Priateľka schizofrenička na drogách, smer - troska

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Waldo
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Waldo »

Suhlasim s tym co je pisane nadomnou. Ak sa nedokaze kvoli tebe (okoliu) vzdat drog aj ked robis maximum co je v tvojich silach tak bude pre teba lepsie ukoncit to. Podla mna cim dlhsie budes vo vztahu ktory nema vychodisko tym horsie to bude aj pre teba. Nielen pocas vztahu, z ktoreho mas asi len velmi malo, ale aj po nom.

Neber to v zlom, ze som cynik alebo nieco podobne, ale musis rozmyslat trochu aj nad sebou. A proste ked robis maximum a odozva nie je tak v tom nevidim zmysel a nenapada ma ziadna rada, ktorou by sa to dalo vyriesit kedze rezolutne odmieta vsetku pomoc od teba ako pises. Tymto stylom by si zachvilu mohol u psychiatra lahko skoncit aj ty.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

bud kruty a povedz jej co v skutocnosti je. kopou sraciek, ktora zachvilu skonci v zemi. ked to nejde po dobrom, tak skus po zlom. a potom ju
posli za tymto panom: http://schwandtner.blog.sme.sk/

ak ovsem bude chciet, ak sa bude chciet dalej osierat, tak to s nou skonci lebo casu nieje nikdy dost nato, aby sme ho mohli stracat s niekym kto si to nezasluzi.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

čo by som na tvojom mieste spravil ja: pokiaľ ona sama sa nechce dať dobrovoľne liečiť, dohodol by som sa s jej rodičmi a šiel s ňou na dva mesiace do hôr na chatu, žiadny mobil, civilizácia, nič. Tam by sme boli 2 mesiace bez drog, prvé 2 týždne domáce väzenie, po tom, ako ju prejdú záchvaty absťáku by sme nasadili režim pravidelných prechádzok po okolí (vždy byť pri nej). Po tom, ako už bude schopná triezvo uvažovať (človek, čo pravidelne berie drogy nie je schopný normálne myslieť), pomaly jej vysvetľovať, prečo som ju tam zobral a izoloval od spoločnosti. Vysvetlil by som jej, že po návrate ju čaká radikálna zmena životného štýlu, starých kamarátov si môže rovno vymazať z mobilu a začína nanovo a normálne žiť. Po dobu aspoň pol roka a viac ju sprevádzať do/zo školy buď ja alebo rodičia. Bola by neustále v podmienke, že ak sa vráti ku drogám, ide na liečenie a ak ani to nepomôže, vyhlásime ju s rodičmi za nesvojprávnu. Akonáhle by si počas tých 2 mesiacov na chate otvorila ústa a začal sa oháňať svojimi právami na slobodný pohyb a podobne - "Teraz nemáš práva, ale povinnosť sa z toho dostať."
needhelphere
Novice
Novice

Príspevok od používateľa needhelphere »

Stoporko napísal:čo by som na tvojom mieste spravil ja: pokiaľ ona sama sa nechce dať dobrovoľne liečiť, dohodol by som sa s jej rodičmi a šiel s ňou na dva mesiace do hôr na chatu, žiadny mobil, civilizácia, nič. Tam by sme boli 2 mesiace bez drog, prvé 2 týždne domáce väzenie, po tom, ako ju prejdú záchvaty absťáku by sme nasadili režim pravidelných prechádzok po okolí (vždy byť pri nej). Po tom, ako už bude schopná triezvo uvažovať (človek, čo pravidelne berie drogy nie je schopný normálne myslieť), pomaly jej vysvetľovať, prečo som ju tam zobral a izoloval od spoločnosti. Vysvetlil by som jej, že po návrate ju čaká radikálna zmena životného štýlu, starých kamarátov si môže rovno vymazať z mobilu a začína nanovo a normálne žiť. Po dobu aspoň pol roka a viac ju sprevádzať do/zo školy buď ja alebo rodičia. Bola by neustále v podmienke, že ak sa vráti ku drogám, ide na liečenie a ak ani to nepomôže, vyhlásime ju s rodičmi za nesvojprávnu. Akonáhle by si počas tých 2 mesiacov na chate otvorila ústa a začal sa oháňať svojimi právami na slobodný pohyb a podobne - "Teraz nemáš práva, ale povinnosť sa z toho dostať."
Veľmi veľmi zaujímavý nápad. Dosť náročný na čas. Nebyť do školy chodiaci, možno by som sa do toho pustil, ale ešte som pod strechou rodičov a oni by nič také neboli schopní pripustiť. Ale ako posledná možnosť (a podľa mňa veľmi veľmi účinná), je dobrá. Cez leto by to šlo.
Ria
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Ria »

snad to nebude nasmiech ale navrhnem to aj tak.
moja kamaratka mala dost tazke psycho stavy, z jedneho vstahu v ktorom ties boli drogy. ostala na liekoch,mala depresie a tak dalej.
ked nepomaha to co nam je dostupne tak preco neskusit nieco ine?
skus vyhladat nejaku pomoc ktora nieje priamo zo sveta reanych veci, mam na mysly poviem to priamo ci sa budetze smiat alebo nie : vesticu.
rodina tej kamaratky to urobila, tieto zeny vestice, bosorky alebo ako ich uz volaju maju strasne vela energie. dokazu pomoct. dokazu dokonca ovladat aj mysel a upravit tam to konanie. viem ze tomu nikto takmer neveri ale ver mi ze je to mozne. samozrejme zalezi od toho v ktorom si meste,ci sa vo vasom meste take zeny nachadzaju a podobne. v tych vacsich mestach ( KE BA) by nemal byt taky problem. stoji to peniaze ale ak nepomahaju liecenia skus vyuzit tuto moznost. nikdy nevies. moze to byt s nou take zle preto lebo ma mozno nejau zlu auru okolo seba a podobne ine veci, ktorym sa taketo zeny s darom od pridy rozumeju.
zvaz to, prajem ti vela stastia a vela vela sil.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

No..... dlho som čítal ten úvod...... a aký je záver???? Ak to, čo je popísané je pravdou, tak potom tá osoba je jednoznačne degenerovaná.... Nebrať si to osobne ale je to tak..... Genialita a šialenstvo sú si veľmi blízke veci a vôbec sa nedivím tomu nábehu na psychologické problémy/drogy. Rovnako ani neschopnosti žiť normálne.... Čo s takou osobou????? Je to možno bolestivé a pre zakladateľa témy nepríjemné, ale jednoznačne treba zaradiť spiatočku a dať si s takýmito osobami pokoj..... Lebo veľmi rýchlo sa môže stať (s obrovskou pravdepodobnosťou), že zakladateľovi témy zničí takáto osoba život...... Degenerácia (ako jav) má totiž sklon k sebazničeniu (nie je schopná normálne existovať v kolobehu života), a to znamená, že degenerovaná osoba pri svojom páde stiahne aj ľudí okolo seba..... Nemám čo dodať.....
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Uf, ťažký prípad. Mala som spolužiačku na gympli- pekné, inteligentné dievča a cestou marihuany a neskôr drog sa zmenila na nepoznanie- vychudnutá, strhaná, musela odísť na inú strednú školu neskôr na učňovku, absolútne nič nezvládala. Lekári jej dávali pár rokov života. Potom jej zomrel otec a neviem či práve to alebo niečo iné (nie som s ňou v kontakte) s ňou pohlo a dostala sa z toho. Aj keď čo som videla posledné fotky, už to nie je to dievča, aké to bývalo.

K tvojmu problému- jedine liečenie+pravidelné užívanie liekov. Pravidelne, poctivo, nie štýlom vynechávania, lebo nemá chuť, majú vedľajšie účinky...A mala by mať sama nejaký dôvod, aspoň v stave, keď o sebe vie a racionálne uvažuje a vtedy konať. Čo najrýchlejšie, lebo to je začarovaný kruh, ktorý treba narušiť a začať ho riešiť. A bude to veľmi dlhé a ťažké, ani liečenie ti nezaručuje, že sa k drogám nevráti. :( To je, žiaľ, na celý život- abstinovať a nespadnúť do toho.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Ja tiez poznam jednu holku, co si niecim podobnym presla. Bola zavisla na vsetkom moznom, predavkovala sa tak, ze ju doslova zbierali zo zeme a bojovala o zivot na ARE a vela sanci na prezitie jej nedavali. Potom ju jej mama po viacerych neuspesnych pokusoch /zamykanie v byte, nemala absolutne pristup k peniazom atd./ nasilu odvliekla do nejakej nabozenskej sekty v Taliansku, ktora sa specializuje na "liecenie" drogovo zavislych a tam bola zavreta asi 2 roky, kym si ju mohli odviezt domov. Vratila sa sice s trochu vymytym mozgom, lebo jedina tema, na ktoru sa vedela bavit bol Boh, ale casom sa zase zaclenila do normalneho zivota, vydala sa a uz ma tusim aj dcerku, co som pocula. Lenze v jej pripade velmi pomohla mama, ktora obetovala kopu casu, nervov a penazi, aby ju z toho dostala.
Ale velky rozdiel je asi v tom, ze ona ziadnou psychickou poruchou netrpela a mala velku podporu zo strany rodiny.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Tak mi napadlo - čo na to jej rodičia? Predsa v prvom rade by sa o pomoc mali snažiť jej rodičia a ty ako jej frajer až potom. Takže pokiaľ oni nejakú snahu v tomto nevyvýjajú, tak to bude asi podarená rodinka.
Pokiaľ sa snažia, no nezaberá, treba pritvrdiť. Prípadne tá talianská sekta by nebola od veci...to je vlastne tvrdšia varianta toho, čo som navrhoval.
fifty88
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa fifty88 »

Tiez poznam jedneho chlapika, ktory zacal z drogamy.. najskor makke, potom skusal tvrde, az sa to prevrhlo do silnej zavislosti..
Rodicia ho dali na liecenie, po par tyzdnoch prisiel, no po par dnoch doma sa znovu dal na staru cestu.. neskor ked mu dosly financie, zacal rodicom kradnut veci z bytu (televizor, pc.. ) proste vsetko co sa dalo zpenazit..
jeho otec ho vyhodil z domu.. Jeho otec bol tvrdy neoblomny, avsak jeho mama bola citliva a mala o neho strach.. plakala za nim a hrozne a onho bala, a ked sa po 2 dnoch nevratil, zacali ho hladat.. nasli ho mesto dalej podchladeneho na lavicke.. znova nasledovala nemocnica liecenie + vsetky tie procuduri okolo toho.. ked uz sa zdalo ze si chalan vstupil do svedomia, zacal uz normalne uvazovat a zit.. asi po niekolkych mesiac ked ho pustili bol ok, lenze jeden vecer ho pustili s kamaratmi na pivo, a tam mu nieco niekto ponukol a vsetko sa zacalo znovu..
Vtedy sa uz jeho otec naozaj nastval, a aj pod neustalou prosbou chlapcovej matky ho poslal do hor, neviem kde to presne je, ale v tych horach zili mnisi, ktory sa specializovali na taketo pripady..
bolo to niekolko stoviek kilometrov od civilizacie hlboko v horach.. ludia ktory tam prisli na liecenie nemali absolutne ziadny majetok.. vobec nic.
Zilo sa tam ako v stredoveku, chovali zvierata, (na mlieko maso atd), z coho zili, mali jednoduche pribytky..
proste boli absolutne izolovany od civilizacie a teda aj od drog.. mali len to co odchovali ci vypestovali..
chalan tam bol nieco cez 2 roky..
ked uz bol vylieceny prisiel pozriet rodicicov..
No ale vylieceny uz nebude nikdy, a znova sa chcel vratit k drogam..
lenze mal uz tolko rozumu, a uz sa nechcel k tomu svinstvu vratit, tak opat sa vratil do tych hor, pretoze tu by bol stale pokusany a skor ci neskor by znova mohol podlahnut.. takze sa znova do tych hor vratil..
ma tam priatelov, a zije "normalnym" zivotom bez drog..
zije tam uz 5 rokov, a rodicia sa ho aj pytali ci sa nechce vratit domov, no odmietol.. Zije tam doteraz..

ps. Ja osobne som nebol zavisly na nicom, tak neviem ake to je. (no som na cigaretach ale od noveho roku som zatial nemal ziadnu..)

neviem co taky ludia prezivaju, no podla mojho nazoru, clovek ktory raz zacne, a ked sa aj vylieci, uz nikdy v zivote nebude taky ako predtym.. a staci malo a roky driny co abstinoval a odvykal si mozu byt za par sekund fuc..
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

na drogach sa stanu zavisle len slabe povahy, slabe v tom ze to skusia, alebo ze v tom pokracuju a takto zvycajne aj ze s tym nevedia skoncit...preto tito slabi jedinci potrebuju dokopat k niecomu lebo ich pevna vola a snaha o napravu stoji za gulove...preto je to tazke ...a toto odlucenie od sveta kvitujem...je to riadne hlboka premena podla mna
sebci
Star
Star

Príspevok od používateľa sebci »

moj nazor je a konal by som som v tomto štádiu jedine zbavením svojprávnosti (nechat ju pristuhnut s drogami) surovo sa dohonut s policiou ale zaroven byt v tom case snou a byt jej oporou v ziadnom pripade sa neprezradit dalej by nasledovala a snaha o získanie plnej kontroly nad jej zivotom a casom v prvom rade musi ostať par rokov bez drog nie mesiacov nie dni nie pol roka ale par rokov. v prvych dnoch a mesiacoch to bude isto tazke hlavne co sa týka toho ze sa bude snazit akokolvek s toho dostat mozno aj smrtou kedze to uz skusala ale ten cas ktory strávi bez drog a ludi ktory sa s drogami spajaju ju vylieci ak jej ten cas vyplnis hlavne ty a mozno casom aj rodina vravis ze brat je pre nu neutralny tak preco neskor nezacat tam... treba tomu venovat tych par rokov ale nikto nezarucuje ze to vyjde.... GL cim skor sa do toho pustis tym skor to skonci s dobrým koncom (dufam v to spolu s tebou)
Point
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Point »

trosku OT ale srnec nehnevaj sa to co si povedal.. na drogach sa stavaju zavisli len ti co maju slabe povahy?.. su drogy na ktorych si fyzicky zavisli po prvom poziti.. a tam vtedy nejde moc o silnu povahu.. osobne by som od takehoto dievcata po tolkej snahe dal ruky prec.. porozpravat sa s rodicmi.. dat ju naozaj niekam a na dlho.. napriklad tomky su take riesenie.. ale tam beru len ludi ktori sa uzdravit chcu.. a ked nepomahaju ani psychiatri a podobne.. neverim, ze to ma cenu..ale vela stastia

///srnec.. taketo veci mi prosim ta nehovor.. nepoznas ma, nevies odkial som, nevies kde som vyrastal...existuje psychicka a fyzicka zavislost.. su drogy na ktoryach si po prvom pozity okamzite telo vypestuje fyzicku zavislost (ak nevies co to znamena mas google) nehovorim o beznych drogach na slovensku napriklad heroin, piko, kokain a podobne..

jednou takouto drogou je napriklad v amerike najviac preslaveny "crack".
pre darcu k- .. crack je sice kokain ale seknuty praskom do peciva alebo cim.. bol som na roznych sedeniach a rozpravali o tom ludia co si to zazili.. tak prosim ta ... nekarmuj ked mas skusenosti len z filmov o fiftycentovi
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Point napísal:trosku OT ale srnec nehnevaj sa to co si povedal.. na drogach sa stavaju zavisli len ti co maju slabe povahy?.. su drogy na ktorych si fyzicky zavisli po prvom poziti.. a tam vtedy nejde moc o silnu povahu.. osobne by som od takehoto dievcata po tolkej snahe dal ruky prec.. porozpravat sa s rodicmi.. dat ju naozaj niekam a na dlho.. napriklad tomky su take riesenie.. ale tam beru len ludi ktori sa uzdravit chcu.. a ked nepomahaju ani psychiatri a podobne.. neverim, ze to ma cenu..ale vela stastia
prosim ta keby si vedel kolko ludi okolo teba drogy skusilo, mozno aj opakovane, a mozno kolki s nimi sekli ...ano drogy polozia len povahy ktroe maju na to iste dispozicie(stacia male)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Re: Priateľka schizofrenička na drogách, smer - troska

Príspevok od používateľa gogo956 »

dam Ti radu ktoru pocut nechces, ale je najlepsia aku mozes dostat>
Co najskor sa na nu vykasli.
triple
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa triple »

môj názor je, že tu pomôže už len izolácia a nájdenie duchaplnejších aktivít ako je poflakovanie sa s feťákmi.
V prvom rade potrebuje zrušiť kontakt s ľudmi, ktorí ju v tom podporujú.
Kmarát fajčil hodne veľa - 24 hodín denne. pak si našiel priateľku s ktorou chcel tráviť čas a spolu robili veci, ktoré pred tým nerobil
pomaly a postupne stracal kontakt so svojou bývalou "parotu" a hľa dnes je to skoro rok čo vôbec nefajčil - proste nebola príležitosť

takže ja si myslím, že je teraz na tebe aby si jej tú príležitosť nedal - byť stále s nou a zamestnať ju niečim iným
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

Ak je to tvoja priatelka a ma k tebe city, neexistuje ine riesenie nez urobit ju zavislou na tebe. Tym myslim prestat na dlhsiu dobu byt tym co jej tlaci do hlavy veci o zlepseni, nic jej (samozrejme do istej miery) nezakazovat, len mierne prejavovat nesuhlas, vychadzat jej v ustrety a hlavne s nou travit maximum casu - aby si na teba zvykla. Po istej dobe bude nevyhnute ze u nej v rebricku hodnot stupnes vyssie nez trava a az vtedy proti nej mozes zacat bojovat, az ked budes mat ty vacsiu vahu. Vyzaduje si to vela trpezlivosti a sebazaprenia, urcite to bude trvat dlhsi cas, ale je to jedine mozne riesenie.

Samozrejme trava bude len prvy super, ale ak porazis jeho, s tymi dalsimi uz to bude len lahsie.

Zbavenie svojpravnosti u takehoto cloveka nieje riesenie, ak jej vezmes svojpravnost nic ine jej neostane a skor ci neskor sa pokusi zabit sa.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

triple

ano, ale teraz zase fajci kamaratova frajerka :D :D

gangy

to sa lahko povie, ale ovela tazsie spravy
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

gogo956 napísal:gangy

to sa lahko povie, ale ovela tazsie spravy
On si uz tazsiu cestu vybral tym ze sa rozhodol ju z toho dostat.
needhelphere
Novice
Novice

Re:

Príspevok od používateľa needhelphere »

Stoporko napísal:Tak mi napadlo - čo na to jej rodičia? Predsa v prvom rade by sa o pomoc mali snažiť jej rodičia a ty ako jej frajer až potom. Takže pokiaľ oni nejakú snahu v tomto nevyvýjajú, tak to bude asi podarená rodinka.
Pokiaľ sa snažia, no nezaberá, treba pritvrdiť. Prípadne tá talianská sekta by nebola od veci...to je vlastne tvrdšia varianta toho, čo som navrhoval.
mama polopatisticky povedané to nemá v hlave v poriadku, otec opak patriarchátu, v dome vládne anarchia. Otec síce chce dobre, ale vôbec nemá autoritu a nedokáže efektívne zasiahnuť.

//autoeditácia príspevku (17 Jan 2010, 0:51)
Gangy napísal:Ak je to tvoja priatelka a ma k tebe city, neexistuje ine riesenie nez urobit ju zavislou na tebe. Tym myslim prestat na dlhsiu dobu byt tym co jej tlaci do hlavy veci o zlepseni, nic jej (samozrejme do istej miery) nezakazovat, len mierne prejavovat nesuhlas, vychadzat jej v ustrety a hlavne s nou travit maximum casu - aby si na teba zvykla. Po istej dobe bude nevyhnute ze u nej v rebricku hodnot stupnes vyssie nez trava a az vtedy proti nej mozes zacat bojovat, az ked budes mat ty vacsiu vahu. Vyzaduje si to vela trpezlivosti a sebazaprenia, urcite to bude trvat dlhsi cas, ale je to jedine mozne riesenie.

Samozrejme trava bude len prvy super, ale ak porazis jeho, s tymi dalsimi uz to bude len lahsie.

Zbavenie svojpravnosti u takehoto cloveka nieje riesenie, ak jej vezmes svojpravnost nic ine jej neostane a skor ci neskor sa pokusi zabit sa.
Presne takto som to videl a takto to aj chcem. Už mesiac záležitosť neriešim a je atmosféra uvoľnenejšia. A čo dobre pozerám, tak stúpam. Vymaknúť klimax a mohlo by to vyjsť. Vďak.
Napísať odpoveď