Prvy let

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
wolodo
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Prvy let

Príspevok od používateľa wolodo »

Ahojte...

No tak sa vam pokusim vysvetlit situaciu... za 9 dni letim do Irska.
Poletim prvy krat a sam.

chcel by som pocut dake rady co a ako... od nastupovania az po vystupovanie

viem ze treba byt na letisku 2 hodky predtym ako je odlet. Batozina do 20KG a prirucna do 5kg...

Napiste co sa mi moze hodit ake rady atd...

A este sa chcem opytat... leti mi to o 17.45 z Krakowa takze tam treba byt 15.45 priblizne. Bude to piatok... ako dlho moze trvat cesta z MT a teda kedy asi tak vyrazit....

A chcem si na 100% kupit notebook.... no neviem ci tuna alebo az tam ci ho budem moct pouzit v lietadle, tuna sa mi to zda lepsie kupit uz len preto ze si rychlo nahadzem veci z PC do NT a zase viem ze si mozem aj vsetko napalit... a ked kupim tu mozem si dat windowsik XP slovensky a budem mat pokoj aspon trosku sa do toho slovenskeho vyznam

hocico akekolvek rady by sa hodili

vopred Dakujem... kazda dobra rada bude odmnenena
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Y[o]G1
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Y[o]G1 »

Ahoj Wolodo...
no tak najprv k tomu letu :
Neboj, nemáš sa čoho báť...je to v pohodke :)
Na letisku je dobré byť 2hodinky vopred, ale nič sa nestane, keď by si náhodou prišiel len hodinku pred odletom....
Na CHECK INe musíš byť najneskôr totiž 40minút pred odletom, potom Ťa už nenalodia :)
S tou batožinou, to nie je pravda, že do 5kg...
musí mať rozmery 55 x 40 x 20cm ak sa nemýlim :oops: a musí byť taká ťažká, aby si ju dokázal sam dať do skrinky nad sedadlom...
ak sa Ti do toho rozmeru zmestí aj 50kg a zdvihneš to, tak je to OK :)
lebo príručnú Ti nikto nebude vážiť...
iné je to už s normálnou batožinou...tá má mať 20kg, a ak prekročíš limit, tak za každé kilo sa platí potom príplatok, až do max. hmotnosti 32KG, viac nemôžeš mať v jednom kufri...
potom v lietadle je to úplna pohodička, najlepšie pre mňa je vždy štart a prílet...taký dobrý pocit mám pri tom....
let je potom už nuda...ja lietavam 25h aj s medzipristávaním, a to je pre mňa peklo...
v lietadlách (aspoň v tých väčších) máš aj telku v operadle pred sebou a máš tam aj kamery z lietadla, kde si môžeš pozrieť ako to vyzerá pred a pod lietadlom :)
odporúčam zobrať si nejakú knihu alebo časák...aby si sa nenudil, a nejaká MP3ka nebude od veci...

k tej ceste teraz...z Martina do Krakowa je to cca 180-200km
to znamená také 2, 2.5 hodinky....podľa toho ako jazdíš, alebo ten, čo ťa bude viesť
takže keď Ti to letí 17:45 dajme tomu, že o 16tej tam stačí byť, tak potom okolo jednej pol druhej poobede je dobré vyraziť s MT :)

k tomu NB :
no ja neviem aké sú ceny a ponuky tam...ale tak asi je to lepšie kúpiť ešte teraz tu, odskúšať ho a presne ako si poznamenal, dať si do neho vlastné veci...a mať istotu, že všetko bude fungovať....tak asi tak.
Tak Ti prajem šťastnú cestu a uži si to tam 8)
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Tak co sa tyka toho notebooku, vacsinou si ich nosia zo Slovenska, ja osobne nepoznam nikoho, kto notebook kupoval tam. Viac sa oplati cenovo u nas. Akurat s reklamaciou je to potom zlozitejsie, keby nahodou nieco.

//v pripade Irska, Severne Irsko to uz je o inom :wink:
A cakat na teba moze za normalnych okolnosti v priletovej hale, kde su aj batozinove pasy.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

njn Diky... let mi trva tak dve hodiny takze na mp3ojke to zvladnem... vlastne bude stacit mobil s rezimom FLY nie?

budem z toho tak ci onak mimo... ale co uz...

Ked pristanem v Belfaste... ako to je tak zbezne... vystupim idem po batozinu a potom am niekde dalej bude cakat znamy co ma tam ma cakat ci ma moze cakat u niekde pred odobreanim batoziny?
Y[o]G1
Light Expert
Light Expert

no obyčajne to býva tak, že ak Ťa niekto čaká, tak buď ťa čaká normálne v hale...zvyčajne to je po odobratí batožiny, ale tak kľudne to môže byť aj pri odoberaní :)
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

wolodo napísal:njn Diky... let mi trva tak dve hodiny takze na mp3ojke to zvladnem... vlastne bude stacit mobil s rezimom FLY nie?

budem z toho tak ci onak mimo... ale co uz...

Ked pristanem v Belfaste... ako to je tak zbezne... vystupim idem po batozinu a potom am niekde dalej bude cakat znamy co ma tam ma cakat ci ma moze cakat u niekde pred odobreanim batoziny?
no moze, ale napr. v Dublne ma kamos cakal na parkovisku taxikov, aby nemusel platit parkovne :wink:
a ano FLY mod by mal byt ok
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

a ako obycajny lajk chapem ze vindem z lietadla.... pridem k nejakemu pasu a pockam kym mi pojde kufor okolo a zoberem ho?...
je to tak ci to mam len s filmov?

ehm ako budem vediet ze ten pas dava kufre z mojho lietadla?

alebo... ako budem vediet ze pas na ktore vobec davam kufor ide do mojho lietadla?
Y[o]G1
Light Expert
Light Expert

neboj sa.....tvoj kufor sa dostane do tvojho lietadla, lebo ten Ti vezmú na CHECK INe.....a oni ho naložia....
ty ho nikam nedávaš :) berieš si len príručnú batožinu...
a keď vystúpiš v Dubline, tak tam budeš mať na tabuli, že ktorý let má ktorý pás...potom si nájdeš ten pás a budeš čakať kým príde tvoj kufor :D a pritom sa modliť, aby došiel :D
to je vždy také : "príde, nepríde???" a keď príde, tak ho vezmeš a vydýchneš si :D
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Y[o]G1 napísal:a keď vystúpiš v Dubline, tak tam budeš mať na tabuli, že ktorý let má ktorý pás...potom si nájdeš ten pás a budeš čakať kým príde tvoj kufor :D
Vystupuje v Belfaste, pisal :D Ale v podstate ta schema je vsade rovnaka.
A ak sa bojis, ze sa nezorientujes v tabuliach, chod proste s davom, vsetci z tvojho lietadla pojdu k jednemu pasu. Tak sa nemas kde stratit :)
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

nj ved na to sa spolieham na splynutie s davom... a robenie sa ze viem co robim... :)
jackb
Redeemer
Redeemer

wolodo napísal:nj ved na to sa spolieham na splynutie s davom... a robenie sa ze viem co robim... :)
nad pasom mas napis, z kade lietadlo prieletelo... snad nebudes tak vystresovany, ze budes kufor z BTS hladat pod napisom NYK (alebo ako sa oznacuje JFK v NY) :wink:
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

co je BTS??
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Bratislava..asi si nevsimol, ze letis s Krakowa :)

\\
wolodo napísal:aaa... a to leti len z krakowa...? ci ako?... bo ja nvm....
asi sa to da dako zistit.. ze?
no asi hej :) to nie je jak autobus, ze prileti, niektori ludia vystupia, ini nastupia a odleti :D

\\
jackb napísal:bol to priklad, takze je jedno kde ma take off
a som v skole, neda sa mi dobre sustredit na kazducke slovo, takze mi musi stacit kontext :wink:
ved ja som nic nepovedal :D
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

aaa... a to leti len z krakowa...? ci ako?... bo ja nvm....
asi sa to da dako zistit.. ze?
jackb
Redeemer
Redeemer

konyk87 napísal:Bratislava..asi si nevsimol, ze letis s Krakowa :)
bol to priklad, takze je jedno kde ma take off
a som v skole, neda sa mi dobre sustredit na kazducke slovo, takze mi musi stacit kontext :wink:
Vesper
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vesper »

Zaklad co sa tyka vahy batoziny ak mas toho viac je narvat kolko sa da (a este viac) do prirucnej lebo tu nevazia. Ja napr som si niesol napchaty ruksak ze mal mozno 7-8 kil, notebook a este gitaru v ruke do lietadla. A niektorych ludi som dokonca videl niest taku tu mensiu cestovnu tasku. Proste ak povies ze tam je nieco citlive tak si to zrejme budes moct v pohode zobrat so sebou, lebo predsa len zaobchadzanie s vecami v uloznom priestore nie je dvakrat citlive.
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Vesper: No s tou príručnou je to pravda. Tú nevážia a v Irsku sú strašne zlatí ohľadom batožiny, lebo tam nevážia žiadnu, takže nie je problém. :)
makaveli
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa makaveli »

bolek: no to ze su v irsku zlati s batozinou je pekne ale to je asi tak trochu minimalne zavadzajuce.. to zalezi od spolocnosti ktorou leti, nie od statu..
k tomu notebooku: urcite to neni vyhodnejsie cenovo u nas, lacnejsie notebooky su tam, pred dvoma mesiacmi som bol v belfaste, viem o com hovorim.. ja by som kupil tam.. a v lietadle ho mozes mat zapnuty, nemozes len pocas vzlietania a pristavania
s prirucnou batozinou je to tak ako sa tu pise, ze to nevazia, ale tu normalnu si radsej tri-krat odvaz predtym ako odcestujes, lebo za kazde kilo je dost mastny poplatok (napr. ryanair 15eur, co je dost oproti lacnym letenkam)..
a daj si pozor nech nemas nejaky ani trochu poskodeny obciansky alebo pas, podla toho na co cestujes.. uk policajti su na to asi haklivi.. ked som letel z belfastu, zastavil ma na letisku policajt, len tak, ze kontrola pasu, co tam robim, preco som tam, atd, dal som mu pas, tak si ho asi 5 minut kontroloval, ci sa neodchlipa zalaminovanie, skusal tahat nitky ktorymi je zosity pas atd..
este taka vec, ale to asi vies, ze do lietadla nemozes brat tekutiny, max do 100 ml niekolko kusov, kazda osobitne zabalena.. ale mozes si zobrat tekutiny, co si kupis v duty free shope, tak tam si kup nejake pitie, lebo na palube je to drahe..
a k belfastu: je tam super, pekne mesto.. ked tam budes, sprav si niekedy vylet k severnemu pobreziu: bushmills, portrush, white rock's beach, giant's causeway stoja za to vidiet, je to krasa.. mam nejake fotos ak by si chcel vidiet.. len jedna vec mi vadila, aj to len zo zaciatku, to bol ich norn iron prizvuk, ale zvyknes si
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

prizvuk si zvyknem kedze nemam v angline skoro ziadny....

aaa... ok teda... aspon viem co a ako.... hadam to zvaldnem sam na prvy krat..... zatial dakujem.... :)
Napísať odpoveď