Praha vs Prachy - Zmenarny
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Praha vs Prachy - Zmenarny
V teme o Ubere padol odklad na program Praha vs Prachy z ceskeho Streamu. Momentalne zacali natacat a vysielat o zmenarnach, ako sa klame v zmenarnach atd... Odporucam si pozriet, ze ako sa okradaju turisti v Prahe.
https://www.stream.cz/porady/praha-vs-p ... e/smenarny
https://www.stream.cz/porady/praha-vs-p ... e/smenarny
Re: Praha vs Prachy - Zmenarny
Hm. Neviem, ako je to so zmenárňami, či sú nejako sledované (o čom pochybujem) aby sa neodkláňali od kurzu, účtovali len určité percento za svoje "služby" atď. Čiže ak je na tabuli jasne napísaný kurz, za ktorý to zmenia, tak by som to okrádaním nenazval. Na druhej strane, tí ľudia, ktorí sa sťažovali, že ich podviedli.... to dali peniaze rovno do rúk pracovníka zmenárne, bez nejakých informácií o prepočte, poplatkoch atď ? Tak sa im potom nečudujem.
Robenie rozdielov medzi turistami a domácimi samozrejme odsudzujem. Zvyšok mi príde len o naletení turistov.
Je to ako s jedlom v reštaurácii. Nejdem sa navečerať do reštaurácie na Václaváku, keď o kilometer v ľavo mám večeru za polovicu.
(môj názor)
Robenie rozdielov medzi turistami a domácimi samozrejme odsudzujem. Zvyšok mi príde len o naletení turistov.
Je to ako s jedlom v reštaurácii. Nejdem sa navečerať do reštaurácie na Václaváku, keď o kilometer v ľavo mám večeru za polovicu.
(môj názor)
-
kukiak
Addict
ako relacia je to dobre, taxiky som pozrel naraz... ale urcite to nie je tak len v prahe, je to tak pomaly na kazdom letisku/stanicu a turistikom meste..
-
hojko
Site Admin
energy00: Kazda zmenaren predsa musi mat informacnu tabulu s kurzom. Takze ak je napisane, ze za 1 dolar dostanes 25 korun, tak pri 100 dolaroch mas dostat 2500 korun. Ale ked ti daju 1500 korun, tak to v poriadku nie je, vzhladom na to, ze si hovoril anglicky. Alebo sa ti to zda normalne???
Prečítal si si môj príspevok poriadne ?
V prvom rade - nikde tam nespomínajú, že by im zmenili peniaze za iný kurz, ako je napísaný na tabuli, dokonca v tuším okolo štvrtej minúty tam pracovník spomína, že sa musia držať svojej tabule.
A o tých turistoch som sa vyjadril v druhom odseku.
Je to biznis. Dal by sa nazvať nekalou praktikou, ale ak im to zákon umožňuje, tak...
V prvom rade - nikde tam nespomínajú, že by im zmenili peniaze za iný kurz, ako je napísaný na tabuli, dokonca v tuším okolo štvrtej minúty tam pracovník spomína, že sa musia držať svojej tabule.
A o tých turistoch som sa vyjadril v druhom odseku.
Je to biznis. Dal by sa nazvať nekalou praktikou, ale ak im to zákon umožňuje, tak...
-
hojko
Site Admin
Tato cast bola vlastne o com??? Mam pocit, ze o nicom.
-
Croven
Star
no o tom, ze je uplne v poriadku ked ma zmenaren 30% poplatok a za 1€ dostanes 15 kč, o tom 
V podstate vyvratili tu prvu cast.
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
sledovat sa mi to nechce, ale ak uz tu je tema o prazskych zmenarnach... ohnom a mecom by som ich bil kur*y jedne zlodejske.
oni maju vypisane pekne kurzy ale malymi pismenami je ze tento kurz plati ak menis par tisic euro. ak ides zmenit 150E tak ta to stoji 50E.
Mor a rakovinu na nich a ich rodiny.
oni maju vypisane pekne kurzy ale malymi pismenami je ze tento kurz plati ak menis par tisic euro. ak ides zmenit 150E tak ta to stoji 50E.
Mor a rakovinu na nich a ich rodiny.
-
Croven
Star
Niekde som cital k tejto teme zmenarni diskusiu, kde niekto porovnaval zmenaren a nejaky luxuny hotel stym, ze preco ludom vadi zmenaren ktora takto okrada, ale nevadi im **** hotel ,alebo niaka restika v centre mesta (napriklad Praha), kde si clovek kupi 0,33l Coca-colu za 3€ ale pri tom v hypermarkete kupis 2l za 1,5€. Veď to je tiez okradanie a nikomu to nevadi a nikto nerobi z toho halo a ani ziadni zahranicni turisti sa nestazuju (mozno len slovaci
)
-
hojko
Site Admin
Croven: Myslim si, ze porovnavat colu v centre Prahy za 3 eura a potom zmenaren penazi je uplne diametralne odlisne. Kedze sa bavime o restauracii, tak tam hra rolu vela faktorov - lokalita, sedenie, vykurovanie/klima, hudba, obsluha, jedlo atd..., je to teda o tom, ze ak som hladny alebo smadny, v zime sa chcem zohriat alebo v lete schladit, tak si sadnem do tej restauracie, dam si colu, dam si jedlo a hotovo. Ked prides do restauracie, tak tam mas jasny cennik a hned vidis, ze ti za tu colu nauctuju 3 eura, bez ohladu na to, ze ci si das len jednu alebo ich vypijes celu bednicku (prepravku). Neuctuju ti akysi servisny ci manipulacny poplatok, aby ta cola vysla nakoniec 4,59 eur... Aj ked je mozne, ze v Cesku je system iny ako u nas a mozno im legislativa dokaze nieco zauctovat - mam na mysli nieco v style ako vo Francuzsku, ze zapocitaju napr. 10 eur za prestretie stola.
-
Croven
Star
Kazdopadne, vzdy je tu moznost si vybrat z bankomatu za menej vyhodny kurz. Napriklad ja som raz v cesku surne potreboval prachy tak som isiel do bankomatu ked v normalnej zmenarni sa kurz pohyboval okolo 27,20 kč za € (bolo to asi pred rokom) no a nejaka random banka mi ponukala v bankomate kurz asi 25+- čo je oproti prazskym zlodejom luxus.
Kazdopadne si nemyslim, ze sa stym nieco bude dat robit, kedze tam ta zenska z banky povedala, ze je to vsetko poriadku. Maximalne by sa dalo poriesit to, aby bol kurz pevny ako na kurzovom listku a nie, aby zahranicny turista dostal o 30% horsi kurz ako domaci.
Kazdopadne si nemyslim, ze sa stym nieco bude dat robit, kedze tam ta zenska z banky povedala, ze je to vsetko poriadku. Maximalne by sa dalo poriesit to, aby bol kurz pevny ako na kurzovom listku a nie, aby zahranicny turista dostal o 30% horsi kurz ako domaci.
Myslím, že to moc riešite. Je to biznis, a ešte pomerne transparentný, prídem, opýtam sa koľko mi dajú, nepáči sa mi, idem preč. V centre prahy sú desiatky bankomatov aj pobočiek bánk, kde nie je problém vybrať hotovosť alebo zameniť. Nechcem sa nikoho dotknúť, ale každý rozumne zmýšlajúci človek musí mať dosť IQ na to, aby nenakupoval v zmenárni ako takej, je všeobecne známe, že sú to len prerobení vexláci.
Nikdy, ani pred eurom som zmenáreň nevyužil, vždy som menil v nejakej banke.
Teraz hipster v okuliaroch objavil ameriku, že zmenárne oje***.
Ale som zvedavý na epizódu o taxikároch.
Nikdy, ani pred eurom som zmenáreň nevyužil, vždy som menil v nejakej banke.
Teraz hipster v okuliaroch objavil ameriku, že zmenárne oje***.
Ale som zvedavý na epizódu o taxikároch.
-
hojko
Site Admin
Pokracovanie Praha vs Prachy, len zmeneny nazov na Kluci z Prahy. Rekapituluje tam aj podvody so zmenarnami:
pre toto nikdy neodidem z unicredit banky, nech maju akokolvek zly internet banking, to ze mozem z akehokolvek bankomatu kdekolvek vyberat bez poplatku. dokonca aj z takych tych divnych bankomatov ktore nepatria ziadnej banke. jedine na co si treba dat pozor je vybrat si nakup lokalnej meny s kurzom tvojej banky, nie bankomatu. aj ked ta bude bankomat presviedcat ze to moze byt nevyhodnejsie.