Mam isty problem s diskami (2*250GB SATAII Seagate Barracuda, 1*500GB SATAII Seagate Barracuda, 2*500GB WD Elements), pokusim sa to rozpisat co najzrozumitelnejsie:
Najprv to bol problem s jednym modulom RAM, ktory bol chybny a az po dlhsom case som ho presiel memtestom a vyhodil. Zjavne vdaka nemu a DMA mi parkrat aj moje milovane disky zaskrcali, pravidelne som dostaval BSOD. Teraz sa vsak zda, ze vsetko funguje stabilne, problem je ten, ze by som velmi rad zistil stav mojich HDD. Ibaze FAIL - moja doska (Abit Fatal1ty) nepodporuje S.M.A.R.T. - ktory je podla vsetkeho potrebny na beh diagnostickych programov (O&O, proste hocico). Skusal som skoro vsetko, co som nasiel na Lamkach, pripadne na WarXtreme, furt mi vyhodilo but nejaku chybu ohladom nekompatibility s mojim OS (Vista 64 Ultimate), alebo ma poslalo kadelahsie vdaka chybajucemu SMARTu a hoci program som spustil, diagnostika nefungovala. CHKDSK som samozrtejme skusal, vsetky disky su podla neho uplne bezchybne (co je IMHO totalna kravina, staci sa zapocuvat, napriklad ked sa loaduje TF2), to mi vsak nepomoze.
TEDA - Existuje na svete nejaky program (nech je to aj boot DOS, alebo live Lunix), ktory by mi celkom spolahlivo vedel zistit status mojich diskov aj bez SMART a bez vyhadzovania pradebilnych chyb? KTHX vsetkym vopred...
Problem s diskami / SMART
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Neviem, no nezda sa mi, ze by prave ta tvoja doska SMART nepodporovala. Tato funkcia je tu uz dlhsiu dobu a ta doska je spicka, teda zo serie fatality. Spustas testy pod admin kontom? Kukni sem: http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T. Pretoze, mal som aj ja abit dosku, este socket A a neviem, ze by som mal nejaky problem so sledovanim stavu diskov.
Kód: Vybrať všetko
On the Windows platform, many programs designed to monitor and report S.M.A.R.T. information will function only under an administrator account. At present, S.M.A.R.T. is implemented individually by manufacturers, and while some aspects are standardized for compatibility, others are not.-
seth82
Darca
no takto.ak tam smRt je,tak potom nemam sajny ako to Zapnut.prebrusil so
cely bios,az sa z toho ligoce,ale nenasiel som tam ziadnu option na zapnutie.ani post nespomina ziaden smart.no a vsetky diag aplikacie aj nadalej odo mna chcu,aby som ho zapol,inac GTFO...
//samozrejme ze vsetko ide pod admin kontom..
//jo este dodatok - ani na samotnom webe ABITu nie je spomenuta smart feature, dokonca som to aj milionkrat v minulosti googlil, ale ziaden pozitivny vysledok priamo spominajuci smart na tejto doske. Mne tam ten smart momentalne nechyba, ide o to, aby som zohnal nejaky diagnosticky soft, ktory mi vie ukazat, v akom stave su moje disky...
cely bios,az sa z toho ligoce,ale nenasiel som tam ziadnu option na zapnutie.ani post nespomina ziaden smart.no a vsetky diag aplikacie aj nadalej odo mna chcu,aby som ho zapol,inac GTFO...
//samozrejme ze vsetko ide pod admin kontom..
//jo este dodatok - ani na samotnom webe ABITu nie je spomenuta smart feature, dokonca som to aj milionkrat v minulosti googlil, ale ziaden pozitivny vysledok priamo spominajuci smart na tejto doske. Mne tam ten smart momentalne nechyba, ide o to, aby som zohnal nejaky diagnosticky soft, ktory mi vie ukazat, v akom stave su moje disky...
Hej, ziadna zmienka o tom, som tiez prestudoval aj manual a nic, co ma troska zarazilo. Mohol by si skusit pouzit UBCD, uz obsahuje nastroje na diagnostiku a popripade este by si si ho mohol upravit aby obsahoval smartmontools. http://smartmontools.sourceforge.net/faq.html#bootable Skus, mozno sa zadari, aj ked mas toho uz asi plne zuby.
Obávam sa, že pokiaľ neschopnosť čítať SMART údaje je spôsobená absenciou tejto featuritqy na doske, tak Ti nepomôže žiadny diagnostický program, pretože stav disku sa číta práve len cez SMART údaje. Aj by bola blbosť, keby výrobcovia diskov implementovali tieto dáta aj cez SMART aj cez nejaký záložný kanál, kebyže náhodou doska nepodporuje SMART (čo je dnes už naozaj veľmi zriedkavé)
Riešením by bolo prehodiť disky do kompu s podporou SMART.. a tam si pozrieť ich stav.
Riešením by bolo prehodiť disky do kompu s podporou SMART.. a tam si pozrieť ich stav.
Suhlas, len mozno nie je tato polozka umiestnena v biose, aj ked a najma pri tej doske.brm napísal:Obávam sa, že pokiaľ neschopnosť čítať SMART údaje je spôsobená absenciou tejto featuritqy na doske, tak Ti nepomôže žiadny diagnostický program, pretože stav disku sa číta práve len cez SMART údaje. Aj by bola blbosť, keby výrobcovia diskov implementovali tieto dáta aj cez SMART aj cez nejaký záložný kanál, kebyže náhodou doska nepodporuje SMART (čo je dnes už naozaj veľmi zriedkavé)
-
seth82
Darca