Práva na servery

Všetko ohľadom Linuxu...
zvukarmiso
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

Práva na servery

Príspevok od používateľa zvukarmiso »

Ahojte

V linuxe som troska lepsi zaciatocnik, ale vyskytol sa mi takýto problém a uz sa trapim s tym hodne dlho.
Doma som si spravil vlastny server kde mám vlastne domeny.
Trápim sa s nastaveniami práv pre súbory a adresáre. Mám nejake domeny aj u jednej hostingovej firmy a ta ma spravene prava nasledovne.
Ked nahram subor na FTP cez TC alebo Filezzilu tak je to jeden vlastnik, Ked nahram subor cez phpskript tak stale je tam ten vlastnik suboru co aj na FTP teda nieje potrebne nastavovat súborom prava na 777 aby sa tam dalo nahravat. a súbory (644) aj adresare (755) su vzdy zapisovatelne a mozem mazať aj z FTP, co u mňa nieje. Ked nieco nahram cez php skrit tak mi to spravi sice uz nejak cudne rovnakeho vlastnika ale neviem to vymazať cez FTP musim vzdy spustit webFTP alebo nejaku obdobu toho.

Moj server je postavený na debianovy 6.0 a na spravu domén pouzivam http://www.ispconfig.org/ mám tam zatial len 3 domeny na skusku. Daju sa tam definovať nejaké veci ale bohuzial moje znalosti uz niesu take aby som to vedel aj zrealizvat. co mám par knih pri sebe tam sa o tom nepise.

Za kazdu radu budem Vám vdacny. Michal
Napísať odpoveď