Zdravím, mám problém a síce:
Mám v PC tri disky. Jedno 64GB SSD (A-Data S592), jeden Samsung F3 500GB, a jeden WD Caviar Blue 640GB AAKS. Prvé dva sú úplne nové (kupované pred Veľkou Nocou), posledný je starší (5/2009).
Doteraz som mal Windows 7 nainštalovaní na tom Westerne, a tento disk mi nepríde zrovna najtichší, raz som ho už menil za nový kus, no hluk je taký istý, takže to chyba kusu (asi) nebude.
Disk je tichý, až pokiaľ sa s ním niečo nezačne robiť (asi keď začne seek-ovať) tak začne vydávať také pazvuky (neviem to bližšie popísať). No doteraz na ňom bol systém, tak som bral, že to je tým, teda, že sa na ňom robia viaceré veci (systém, hudba, mozilla .. nejaká hra atď.), tak vydáva tieto zvuky. Nie je to také strašné, no mám CM690, ktorá je celá perforovaná a počuť to o dosť viac, ako v nejakej skrini s hrubšími plechmi, bez perforovaných častí.
Teraz som kúpil to SSD a F3. Ten WD bol rozdelený na C (40GB) D (560GB). Normálne som nabootoval inštalačku Windowsu, naformátoval C, D som nechal tak (bolo plné dát). Nainštaloval, spustil Windows. Z WD som prehádzal dáta na Samsung. Cez správcu diskov (ten vo Windowse) som spojil tie dva už prázdne disku dokopy, a dal formátovanie (nie rýchle). Všetko prebehlo okey. Prehádzal som asi polovicu dát naspäť, nech je na oboch diskoch zaplnených okolo 50%.
No a konečne ku problému. Nech robím hocičo na SSD, či už som v Mozille, niečo robím na C .. atď. Napríklad, otvorím stránku v Mozille a scrollujem dole, tak sa ten disk ozýva ako keby na ňom beží systém a nejaká náročná hra. Viď prílohu (WD je E), disk je zaťažený i keď by nemal byť vôbec a nič by nemal robiť (scrollovanie v Mozille). Samsung je pekne ticho a nič takéto nerobí. Ešte to aj akokeby nejako spomaluje, napríklad niečo zadám, a nejakú chvíľu trvá kým sa to spraví (asi takto zadám úlohu, napríklad úplne jednoduchá vec, vyznačím nejaký text (mozilla, word..), nasleduje zásek, nato počuť hluk z HDD, a potom sa to vykoná - pritom by to malo robiť iba s SSD, neviem prečo sa tam pletie ten WD.). Pritom som kupoval SSD i kvôli tomu krásnemu tichu).
Disky sú v AHCI móde. Upravoval som nejaké veci podľa http://pctuning.tyden.cz/software/laden ... je-a-co-ne .
Ďakujem za akékoľvek rady.
//autoeditácia príspevku (05 Apr 2010, 17:49)
Tak je to cievka na grafike.. (zistené po odpájaní diskov). Nevie niekto, či sa nedá tomu nejako zabrániť, prípadne to aspoň nejako zmierniť? (asi nie, no spýtam sa..)
Problém: pazvuky EDIT: (18:50) pískajúca cievka na grafike
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Problém: pazvuky EDIT: (18:50) pískajúca cievka na grafike
Zmizne ten zvuk keď sa tej cievky chytíš ? ak hej, možno by pomohlo prilepiť ju tavnou pištoľou. to je taká tá, asi silikónová hmota, ktorou sa fixujú sučiastky na komponentoch.
Re: Problém: pazvuky EDIT: (18:50) pískajúca cievka na grafike
Možno (dosť pravdepodobne je to zdroj). Ďakujem za radu, no je to všetko ešte v záruke, a moc sa mi nechce do toho HW rýpať. Možno skúsim reklamovať, i keď byť 30 dní bez PC.