Akita

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Akita

Príspevok od používateľa begbeee »

Na jar si chcem zaobstarať psíka a inklinujem k Akite - Inu, ale ešte nie som na 100% rozhodnutý.
Je to do rodinného domu. Chcel by som psa strednej až vyššej postavy, ktorý si nechá skákať po hlave kvôli mladšej sestre, ale zároveň to nie je žiadne "maslo" voči cudzím. Nemusí byť inteligent typu vlčiaka, ale nechcem ani totalného sprosťáka typu dalmatínca a pod.
Zdá sa mi, že tieto vlastnosti splňa vo veľkej miere práve Akita. Viem, že keď sa zanedbá starostlivosť a aspoň základný výcvik vie byť nebezpečný aj pre pána, ale tak mienim sa mu venovať, tak hádam by som to zvládol.

Takže aké máte skúsenosti s týmto plemenom, prípadne čo odporúčate iné? - opakujem nechcem žiadneho domáceho miláčika typu retrievera a podobných mäkýššov, ale ani žiadneho agresora ako pitbull alebo rotweiler.
Ďakujem.
Prílohy
AKITA-INU
AKITA-INU
Stenky
Professional
Professional

Re: Akita

Príspevok od používateľa Stenky »

begbeee napísal:Chcel by som psa strednej až vyššej postavy, ktorý si nechá skákať po hlave kvôli mladšej sestre, ale zároveň to nie je žiadne "maslo" voči cudzím.
Stafordshirsky terrier ma znizeny prah bolesti a preto mu nevadi ked ho deti kmasu (vraj sa pouziva na kanis terapiu iked mi to prijde take zvlastne nakolko sa radi medzi bojove plemena...) vraj dokonca ma deti rad. voci cuzdim si pis ze nieje maslo :D:D:D len o takeho psa sa treba vediet postarat. zakladny vycvik, venovat sa mu...
Temperament

These dogs should be courageous, tenacious, friendly, extremely attentive, and extraordinarily devoted.
An Amstaff with cropped ears
An Amstaff with cropped ears

Bred to be extremely friendly towards humans, American Staffordshire Terriers are not natural guard dogs. An overly protective and/or aggressive behavior, accompanied by fearlessness, is generally a bad sign. These dogs are good with children and owners, can sometimes get along with other dogs, cats and any other animal if raised properly and introduced through puppy years. They can be aggressive if not socialized properly.

These dogs learn quickly from the subtlest of our behaviors. They are thus not only highly responsive during training, but also pick up good habits, such as house training. This can become a problem when an owner unknowingly allows the dog to pick up bad behaviors. A typical training regimen should begin at 8 to 10 weeks of age. It has been proven that Positive Reinforcement Training works very well with this breed. For reading on the subject:[1]

The American Staffordshire Terrier is a loyal companion dog. He also requires a very large amount of time for rough, or hard working play. Weight pulling, and agility training are what he favors most. He likes to run, but with a proper harness, he loves to pull a skateboard or rollerblading kid. A pull rope hung from a tree encourages self motivating play, but your AmStaff type breed really wants to enjoy playtime with you and the kids.
sice pisane pre AST ale plati aj pre ST... monzno ani American Stafford by nebol zly jak tak citam :) a AKITA netusim.
ale co plati pre vsetky psy, tak ked ho zle vychovas moze to byt rasa aka len chces..... bude z neho sracka (lenivy, agresivny, a v podstate vloz cokolvek co by si bol nerad aby tvoj pes robil...)
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

preco nie labradora? podla mna perfektne plemeno. priatelsky, ucenlivy, inteligentny. mat rodinny dom, tak urcite labradora.
Waldo
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Waldo »

turtlak69 napísal:preco nie labradora? podla mna perfektne plemeno. priatelsky, ucenlivy, inteligentny. mat rodinny dom, tak urcite labradora.
Labrador je celkom otrepany. Ano ja viem ze je to super plemeno co sa tyka povahy ale tak chalan chce asi aj nieco originalne. Inak nesuhlasim s tym ze pitbull a rotweiller musia byt hned agresivni a ze retriver makkys. To ze maju iste crty vrodene neznamena ze si ich nemozes vychovat podla toho ako chces.
woundgiver
Light Star
Light Star

Re: Akita

Príspevok od používateľa woundgiver »

begbeee napísal:...Chcel by som psa strednej až vyššej postavy, ktorý si nechá skákať po hlave kvôli mladšej sestre...
ziadne plemeno si nenecha od deti "skakat po hlave". je to skor v jednicovi, co je ochotny tolerovat. Pes dieta v zasade povazuje za niekoho kto je mu v svorke podriadeny ale on ho ma povinnost chranit - inak povedane, neublizi mu a da nan pozor ale len do urcitej miery, tak isto ako sa bude spravat k stenatu - bude sa s nim hrat a chranit ho ale ked ho naserie sposobi mu bolest tak mu to da patricne najavo. Ale su plemena, ktore maju ooooobrovsku trpezlivost, no akitu by som medzi ne rozhodne neratal. A ak chces psa, ktoreho nema kazdy tak by som hladal dobreho chovatela anglickych bulldogov - tomu ked das rano na hlavu vedro tak vecer ho na nej este bude mat a bude to mat uplne na haku. Ale treba brat len od serioznej chovnej stanice lebo maju dychcie problemy.

Ja chovam aljasske malamuty a tie spolu s akitami patria do tej iste triedy psov - a maju velmi podobne povahove znaky - nikdy v zivote by som nepredal malamuta cloveku, co by ho chcel k malemu decku, lebo viem, ze si po hlave skakat nenecha.

Drzim palce pri vybere a pozor na to aby kvoli frajerine neprisla sestra o hlavu alebo aby dalsie zviera neskoncilo v utulku!
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Stenky napísal:Stafordshirsky terrier ma znizeny prah bolesti a preto mu nevadi ked ho deti kmasu (vraj sa pouziva na kanis terapiu iked mi to prijde take zvlastne nakolko sa radi medzi bojove plemena...) vraj dokonca ma deti rad. voci cuzdim si pis ze nieje maslo len o takeho psa sa treba vediet postarat. zakladny vycvik, venovat sa mu...
Áno presne nad staffordom som rozmýšľal a teda asi aj budem.
Waldo napísal:Labrador je celkom otrepany ... chalan chce asi aj nieco originalne. Inak nesuhlasim s tym ze pitbull a rotweiller musia byt hned agresivni a ze retriver makkys. To ze maju iste crty vrodene neznamena ze si ich nemozes vychovat podla toho ako chces.
Absolútne súhlasím, hoci nemôžeš popierať, že určité predispozície tam sú. A poznám v okolí zrovna veľa rotweilerov v domoch s malými deťmi,ktorí sú tam ako maznáčikovia, dokonca rodinný známi takto chovali pri 10 ročnom decku pitbula.
A áno, určite nechcem nemeckého ovčiaka.
woundgiver napísal:Ja chovam aljasske malamuty a tie spolu s akitami patria do tej iste triedy psov - a maju velmi podobne povahove znaky - nikdy v zivote by som nepredal malamuta cloveku, co by ho chcel k malemu decku, lebo viem, ze si po hlave skakat nenecha.
Tak tu sa musím ohradiť, čítal som tiež, že aj Akita sa dá vychovať na zabijaka, ale v tomto prípade bude agresivita potlačovaná, navyše základný výcvik zvládam. Nebude to môj prvý pes. A aby som sa správne vyjadril - bude to MOJ pes - nie sestrin ani celej rodiny, pretože napr. mamka k tomu absolútne nemá vzťah, chcel som len podotknúť, že v rodine bude aj malé dieťa, takisto mám 25 je reálne, že do pár rokov budem mať dieťa aj ja.
Začiatok Konca
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Začiatok Konca »

Veľmi dobré psy, no tažšie na výchovu sú Bullteriéry.. psy, ktoré majú povesť bitkárov majú pokojnú povahu, znížený prah bolesti, majú radi ľudí... a od detí si nechajú skákať po hlave skutočne dlho, len ho treba správne vychovávať.. http://www.celysvet.cz/bulterier.php

Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť veľkého bradáča.. je to pre mňa veľmi krásny pes.. môj dedko mal fenku, hrali sme sa s ňou, ako malé deti.. sedeli sme jej na chrbte a vozila nás, ako koník.. nechala si veľa, bola temperamentná, veselá.. Pre mňa jeden z veľmi milých psov, zase žiadne Bčko, veľmi tvrdý obranár a chráni si rodinu.. :) http://www.enelfenomen.com/standart_velky_sk.htm keby si mám raz vybrať psa, bude to on.. :wink: ale rob, ako myslíš.. :)
http://www.slando.sk/photos/live/60/4673760_1_F.jpg
Tomasko
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Tomasko »

No ja ho mam krizeneho s kokrspanielom,

povahu ma taku, ze k svojim co pozna je mily a ti co idu okolo jeho revira tak tych si strazi, hlavne macky (uz par maciek je zakopanych v zahrade :D), nejak sa mu znepriatelili deti, asi mu robili zle, ked bol maly, pretoze nebyvam s nim, byva on u tety na dedine,

a rad beha :)
Napísať odpoveď