EXTREMNE prehrievanie

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
inflater
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

EXTREMNE prehrievanie

Príspevok od používateľa inflater »

zdravim, vlastnim procesor AMD Athlon X2 64 6400+, 3.2GHz (soket am2). PC bol skladany minulu zimu a asi do jula/augusta vsetko slo ako malo, zrazu to zacalo robit BSOD, konkretne to malo na mysli nejaky graficky ovladac, win32k.sys atd. Kvoli tomu som skusal preinstalovat vsetky mozne catalysty, drivery, islo aj format C: a reinstalacia windowsu odznova, nepomohlo. Tak som sa pozrel do BIOSu na teploty (tak trocha neskoro) a co vidim? 70°C v klude ! :?

Zaujimalo ma preco to nerobilo hned. CPU ma standardne napatie, taktovanie a standardny BOX chladic. Teplota vovnutri skrinky je OK (v zatazi ma maticna doska asi 41°C, v klude aj 35°C), grafika v zatazi nepresahuje 65°C so stock chladenim. Tak som spustil program asus PC probe 2 (jediny program co ukazuje spravne teploty a napatie mojho CPU) a zatazil obe jadra na 100%. Teplota vysla az na 84°C kedy program padol a za 2 sekundy sa PC restartovalo - jasne prehrievanie.

Tak som skusil vypnut PC, dat chladic prec, dat novu pastu a dat ho naspat, a nepomohlo: tie iste teploty...

Na internete som sa neskor dozvedel ze tento CPU sa velmi prehrieva na stock chladici, ibaze ked som tak pogooglil v lokalnych PC obchodoch, mali len smejdy chladice co zarucovali "extremne ticho" a sak to viete, to by boli zbytocne vyhodene peniaze. Mne je jedno ci PC huci jako vrtulnik, len nech je to proste chladne.

V BIOSe som nenasiel ziadne nastavenia ako pozvysovat rychlost ventilatorov (CPU FAN sa toci okolo 3100 RPM, na chassis asi 2900 rpm), tak som skusil priletovat na spodny bok bedne (inde sa bez vrtania nedalo) "vyfukovy" chladic co by mal vyfukovat teply vzduch, ale vyfukuje studeny (v bedni vyzera byt teda dobra teplota, len CPU riadne topi).

Ciastocne som to "vyriesil" funkciou Cool and quiet, to je nieco ako od Intelu Speedstep. Vlastne procesor sa podtaktuje a znizi sa mu napatie ked sa s nim pracuje len malo, a ked sa zatazi tak skoci na 1.8GHz, 2.0 GHz alebo 3.2GHz. Tym sa troska procesor spomalil, uvidime ci to bude este padat. Na teploty kaslem, mne staci ak to bude fungovat bez BSOD.

BTW moja doska je ASUS M2N-SLI Deluxe, bios revizia 1302 a vsetko na default.

Ma niekto podobny problem s tymto CPU?
baddboy520
Amateur
Amateur

odpoved

Príspevok od používateľa baddboy520 »

ja si myslim ze by mozno pomohlo v biose zmenit FSB clockin alebo aspon ho skusit dat na menej a puustit comp dat nejaku narocnejsiu aplikaciu a restartovat comp a v biose pozret teplotu ak klesne tak zmensit FSB ale zvysit nasobitel to pri tychto procakoch robilo ale newem ci ti to pomoze len to skus. :wink:
dekarbon
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa dekarbon »

skontroluj si uchytenie chladsica na porcaku pripadne ho vymen za iny mohol sa uvolnit alebo hgocico nemusi spravne doliehat na CPU stykova plocha chladica za ten cas varim mohlo sa to uvolnit skontroluj si to
inflater
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa inflater »

no, problem sa uz pred vyse mesiacom vyriesil, ospravedlnujem sa za neskory prispevok... stacilo povysavat prach hned co bol pod ventilatorom na rebierkach (nie pod chladicom), tazko dostupne miesto... a este som do bedne pridal nejaky ventilator asi z PC zdroja co ma vysavat teply vzduch prec, ale vysava studeny (a aj vysaval studeny ked sa to prehrievalo :D)
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

To asi nemáš EE procák, že? Pretože ja mám 5500+ EE a teplota v klude pod 40 :) pri záťaži pod 60, štandardný chladič...
Preto to neviem anilen porovnať...
Skús dať všetko na default hodnoty, ak nepomôže, asi nový chladič. V skrinke ti prúdi vzduch? Pretože to tam môže pekne sálať
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

Dunlop napísal:To asi nemáš EE procák, že? Pretože ja mám 5500+ EE a teplota v klude pod 40 :) pri záťaži pod 60, štandardný chladič...
Preto to neviem anilen porovnať...
Skús dať všetko na default hodnoty, ak nepomôže, asi nový chladič. V skrinke ti prúdi vzduch? Pretože to tam môže pekne sálať
Citaj>>>
inflater napísal:no, problem sa uz pred vyse mesiacom vyriesil, ospravedlnujem sa za neskory prispevok... stacilo povysavat prach hned co bol pod ventilatorom na rebierkach (nie pod chladicom), tazko dostupne miesto... a este som do bedne pridal nejaky ventilator asi z PC zdroja co ma vysavat teply vzduch prec, ale vysava studeny (a aj vysaval studeny ked sa to prehrievalo :D)
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

V tom prípade sa ospravedlnujem... :oops:
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

inflater napísal:no, problem sa uz pred vyse mesiacom vyriesil, ospravedlnujem sa za neskory prispevok... stacilo povysavat prach hned co bol pod ventilatorom na rebierkach (nie pod chladicom), tazko dostupne miesto... a este som do bedne pridal nejaky ventilator asi z PC zdroja co ma vysavat teply vzduch prec, ale vysava studeny (a aj vysaval studeny ked sa to prehrievalo :D)
inak sranda, ze ked si menil pastu, musel si zhadzovat chladic... to si nemohol vtedy prefuknut ? :lol:
Napísať odpoveď