ÚK na rodinny dom
ÚK na rodinny dom
chcel by som sa spytat, ci nema niekto skusenosti z ustrednym kurenim z medenych trubiek, ci to ma neh´jake vyhody alebo ake nevyhody...dakujem...s pozdravom
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
máme v byte vlastné kúrenie a obehový systém je z medených trubiek. Výhody: hrejú radiátory + trubky (zaizolujú sa len za chladničkou albo tam kde by teplo z nich mohlo vadiť, inde sú voľné)
nevýhody: keď po dlhšom čase (leto...) nahodíš systém, trubkám nejakú dobu trvá (cca 3 dni) kým si privyknú na teplotu a roztiahnu sa. Dovtedy vcelku fajne "pukajú" - akoby si mal v skrini potkana čo hrabe... ale len občas.
Suma sumárum: to pukanie je len pri nabehnutí systému, takže smelo do toho
nevýhody: keď po dlhšom čase (leto...) nahodíš systém, trubkám nejakú dobu trvá (cca 3 dni) kým si privyknú na teplotu a roztiahnu sa. Dovtedy vcelku fajne "pukajú" - akoby si mal v skrini potkana čo hrabe... ale len občas.
Suma sumárum: to pukanie je len pri nabehnutí systému, takže smelo do toho
-
nejakymarko
Addict
-
t0m4s3
Admin
Cenova narocnost coho? Prevadzky alebo prestavby? Prestavba urcite nieco stoji, ale zmyslom je prave usetrenie energii tym, ze teplo vedies a siris efektivnejsie ako v starych hrubych rurach. My mame medene kurenie este napojene na krb dole v pivnici ktory ma tepelnu vlozku v ktorej sa ohrieva voda a na jar/jesen staci hodit dve poriadne polena a mas vykureny cely barak.
nepaci sa mi na tom ta vec, ze ked je ta trubka vonku, nezaizolovana, tak med je velmi dobry tepelny vodic, a strasne pali, decka mi chodia opalene od trubiek, keby som ich mal schovat do steny, tak to radsej riesim plastohlinikom-je lacnejsi, ale ked niekto preraba kurenie a nechce sekat stenu, tak je to asi najidealnejsie riesenie
je jedna vec, tiez ze nabytok pohlti teplo, je to pravda, mozno, tak isto to teplo aj odovzda, s tym ze sa mierne znehodnoti, ale ako uzivatela by ma zaujimalo len odovzdavanie tepla radiatorom, lebo teplo z rozvodov je malo ucinne, rozvody by mali byt pouzite na rozvod tepla, netreba s nimi pocitat na vykurovanie, takze ja osobne by som chcel mat rozvody zaizolovane...
-
Holubar
Darca
Prikladam scan z literatury o nizkoenergeticjych domoch, v uryvku je nieco o unikoch tepla z rozvodov. V inej knizke som zase cital o volbe materialov, neviem to teraz najst, ale med sa voli tusim hlavne preto, ze nekoroduje (lacnejsia alternativa je potom plastohlinik) a tiez tam bolo spomenute nieco s tepelnou roztaznostou, len neviem, v akom zmysle, skusim pohladat. V kazdom pripade med je z investicneho hladiska najdrahsou volbou.
-
hojko
Site Admin
mmv38: Nechcem tu hrat chytreho, nakolko som studoval fyziku
, ale mam take zablesky este zo skolskych cias, ze sa treba pozerat na tepelnu vodivost a tepelnu kapacitu, ktora je velmi dolezita pri prenose tepla. Na nete najdes urcite vzorce na to (referaty.sk alebo wikipedia.org) a tak v case, ked sa budes nudit, kludne mozes skusit prepocitat par vzorcov a zistit ako je to pri drevenom nabytku a ako je to pri vzduchu. Moj odhad je taky, ze nabytok dost tepla pohlti a neodovzda ho vsetko. Laicky by som to opisal, ze dochadza ku strate. Tiez sa bude treba pozerat na teleso, ktore ma vykurovat miestnost, cize z akeho je materialu a aka je jeho plocha, pretoze cim je vacsia, tym viacej tepla dokaze odovzdat.
Holubar: Med bude mat zrejme vysoku hodnotu tepelnej vodivosti, takze preto sa budu pouzivat medene trubky.
Holubar: Med bude mat zrejme vysoku hodnotu tepelnej vodivosti, takze preto sa budu pouzivat medene trubky.
-
Holubar
Darca
Hojko ved ty trepes dve na tri 
Pri rozvodoch TUV nie je podstatna tepelna vodivost, lebo ich ucelom nie je ohrievat, ale transportovat teplonosne medium (vodu) a ked si precitas uryvok v tej knizke, zistis, ze uniky tepla z rozvodov su dokonca nezelane, co logicky vedie k volbe materialu s nizkou tepelnou vodivostou resp. k izolacii potrubia. A nabytok: Naco riesis, kolko tepla pohlti nabytok? Ak sa aj nahreje od radiatora na vyssiu teplotu, stale tam bude fungovat prestup tepla a bude ho odovzdavat vzduchu, v konecnom dosledku to teplo, aby sa tplota nabytku vyrovnala s teplotou miestnosti si odoberie nabytok vzdy a je jedno ci je pri radiatore alebo nie. Dovod, preco sa nabytok nedava k radiatoru je cirkulacia vzduchu a efektivita ohrievania miestnosti.
Pri rozvodoch TUV nie je podstatna tepelna vodivost, lebo ich ucelom nie je ohrievat, ale transportovat teplonosne medium (vodu) a ked si precitas uryvok v tej knizke, zistis, ze uniky tepla z rozvodov su dokonca nezelane, co logicky vedie k volbe materialu s nizkou tepelnou vodivostou resp. k izolacii potrubia. A nabytok: Naco riesis, kolko tepla pohlti nabytok? Ak sa aj nahreje od radiatora na vyssiu teplotu, stale tam bude fungovat prestup tepla a bude ho odovzdavat vzduchu, v konecnom dosledku to teplo, aby sa tplota nabytku vyrovnala s teplotou miestnosti si odoberie nabytok vzdy a je jedno ci je pri radiatore alebo nie. Dovod, preco sa nabytok nedava k radiatoru je cirkulacia vzduchu a efektivita ohrievania miestnosti.
to hojko:myslim si, ze ked sa tu budeme bavit o takych hlupostiach, tak zakladatelovy temy nepomozeme, knihy su jedna vec, prax a financne zdroje vec druha, moj nazor na tuto temu som uz vyjadril, nepacia sa mi rozvody ktore su vedene na povrchu, pripada mi to ako keby som mal nastalo natiahnuty predlzovak zo zasuvky, nehovorym o starych rozvodoch, tak sa robilo kedysi, hovorim o rozvodoch novych, lebo radinoD sa chysta asi robit kurenie nanovo