živnosť, podnikanie, dane... 17 rokov

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
GhObLiN
Novice
Novice

živnosť, podnikanie, dane... 17 rokov

Príspevok od používateľa GhObLiN »

Prajem pekný deň,

potreboval by som poradiť ohľadom podnikania, odvádzania dani a odvodov. Stačili by mi aj základné informácie, nech sa do danej problematiky lepšie dostanem. No najskôr načrtnem môj konkrétny prípad, problém...

S priateľom sme sa rozhodli spustiť istý internetový projekt. Keďže očakávame, že sa v ňom budú "točiť" nemalé peniaze, nechceme to robiť "načierno". Radi by sme dane a odvody odvádzali ale nevieme ako na to. Hlavným problém bude to, že obaja máme 17 rokov.
Osobne si myslím, že sa nedá založiť živnosť, ak človek nemá 18. Nedalo by sa to nejako obísť? Založiť živnosť na nejakého člena rodiny, ktorý už 18 mal alebo pod.?
Čo je pri tomto vlastne treba? Treba si založiť aj "firmu", či len "živnosť"? Naozaj sa v tejto problematike moc neorientujem a neviem ani aký je medzi "živnosťou" a "podnikaním" rozdiel.
Nestačilo by nájsť niekoho kto už firmu má a proste všetky naše zisky daniť nejak cez neho?

Bol by som vďačný za každú informáciu, každé vysvetlenie. Ak poznáte nejaké portály, kde sa touto problematikou zaoberajú aj tie by som uvítal.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

No ako 17 - roční si určite nemôžete založiť živnosť. Asi by som vám odporúčal to robiť tak, že celý biznis by bol napísaný na rodiča a ten by odvádzal dane aj keď neviem, či by aj s tým neboli problémy.
pershing
Guru
Guru

Príspevok od používateľa pershing »

co keby ste tolko pockali do 18ky?
kubodinho
Professional
Professional

Príspevok od používateľa kubodinho »

ale ked ti schvali sud pre nejaku pricinu tak mozes podnikat legalne aj mladsi ako 18 rokov , len neviem presne ako to je.
dudo02
King
King

Re: živnosť, podnikanie, dane... 17 rokov

Príspevok od používateľa dudo02 »

GhObLiN napísal:Prajem pekný deň,

potreboval by som poradiť ohľadom podnikania, odvádzania dani a odvodov. Stačili by mi aj základné informácie, nech sa do danej problematiky lepšie dostanem. No najskôr načrtnem môj konkrétny prípad, problém...

S priateľom sme sa rozhodli spustiť istý internetový projekt. Keďže očakávame, že sa v ňom budú "točiť" nemalé peniaze, nechceme to robiť "načierno". Radi by sme dane a odvody odvádzali ale nevieme ako na to. Hlavným problém bude to, že obaja máme 17 rokov.
Osobne si myslím, že sa nedá založiť živnosť, ak človek nemá 18. Nedalo by sa to nejako obísť? Založiť živnosť na nejakého člena rodiny, ktorý už 18 mal alebo pod.?
Čo je pri tomto vlastne treba? Treba si založiť aj "firmu", či len "živnosť"? Naozaj sa v tejto problematike moc neorientujem a neviem ani aký je medzi "živnosťou" a "podnikaním" rozdiel.
Nestačilo by nájsť niekoho kto už firmu má a proste všetky naše zisky daniť nejak cez neho?

Bol by som vďačný za každú informáciu, každé vysvetlenie. Ak poznáte nejaké portály, kde sa touto problematikou zaoberajú aj tie by som uvítal.
Skus si prestudovat zivnostensky zakon-ak chces podnikat,urcite to nebude na skodu veci :) .
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Ak máš rodiča resp. pribuzneho alebo znameho, ktory ma živnost, tak mu zaplať 1000sk kolok a donuť ho íst na živnostensky urad nech si rozšíri pôsobenie. Ak by ste nahodou neboli uspešní, tak teba to bude stáť navyše "len" 1000sk a známy podniká naďalej v tom, ako doteraz, preňho nič nove.

Samozrejme ak by sa ti darilo a začneš tvoriť zisk, tak rataj s tým že budeš musieť prispevať na odvody resp. dane.

Predpokladam, že si študent. Ako študentovi ti neodporučam začinať s podnikaním. Ja som si to tiež kedysi predstavoval ako hurvinek valku, no nie je to jednoduche. Je tam docela vysoké dovodová zaťaženie, rodičia by prestali dostávať príspevky na dieťa, účtovníctvo a veci s tým spojené..
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Frikso: Urcite 1000 Sk kolok??? Podla mna je to 100 korunovy kolok za kazdu zivnost (volna zivnost) a vari 500 korunovy kolok na viazanu zivnost.
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

hojko má pravdu
Kibo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kibo »

Frikso napísal:Samozrejme ak by sa ti darilo a začneš tvoriť zisk, tak rataj s tým že budeš musieť prispevať na odvody resp. dane.
keby to bolo takto tak som happy :D Odvody platis aj ked sa ti nedari, to stat nezaujima :? a dane podla toho kolko obratis koruniek a podla sikovnosti uctovnicky
ako "cerstvy zivnostnik" mas ulavu na socialku rok, zdravotnu platis od zaciatku, ale ako malemu zivnostnikovi/podnikatelovi (podla mna je to totiz to iste) sa ti odvody vysplhaju do vysky cca 5000 Sk mesacne :)
vajda65
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vajda65 »

má 17 predpokladám teda že je študent zdravotku nebude platiť tiež kedže na neho platí štáť, ak vytvorí zisk tak to následne odvedie pri ročnom zúčtovaní.
Jeho odvody teda prvý rok budú 0 sk

toto samozrejme platí ak by dostal výnimku na podnikanie
Napísať odpoveď