Problém s: spustenie NB, zapojenie HDD z NB na inom NB

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
suhajko
Amateur
Amateur

Problém s: spustenie NB, zapojenie HDD z NB na inom NB

Príspevok od používateľa suhajko »

Čaute, prepáčte za názov témy, ale chcel som čo najviac priblížiť moje problémy.

Takže najprv by som rád napísal, že sa jedná o NB HP 6830s s Toshiba diskom, už pár krát sa mi stalo, hlavne pri novej verzii utorrentu že mi nestíhala RAM a mrzol / padal mi win s chybou (klasická modrá obrazovka, kde si nestihnete prečítať ani dôvod).
Dnes mi zamrzol PC a ja som dal "tvrdý reštart, no keď som zapol tak po sekunde mi vypol, a tak sa to opakovalo 3x (už sa mi to neraz stalo, pripisoval som to tomu, že baterka už dávno nieje dobrá a funguje viac menej cez el. prúd).
keď sa mi podarilo naštartovať nb, prešla klasická "čierna obrazovka XPčka" a už som sa tešil že naskočí modrá a automatické nabehnutie systému, ale znova "tmavo modrá" s nejakou chybou... povedal som si, že asi je v <> už XPčko ktoré pri pracov. vyťaženosti som 4 roky nereinštaloval (nechce sa mi vždy tie 4 hodiny stráviť s inštaláciami programov ktoré používam).
Ale k veci, dal som inštalovať win, všetko ok (bios, naskončilo mi kopírovanie dát, dal som formátovať C disk) a skopírovalo mi naň aj dáta, a už išlo na reštart a mal nasledovať inštal... znova mi vypol tak ako som opisoval vyššie, pripisujem túto chybu najskôr tomu, že odišla RAM (to je prvá vec, ktorú by som rád vedel, či z opisu toho čo píšem, sa to dá vydedukovať).
Keďže HDD fungoval (t.j. kopírovali sa naň dáta), grafika s tým asi nemá nič spoločné (som laik - neviem).

Kúpil som hneď dnes nový NB, keďže som premýšľal nad tým, že zaplatím servis, najskôr novú ram a už som mal na nej aj problémy s klávesnicou (kto videl tie staré klávesnice, kde pri čistení handričkou vytrháte kopec tlačidiel mi dá za pravdu, že tie biele úchytky sú o hovne).

To je tá prvá vec.. pri kúpe druhého disku som dnes riešil hlavne "maturu" s win8 a taktiež v ASUSE prestaviť to uzamknutie biosu.. (podarilo sa mi), robil som to hl. s vidinou toho, že si zapojím druhý disk (žiadne nálepky som netrhal, takže som pokojne otvoril nb v záruke). a chcel som si ho zapnúť. všetko išlo ok, znova mi nabehla možnosť inštalu ale vyskočila mi modrá obrazovka a boli tam vypísané 4 číselné údaje (asi particie, fakt som laik tak vďaka za trpezlivosť). myslel som si, že je to tým, že som zapol originál inštaláciu win xp, ktorú vlastním, ale že je určená pre HP tak som skúsil "warez" verziu, ale rovnaký problém.

teraz som na pochybách, či je problém v tej ramke (o ktorej si myslím, žeby to mohlo byť), alebo je odpálený disk, čital som totiž cez google (na tejto stránke), že každý výrobca chráni to, kde sa ktorý disk zapája, je to ten problém?

mne ide hlavne o tie údaje, teraz som na tom tak, že mám nefunkčný notebook, ktorý chcem dať opraviť, nech je aspoň ako prehrávač + uložisko s 320 gb, prípadne ako "book" pri kopírovaní údajov na externé disky a podobne.
Neviem či sú údaje z HDD v <> čo fakt nechcem, lebo tam mám vyfotene fotky svojim foťákom, kopec .doc a iných súborov, ktoré nemám kde stiahnuť (na filmy & serialy kašlem).
aktuálne je ten disk rozdelený na c & d, c-ečko je v dôsledku toho vyššie spísaného vlastne sformátované (možno s prekopírovanými súbormi na inštaláciu xp), a potom D na ktorom mám veci ktoré chcem zachrániť.

viete mi poradiť či dokážem nejak zapnúť ten disk na novom notebooku (čo sa mi nepodarilo) aby som tie údaje skopčil na usb kľúč / ext. hdd, alebo ak si kúpim nejakú korekciu alebo neviem čo mi poradíte, bude to fungovať? je možné že je disk odpálený?

Prosím o rady, ako pre debila :) vážne v tom moc nechodím a takéto veci riešim 2x v živote.

ďakujem

edit : nový book je Asus k550c a je tam tiež toshiba disk (i keď určite novší model)
nath4n
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Re: Problém s: spustenie NB, zapojenie HDD z NB na inom NB

Príspevok od používateľa nath4n »

Kúp si klietku na externý harddisk 2.5". Stojí to cca 7€. Tam len vložíš harddisk a pripojíš USB kábel do notebooku a normálne sa ti otvoria partície v notebooku ako z USB kľúča, povyberáš čo potrebuješ, prekopíruješ a je to :) . Samozrejme ak ten disk ide :) .
suhajko
Amateur
Amateur

Nevadí teda, že jedna časť bola sformátovaná a sú na nej prekopírované inštalačné súbory?

Inak to s tým, že mi nešiel disk otvoriť na novom notebooku je normálne?
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Naštartuj NTB s nejakým Live CD a skopíruj si dáta.
suhajko
Amateur
Amateur

to mi nepôjde, keďže mi najskôr odišla ramka na starom nb, teda nemám s tým skúsenosti vôbec, najlepšie sa javí asi kúpiť tu skrinku na disk a zapojiť cez usb.
4040
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa 4040 »

Môžeš ho aj pripojiť priamo k nejakému PC na dosku ,ak máš možnosť.Alebo ako píšeš klasické 2,5"externý box.
Alebo,ak je to Sata disk:
http://www.alza.sk/axago-adsa-1s-slimport-d616802.htm
Napísať odpoveď