Prepojenie PHP s frameworkom

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
217blaster217
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Prepojenie PHP s frameworkom

Príspevok od používateľa 217blaster217 »

Zdravím, potreboval by som poradiť vhodný PHP framework a tiež ako sa dá spojiť PHP stránka s trochou frameworku

Objasnim situáciu a dôvod, totiž ide o maturitnú prácu a ja som mal v zadaní PHP, ale po nejakom čase keď už mám značnú časť stránky hotovú sa rozhodli že chcú aby som používal framework ideálne zend, ale som sa s nimi bavil o tom že je to blbosť keď nás to ani neučili tak sme sa dohodli že nemusím používať fw, ale musím tam mať aspoň mali časť v ňom, čiže niečo ako odosielanie emailov a celý zvyšok stránku bude len PHP

Problém však je že samozrejme mi s tým žiadny profesor nevie pomôcť a tak stojím na mieste, nechcem sa fw učiť do takej miery že by som v ňom urobil celú stránku, PHP je pre mňa lepšie

Budem vďačný za každú pomoc
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Re: Prepojenie PHP s frameworkom

Príspevok od používateľa ropman »

tak to ich posli kade lahsie, povedz ze uz to mas skoro hotove a nemienis to prerabat do frameworku, to co je za poziadavku a este na strednej skole omg? to aby si mal iba cast stranky vo frameworku je samozrejme uplna blbost, ved frameworky maju navrhnutu svoju vlastnu architekturu ktoru treba pouzivat na celom projekte. pochybujem ze ten ucitel vobec ma nejaku realnu skusenost s nejakym frameworkom ked ti navrhol takuto sprostost. a ked uz tak nie zend, ale vybrat napriklad laravel.
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

suhlasim s tym, ze je to hovadina.. framework sa pouzia na cely web a nie len na cast.. a ked uz mas nieco hotove v cistom PHPcku, tak nahodit to na framework, moze byt celkom narocne -> zalezi od toho ci aj pouzivas databazu, ci pouzivas nejaky template system a podobne...

napada mi vsak, ze by si spravil samostatnu aplikaciu, s ktorou budes komunikovat cez API .. teda v tvojom PHP cez CURL zavolas tu druhu appku na FW, posles jej potrebne data a ta FW appka posle email, a aj response ze vsetko prebehlo v poriadku.
217blaster217
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa 217blaster217 »

Ďakujem za odpoveď, je pravda že na škole vrátane riaditeľa sú 4ja učitelia programovanie a ani jeden mi s tým nevie pomôcť, áno tiež som nad tým takto premýšlal že by bola proste celá stránka php a bola by tam len nejaká malá aplikácia vo FW a php by zapisovalo údaje do DB a tá aplikácia by sa neviem ako zapla keď jej to php povie, a vlastne len prečíta z DB komu má poslať na mail aký kód, a teda potrebujem zistiť ako spraviť tú aplikáciu, a v čom hlavne
sharky-no
King
King

no ty tu FW appku zavolas cez url, zadefinujes ze na http://fw-app.local/api/send-email prijimas POST, s datami ktore potrebujes (ci uz samotny mail kam to poslat, alebo teda ID riadku databazy, kde mas vsetko co potrebujes). Tam teda spravis aj to odoslanie e-mailu alebo hocico co budes potrebovat. Obe aplikacie mozu pouzivat rovnaku DB.

V tvojej PHP aplikacii len zavolas tu URL cez CURL ( https://stackoverflow.com/questions/213 ... ample-code ) a posles dane data, mozes to spravit pri odoslani formularu..v podstate si spravis vlastnu "REST" API :)

A z FW odporucam tiez Laravel, je jednoduchy na ucenie, mas kopu tutorialov na laracast.com (zaklady su zadarmo). Sam v nom pracujem a nenarazil som zatial na ziadne jeho limity.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

A to im nepride trochu blbe ze od decka na strednej skole pozaduju nieco co sami nevedia? Tie frameworky su vacsinou urcene pre profesionalov, je tam potrebna znalost objektovo orientovaneho programovania, ktora v obycajnom PHP nutna nie je.

To je ako keby na hodine biologie/prirodopisu mas pytvat zabu a potom ti ucitel povie uz nepytvaj zabu, teraz chcem aby si niekomu vyoperoval slepe crevo. Ty mu povies ze ale ved to sme sa neucili a on ze nevadi, nemusis ho vyoperovat cele, staci kusok. To je uplne rovnaka absurdita.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Zbytocne si to nekomplikuj. Viem ti poradit framework ktory je priamo urceny na to aby si pouzival iba jeho casti samostatne v pripade potreby.
Pouzi nejaku komponentu zo Symfony. Napr na zjednodusene pouzivanie friendly url mozes pouzit komponentu symfony/routing:
https://symfony.com/doc/current/components/routing.html

Tu je aj navod ako ju pouzit samostatne bez ostatnych casti frameworku:
https://symfony.com/doc/current/create_ ... uting.html

Po instalacii si tam jednoducho includnes uz tvoje hotove stranky podla toho aka URL sa vola.
Na to ti staci zistit ako funguje tato komponenta a naucit sa pracovat s composerom.

Krasa v Symfony je, ze sa drzi statndardov, best practices, je to dlhorocne jednotka na trhu pre male aj enterprise projekty a hlavne je modularny. Modularita je zakladny predpoklad kazdeho frameworku a Symfony to dodrzuje na jednotku. Vdaka tomu vies takto jednoducho pouzivat jeho komponenty.
sharky-no
King
King

Symfony je super, ale pre zaciatocnika co mozno ani este composer nepouzil, to bude narocne..
DeaDMAn_X
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa DeaDMAn_X »

Stiahni si starší Zend 1 (napr. 1.12 verziu), nakopiruj do projektu a použi napr. na odosielanie mailu triedu Zend_Mail a máš po probléme. Jedine, čo možno budeš musieť vyriešiť je upraviť autoloader, tak aby ti cital automaticky tie Zend triedy. Nemusíš riešiť žiadny composer, žiadne dependencies a podobne.
lama2d
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lama2d »

sharky-no napísal:Symfony je super, ale pre zaciatocnika co mozno ani este composer nepouzil, to bude narocne..
Dokumentácia k Symfony je ale skvelá a komunita tiež, určite lepšia voľba ako Zend (Bože chráň!). Druhá možnosť by mohol byť Laravel, ale tam je príliš veľa magicu na mňa :) .
Napísať odpoveď