Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Diskusie na politické témy...
baldorex
Addict
Addict

Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...

Príspevok od používateľa baldorex »

gogo956 napísal:v Usa su obrovske rozdiely v nakladoch na zivot. Tych 1000usd su nejake peniaze niekde v Nebraske ale v Los angeles to je ledva mesacne najomne nie velkeho bytu v nie top stvrti..

Animorph

nie si v odboroch? chyba..
V LA pri pláži je to aj 3500, aktuálne pred domom skupiny bezdomovcov v stanoch, paráda.

Vysoké ceny nájomného sa niektorí snažia riešiť aj takto "komunitne", za určitých podmienok by som si to vedel predstaviť ako dočasné bývanie, ale v súčasnej situácii to musí byť peklo.

gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa gogo956 »

Animorph

nemas rad odbory, ale presne v tomto by ti vedeli pomoct

baldorex

strop je samozrejme v LA neobmedzeny, ale v cenovo dostupnych stvrtiach sa za 1K usd da uz celkom slusne byvat.
baldorex
Addict
Addict

Ja som ti mojim príspevkom neodporoval, určite také ubytovanie v danej cene je.

Chalan robí zaujímavé videá aj z aktuálnej situácie, aj videá ubytovania v rôznych cenách v LA, odporúčam pozrieť koho to zaujíma.
Animorph
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Animorph »

Nepovedal by som, že ich nemám rád. Len nevidím v nich pridanú hodnotu pre mňa ako jednotlivca.

V čom by mi vedeli pomôcť ? V tejto situácii som vďaka nim... Nebyť odborov mám minimálne o 7% vyššiu mzdu a nie som doma na 60%. Predpokladám, že individuálne moju mzdu odbory riešit nemôžu.

Ale moje vedomosti o ich možnostiach sú fakt obmedzené, čiže kľudne si nechám poradiť a skúsim si niečo naštudovať. Súdim ich na základe dvoch vecí z dvoch (viac za ich existenciu neriešili), ktoré boli v môj neprospech.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

v teme o Covide sa diskutuje o cerpani dovolenky. mna zaujima ako to mate na Slovensku/v ČR ak je "celozavodna dovolenka", teda kancelaria/podnik ja zatvoreny napriklad pocas Vianoc ci Velkej noci a nemate moznost pracovat z domu, musite si vybrat dovolenku aj za tie dni, kedy prakticky pracu vykonavat nemozete?
gogo956
Redeemer
Redeemer

zamestnavatel ti moze nakazat kedy si musis vycerpat urcitu cast dovolenky. Ale ja som sa s tym v realite este myslim nestretol.
baldorex
Addict
Addict

Je to bežná realita výrobných závodov, kde sa berie takzvaná celozávodná dovolenka

https://www.podnikajte.sk/pracovne-prav ... -dovolenka
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Zamestnávateľ disponuje celou dovolenkou zamestnanca a môže mu určiť kedy ju bude čerpať. Musí mu to však dať vedieť dopredu min 2 týždne a v rozsahu max 2 týždne v kuse.
jackb
Redeemer
Redeemer

dakujem. nebol som si isty, ci je to jeden z mnohych rozdielov medzi Britaniou a Slovenskom, alebo firmou v ktorej robim a inymi firmami.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Plán čerpania dovolenky – § 111 ods. 1 Zákonníka práce
Základným pravidlom je, že čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca.
Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca.

Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca, čo ustanovuje § 111 ods. 5 Zákonníka práce.

Ak pracovný pomer zamestnanca vznikol počas kalendárneho roka a ešte nesplnil podmienky na vznik nároku na dovolenku, zamestnávateľ mu môže určiť čerpanie dovolenky, ak možno predpokladať, že zamestnanec tieto podmienky splní do konca kalendárneho roka, v ktorom dovolenku čerpá, alebo do skončenia pracovného pomeru, čo ustanovuje § 113 ods. 1 Zákonníka práce.

https://www.ip.gov.sk/fakty-suvisiace-s ... dovolenky/
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Neni nikde dane kolko moze zamestnavatel nariadit, ale moze. Teraz kvoli korone skratili oznamenie zo 14 na 7 dni vopred, resp 2 dni vopred ak sa jedna o dovolenku z minuleho roka.
jackb
Redeemer
Redeemer

jasne, dakujem aj za citaciu a link. uz tak niekolko rokov fungujem, takze ak mi to pohlo obocim na zaciatku, tak teraz to neriesim vobec.
gogo956
Redeemer
Redeemer

vacsinou je to na dohode aby fungovalo dané oddelenie, aby nebolo na dovolenke naraz prilis vela ludi a bola aspon ako taka zastupitelnost
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Napríklad vo Fínsku majú štátom nariadenú dovolenku cez leto na min. 2 týždne. Ak to zamestnávateľ nedodrží, tak mu hrozia pokuty.

Kamoš sa prvý rok takto vo Fínsku čudoval, keď mu šéf raz večer po šichte povedal, že čau za 2 týždne. :lol:
jackb
Redeemer
Redeemer

ano, s tymi rapidnymi dovolenkami si u mna dava vedenie pozor. ked sa teraz dovoluje cestovanie, tak by vacsina firmy usla, alebo naopak by sa vsetci bali, ostal by im mesiac dovolenky pred Vianocami a nestihali by sa veci ku koncu stvrtroka/roka.
gogo956
Redeemer
Redeemer

ephramko

aj na Slovensku mavaju korporaty uplne bezne povinnu dovolenku 2tyzdne a co mam skusenost tak kolegovia sa tomu casto vzpieraju, ze oni chci iba tyzden. Tomu nechapem, pretoze za tyzden si clovek predsa nestihne odpocinut, je to iba dalsie nahananie sa.. 10 dni jepodla mna uplne minimum aby si clovek vobec vsimol a uvedomil ze nesedi furt v kancli. Ja teraz pojdem na 14noci a to je take optimum.
A uz vobec nechapem take tie vikendovky ci dokonca iba na jednu noc pobyty..
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nie kazdy je kancelarska krysa. Ja ako technik co robim kazdy den niekde inde najcastejsie v exteriery mi uplne bohate staci tyzden.
baldorex
Addict
Addict

"víkendové" pobyty sú fajn, bežne chodím na 2-3-4 dní x krát do roka, mám to samozrejme ani doplnok k veľkej dovolenke, ktorá je zvyčajne pri mori. Krátke pobyty mám na cestovanie na motorke kde si vybehnem do Álp, alebo potom autom k nejakému penziónu a následne celodenná turistika po kopcoch
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Nemci na internete zverejňujú svoje výplatné pásky. Pod príspevkami živo diskutujú a porovnávajú si platy:

https://www.instagram.com/gehaltindeutschland/
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Zaujimave. V Nemecku dobre zarabat je "demotivujuce", ten aktualne treti post toho SAPáka co ma 10k na paske ale 5k na ucet je zverina.
Napísať odpoveď