Caute. Mam otazku - je LEGALNE zarabat na vytvarani webov pri pouzivani WP? Dajme tomu, ze vo footeri bude napisane, ze web je pohanany WP, dizajn je od autora XY (pripadne tam dopisat, ze bol upraveny). Predpokladam, ze je legalne si vypytat peniaze za nainstalovanie, nastavenie, pridanie pluginov, upravenie sablony, nahodenie obsahu atd. Nelegalne by to bolo asi az vtedy, keby z footera vypadli copyrighty na CMS a sablonu a clovek by to cele prezentoval ako vlastnu pracu a vlastny produkt. Moze mi to niekto potvrdit/vyvratit? Dakujem.
(samozrejme platba riadne vyfakturovana ak by na to chcel niekto narazat)
Provizia za vytvorenie wordpress stranky
-
yoggy
Re: Provizia za vytvorenie wordpress stranky
Preco by to nebolo legalne? Ty ponukas sluzbu instalacie a nastavenia, nepredavas samotny wordpress. Pri odstraneni footeru by si uz podmienky pouzivania porusit mohol, ale to zavisi od licencie a myslim, ze to si uz vies nastudovat teda sam.
-
skjerp-deg
Medium Star
Ak sa jedna o samotny wordpress, tak ten je licencovaný pod GPL. To znamená, že ty teoreticky môžeš predávať aj samotný wordpress (len ho musíš dodať aj so source code). Čo sa týka šablóny, tak tam platí podobné pravidlo - áno, možeš predávať šablóny, ale musia byť pod GPL, čo znamená, že hocikto, kto si ju od teba kúpi ju potom môže predávať ďalej (a takisto si môže vytvárať deriváty týchto šablón a robiť s nimi čo chce).
To bol len taký zhruba prehľad, pretože v skutočnosti nie všetko čo je v šablóne musí byť pod GPL (takže nemôžeš kupovať šablóny z ThemeForestu a potom ich vo veľkom predávať), viac sa ale dozvieš tu: https://www.drupal.org/about/licensing# ... -licensing
V skratke, menit kód sablony mozes len ten, ktory interaguje s codebase WP. Ak tam su nejake non-WP assety alebo utility kniznica, ktoru si oni volaju v glue kode s wordpressom, to upravovat teda nemozes.
Odstranit copyrighty na wp a sablonu je urcite v pohode, kedze sa jedna o kod, ktory interaguje s Wordpress kódom, a teda na ten sa nutne musí vzťahovať GPL licencia.
Prezentovat Wordpress ako vlastny produkt nemozes, musis dat jasne najavo, ktory kod je tvoj a ktory napisali developeri WP. Ak sa jedna o tvorbu sablony, tak tam je to hadam kazdemu jasne, ze sablona je tvoj produkt, ale Wordpress uz nie.
To bol len taký zhruba prehľad, pretože v skutočnosti nie všetko čo je v šablóne musí byť pod GPL (takže nemôžeš kupovať šablóny z ThemeForestu a potom ich vo veľkom predávať), viac sa ale dozvieš tu: https://www.drupal.org/about/licensing# ... -licensing
V skratke, menit kód sablony mozes len ten, ktory interaguje s codebase WP. Ak tam su nejake non-WP assety alebo utility kniznica, ktoru si oni volaju v glue kode s wordpressom, to upravovat teda nemozes.
Odstranit copyrighty na wp a sablonu je urcite v pohode, kedze sa jedna o kod, ktory interaguje s Wordpress kódom, a teda na ten sa nutne musí vzťahovať GPL licencia.
Prezentovat Wordpress ako vlastny produkt nemozes, musis dat jasne najavo, ktory kod je tvoj a ktory napisali developeri WP. Ak sa jedna o tvorbu sablony, tak tam je to hadam kazdemu jasne, ze sablona je tvoj produkt, ale Wordpress uz nie.
Tak predpokladajme scenar, ze nainstalujem cisty WP, do neho dam nejaku sablonu (priamo z tej ponuky co je v admin menu), ktoru pripadne trosku upravim podla potreby (farebne, vymenim obrazky za vlastne fotky [asi na to si narazal, ze nie vsetko zo sablony musi byt pod GPL - obrazky, ci?]). A do footeru by som napisal napr. "Web pohana WordPress | Dizajn: AutorSablony a MojeMeno". Samozrejme "WordPress" aj "AutorSablony" by boli linky. Bolo by to takto OK?
Napadlo mi, ze do faktury dat polozky WP a Sablona XY a dat ich za 0 €, ale to by mohlo byt matuce, lebo svojim sposobom by som to akoze predaval (aj ked za 0 €). Takze fakturovane polozky by boli len instalacia, nastavenie, upravy, nahodenie obsahu atd.
Napadlo mi, ze do faktury dat polozky WP a Sablona XY a dat ich za 0 €, ale to by mohlo byt matuce, lebo svojim sposobom by som to akoze predaval (aj ked za 0 €). Takze fakturovane polozky by boli len instalacia, nastavenie, upravy, nahodenie obsahu atd.
-
yoggy
Mam pocit, ze to privelmo riesis
Ja uz som za tie roky porusil kopu licencii, pouzival Nulled veci atd. Pokial ale chces byt clean, tak uctuj cas nad tym straveny tzn. ze instalacia, editacia, naplnenie obsahom atd. ale ver mi, nikto to nebude nikdy kontrolovat.