Prudovy motor a vtaky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Prudovy motor a vtaky

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

Dnes na nejakych newsoch som cital ze v Rime muselo nodzovo pristat lietadlo, lebo mu do motora vleteli vtaky...

... vsimol som si ze je tu par leteckych nadsencov a tak sa pytam, preco nemoze byt pred turbinou aj nejaka mreža ? ? ? ved pri dnesnych materialoch by sa dala spravit pevna ( aby vydrzala naraz napr. vtaka aj pri vysokej rychlosti ), lahka a myslim ze prudenie vzduchu az tak nenarusuje ...

... druha vec ma napada, ze pri vyssich rychlostiach by to mozno toho vtaka aj tak cez tu mrezu prepasirovalo ...

pls ak niekto vie, nech da vediet :-) ...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Prudovy motor je citlivy na akykolvek vacsi bordel. nakres
S mrezou sa tak, ze ak by mala motor dostatocne chranit, tak by mala velky odpor vzduchu a znizovala by jeho privod k motoru. Prudovy motor vsak vzduchu potrebuej velmi vela. Ak by mala byt dostatocne priepustna, tak by prepustala aj kusy vtakov :)
Zda sa mi, ze motor v pripade mensieho vtaka aj dokaze fungovat dalej, ale vypina sa aj z bezpecnostnych dovodov, kedze v nom mozu byt rozne necistoty, ktorych pritomnost sa moze prejavit neskor, celkovo je letecka doprava zamerana na vysoku bezpecnost, cize aj ak by sa napriklad pouzivali tie mreze, tak by pri kontakte s vtakom muselo lietadlo pristat.
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

Uz su to nejake roky co som videl ten dokument a hlavnou prioritou konstrukterov je motor ktory vydrzi naraz vtakov, cize sa snazia zdokonalovat tie lopatky ktore vidis normalne, snazia si ich urobit co najpevnejsie a najflexibilnejsie.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Retne napísal:Uz su to nejake roky co som videl ten dokument a hlavnou prioritou konstrukterov je motor ktory vydrzi naraz vtakov, cize sa snazia zdokonalovat tie lopatky ktore vidis normalne, snazia si ich urobit co najpevnejsie a najflexibilnejsie.
No jasne, lopatky to vydrzia, ale myslim, ze cestujuci by aj tak nechceli pokracovat v lete :)
Inak nejake videjka:

(tu vidiet, ze motor to nemusi rozchodit)
Toto je s clovekom :)
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Prudovy motor a vtaky

Príspevok od používateľa Shark NX »

nordkapp_pb napísal:...
Vacsinou z bezpecnostnych dovodov sa motor zastavi a motory su prekontrolovane.
Holub, čajka atd az tak velku skodu nespravia ... Ale taka pekna velka cierna vrana alebo krkavec... to uz je ina kava.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Shark NX napísal:Vacsinou z bezpecnostnych dovodov sa motor zastavi a motory su prekontrolovane.
Holub, čajka atd az tak velku skodu nespravia ... Ale taka pekna velka cierna vrana alebo krkavec... to uz je ina kava.
A co potom spravi taky orol?
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Shark NX napísal:Vacsinou z bezpecnostnych dovodov sa motor zastavi a motory su prekontrolovane.
nevies o com vravis...
cajka je rovnako velka ako vrana...s kazdeho druhu som uz co to polovil so sokolmi. robil som biologicku ochranu letiska na Sliaci a takisto vo Frankfurte a garantujem ti, ze je jedno ci tam vleti uz tebou spominany holub, alebo vrana...nikde nie je napisane, ze holub spravi mensi skodu zatoze je o 400g lahsi...

mas presne rozpisy lietadiel - prilety odlety...
pred kazdym jednym lietas nad letiskovou plochou so sokolmi a plasis / lovis ostatne spevavce. Na letisku je povolenie lovit aj veskeru zakonom chranenu zver, len aby sa predislo stretu zveri s motorom lietadla.
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak ale raz vo Varsave vletel holub pri starte do B737 ... akurat sa z motora ozval divny ramus a hned na to sa vypol ... Lietadlo si to odrolovalo naspat nechali nas na Letisku asi 45min a potom sme zas nasadli a leteli dalej.
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

Shark NX napísal:Tak ale raz vo Varsave vletel holub pri starte do B737 ... akurat sa z motora ozval divny ramus a hned na to sa vypol ... Lietadlo si to odrolovalo naspat nechali nas na Letisku asi 45min a potom sme zas nasadli a leteli dalej.
to znamena ze vrana by spravila ine? :]
ViRuS
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ViRuS »

pokial viem tak prudove motory sa testuju aj tak, ze do nich hadzu kurence, takze to, ze tam vletel daky vtak urcite nie je jedina pricina... ajked bohvie... mozno tam vletel cely krdel :D
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Mas pravu, naozaj to bol krdel vtakov :D
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

uNreal_saTch^ napísal:to znamena ze vrana by spravila ine? :]
Teoreticky ano ... Neviem presny rozmer vrany ale taky krkavec by urcite polamal par listov turbiny a to moze byt riadny pruser.
Gothar
Moderátor
Moderátor

ViRuS napísal:pokial viem tak prudove motory sa testuju aj tak, ze do nich hadzu kurence, takze to, ze tam vletel daky vtak urcite nie je jedina pricina... ajked bohvie... mozno tam vletel cely krdel :D
Chces povedat, ze ked pri vzlete vleti do motora maly vtak, tak lietadlo bude dalej pokracovat v niekolkohodinovej ceste? To sa mi nezda...
fikus-kukis
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa fikus-kukis »

Pochopiteľne závisí na type motora.

Ale inak pri vývoji týchto motorov sa robia dokonca pokusy, že v otáčkach sa jedna lopatka výbušninou odpáli, motor ju musí spoľahlivo prehltnúť, zomlieť a bez zaváhania krútiť ďalej. Čo asi tak urobí tá mašina s jedným holubom - španielskeho vtáčika :D ?

Pokiaľ však motor sa dostane do kŕdľa okrídlených potvor, to je už iné kafé - nie že by nedokázal ich pomlieť, ale predsa väčšie sústo určite dokáže ohroziť jeho spoľahlivosť.
Gothar
Moderátor
Moderátor

No ja som narazal na to, ze v leteckej doprave sa berie bezpecnost vazne a teda, ked motor zhltne vtaka, tak lietadlo pristane na najblizsom letisku bez ohladu na poskodenie...
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

No nemyslim si, ze vo vyske 10 000metrov lietaju vtaky. Takze tam ti najblizsie letisko netreba....ked sa aj taka nehoda stane, tak to sa tak otoci okolo pristavacej drahy, z ktorej prave vzlietol a pristane....
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Lubos cudoval by si sa kde vsade nabrali motory vtaky... take migrujuce husi su v ca. 8km relativne bezne.

Co sa tyka krdla vtakov tak tam je problem aj ten, ze sa do motora dostane naraz velke mnozstvo nestlacitelneho materialu. Potom nastane presytenie palivom a pumpaz - horiace palivo pokracuje dalej von, co je velmi nebezpecne.

Inak kurcata sa strielaju do celnych okien, neviem o tom ze by sa strielali do motorov.
ViRuS
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa ViRuS »

GothaR napísal:Chces povedat, ze ked pri vzlete vleti do motora maly vtak, tak lietadlo bude dalej pokracovat v niekolkohodinovej ceste? To sa mi nezda...
podla mna su taketo "nehody" uplne bezne... si vezmi, ze keby lietadlo muselo pristat kvoli takej hluposti ako si spominal, letecku spolocnost by to stalo statisice, mozno dokonca miliony korun.
kedze niektori neverite, tak som spravil maly prieskum na nete :P
http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_engine ... eliability

fabo: nj v mythbusters ti nepovedia vsetko :roll: okrem toho nikto nevravel o strielani, ale hadzani
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

14.11.2008 14:20: http://www.topky.sk/cl/11/352741/Lietad ... ym-motorom
Počas štartu však jeden z motorov pravdepodobne nasal vtáka a piloti ho v súlade s predpismi vypli.
:D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Mrdky mediální, zas to maj špatně :D

Bol to Airbus A319 no a lopatky dopadli takto:

http://planes.cz/cs/photo/1042745/a319- ... -prg-lkpr/
Napísať odpoveď