rozmýšľam nad projektom, do ktorého by sa mohli zapojiť mladí ľudia / študenti, ktorí ešte reálne nemôžu pracovať na plný úväzok. Ak nechcú ísť pracovať manuálne, brigádu si často dokážu vybaviť len po známostiach, ak vôbec.
Napadlo mi, ako využiť takúto pracovnú silu. Dnes platí, že asi takmer každý zvláda aspoň základy MS Office, práce s internetom, e-mailom, ľahkú administratívnu prácu či vyplňovanie rôznych dotazníkov, prácu s Facebookom a pod...
Otázka na vás - boli by ste ochotný nejaké dve, tri hodinky parkrát do týždňa obetovať na takéto jednoduché práce vykonávané z domu? Počítajme s tým, že by to bolo finančne ohodnotené nejakou rozumnou hodinovou taxou + by ste získavali pracovné skúsenosti.
...samozrejme...ale je ti jasné, že takýchto ľudí je ako nasraných?...každý túži robiť z domu a nevstávať pravidelne do práce a kysnúť tam 8 - 12 hodín denne...navyše školy doslova chrlia ľudí, ktorí ovládajú tieto programy, aj keď o úrovni znalostí týchto študentov do značnej miery pochybujem, keďže už za mojich čias som musel svoju učiteľku na strednej škole učiť Word a Excel a to som ho ani neovládal na profesionálnej úrovni...bežné veci ako vyfarbenie a podfarbenie písma a podobne som ju musel naučiť...
Grim, pekne si to nacrtol - skola casto neprinasa ziadnu pridanu hodnotu co sa tyka pracovnych navykov. Potom sa stane, ze niekto nevie poriadne napisat nejaky oficialnejsi e-mail a pod...
Prave toto by mohlo byt akymsi medzistupnom. Zazraky necakam, ale je extremne vela ludi, ktori cele dni presedia za PC bez akehokolvek vysledku.
Malo by platit, ze sikovny clovek si najde prilezitosti sam, ale niektorych ludi proste treba nakopnut. Urcite by cielova skupina neboli nejaki pochybni Mgr. / Ing. / Bc., ktori si chcu vsetko zjednodusit a najlepsie nerobit vobec nic, skor dajme tomu mlady clovek na gymnaziu, ktory este nie je vyprofilovany a ma aspon trocha volneho casu + chut ucit sa nove veci.
Takže stručne. Som v maturitnom na gymnáziu, prac. skúsenosti okrem letných brigád alebo súkromných grafických zakázok nemám, a na tento projekt mám pozitívny názor, podobne ako ľudia nado mnou.
Tiez som maturantom na 8 rocnom gymnaziu a velmi sa mi tento projekt pozdava, urcite by to boli dobre experiences a samozrejme zarobok sa zide. Cely den sedim za pc a nic nerobim, takze by som to rad skusil, ak teda rozbehnes projekt hlasim sa ako prvy
system takychto "mikroprac" uz predsa funguje... za male sumy si nechavaju firmy vypracovavat jednoduch ulohy od roznych ludi (dokonca by na to mala byt aj nejaka smartphone aplikacia)
.
len je to samozrejme orientovane na USA + zapadne krajiny..
vy sa na to pozeráte všetci z pohľadu toho pracovníka, že aké by to bolo super doma niečo porobiť vo worde, poslať mailom, a zhrabnúť peniaze. Ale ja si to moc predstaviť neviem, už len preto, že:
1) nedokážem si predstaviť čo za úlohy by to bolo. Neverím že niekto chce iba naformátovať nadpisy a podobne a je ochotný za to platiť lebo mu to spraví niekto iný. Zrejme by to boli zložitejšie úlohy, ktoré ak by chcel robiť jeden človek tak to musí byť niekto znalý a nie študáci z gympla ako píšeš, alebo ak to chcú robiť študáci tak tú úlohu treba rozdeliť na podúlohy. V takom prípade bude zložitá a komplikovaná synchronizácia (jeden článok ti vypadne, stojí celý projekt. Jeden použije iný štýl ako druhý tak je jeho práca zbytočná, časová synchronizácia projektu...)
2) práca na doma je pre zamestnávateľa veľmi riziková, lebo nemá ako okontrolovať koľko pracovník robil. Spraví to za 10 minút, napíše si hodinu. Preto ho musíš hodnotiť úkolovou mzdou, čo je veľakrát ešte ťažšie odhadnúť ako pri časovej mzde, lebo na začiatku úlohy nemusíš vedieť čo všetko to obnáša
3) Aby sa ti to vôbec oplatilo, plat študákom by musel byť tak smiešne malý, že sa ti na to každý vykašle lebo na klikačkách "zarobí" viac. Navyše môžeš sa stretnúť s problémami ako napríklad že to písali na nelegálnej verzii officu, úniku informácii keď firma dá spracovať dokument tebe a ty ho pošleš 200 ľuďom aby ho spracovali za teba a podobne
...ale veď o tom som predsa písal...takéto banality, ktoré ovládajú študenti v domnienke, že vedia pracovať s PC, vie spraviť aj sprostejšia sekretárka v akejkoľvek firme...takže málokto si to nechá spraviť u študenta, keď má na to hus u seba...keď to vie každý, prečo by si to dával robiť niekomu inému, ak si to vie spraviť sám?...každý si vie zaviazať šnúrky, ale ja si zavolám niekoho úplne neznémeho aby mi ich zaviazal?...keď už, tak si zavolám niekoho, kto je blízko a spraví mi to zadarmo...ale chcel by som takúto banálnu prácu...
Samozrejme. S tými brigádami to býva dosť problém, hlavne keď má človek školu (ako napr. ja) jeden deň ráno, druhý deň naobed a tretí deň večer, teda v podstate žiadny fixný voľný čas. A na nočné fakt chodiť nebudem.
1.) Ake ulohy by to boli? Napr. na zaklade podkladov spracovat PowerPoint prezentaciu alebo iny material. Uznavam, vo velkych firmach na to maju ludi, ale ak niekto potrebuje takuto vypomoc raz za dva tyzdne, prave toto by mohla byt idealna platforma. Dalsi priklad - mala firma, zopar zamestnancov, maju webstranku a potrebuju tam robit jednoduche aktualizacie. Majitel to sam robit nebude, ale platit nejaku profesionalnu spolocnost sa mu tiez neoplati.
Inak prave to je ta blbost - neboli by to ziadne velke projekty. Tie bude clovek robit v riadnom zamestnani, tento projekt ma byt tym spominanym medzistupnom, kde sa clovek nauci zakladom firemnej komunikacie a pod.
2.) Uznavam, honorar sa urcuje tazko a treba tomu venovat primeranu pozornost. Najlepsia by bola asi kombinacia viacerych faktorov - predpokladany odpracovany cas, narocnost ulohy a pod. Ale myslim, ze je to ten isty problem ako v mnohych firmach. Jednoducho nedokazu odhadnut kolko pracovnej sily bude potrebnej a potom bud zbytocne preplacaju alebo zamestnanci nadavaju ze robia nadcasy.
3.) Pocitam, ze na ten projekt by sa dali ziskat aj nejake granty, financne prispevky. Nebolo by to hala-bala, ale co sa tyka pravnej stranky veci tak by sa to vsetko osetrilo. Nikto nehovori o obrovskych zarobkoch ale ani o smiesnych sumach. Myslis, ze sa neda najst rozumna hranica, aby to bolo atraktivne pre zadavatela, sprostredkovatela aj pracujuceho?
Ide aj o to, aby ten system mal nejaky kredit, renome... A firmy by potom mohli oslovit tych najsikovnejsich ludi a ponuknut im trvale miesto. Som si isty, ze casto je lepsi mlady clovek s uprimnym zaujmom ako namysleny stary skuseny harcovnik, ktory posle vsetkych vieme kam... Nechcem protezovat ani jednu skupinu, len naznacit, ze aj velmi mlady clovek si zasluzi pracovny priestor.
1. aktualizovať webstránku? To by som nikomu nezveril do rúk. Ak máš na mysli aktualizáciu cez redakčný systém, tak to bude lepšie zaškoliť sekretárku alebo si to v malej firme spravia sami. Ak je to hrabanie sa v kóde, tak to už duplom nie, v tom prípade by sa o stránku mal postarať ten, kto ju vytvoril, lebo najlepšie pozná kód, ktorý sám napísal. Prezentácie? A riskovať milión gramatických chýb? Obrázky z Googlu? Neorezané, malé a natiahnuté? Divil by si sa, koľko ľudí nevie, že po stlačení Shift sa obrázok rozťahuje bez straty proporcií, koľko ľudí nevie, že keď natiahnem malý obrázok, tak sa rozostrí a koľkým je to fuk. Tá prezentácia bude málokedy na profi úrovni...a keď zoberieme do úvahy ešte fakt, že študenti sú na školách nabádaní k tomu, aby v prezentáciách použili čo najviac prechodov a funkcií tak z toho vznikne akýsi digitálny papagáj...na snímkach každý prechod iný, ešte aj na to, aby sa ti zobrazil text musíš kliknúť...potom pomaly priletí text...medzitým desať efektov...máloktorý študent bude vedieť pripraviť peknú, čistú a gramaticky správnu prezentáciu. Navyše, nespraví to lepšie práve tá sekretárka? Aby bolo aj koho zdrbať, keď to bude zle. Firma si niekoho zaplatí, on to spraví zle a potom na koho nakričí?
Ohľadom prezentácií súhlas. U nás sme v triede len 2ja robili normálne prezentácie, ja s kamarátom. Ostatným dávali prerábať aj na 3 krát. Tam by sa ten test hodil. Zadať úlohy podľa toho čo chce daný človek robiť a vyhodnotiť ich.
Existuje taká vec, že virtuálna asistentka. Kámoška do toho začala robiť, hovorila, že ich nie je veľa na Slovensku a že bolo to také fajn prilepšenie k jej invalidnému.