie tohto problemu neexistuje, teda aspon nie v tomto pripade. Potreboval by si router, ktory je posteveny na Linuxe a ma moznost pouzivania scriptov, to by sa dalo dosiahnut prepalenim firmwaru na OpenWRT (funguje len na niektorych zariadeniach) alebo potom tak, ako som to opisal vyssie.

Najskor by bolo dobre skutocne opisat ako mate postavenu siet, odkial ide linka do akeho zariadenia, ako sa vsetci ucastnici pripajaju a hlavne konkretne zariadenia, ktore pouzivate.
mmv38
Medium Expert
Medium Expert

moja struktura siete

moja struktura siete:dufam ze riadkovo pohopi aj laik:
ADSL router Glitel GT-318RI
bezny Switch
uzivatel 1 pc 1,uzivatel 1 pc 2,WiFi Adaptér GWP-116VE
dalsia wifilan
WiFi Adaptér GWP-116VE
WLINE W3000g WiFI Access Point 54Mbps + PoE,,,WLINE W3000g WiFI Access Point 54Mbps
dalsia wifilan
WLINE W3000g WiFI Access Point 54Mbps + PoE
uzivatel 2 pc 1
dalsia wifilan
WLINE W3000g WiFI Access Point 54Mbps
bezny Switch:
uzivatel 3 pc 1,uzivatel 3 pc 2
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

a to sa to neda nakreslit v malovani? :roll:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Prilis zlozite na mna, skus to vazne nakreslit.
mmv38
Medium Expert
Medium Expert

ok
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

1) Mas admin pristup na jeho AP?
2) Podporuje to AP QoS? (Podla toho co som zbezne pozrel tak ani nahodou)

Obavam sa, ze v tom pripade si po technickej stranke nijak nepomozes.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ak dobre chapem, tak ty si uzivatel 2. Zariadenie GWP-116VE je u uzivatela 1 a prave na to by si sa potreboval prihlasit, aby si zapol aspon MAC filter, pripadne zapol WEP, WPA... a tak odstavit tretieho neplatiaceho ucastnika od siete. V pripade, ze nemas heslo, tak mas smolu.
mmv38
Medium Expert
Medium Expert

ja som uzivatel 3, som jediny, co ma heslo na wifi, lebo wifi som si na zaciatku robil vlastne sam pre seba, ucastnik c.1 mal pripojenie uz davnejsie, a sme sa dohodli, ze ho vlastne hardverovo nejako neobmedzim, ucasnik 2 sa len vezie, mam heslo aj na router, ak treba, hesla nedavam nikomu, aby som mal siet pod kontrolou. hlavne by som potreboval vediet, ci uzivatel 2 zije, a ci aj aktivnesie, a potom zacnem konat...... co sa tyka "QoS" musim to nastudovat, priznam sa, neviem o co ide. aj tak zatial dakujem.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ja som mimo z toho co pises. Takze neplatiaci uzivatel sa pripaja cez wifi bezdrotovo na AP, platiaci uzivatel sa pripaja kablom ci cez wifi???
mmv38
Medium Expert
Medium Expert

jediny neplatic je ucastnik 2, a pripaja sa cez wifi
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Tak v tom pripade staci MAC filter a nepovolit mu MAC alebo pouzit WPA/WPA2/WEP... Sledovat ho nemozes, nemas na to zariadenie a zrejme ani QoS pre obmedzenie to nema.
mmv38
Medium Expert
Medium Expert

zatial vam vsetkym dakujem, ospravedlnujem sa za mozno zbytocne natahovanie temy
Napísať odpoveď