Problém s lokálnym pripojením
-
mirka.5494
Amateur
Problém s lokálnym pripojením
Dobrý deň, s týmto problémom som telefonovala už aj do T-comu, ale bolo mi povedané, že ide o problém v počítači. Ide o to, že mám doma router a mám ho sieťovým káblom prepojený s notebookom. Môj notebook však vôbec neprijíma tento signál. Stále mi ide internet len cez wi-fi. Keďže predtým mi išiel aj cez kábel, rada by som to vyriešila. Na infolinke mi poradili overiť si cez Štart, či je nainštalovaný ovládač a zistili sme, že zrejme chýba, alebo je poškodený. Pri preverovaní v Telekome im totiž zobrazilo, že som pripojená aj lokálne ale mne internet cez kábel nefunguje. Ako by sa dal tento problém opraviť?
-
no_compromise
Light Expert
Re: Problém s lokálnym pripojením
Tazko ti poradit kedze si nenapisala co mas v PC za system. Aky mas router? Bol preinstalovany system na PC? Bol robeny nejaky zasah do konfiguracie routera?
-
mirka.5494
Amateur
No v počítači mám Windows 7, mám rok starý notebook a windows normálne zakúpený, s ktorým nebol žiaden problém zatiaľ. S routerom sa nerobilo takisto nič, ako hovorím, predtým to normálne išlo. Stále je to zapojené, tam kde má. Konkrétne je to router Vigor2700VGST. A operátor na T-com linke povedal, že tam niečo chýba nainštalované - ovládač na lokálne pripojenie, alebo sa vraj mohla poškodiť sieťová karta (ale neviem ako, keďže to najprv išlo, potom striedavo a teraz vôbec), takže mi s tým neporadil. Nemôže byť len niečo vypnuté a ja som si to nevšimla? Po víkende mali výpadky, neišlo mi chvíľu vôbec ani wi-fi, ale to už opravili.
Môžeš hodiť screenshot zo Správcu zariadení? (klik pravým tlačidlom myši na Počítač » Spravovať » Správca zariadení), resp vidíš nejaké žlté výkričníky?
-
mirka.5494
Amateur
Keď rozklikneš sieťové adaptéry, vidíš sieťovú kartu (káblovú)?
Pri hodinách na ikonu siete (ikona WiFi) klikni pravým tlačidlom myši » Otvoriť centrum sietí a zdielania » Naľavo Zmeniť nastavenia adaptéra - nie je tam sieťovica vypnutá? (bude taká vyšedená)
Pri hodinách na ikonu siete (ikona WiFi) klikni pravým tlačidlom myši » Otvoriť centrum sietí a zdielania » Naľavo Zmeniť nastavenia adaptéra - nie je tam sieťovica vypnutá? (bude taká vyšedená)
-
mirka.5494
Amateur
No, presne po tento krok som sa dostala aj ja. Problém je, že tú sieťovú kartu nevidím a nie je ani v nastaveniach adaptéra nič vypnuté. Napadlo ma to, nakoľko kým mi internet cez kábel fungoval, bolo to tam. Dalo sa to zapnúť aj vypnúť ale vždy som skôr uprednostňovala net cez kábel, nakoľko notebook veľmi nepremiestňujem. Posielam printscreeny ... čo ďalej? Dá sa s tým niečo?
Dávam tomu malú šancu, ale nie je sieťovica nejakým zázrakom vypnutá v BIOSe? Mám tiež Toshibu, našiel som to v Advanced » System Configuration » PCI LAN. Ak to tam nemáš, skús pohľadať inde.
-
mirka.5494
Amateur
Môžem poprosiť o trošku detailnejší návod? A ako je možné, že sa to len tak vyplo? Asi v kábli byť problém nemôže, však?
Tak za vyskúšanie druhého kábla, prípadne za vyskúšanie toho tvojho na druhom PC nič nedáš. Ale pokiaľ sa sieťová karta vôbec neukazuje, videl by som problém inde.
Ako hovorím, neverím moc tomu, že je to vypnuté, ale - reštartni notebook, ako sa začne zapínať stláčaj F2 (aspoň u mňa to je F2, mohlo by to byť rovnaké). Mala by si sa dostať na modrú obrazovku. Použitím šipiek na klávesnici, Enterom sa môžeš pohybovať medzi jednotlivými položkami. Skús prejsť tam, ako som spomínal (Advanced » System Configuration » PCI LAN) - ak to tam uvidíš, pri položke PCI LAN by malo byť Enabled. Ak to tam nie je (je tam Disabled), prejdi na PCI LAN šipkou, stlač Enter a vyber Enabled. Následne stlač F10 pre uloženie a opustenie BIOSu. Teraz ti notebook normálne nabootuje do Windowsu.
Ako hovorím, neverím moc tomu, že je to vypnuté, ale - reštartni notebook, ako sa začne zapínať stláčaj F2 (aspoň u mňa to je F2, mohlo by to byť rovnaké). Mala by si sa dostať na modrú obrazovku. Použitím šipiek na klávesnici, Enterom sa môžeš pohybovať medzi jednotlivými položkami. Skús prejsť tam, ako som spomínal (Advanced » System Configuration » PCI LAN) - ak to tam uvidíš, pri položke PCI LAN by malo byť Enabled. Ak to tam nie je (je tam Disabled), prejdi na PCI LAN šipkou, stlač Enter a vyber Enabled. Následne stlač F10 pre uloženie a opustenie BIOSu. Teraz ti notebook normálne nabootuje do Windowsu.
-
no_compromise
Light Expert
Este jedna otazka na Mirku: Ked si sem davala ten printscreen Spravcu zariadeni mala si sietovy kabel zastrceny v PC? Ono niekedy BIOS vypne sietovu kartu ked je nepripojena z dovodu uspory energie, takze ju v spravcovi zariadenia nevidno.
-
mirka.5494
Amateur
Takže dostala som sa do BIOSu, všetko bolo tak ako má. No nebolo tam napísané PCI Lan ale Built in LAN a nič podobné (tak snáď je to to isté) a pri ňom bolo ENABLED... Takže ja už neviem. čo s tým môže byť?
A k druhej otázke, áno, kábel mám zastrčený stále v notebooku, aj keď som robila ten printscreen.
A k druhej otázke, áno, kábel mám zastrčený stále v notebooku, aj keď som robila ten printscreen.
Áno, dobre si našla. Skúsil by som, čo to povie na Linuxe. Neviem, či si trúfaš. V podstate stačí stiahnuť jeden obraz disku, napáliť ho, nabootovať a následne skúsiť, či sa ohlási sieťovica.
-
mirka.5494
Amateur
Tak to si asi netrúfam...pomohlo by mi to? Ešte toľko, že tento notebook mám asi rok a windows zakúpený tak neviem. Ale skúsim vyskúšať druhý kábel zajtra. Lebo stále mi nejde do hlavy, že by to len tak prestal ísť. Najprv to išlo stále vkuse, potom mi to začalo striedavo vypadávať a naskakovať a teraz už vôbec nič. To je trochu zvláštne, nie?
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
ten opis by sedel na odchádzajúcu elekrtoniku... ak je notebook v záruke (záruka zo zákona 2 roky) daj na reklamáciu s tým, že nejde sieťová karta, a už keď bude v servise nech ho rovno aj prečistia, ale rátaj s tým, že NB nebudeš mať cca mesiac
No pomohlo by to určiť chybu celkom dobre. Pokiaľ by to na Linuxe šlo, tak softvérová chyba (Windows), ak nie, tak hardverová chyba. Ale softvérovej chybe moc neverím. Ako spomína hrban, pokiaľ je to v záruke, reklamuj.
-
mirka.5494
Amateur
Vďaka za rady, skúsila som iný kábel, nakoľko ten môj bol dosť polámaný ale nejde to aj tak.... takže asi už len reklamácia .
sksu najskor vypnut wifi a potom zapnut kabel... Ovládací panel\Sieť a Internet\Centrum sietí nastavit nove pripojenie a siet ..... potom to len odklikas aku mas siet a malo by ti to ist ...
niekto ti zjavne omylom vymazal pripojenie na siet...
niekto ti zjavne omylom vymazal pripojenie na siet...