Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Re: Praca / Nezamestnanost / Prepustanie ...
Jaj tak, už som sa zľakol - lebo vnímať to cez ekonomicky aspekt - cesta do pekla.
No tak ja sledujem svoju oblasť - históriu a som spokojný. Vychádzajú publikácie, sú aj verejné akcie, konferencie.
Dôležité je to, že je fakt hanba mať taký nízky vklad do vedeckej oblasti. Bez vedy a vzdelania/školstva ako takého, nemôže byť v spoločnosti progres.
No tak ja sledujem svoju oblasť - históriu a som spokojný. Vychádzajú publikácie, sú aj verejné akcie, konferencie.
Dôležité je to, že je fakt hanba mať taký nízky vklad do vedeckej oblasti. Bez vedy a vzdelania/školstva ako takého, nemôže byť v spoločnosti progres.
Je to smutne, ale Slovensko je bezvyznamna chudobna krajina, takze ci bude mat SAV 3000zamestnancov alebo o 500menej je z globalneho hladiska jedno-tento stat proste nema perspektivu v ziadnom smere. Este ked sme boli z Cechmi tak sme mali aspon akutaku vahu v ramci stredoeuropskeho priestoru-dnes uz ani to nie.
Napr. v Čechách je veda na inej úrovni. Preto nechápem tvojmu postoju: je to jedno, sme v riti, tak to pochovajme ešte hlbšie, nech je to definitívne.
Cechy su CELE na inej urovni
/a vzdy boli/
Ale kde nic nie je-ani smrt neberie. Ludia vedu na Svk nepodporuju, nerozumia tomu preco by to mali robit a samozrejme su tu tie financne zalezitosti. Preto to tu tak cele aj vyzera ako vyzera a aj dopadne ako dopadne.. A nie je to tom ze by som bol z principu proti niekomu ci niecomu, ale snazim sa objektivne pozerat na fakty.
Ale kde nic nie je-ani smrt neberie. Ludia vedu na Svk nepodporuju, nerozumia tomu preco by to mali robit a samozrejme su tu tie financne zalezitosti. Preto to tu tak cele aj vyzera ako vyzera a aj dopadne ako dopadne.. A nie je to tom ze by som bol z principu proti niekomu ci niecomu, ale snazim sa objektivne pozerat na fakty.
Áno, ale ten stav aký je (dnes) je aj dôsledkom toho, že veda je výrazne podfinancovaná. Čiže nemožno čakať nič iné. Samozrejme, Slovensko sa zrejme nikdy nestane svetovou vedeckou veľmocou, ale to predsa nejde.
S takým postojom aj vždy len prdom zostaneme. Čo sa týka výstupov, tak z hovna bič neupletieš, hoci sa občas podarí, o tom to je - financovanie. A česká akadémia vied má vyše 7 tisíc zamestnancov. A Fínsko má podobnú populáciu a členov akadémie je 5 tisíc, rozpočet tam namiesto navrhovaných 50 miliónov u nás majú 260 miliónov eur.wladas napísal:Mam z toho zmiesane pocity. Veda je sice dolezita ale Slovensko je z globalneho hladiska prd vo vetre. Ma to vobec zmysel? Su nejake pravidelne vynosi z tejto institucie?
A az cez 3000 zamestnancov? To sa zda len mne ze je to enormne velke mnostvo?
este jedna vec, dost casto sa stretavam s tym, ze niektori zamestnanci su jednoducho nezodpovedni a beru si kadejake pozicky, teraz sa mi do ruk dostala exekucia jedneho z nich a takto ich dostavame niekolko mesacne, ako by anarchista povedal, opat dosledok kapitalizmu, no o to tazsie je zorganizovat pracujucich, ktori jednoducho musia zamestnavatela posluchat aby mal nadalej staly prijem a dokazal uspokojit veritela...
Však to tiež nie je náhoda, že dnes je každý druhý (alebo prvý skôr?) zaťažený nejakou hypotékou. Samozrejme, že to pôsobí ako bremeno a tlmí prípadné odbojové nálady.
najlepsi zamestnanec (z pohladu zamestnavatela) je cerstvy rodic s aspon 15-rocnou hypo
Tak to nepochybne.
na Slovensku su ludia automaticki zvyknuti ze byvaju v bytoch a domoch v osobnom vlastnictve. V zapadnej Europe to ale až tak bežné nie je a vecsina obyvatelstva byva v najomnych bytoch a podobne.
Vlastnictvo nehnutelnosti v skutocnosti znizuje mobilitu obyvatelstva pretoze fixuje vyber zametsnavatela na urcity obmedzeny okruh vzhladom k bydlisku. To je ale vysledok socializmu ktori ludia v tomto smere uplne ohlupoval a degeneroval,pretoze stat riesil za svojich obcanov uplne vsetko a tym padom ich zbavoval schopnosti aktivne riesit problemy a vyzvy. Toto je aj jeden z dovodov vysokej nezamestnanosti na Svk, mnohi ludia totiz nie su ochotni opustit hladove doliny kde ziju a odstahovat sa tam kde praca je /pritom vsade vo svete je to uplne bezne vid napr Usa/.Typicky argument tychto ludi je ze sa nechcu vzdat byvania v rodinnom dome zo zahradou namiesto bytovky v meste kde pracovne moznosti su.
Clovek ale nemoze mat vsetko, je to o prioritach konkretneho jedinca.
Vlastnictvo nehnutelnosti v skutocnosti znizuje mobilitu obyvatelstva pretoze fixuje vyber zametsnavatela na urcity obmedzeny okruh vzhladom k bydlisku. To je ale vysledok socializmu ktori ludia v tomto smere uplne ohlupoval a degeneroval,pretoze stat riesil za svojich obcanov uplne vsetko a tym padom ich zbavoval schopnosti aktivne riesit problemy a vyzvy. Toto je aj jeden z dovodov vysokej nezamestnanosti na Svk, mnohi ludia totiz nie su ochotni opustit hladove doliny kde ziju a odstahovat sa tam kde praca je /pritom vsade vo svete je to uplne bezne vid napr Usa/.Typicky argument tychto ludi je ze sa nechcu vzdat byvania v rodinnom dome zo zahradou namiesto bytovky v meste kde pracovne moznosti su.
Ešte ale k tebe predsa len, resp. všeobecne: nepríde vám tento postoj zvrhlý? Proste takéto uvažovanie. Ale ako v rámci logiky záujmu kapitálu to dáva 100% zmysel.beardie napísal:najlepsi zamestnanec (z pohladu zamestnavatela) je cerstvy rodic s aspon 15-rocnou hypo
A ešte jedna vec: čerstvý rodič ako čerstvý rodič. Rodič s dieťaťom po materksej/otcovskej má celkom problém sa zamestnať, resp. to je do istej miery priťažujúci faktor. Niektorí sa na to vyslovene pýtajú. Lebo samozrejme malo decko je riziko: choroby napr. A kto to kedy videl, prebakunina, aby sa rodič staral o choré decko? Veď to je neprípustné, treba sledovať len záujmy maximalizácie zisku.
hughito
Ono to nie je hlavne uplne fér voci ostatnym zamestnancom.Co mam skusenosti s kolegynami s malimi detmi tak su neustale bud ony chore /od deti/ alebo na očr a ostatni zamestnanci musia stihat ich zastupovat.
A ludia ktori maju hypoteky su zvecsa zodpovednejsi v praci, pretoze moznost straty zarobku je pre nich vecsou hrozbou ako pre niekoho kto ziadne zavazky nema a tym padom moze mat skor tendenciu k lahkomyselnemu pristupu.
Ono to nie je hlavne uplne fér voci ostatnym zamestnancom.Co mam skusenosti s kolegynami s malimi detmi tak su neustale bud ony chore /od deti/ alebo na očr a ostatni zamestnanci musia stihat ich zastupovat.
A ludia ktori maju hypoteky su zvecsa zodpovednejsi v praci, pretoze moznost straty zarobku je pre nich vecsou hrozbou ako pre niekoho kto ziadne zavazky nema a tym padom moze mat skor tendenciu k lahkomyselnemu pristupu.
v tomto suhlasim s gogom, ak chce niekto hypo, musi sa tomu prisposobit, na zapade je bezne, ze sa cely zivot byva v podnajme
hughito, nepozeraj sa na to stale tak pesimisticky
hughito, nepozeraj sa na to stale tak pesimisticky
gogo: Takže je to dnes vlastne úplne super. Matky s deťmi nech živoria doma, lebo však sú choré a decko je príťaž. A zamestnanec bez hypo? To nie, je ľahkomyseľný a ešte by sa, nedajbakunin, aj mal sklon viac búriť.
Späť k SAVke - možné formy podpory:
http://www.vedachcezit.sk/index.php?id=5&lang=sk
Späť k SAVke - možné formy podpory:
http://www.vedachcezit.sk/index.php?id=5&lang=sk
vedu treba podporit je to buducnost nas aj nasich deti, otazne je ci tie aktivity pomozu. Proti matkam s detmi nic nemam,len som sa snazil vysvetlit preco zamestnavatelia velakrat radsej prijmu niekoho ineho.
Firmy su rozne,nemozno vsetkych zamestnavatelov hadzat do jedneho vreca,mnohi sa snazia zamestnankyniam s detmi vyjst v ustrety,hlavne tie co maju povod v zahranici.
Firmy su rozne,nemozno vsetkych zamestnavatelov hadzat do jedneho vreca,mnohi sa snazia zamestnankyniam s detmi vyjst v ustrety,hlavne tie co maju povod v zahranici.
hypo je este ok, pretoze vacsinou sa jedna o viacmenej zodpovednejsich ludi, ktori chcu byvat, no ale nemaju na vyber ako nehnutelnost zaobstarat.. este je tu podnajom, ale vacsina si povie, ze naco budem platit podnajom ked rovno si mozem zobrat hypo a budem mat nieco vlastne, aj napriek tomu, ze to bude vlastnit az po splateni hypa a cely ten cas byt poslusny.hughito napísal:Však to tiež nie je náhoda, že dnes je každý druhý (alebo prvý skôr?) zaťažený nejakou hypotékou. Samozrejme, že to pôsobí ako bremeno a tlmí prípadné odbojové nálady.
povodne som narazal na rozne spotrebne uzernicke uvery ako Pohotovost atd, tam sa uz da sotva hovorit o zodpovednosti, su pripady, ked si pracovnik pozical pred poslednymi vianocami 1400 € a teraz dal exekutor prikaz strhnut vyse 3000 €.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
- Kontaktovať používateľa:
problem je ze podnajmy su extra drahe, nieco ako statne/mestske najomne byty neexistuju. momentalne platim 13000 KC za podnajom 2 izboveho bytu. za take peniaze mozem platit hypo, ak by bolo treba, mozem sa odstahovat a byt prenajat. Kym som bol v KE, kolega kupil byt, zrekonstruoval, byval tam 6 mesiacov a tiez odisiel do Ciech. teraz byt prenajima a hypo ma teda zadarmo.gogo956 napísal:na Slovensku su ludia automaticki zvyknuti ze byvaju v bytoch a domoch v osobnom vlastnictve. V zapadnej Europe to ale až tak bežné nie je a vecsina obyvatelstva byva v najomnych bytoch a podobne.
Momentalne moznosti podnajmu su o nicom, po roku a pol mi majitelka bytu kde byvam, povedala ze predava byt.
butthead
mnohi ludia su velmi nezodpovedni a preto si beru vysoke pozicky bez toho ze by objektivne zvazili ci maju na splacanie.Dalsi su taki co uz dlhy maju a snazia sa ich za kazdu cenu latat novymi uvermi a uz su zacykleni.
zelovoc
to je pravda,lacne najomne byvanie na Svk v podstate neexistuje
mnohi ludia su velmi nezodpovedni a preto si beru vysoke pozicky bez toho ze by objektivne zvazili ci maju na splacanie.Dalsi su taki co uz dlhy maju a snazia sa ich za kazdu cenu latat novymi uvermi a uz su zacykleni.
zelovoc
to je pravda,lacne najomne byvanie na Svk v podstate neexistuje
jj gogo, o tom by sa dalo pisat kilometre.. len som narazal na tu podstatu, ze pracujuci nebude riskovat stratu zamestnania kadejakym protestovanim... co si pamatam v dobe po revolucii, dost casto sa vo firmach protestovalo, no ludia v tej dobe neboli zadlzeni.