Našiel som 10 chýb (nerátal som diakritiku)mcgangster napísal:nazdar ja by som sa chcel opitat ci by ste mi neporadili stymto >>
takze chcel by som kupit mobil ale neviem aky pretoze by som chcel nejaky s hlastnym a kvalitnym zvukom .. je vlastne taky ??
pocul som ze n93i hra dost hlastno .. ??
Gramaticke Okienko!
-
tomasito13
Star
- Kontaktovať používateľa:
-
tomasito13
Star
-
pryja
Darca
Ja som to sem nedala, len som to prepocitala a nasla som. Na treti krattomasito13 napísal:ciarky sa nerataju medzi diakritiku? a takisto nepouzivam velke pismeno na zaciatku vety ved som na internete preboha
..čiže nerátal som ani malé písmená na začiatku vety, čo by bolo zase niečo viac. Slovo "stýmto" som dal ako chybu, keďže síce to môže byť preklep, ale mnoho ľudí toto považuje za normálne..mcgangster napísal:nazdar, ja by som sa chcel opitat, ci by ste mi neporadili stymto. >>
takze chcel by som kupit mobil, ale neviem aky, pretoze by som chcel nejaky s hlastnym a kvalitnym zvukom .. je vlastne taky ??
pocul som, ze n93i hra dost hlastno .. ??
Malé písmená na začiatku vety ešte som ochotný akceptovať, ale nech je potom aspoň označený koniec vety!!!
tomasito13..
diakritika: http://sk.wikipedia.org/wiki/Diakritika
interpunkcia: http://sk.wikipedia.org/wiki/Interpunkcia
Otázka
Mám na vás asi dosť zaujímavú otázku. Týka sa to koncoviek ný/tý; né/té; ná/tá; nie/tie
Doteraz v tom nemám jasno. Ja používam oboje, avšak sa asi nejedná o dvojtvary, tak ako to je?
Uvediem príklady:
poslaný/poslatý
poslané/poslaté
poslaná/poslatá
poslanie/poslatie
hraný/hratý
hrané/hraté
hraná/hratá
hranie/hratie
atď...
Ľudia používajú oba tvary koncoviek, teda ako to je správne? Ďakujem za odpoveď.
Doteraz v tom nemám jasno. Ja používam oboje, avšak sa asi nejedná o dvojtvary, tak ako to je?
Uvediem príklady:
poslaný/poslatý
poslané/poslaté
poslaná/poslatá
poslanie/poslatie
hraný/hratý
hrané/hraté
hraná/hratá
hranie/hratie
atď...
Ľudia používajú oba tvary koncoviek, teda ako to je správne? Ďakujem za odpoveď.
-
tomasito13
Star
uz viem diakritika a interpunkcia to som nejako doplietol a ku tomu velachybovemu prispevku tak ja ho ako neobhajujem tvrdky nemam rad ani ja aj kedbrm napísal:..čiže nerátal som ani malé písmená na začiatku vety, čo by bolo zase niečo viac. Slovo "stýmto" som dal ako chybu, keďže síce to môže byť preklep, ale mnoho ľudí toto považuje za normálne..
Malé písmená na začiatku vety ešte som ochotný akceptovať, ale nech je potom aspoň označený koniec vety!!!
tomasito13..
diakritika: http://sk.wikipedia.org/wiki/Diakritika
interpunkcia: http://sk.wikipedia.org/wiki/Interpunkcia
a pre TAKIHO: nie som si isty ale asi to budu dvojtvary
-
Začiatok Konca
Professional
Mňa by veľmi zaujímalo, kedy sa píše -krát spolu so slovom(mne hovorila slovenčinárka, že vždy, no mne sa nezdá), ako sa píše klasické hovorové "odomňa" či je to celé spolu, alebo je odo mňa alebo od mňa alebo...
A ako sa píšu predpony napr. v slove "odkedy".. a takéto všetlijaké zvláštne veci..
díky za odpovede.. 
A ako sa píšu predpony napr. v slove "odkedy".. a takéto všetlijaké zvláštne veci..
Dvakrat, trikrat, 2-krat, 3-krat, ine tvary nepoznam.ZitePunkom napísal:Mňa by veľmi zaujímalo, kedy sa píše -krát spolu so slovom(mne hovorila slovenčinárka, že vždy, no mne sa nezdá), ako sa píše klasické hovorové "odomňa" či je to celé spolu, alebo je odo mňa alebo od mňa alebo...
A ako sa píšu predpony napr. v slove "odkedy".. a takéto všetlijaké zvláštne veci..díky za odpovede..
Odo mna by som pisal oddelene a odkedy je normalne slovo, ktore sa bezne pouziva, no tam sa uz asi toleruje, ked to napises aj oddelene, aspon teraz mi pripadaju obidva tvary rovnocenne. Ale keby sme to brali "sedliackym rozumom", tak napriklad "od zajtra" je oddelene a preto by malo byt oddelene aj "od kedy"
-
Začiatok Konca
Professional
Mnohokrát, častokrát, toľkokrát.. také som myslel..GothaR napísal:Dvakrat, trikrat, 2-krat, 3-krat, ine tvary nepoznam.
Odo mna by som pisal oddelene a odkedy je normalne slovo, ktore sa bezne pouziva, no tam sa uz asi toleruje, ked to napises aj oddelene, aspon teraz mi pripadaju obidva tvary rovnocenne. Ale keby sme to brali "sedliackym rozumom", tak napriklad "od zajtra" je oddelene a preto by malo byt oddelene aj "od kedy"