Priprava na STU BA Fakulta architektury

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
nejakymarko
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Priprava na STU BA Fakulta architektury

Príspevok od používateľa nejakymarko »

Pozdravujem.
Chcel by som sa spytat, ci by ste mi neporadili, ako sa trosku viac pripravit na talentove skusky na tuto vyšku, keď že architektúra ma láka uz dlho, ale kreslit nejak super neviem. Mam zaklady technickeho kreslenia, kedze v skole sme 2 roky mali obdorne kreslenie (stavbar), tohto roku som sa prihlasil na vytvarnu vychovu k mlademu chalanovi (cca 25-26 rokov ktory sa vyzna), ale chcel by som sa spytat ci nepoznate na nete nejake navody step by ste alebo nieco podobne, ako kresli kocky v naroznej polohe, ako spravne zachytavat uhly a pod. Skratka take utilitky :D

+ kto ma nejake svoje vlastne skusenosti, budem velmi rad ak sa s nimi podeli.
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa i-Cube »

a na ktore studium? ja som Architektura a urbanizmus
mozem ti poradit, uz som druhak :)
nejakymarko
Addict
Addict

no presne o tento studijny odbor mam zaujem :)

tak neviem..sksu mi poradit ako prebiehali talentovky....ci vyzadovali kreslenie styl FOTO ze skratka uplne nadhera, alebo dalo sa uspiet aj so slabsim kreslenim a pod...

a este chodil si na pripravne kurzy alebo nie?
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

ja som nejako mega super nekreslil, dost som dobral na doucovani jednej profesorky zo skoly, ktora nas naucila aj rozne vychytavky, kt. som aj tak uz zabudol (zacal som chodit asi v tomto obdobi pred prijimackami)
jeden moj kamos kresli imho este horsie nez ja a tiez sa dostal, takze skor si myslim, ze je podstatne, aby si spravne zachytil rozmery, proporcie predmetov (mali sme tie zatisia so stojanom-trojnozkou, kyblom, gulou, etc..), spravne odhadol vzialenosti, uhly..dolezite je aj dobre si umiestnit danu kompoziciu na papier, aby si nekreslil do laveho rohu :D
este sa pamatam, ze sme kreslili bustu, klasika ... hlavne z toho nesprav obludu. aby sa to aspon trochu podobalo, ako v mojom pripade. tienovanie nie je dolezite, ja som len na buste naznacil nejake tiene, aby to nabralo trochu plastickosti
dalej sme mali zostrojit most z danych utvarov (gula, kocka, kvader a podobne varianty ..)
mal si to nakreslit v perspektive a vyuzit kazdy z tych utvarov
posledna vec bola kolaz na urcitu temu (sci fi,slavnostna, smutocna atd..) a z veci, co si si mal doniest, si to tam mal pozliepat dokopy na urceny format.
este neviem, co robili tohtorocni prvaci, ale vraj sa tie talentovky velmi nemenia. povedal by som, ze dostanes za ulohu zostrojit nejaky iny objekt ako most.
to technicke kreslenie, co si uz mal na skole sa ti hodi na vykresy zo stavitelstva :P
mne sa to nezdalo tazke,,, boli to zaujimave prijimacky, ale zobrat by ta mohli ak vies obstojne kreslit. pokazde naberu veeela prvakov a potom ich veeela vyhadzuju. tento rok ich zobrali este viac nez nas predtym. staci len robit a neflakat to. mna zatial este nevyhodili :D
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Tak toto je moja tema :) Ja sa chystam na odbor krajinna architektura, tiež ma čakaju talentovky. Inak ako je to so študiom? S čím si mal prvý rok najväčšie problemy?
nejakymarko
Addict
Addict

no tak to si ma v celku potesil...
tym dbornym kreslenim som nemyslel rysovanie vykresov zo stavitelstva, ale vykresy normalne kreslene volnou rukou, kde si sa mal naucit vyuzivat ubezniky, horizont, perspektivu etc...
a ten ucitel na vytvarke sa mi pozdava....prosim ta nemohol by si este pozistovat nejake pikosky co by sa mi zislo vediet ako zaujemcovi o studium?
kladu doraz na znamky zo strednej alebo ako? nemal som blbe znamky, aledruhy rocnik troska usiel :oops:

a este mam v tom troska chaoz...ja sa vlaste uchadzam najskor len o bakalarske studium alebo ako to je? :D
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Frikso - zahradkari :) najtazsie bolo stavitelstvo, na tom vyhadzovali najviac..deskriptivnu geometriu som si prenasal, lebo sa mi to strasne nechcelo robit...
Skolacik- v prvom rocniku je este kreslenie, ale to bola ryza.. len si tam dosiel, odkreslil si a isiel si prec, to ani nebol predmet...hlavne skusaj vela kreslit rovne ciary, to sa velmi hodi..znamky zo strednej,,ehm, ja som nemal ani jeden bod za znamky :D moje priemery boli uplne..povedzme, mimo stupnice, ale to je na tejto skole nepodstatne.. matika bola prvy semester, ale to som cele pretahakoval. nie som typ na matiku a kracal som s davom
pre mna je to super skola. ak by ma vyhodili, tak tam pojdem znovu. lubi sa mi tam, ale tolko prebdenych noci..to je to najhorsie, ak si poriadne nezatriedis robotu do skoly, potom sa ti podari aj 2 a pol noci nespat ako mne minuly semester. skoro som skolaboval, ale uspesne som odovzdal vsetky zadania :]

ano, najprv ides na bakalara, a bud porkacujes dalej, alebo ti to staci. podla tvojich vysledkov v studiu bud pokracujes na magisterske bez prijimacok, alebo robis prijmacky, ktore su vraj dost huste
ak som na nieco este nepodpovedal, tak sa pytajte. robim co mozem
nejakymarko
Addict
Addict

no s tymi prebdenymi nocami uz mam nejake tie skusenosti :D
ja by som bol tiez velmi rad ak by sa mi tam podarilo dostat. musim sa snazit a makat na sebe...ak by ta este nieco napadlo v pohode sa podel o infosky...budem len rad
Frikso
Darca
Darca

Keď matika len prvy rok, tak pre mňa pohoda. Ja totiž tiež nie som typ, ktory sa ženie za matikou. Zahradkarstvo mam rad, je to moje hobby, takže volba je jasna. Už len aby som sa vytrenoval v kresleni, pretože to nie je moja najsilnejšia stranka.

Ak sa to podarí, tak sa tam o rok vidíme :)
nejakymarko
Addict
Addict

potom nejaka hojko STU BA FA party.....s friksom si to vezmeme na starost :D
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

žeby som sa aj ja dotrepal narok do BA? :lol: je to totiž jedna z alternatív
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Frikso napísal:Keď matika len prvy rok, tak pre mňa pohoda. Ja totiž tiež nie som typ, ktory sa ženie za matikou. Zahradkarstvo mam rad, je to moje hobby, takže volba je jasna. Už len aby som sa vytrenoval v kresleni, pretože to nie je moja najsilnejšia stranka.

Ak sa to podarí, tak sa tam o rok vidíme :)
matika je dokonca len prvy semester... tj od sept. do januara.
to kreslenie by si mohol zvladnut ak nie si uplny antitalent na drzanie ceruzy

potom povinne spravite internatovu akciu a dojdem vas kuknut, bazanti :D
nejakymarko
Addict
Addict

sa mi to paci ako ste nas uz prijali...este nech nas prijime prijimacia komisia a party na svete :lol:
Frikso
Darca
Darca

Ja mam jedine problem s kreslenim ludskej tvare, to si chcem natrenovat. Spoluziacka sa hlasi na design vyrobkov, chodi na STU do nejakeho kurzu, takze sa tam chystam aj ja trocha sa poucit.

V skratke som sa dozvedel, že neznášajú prerušovanú obťahovanú linku. Keď niekto robi čiaru a tisickrat ju obťahuje, doťahuje a pod. Alebo prehane tieňovane tvare..
Pojdem do toho kurzu a verim, že ma tam pripravia, ceruzu zas nedržím ako prasa kosť..
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Frikso napísal:V skratke som sa dozvedel, že neznášajú prerušovanú obťahovanú linku. Keď niekto robi čiaru a tisickrat ju obťahuje, doťahuje a pod. Alebo prehane tieňovane tvare..
Pojdem do toho kurzu a verim, že ma tam pripravia, ceruzu zas nedržím ako prasa kosť..
tzv. chlpate ciary
to neznasaju na skole, treba sa naucit robit jednym tahom dobre linky.. staci len robit ciary, kresli, kreslit, kreslit, ... dostanes sa do toho
na niektorych predmetoch ti nedovolia ani otacat papier :p
Frikso
Darca
Darca

Mam jednu dolezitu otazku. Studuju sa na tejto fakulte 2 povinne alebo povinne-volitelne jazyky? Napr. taka nemcina.. Ja nemcinu strasne neznasam.
i-Cube
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

v druhom rocniku je ang. alebo nemcina, povinne volitelny. tusim je aj moznost francuzstiny.. ved si mozes dat anglinu. uroven rozlisia podla zatriedovacieho tesu. ja som sa nejako dostal do najlepsej skupiny :|
Frikso
Darca
Darca

Anglina je pohodka, tu mam rad.
V stredu sa idem mrknut na ten pripravny kurz kreslenia. Pravdepodobne sa tam zapíšem. Čo je horšie, že to stoji 3000sk, čo momentalne nemam v ruke a naši maju menšie finančne suchoty.. Uvidim..
nejakymarko
Addict
Addict

ja som sa tu u nas v PP prihlasit na vytvarnu s tym ze mlady chalan co vyucuje sa dost dobre vyzna a pred tymi "chlpatymi ciarami" nas varuje vzdy vravi, ze ked si nie sme isty mame kreslit priam priesvitne a az finalnu linku na prvy sup vytiahnut tmavsie aby bolo jasne ze ona je ta prava.
Shefcho
Novice
Novice

:)

Príspevok od používateľa Shefcho »

...hladam nieco o priprave na talentovky a co nenajdem:)))....nako to uz zmakneme...
Napísať odpoveď