Môže ma zabit 18V?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
vladino001
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa vladino001 »

dudo02 napísal:To mi je jasne.
18V je bezpecne napatie aj v nebezpecnom prostredi.A ak sa nemylim,tak 18Vss dokonca aj v zvlast nebezpecnom.
vieš mi tie prostredia aj popísať? to sa nedá takto to musiš I,U a R brať naraz, same o sebe je to neškodné ale v niektorých kombináciach (čiže U dostatočne na prekonanie daného R a zároveň dosť velký I) je nebezpečné. A v tých prostrediach je dosť maly R čiže netreba velke U
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

vladino001 napísal:vieš mi tie prostredia aj popísať? to sa nedá takto to musiš I,U a R brať naraz, same o sebe je to neškodné ale v niektorých kombináciach (čiže U dostatočne na prekonanie daného R a zároveň dosť velký I) je nebezpečné. A v tých prostrediach je dosť maly R čiže netreba velke U
Staci zdroj, ktory sa sprava ako vykonny prudovy zdroj (napriklad autobateria) a aj 12 V moze byt velmi neprijemnych.
Ale staci byt odizolovany od zeme, pracovat v rukaviciach a v obleceni s dlhym rukavom a hned je vsetko bezpecnejsie.
Dalej I = U/R, ludske telo ma pri dotyku rukou odpor tusim okolo 2-3 kOhm, cize pri 18 V to vychadza na 6-9 mA, ale rukavice toto osetria, kedze odpor rapidne zvysia.
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

vladino001 napísal:vieš mi tie prostredia aj popísať? to sa nedá takto to musiš I,U a R brať naraz, same o sebe je to neškodné ale v niektorých kombináciach (čiže U dostatočne na prekonanie daného R a zároveň dosť velký I) je nebezpečné. A v tých prostrediach je dosť maly R čiže netreba velke U
Takze treba rozlisovat o ake sa jedna prostredie.Ako pisal chrono,ze zalezi na prostredi a na odpore tela.Ono to prostredie,ma vplyv na odpor tela,takze je to v podstate to iste..Dalej treba rozlisovat ci sa jedna o dotyk jednopolovy alebo dvojpolovy.Inac sa vyska bezpecneho napati da vypocitat pomocou Ohmovho zakona U=RxI.
V nizsieuvedenej tabulke su hodnoty.Akurat platia pre striedave napatie a chyba tam jednosmerne.Nakolko je jednosmerne bezpecnejsie tak su jeho hodnoty radovo vyssie ako pri striedavom.Viem,ze vo zvlasr nebezpecnom prostredi,je vyska bezpecneho napatia 24V.Dalej v nebezpecnom 48V a v bezpecnom 120V.Teda ak sa to nemenilo.

Treba napisat ,ze hodnoty su fakt predimenzovane a ja som osobne nepocul,ze by zabilo 18V nejakeho cloveka,nech uz ide o akekolvek prostredie.

Avsak v urcitych pripadoch,ako vidno podla tabulky,sa da povazovat 18V,za napatie,ktore prekracuje svojou vyskou hranicu bezpecneho napatia.Samozrejme sa jedna o normu STN a ta je v kazdej krajine ina...

Ja by som na otazku ci moze zabit cloveka 18V odpovedal NIE.
Prílohy
Bezpecne napatia.jpg
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

kolko V/A ma elektricke kreslo ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Šu-Do napísal:kolko V/A ma elektricke kreslo ?
15 sekund 2000 V. To vychadza na viac ako 2 A, kedze tam odpor znizuju zvlhcenim kontaktnych ploch... Navyse prud prechadza cez hlavu a srdce.
Šu-Do
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Šu-Do »

myslis si, ze pocituju ti ludia bolest ??? :shock:
Gothar
Moderátor
Moderátor

No v prvom momente asi ano, ale za dobrych okolnosti by mala smrt alebo asopn bezvedomie nastat takmer okamzite, takze snad nie. Su vsak zname pripady, ked museli zapinat aj druhykrat, pretoze vazen prvu davku prezil.
Ale pocul som aj uvahy, ze bolestiva je aj smrt pri podani jedu injekciou, neviem sice co im davaju, ale taky kyanid by mohol byt rychlejsi.
dudo02
King
King

Príspevok od používateľa dudo02 »

Davnejsie som pozeral dokument,ktory riesil to,ze aka smrt popravenim bola najhumannejsia..Dospelo sa k tomu,ze to bolo obesenie-teda take,ze ta spustili z vysky cca 2m.Smrt nastala okamzite-zlomenim väzu..

Kreslo demonstrovali na mrtvole prasata..Zaujimave bolo,ze ak pouzily tu mokru handru na hlavu z prirodnej tkaniny,tak vysledky boli ovela"lepsie",ako ked ju pouzily zo sintetiky(ktora sa od urciteho casoveho obdobia pouzivala).Popaleniny boli v prvom pripade o cosi menej rozsiahle..Dokonca skusali tu handru aj suchu( film green mile)-brutalne to prasa dymilo a horelo..Bol to zaujimavy dokument,len uz si nespomeniem na nazov..
inflater
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa inflater »

Su vsak zname pripady, ked museli zapinat aj druhykrat, pretoze vazen prvu davku prezil.
Z tych mixov co som ja pocul, po 15tich sekundach pride dokto, pocka dokedy telo vychladne a popocuva ci mu este srdce bije. Ak hej, daju druhu davku a toto sa opakuje az dokedy nie je mrtvy. Vacsinou mu zafixuju oci paskou aby mu doslova "nevypadli" a pri procese mu doslova krv vrie. Na wiki sa takisto da docitat ze niektori elektricke kreslo prezili a tak ich popravili neskor, niektorim nejak zlyhal transformator, vratilo sa vedomie a elektrika ich upiekla zaziva, fujtajbl.
Ale pocul som aj uvahy, ze bolestiva je aj smrt pri podani jedu injekciou, neviem sice co im davaju, ale taky kyanid by mohol byt rychlejsi.
Najprv mu musia najst nejaku hlavnu tepnu (alebo zilu? :D) a vela pripadov bolo ze vazna poriadne dopichali, kym ju nasli.
Najprv davaju prvu fazu, co by mala vyvodit bezvedomie a potom druhu, co sposobi smrt. (ak by bol pri vedomi, bolo by to velmi bolestive).
Napísať odpoveď