Predčasné splatenie pôžičky
Predčasné splatenie pôžičky
Zdravím. Chcel by som poradiť. Bral som si v poštovej banke pôžičku 7000eur asi niekedy v januári 2013. Na 5 rokov. Teraz by som ju ale chcel predčasne splatiť celú. Len neviem keď mi vypočítajú celkovú sumu, tak ju budú počítať zo sumy 7000eur alebo z celkovej sumy aj s úrokmi? Čiže cca 10000eur. Ďakujem
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Predčasné splatenie pôžičky
asi z celkovej plus pocitaj aj s pokutou za predcasne splatenie. Vacsinou to tak byva, ale to by bolo najlepsie sa popytat priamo u nich kolko ta to bude stat
Prípadne ak nevydržíš do zajtra, až pôjdeš opýtať osobne, ešte pozri zmluvu, čo v nej máš napísané.. tiež pozri na nete, či nie sú obchodné podmienky k Tvojej pôžičke.
Toto je úrivok z obchodných podmienok, len tomu nerozumiem
.... V prípade úplného predčasného splatenia úveru je Dlžník povinný zaplatiť
istinu spolu s úrokom len do dňa splatenia istiny úveru, vrátane ostatných splatných poplatkov a nákladov predstavujúcich jeho
zmluvný záväzok, ako aj poplatok za predčasné splatenie podľa Sadzobníka poplatkov....
.... V prípade úplného predčasného splatenia úveru je Dlžník povinný zaplatiť
istinu spolu s úrokom len do dňa splatenia istiny úveru, vrátane ostatných splatných poplatkov a nákladov predstavujúcich jeho
zmluvný záväzok, ako aj poplatok za predčasné splatenie podľa Sadzobníka poplatkov....
-
audiotrack
VIP
cize povodnu sumu /tych 7 tisic/ plus uroky za tie dni co si mal uver, cize do dna splatenia. A k tomu tie poplatky a pokutu
Este by som audia poopravil, istinou sa podla mna bude mysliet zostatkova istina. Cize ak si uz za ten cas co si pozicku splacal, splatil aj nieco z istiny tak zaplatis zvysnu istinu + uroky ku dnu splatenia + poplatok za predcasne splatenie (+ mozno nejake ine poplatky za vedenie, etc...)
-
hojko
Site Admin
Od asi juna tohto roku plati zakon, kde nie je mozne uctovat poplatky za predcasne splatenie. Plati to aj na pozicky, leasingy a uvery spatne, ale len od nejakeho obdobia a za urcitych podmienok. Najlepsie sa bude spytat v banke, je mozne, ze vdaka tomuto zakonu to budes mat bez poplatkov navyse.
-
audiotrack
VIP
zákon platí, ale ako väčšina našich zákonov, je deravý. A stačí, aby spoločnosť premenovala 'poplatok za predčasné splatenie' na 'pokuta za porušenie zmluvných podmienok' a v zmluve vytýči že sa nedá splatiť skôr. Takže v konečnom dôsledku zaplatí aj tak, a je to všetko právne v poriadku pretože je to ten istý poplatok ako keby si neplatil, keby si poskytoval službu tretej strane a podobne. Nie je to už poplatok za predčasné splatenie, ale pokuta za to, že si nedodržal to čo sa v zmluve uvádza
Ja som všetky svoje pôžičky vždy splácal predčasne, lebo som ich používal len krátkodobo (pár mesiacov)... Mne sa to vždy oplatilo, pretože na úrokoch sú to stovky eur, kdežto poplatky za predčasné splatenie boli iba zopár desiatok eur. Ako tak pozerám článok od Hojka, od roku 2012 by to do 10 tisíc malo byť už bez poplatku. Ak si otvoríš internet banking, uvidíš na svojom úverovom účte, koľko istiny ti ešte ostáva splatiť. Takže šup do banky, kým nepríde ďaľší termín splátky, lebo zbytočne za ten mesiac zaplatíš úrok.