prenajom bytu vs hypo

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
biker610i
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

prenajom bytu vs hypo

Príspevok od používateľa biker610i »

Ahojte chcel by som sa spytat ze co by ste v mojej situacii robili vy ?Jazdim na kamione 12 rokov do zahraničia plat mam cca 2-2500€ mesačne ale vacsinu casu travim v kabíne kamionu a doma som cca 4-8 dni v mesiaci. Mam 35 a ked som doma byvam zatial u mamy ktora sa stara este o babku a sme v 3i byte traja a ja citim zeby by to asi chcelo asi nejake vlastne byvanie aj ked som malo doma. Co by ste odporučili ? Len mi prosim neradte ze aby som kupil byt a ten dal do prenájmu alebo byval ten cas na penzióne tieto možnosťi absolútne vylúčte keďže citim zeby som chcel vlastne byvanie aj napriek tomu že som malo doma. Zaujima ma váš názor
baldorex
Addict
Addict

Re: prenajom bytu vs hypo

Príspevok od používateľa baldorex »

A okrem pocitu máš aký argument na vlastné bývanie?
V tvojej situácii je to imho nezmysel a ruky nohy by som bozkával mame, že môžeš tých pár dní u nej bývať za minimálne náklady.
Na tvojom mieste by som ušetrené peniaze radšej investoval, pomáhal mame a vlastné bývanie riešil až keď bude treba, nie keď budeš mať pocit.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

To ci dokazes nadalej vybat s mamou musis ty zhodnotit. Nikto to za teba nerozhodne.
Otazka je skor ta, ze ked uz ist prec tak kam. 8 dni uz nie je uplne malo a vlastne byvanie je proste najlepsie.
Navyse vyuzit hypoteku je plus (pozicka na paku bez rizika) a je jedno ci na vlastne byvanie alebo na prenajimanie.
Za dalsie si treba dat aj do "vzorca" ci si vies predstavit jazdit s kamionom aj dalsich 10-20r.
TLDR: kupit byt na hypo = vlastne byvanie + lacna pozicka na paku
biker610i
Light Star
Light Star

baldorex napísal: 07 mar 2026, 21:47 A okrem pocitu máš aký argument na vlastné bývanie?
No asi taky ze uz som dosť stary xuj na to aby som zil večne u mamy. S mamou aj babkou mam dobry vztah ale proste nemôžem žiť takto večne. Ved mam 35 tohto roku budem mat 36 rokov a to mam zit akoze takto dôchodku?

Autoeditácia príspevku po 5 min 28 sek:
wladas napísal: 07 mar 2026, 22:13 Za dalsie si treba dat aj do "vzorca" ci si vies predstavit jazdit s kamionom aj dalsich 10-20r.
Tažko teraz povedat ale zrejme ano aj ked mozno za x rokov len nejaku vnútroštátku. Je zaujímavé ze väčšina slovákov preferuje vlastny byt/dom pricom v zapadnej casti EU je velmi bezny prenajom cely život :D
wladas
Redeemer
Redeemer

U nas nie su podmienky (hlavne legislativa) na celozivotny prenajom.
V prvom rade je to ten klasicky dobry pocit byt vo vlastnom. Lenze ono je to hlavne vyhodnejsie vdaka lacnej pozicke na paku.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Wladas, 3x si tu spomenul pozicku na paku? Co je to alebo co tento slang znamena?
wladas
Redeemer
Redeemer

Investícia na páku (finančná páka/leverage) umožňuje obchodovať s vyšším objemom peňazí, než aký máte na účte, čím znásobuje potenciálne zisky, ale aj straty. Funguje na princípe požičania si prostriedkov od brokera (maržový účet). Hoci sa spája s vyšším rizikom, pri opatrnom používaní môže byť užitočná aj pre dlhodobých investorov.
Pri hypo je to skor hovorovy nazor. Pointa je ze si pozicias peniaze za nizsi urok nez je zhodnotenie nehnutelnosti - pakovanie. A s extremne nizkym rizikom straty oproti klasickej kupe leverage akcii.

Prave preto si beru hypo aj ludia co ju vobec nepotrebuju (maju napr zdedene nehnutelnosti)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ono ale automaticky neznamena, ze hypoteka musi byt z dlhodobeho hladiska lepsia investicia ako napr investicia do akciovych ETF. Na priklade Usa ci Japonska vidime ze v minulosti boli obdobia, ked ceny nehnutelnosti rastli velmi malo, alebo dokonca stagnovali.
wladas
Redeemer
Redeemer

Lenze na hypo pouzivas 20% vlastnych penazi. Na investovanie potrebujes logicky 100%
Ano, kupa nehnutelnosti z vlastnych financii je casto menej vyhodna nez investovanie do indexovych ETF.
biker610i
Light Star
Light Star

A som zistoval ze ked nemam ten základ 20 % co je cca 15-20k eur tak ze hypo sa da skombinovat zo spotrebnym uverom lebo ze banka neda 100% hypo na byt ale len 80-90%
gogo956
Redeemer
Redeemer

Ale urcite ze je dobre si vlastne byvanie nejako poriesit. Nehnutelnost v dobrej lokalite bude mat vzdy slušnú cenu..
biker610i
Light Star
Light Star

Ja uvažujem tak ze najpv by som chcel byt cca 1-3 roky v prenajme v 2i byte. Chcem mat zvlášť miesto na spanie zvlášť obyvacku a balkón , toto su minimalne požiadavky na byt pod ktore jednoducho nejdem aj ked som sam a nemam ani priateľku ani deti. A az potom hypo. Prenajom by som považoval za taky medzistupen medzi mamahotel/penzion - vlastny byt. Nechcem sa teraz hned viazat na 20+ rokov az do dôchodku
wladas
Redeemer
Redeemer

A co bude ine ked sa zaviazes na 20+ rokov az o 1-3 roky? Stale rovnaky zavazok.
Lenze ono to v skutocnosti nie je nejaky brutalny zavazok. V pripade zmeny zivotnej situacie ho proste predas (so ziskom) a ides dalej. No big deal
biker610i
Light Star
Light Star

Pri prenajme je fajn ta flexibilita ze keby som casom zistil ze chcem byť v inom meste napriklad alebo aj koli praci tak jednoducho zrusim prenajom. Pri vlastnom byte s hypo na krku by to bolo zložitejšie
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

Uz som videl a pocul aj take napady ako kupim si byt a jednu izbu v nom budem prenajimat a teda realne byvam vo vlastnom alebo zaroven v spolubydleni.
gogo956
Redeemer
Redeemer

mirak2 napísal: 09 mar 2026, 9:52 Uz som videl a pocul aj take napady ako kupim si byt a jednu izbu v nom budem prenajimat a teda realne byvam vo vlastnom alebo zaroven v spolubydleni.
ano take napady existuju. Pokial je clovek mlady a flexibilny tak mozno ok. Ale neskor uz chce mat clovek vlastny komfort a vlastne sukromie.
biker610i
Light Star
Light Star

wladas napísal: 07 mar 2026, 22:58 U nas nie su podmienky (hlavne legislativa) na celozivotny prenajom.
A v com je ina u nas legislatíva ako v západných statoch EÚ kde je byvanie cely zivot v nájme oveľa beznejsie?
gogo956
Redeemer
Redeemer

biker610i napísal: 09 mar 2026, 10:05 A v com je ina u nas legislatíva ako v západných statoch EÚ kde je byvanie cely zivot v nájme oveľa beznejsie?
na Zapade je ovela dostupnejsie najomne byvanie, v Nemecku a Rakusku napr vela takych bytov vlastni mesto ktore ich dlhodobo prenajima za pomerne fajn ceny. Za druhe, na Zapade su dane z nehnutelnosti z nasho pohladu velmi vysoke, takze aj toto rozhoduje.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

kúp si byt.
fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Píšeš že cítiš že by si chcel mať svoje bývanie. To je fajn. Čo ďalej? Ako by si sa k nemu chcel dostať? Máš niečo našetrené alebo nemáš nič? Teda, budeš potrebovať hypotéku na 80% a ďalších 20% odniekal zohnať. Napríklad cez Spotrebný úver. Podľa mňa máš fajn príjem na to aby si dostal celkom vysokú hypotéku, ideálne sa ísť opýtať AJ do banky, že koľko by ti vedeli dať na hypotéku aby si vedel s akou čiastkou by si mal teda rátať pri výbere nehnuteľnosti.

Ale to možno len tak rozmýšľam nahlas. Pokiaľ je niekto v tejto problematike zbehlejší nech ma prosím opraví.
Napísať odpoveď