Program na zalohu OS a dat

Informácie o software, ankety...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Program na zalohu OS a dat

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tak to si ma nepotesil, ktora seria WD to je? Ja som kupil dva WD RED, snad sa nepokazia oba v rovnakom case.

Inak uz dnes mi Reflect pomohol, poobede som spravil zalohu a vecer mi vypadok elektriny vymazal komplet nastavenia prehliadaca aj so vsetkymi otvorenymi tabmi, obnova velmi jednoducha, rychla a intuitivna. :plus:
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Super. Reflect je dobrý. Pre mňa najlepší.

Ten WD je z roku 2011
Najprv som bral Samsung s trojročnou zárukou - šiblo mu do týždňa Strácal gigabajty dát. Potom Western - po necelom týždni vyhlásil chybu pri "strednej kontrole". Obrovská náhoda, no pripomenula mi potrebu kontroly a zálohovania. Tretí disk - WD zhruba mesiac po záruke začal hlásiť neopraviteľný sektor no odvtedy (9 rokov) sa nezhoršuje.
Dokúpil som predvlani Hitachi HGST tak zálohujem dvojmo.
________
Pozor na pripojenie externého USB3 disku cez predlžovací káblik - minimálne tento jeden Western začne robiť divy!
________
Bez spustenej utilitky CrystalDiskinfo komp ani nezapnem - dcére tiež zachránila dáta tak ten softík používme na všetkých kompoch. :)

Moje disky si užijú - dva mám z nájazdom 36 a 37 tisíc hodín :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Dik, mam este otazku, je mozne bezpecne odpajat a pripajat HDD za chodu PC?

Mam ramcek priamo napojeny na SATA. Hladal som a malo by to byt mozne, niekto pise ze to robi roky bez problemov, niekto ze je tam stale riziko odpalenia disku alebo radica.

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2019, 12:07)
Inak, nemoze prilis casta zaloha skracovat zivotnost diskov?

Ja si planujem nastavit najdolezitejsiu zalohu kazdy den, dolezite dokumenty, programy, pomocou hromadneho prikazu v HotkeyP, uz teraz mam pre vypnutie PC nastavenych viac prikazov, takze stlacim klavesovu skratku, vykonaju sa naplanovane ulohy a nasledne sa pocitac vypne. Snad to pojde nastavit v SyncbackFree.

Potom zrejme stredne dolezita zaloha kazdy tyzden, niektore data medzi C a D a zaroven zaloha OS na D-cko.

Nakoniec velka zaloha OS particie a vacsiny dat z D-cka na E-cko (vyberatelny zalohovaci disk).

Snad to pojde nastavit tak, aby sa tie zalohy vykonali naraz, resp. za sebou.

//autoeditácia príspevku (03 Nov 2019, 13:26)
Este otazka na Reflect, ked naplanujem 2 rozne zalohy na rovnaky den/cas, tak sa vykonaju automaticky za sebou, alebo sa spustia obe naraz? Chcel by som to nastavit v jeden den rano, aby sa ulohy vykonali po zapnuti pc, co moze byt v roznom case, takze nemozem nastavit konkretny cas. Prip. pomoze ak nastavim druhu ulohu o minutu neskor, napr. 5:00 a 5:01, ale pocitac sa zapne o 7:00, tak sa vykonaju ulohy postupne, alebo tam bude konflikt?
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

SATA diskom ide v BIOSe nastaviť HOT-PLUG - nepoužívam to z rôznych dôvodov. Požívam iný spôsob. Dávnejšie som používal revoSleep_v0.2.4_BETA_x86.
Zapisovanie-čítanie diskom neškodí (iba SSD). Škodí im zapínanie-vypínanie-uspávanie.
"niektore data medzi C a D" - tomuto nerozumiem - na C patria veci vindowsu, softov - akékoľvek používateľove na D.
Nesťahujem do Download, veci si nedávam do Documents atd. Vôbec najnešťastnejší zvyk je mať na ploche priečinky a v nich kopu niečoho. Z "Plochy" sa po páde systému nedá zachrániť spravidla nič - ani pri nechcenom vymazaní mimo kôš.
Logičnosť poradia záloh si premyslíš vopred. Písal som Ti do SS ako to robím ja.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Viem ako je mozne nastavit to zapajanie/odpajanie disku, len sa pytam, do akej miery je to bezpecne a ci to niekto pouziva, alebo su tam rizika.

Tiez nemam nic v systemovych priecinkoch ako Downloads, Documents a pod., na ploche nemam okrem odkazov nic, na C mam len OS, programy (mimo Program Files) a hry - tie sa tiez instaluju, na D mam vsetky ostatne data.

"niektore data medzi C a D" - myslim to tak, ze disk C zalohujem aj na disk D - castejsie a menej casto na externy disk E - a dolezite data z disku D chcem zalohovat aj na disk C, castejsie - a vacsiu zalohu disku D budem robit na externy disk E, tu ale nebudem robit velmi casto. - Takto budu vsetky dolezite data zalohovane dostatocne casto a zaroven budu dve zalohy, takze budu az na troch roznych diskoch - a menej dolezite veci budu zalohovane raz, na dvoch roznych diskoch.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pokiaľ Ti kópiou D-C nenarastie prílič C - v pohode :)
Detaily a postup sú na Tebe.
Cesar
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Cesar »

starysomar napísal:Z "Plochy" sa po páde systému nedá zachrániť spravidla nič - ani pri nechcenom vymazaní mimo kôš.
Keď sa všetko komplet vymaže celý oddiel so všetkým zmizne tak fakt niet veľmi pomoci ale pokým na ploche tie veci sú tak sa tie veci dajú z tade dostať:
1. cez nejaké live cd (linux) prekopíruješ všetko niekam inde, na iný oddiel
2. kto nechce alebo nerád používa linux alebo sa mu nechce sa s tým strácať čas tak vyberieš harddisk a dáš do externého boxu a cez USB pripojíš k inému počítaču a skopíruješ z plochy čo treba cez iný počítač / windows.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak zalohy funguju dobre, ale stale sa zobrazi po zalohe tato chyba a otvori sa kvoli tomu prehliadac:

Failed to copy from Source : File is locked (C:\Programs\Mozilla Thunderbird\Data\profile\parent.lock): The process cannot access the file because it is being used by another process

Tento subor z Thunderbird - parent.lock ma nulovu velkost a ked zatvorim Thunderbird, tak zmizne, nepotrebujem ho zalohovat. Ako zabranit zobrazeniu tej chyby po kazdej zalohe? Je mozne v Thunderbird zabranit aby sa subor vytvoril, prip. je mozne v SyncBackFree nastavit aby sa dany subor nezalohoval, alebo aby sa ignorovala ta chyba?

EDIT: Uz som nasiel filter vynimiek v SyncBackFree, bol na inom mieste ako priecinky, takze problem je vyrieseny.
Napísať odpoveď