Problem s rychlostou internetu

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3171
Registrovaný: 28 jan 2005, 17:39
Bydlisko: KE
Kontaktovať používateľa:

Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa IMI »

Zdravim,
zavadzal som internetovu siet do bytu a mam nasledovny problem.
Pokial sa pripojim do WAN pripojky priamo tj. Laptop <-> WAN tak rychlost internetu je okolo 25-35Mbps avsak akonahle zapojim router a zmeram rychlost cez nejaky device napr. telefon tak rychlost klesne do 10Mbps.
Raz som to odmeral a neviem akou zhodou nahod rychlost som mal 30Mbps a router bol zapojeny (meral som to cez W-Fi). Provider mi spominal, ze router sa 'prisposobi' najpomalsiemu zariadeniu a podla toho udava rychlost - co mne sa javi ako jasny blud.
Jedna sa o TP-Link Archer C9, kable su neposkodene, uplne nove. Rychlost (fast.com) merana aj cez Wi-Fi aj kablom a stale je to do 10Mbps.

Nejake rady co pozriet?

Dakujem.

EDIT: Restart routeru a zrazi mam 58Mbps... Otazne je dokedy :/ Co to moze sposobovat?
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19146
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Gothar »

10 Mbit vyzera ako zle dohodnuta (negotiation) rychlost po kabli. Mas kable CAT 5e? Robit to moze aj zle zapojena zastrcka alebo poskodeny kabel na ceste z tvojho bytu k switchu v budove.
Mozes to overit tak ze pripojis notebook na WAN a pozries aku mas rychlost. Chod do zoznamu sieti, tam pravy klik na Ethernet - Status a tam uvidis ci mas 100 Mbit alebo 1 Gbit. K switchu by to malo dat urcite 1 Gbit.
Za aku rychlost si platis?
//edit: ak router nie je novy, tak by som ho nastavil do vyrobnych nastaveni. Moze tam byt nejake stare nastavenie QoS alebo nieco podobne co ti obmedzuje rychlost.
wladas
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 7076
Registrovaný: 09 sep 2007, 13:37
Bydlisko: Bratislava

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa wladas »

Skontroluj ci mas spravny adapter (zdroj) zapojeny pre router.
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3171
Registrovaný: 28 jan 2005, 17:39
Bydlisko: KE
Kontaktovať používateľa:

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa IMI »

Gothar napísal:10 Mbit vyzera ako zle dohodnuta (negotiation) rychlost po kabli. Mas kable CAT 5e? Robit to moze aj zle zapojena zastrcka alebo poskodeny kabel na ceste z tvojho bytu k switchu v budove.
Mozes to overit tak ze pripojis notebook na WAN a pozries aku mas rychlost. Chod do zoznamu sieti, tam pravy klik na Ethernet - Status a tam uvidis ci mas 100 Mbit alebo 1 Gbit. K switchu by to malo dat urcite 1 Gbit.
Za aku rychlost si platis?
//edit: ak router nie je novy, tak by som ho nastavil do vyrobnych nastaveni. Moze tam byt nejake stare nastavenie QoS alebo nieco podobne co ti obmedzuje rychlost.
Router je uplne novy, konfiguroval som ho sam a viem co a jak. V tom problem naisto nebude.
Co sa tyka Ethernet statusu je to 100Mbit, kabel je 5e. Kabel ide priamo z chodby do bytu do zastrcky, odtial druhy kabel 5e do routeru. Adapter je tiez OK, skusal som ho v roznych zasuvkach.
Teraz prezmenu je rychlost okolo 40Mbps... Nechapacky...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19146
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Gothar »

100 Mbit sa mi zda malo, aku maximalnu rychlost u vas ponuka ten provider? Mal som za to, ze teraz je uz 1 Gbit LAN standard, zvlast ked su bezne dostupne rychlosti internetu nad 100 Mbit.
IMI
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 3171
Registrovaný: 28 jan 2005, 17:39
Bydlisko: KE
Kontaktovať používateľa:

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa IMI »

Uprimne, netusim kolko ponuka. Je to lokaly provider v KE a zhodou nahod ich web mi nejde ani nacitat. Ked rychlost bude nad 10 nemam s tym najmensi problem len som nechapal preco to takto kolisalo..

BTW: Uz druhy den mam okolo 50Mbps :)
Meken
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1939
Registrovaný: 03 jan 2007, 15:17
Bydlisko: LM

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Meken »

Caute, nejdem zakladat podobnu temu na rychlost internetu, ale mam skoro rovnaky, ale iny problem :D ...

Mam 100Mbit internet, vacsinou ide na tych 60 (stalych), dakedy vybehne nahodne aj na 95, to mi je prakticky jedno... Ale posledny mesiac, dva riesim to, ze mi klesne rychlost na 0,5-1Mbit a latency na 100-150... Ci uz rychlost zmeriam na PC, co je priamo na routry kablom napojeny, alebo aj notebook na wifi.. vsade nameram tu malu rychlost (v tom case ked sa to posere), dakedy ani prakticky pri takej rychlosti ani nenacita stranku... Problem som riesil novym routrom, no tyzden to slo normalne, potom hodinu ide slabo, potom dva tyzdne dobre a potom 2dni napriklad slabo alebo to skace kazdu minutu inak, proste uplne nahodne, nedokazem detekovat co by to proste mohlo robit.
Sledujem aj pripojene zariadenia, PC, notebook a 2x telka, vytazenie ziadne alebo minimalne a rychlost 0,5Mbit... Nahodim kabel priamo do PC, zadam rucne IPcky a rychlost ide naplno, tak zo strany dodavatela nie je problem, router tiez asi nie je vadny, ked mi to robi aj novy... Viem ze tazko riesit, ale mate dake tipy co skusit? ... (este som aj skusil dat napevno IPcky vsetkych zariadeni co su napojene na router, aj tak nepomohlo)
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 15282
Registrovaný: 12 nov 2006, 10:52

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa beardie »

ries s providerom
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1533
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa 4040 »

A ten nový router je ?
Meken
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1939
Registrovaný: 03 jan 2007, 15:17
Bydlisko: LM

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Meken »

No uz som to riesil na dialku, jedine ze z ich strany problem nie je, tak to robi proste dake zariadenie... Tak uz som dohodol, ze by mali prist buduci tyzden , len maju toho vela.

Tl-WR841N
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1533
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa 4040 »

Vyhoď ten router. Alebo vráť , ak sa ešte dá. Na 100Mbit internet si kúp lepší router s Gigabit portami.
https://datacomp.sk/tp-link-archer-c80-_d397760.html
https://datacomp.sk/asus-rt-ac59u_d390858.html
Meken
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1939
Registrovaný: 03 jan 2007, 15:17
Bydlisko: LM

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Meken »

To mi neriesi problem, provider mi da aj tak len max 100Mbit... a robil mi to aj stary aj novy, ale len posledne dva mesiace... v routri problem nebude si myslim
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1533
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa 4040 »

A myslíš si ,že ten alebo podobný 100Mbit zvládne 100Mbit ?
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19146
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Gothar »

Router by som nevylucoval, ja som mal problemy s TL-WR1042ND. Ma gigabitove LAN porty, ale nezvladal WAN rychlost 300 Mbps. Pri stahovani plnou rychlostou to vydrzal asi 30 sekund a potom sa restartoval. Papierovo ma sice 1 Gbps WAN ale v praxi to nedaval. Mozno to je chybny kus, ale doteraz mi sluzi ako LAN switch a 1 Gbps vyuzivam dost casto naplno vdaka NAS.
Meken
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1939
Registrovaný: 03 jan 2007, 15:17
Bydlisko: LM

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Meken »

Tak oba čo som mal majú zvládnuť 300Mbit... To ma ani nenapadlo že nezvládnu 100. Jak je možné potom , že týždeň ide net net naplno , sťahujem plnou rýchlosťou (alebo že ten prvý šiel rok v pohode) a zrazu to takto blbne. A oba sa správajú rovnako že to klesne na ten 1Mbit a sieť vyťažená nie je ...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 19146
Registrovaný: 21 feb 2005, 21:19
Bydlisko: KE

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Gothar »

No tieto lacnejsie sietove komponenty sa niekedy spravaju zvlastne :D Ja som len chcel poukazat na to, ze pokojne moze byt problem v routri. Ak mas moznost tak objednaj novy cez internet (alebo pytaj od providera). Ak by to nepomohlo tak ho mozes vratit a budes mat dalsi argument pre providera ze chyba nie je u teba.
Meken
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1939
Registrovaný: 03 jan 2007, 15:17
Bydlisko: LM

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Meken »

No aj tento router mam od providera, takze to mam ako vyhodu si myslim. Pridu hadam ten buduci tyzden a dako to pozru, sam so zvedavy.
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1533
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa 4040 »

300 je uvedené pre wifi.Také oblbovanie.Ako som písal,ani cez lan nezvládne tu 100 na jedno zariadenie.Keď som spustil test na skúšku na podobnom nepodarku tak max.65 cez lan.
Meken
King
King
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 1939
Registrovaný: 03 jan 2007, 15:17
Bydlisko: LM

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa Meken »

Ved ako vacsinou mam 60Mbit... vcera napriklad pri teste stale 90-95Mbit... toto mi je uplne jedno (ci 60 alebo 90)... wifi dava normalne okolo 25-35Mbit... Aj to je mi dobre... ale ked padne na 1Mbit a to cela siet, ci cez wifi alebo priamo lan, tak to uz je problem :D ...
4040
Professional
Professional
Príspevky: 1533
Registrovaný: 01 sep 2009, 11:34

Re: Problem s rychlostou internetu

Príspevok od používateľa 4040 »

Ak je ten router Tvoj,nahraj si tam open wrt alebo ,ako bolo spomenuté skús druhý router.Ak Ti stačí 60,tak prečo si platíš za 100?
Napísať odpoveď