Prvá práca
Prvá práca
Takúto tému som ešte nenašiel a teda preto ju zakladám lebo by mohli byť dosť diametrálne odlišné názory na danú problematiku na Slovensku , nie v zahraničí.
Každí z Vás bol vo veku, keď končil školu a trebalo zrobiť ten "správny" krok , ísť študovať alebo ísť do práce. Myslím že táto otázka sa týkala každého z nás.
V mojom prípade je to odchod na VŠ a tajne dúfať že v košiciach sa objaví veľká strojárska firma skôr než skončím školu.
Niektorí ľudia mi tvrdia že aj tak po VŠ musím "niekde" začať , ja som skôr toho názoru že prvá práca rozhoduje o priebehu života daného jedinca v Košiciach.
Môj HR vedúci vo firme vraví tak, že treba začať od spodku spoznať priebeh výroby, ako sa odlievajú súčiastky a potom ísť vyššie.
- s ním v tomto prípade nesúhlasím na koľko mam odbor grafické systémy a veľmi dobre viem že človeka čo ma asi povecme 35r nevyhodí z kancelárie kvôli tomu že som prišiel ja + na druhej strane nešiel som na takú školu aby som robil majstra na smene...
Možno mám ružové okuliare a tak a klapky na očiach ale keď sa pozriem teraz cez okno a videl som prejsť okolo M5 baworák verím tomu že určitá skupina ľudí sa vypracovala hore.
Ja nechcem mať 30rokov chodiť na 3smenku niekde robiť opicu na ďalších 30rokov dopredu , lebo lepšiu pracu nenajdem. - Áno odsudzujem ľudí ktorí toto robia lebo za svoj život si je každí sám zodpovedný.
Ja nechcem chodiť na rozsypanej starej čutore do roboty do ktorej budem akurát tlačiť peniaze.
Ja nechcem žiť do konca života v malom byte na kraji sídliska.
Ja chcem dom,auto,psa,ženu a všetko čo k tomu patrí a nie ako dnes ráno som počul v električke nadávať 40r ľudí že bola prije*** nočná.
Ja chcem prísť do práce keď to bude treba aj to v kravate a v obleku za 800€, a po 4 hodinách ísť domov ale zase nie na úkor rodiny lebo to už sa ťažko dorovnáva, práca vs život.
Ste spokojní so svojimi životmi kam ste to aktuálne dotiahli? Ako sa zmenil Váš "dreamjob" v realitu? Podarilo sa niekomu robiť prácu, ktorú chce?
Každí z Vás bol vo veku, keď končil školu a trebalo zrobiť ten "správny" krok , ísť študovať alebo ísť do práce. Myslím že táto otázka sa týkala každého z nás.
V mojom prípade je to odchod na VŠ a tajne dúfať že v košiciach sa objaví veľká strojárska firma skôr než skončím školu.
Niektorí ľudia mi tvrdia že aj tak po VŠ musím "niekde" začať , ja som skôr toho názoru že prvá práca rozhoduje o priebehu života daného jedinca v Košiciach.
Môj HR vedúci vo firme vraví tak, že treba začať od spodku spoznať priebeh výroby, ako sa odlievajú súčiastky a potom ísť vyššie.
- s ním v tomto prípade nesúhlasím na koľko mam odbor grafické systémy a veľmi dobre viem že človeka čo ma asi povecme 35r nevyhodí z kancelárie kvôli tomu že som prišiel ja + na druhej strane nešiel som na takú školu aby som robil majstra na smene...
Možno mám ružové okuliare a tak a klapky na očiach ale keď sa pozriem teraz cez okno a videl som prejsť okolo M5 baworák verím tomu že určitá skupina ľudí sa vypracovala hore.
Ja nechcem mať 30rokov chodiť na 3smenku niekde robiť opicu na ďalších 30rokov dopredu , lebo lepšiu pracu nenajdem. - Áno odsudzujem ľudí ktorí toto robia lebo za svoj život si je každí sám zodpovedný.
Ja nechcem chodiť na rozsypanej starej čutore do roboty do ktorej budem akurát tlačiť peniaze.
Ja nechcem žiť do konca života v malom byte na kraji sídliska.
Ja chcem dom,auto,psa,ženu a všetko čo k tomu patrí a nie ako dnes ráno som počul v električke nadávať 40r ľudí že bola prije*** nočná.
Ja chcem prísť do práce keď to bude treba aj to v kravate a v obleku za 800€, a po 4 hodinách ísť domov ale zase nie na úkor rodiny lebo to už sa ťažko dorovnáva, práca vs život.
Ste spokojní so svojimi životmi kam ste to aktuálne dotiahli? Ako sa zmenil Váš "dreamjob" v realitu? Podarilo sa niekomu robiť prácu, ktorú chce?
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Prvá práca
S tvojou gramatikou by som ťa do kancelárie neposadil. Mohol by si mať trocha tej sebareflexie. Otázka znie..."kto by nechcel?" Kto by sa nechcel voziť v BMW, chodiť do roboty v obleku, mať auto, dom, psa a ženu?
PS: Som so sebou veľmi spokojný.
PS: Som so sebou veľmi spokojný.
Uz za komunistov platilo heslo - kto pracuje, nemá čas zarábať.
Ty ideš pracovať. Chyba. Leniví a neschopní si hľadajú prácu, schopní pracujú sami na seba.
Ty ideš pracovať. Chyba. Leniví a neschopní si hľadajú prácu, schopní pracujú sami na seba.
V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že na tú novú M5-ku si v normálnom džobe asi nezarobíš, to by si musel byť fakt vymakaný vo svojom odbore, ale na Slovensku je to dosť ťažké, ale nie nemožné.
Myslím si, že väčšina tých ľudí, ktorí jazdia na luxusných autách, majú veľký dom a môžu si dovoliť cestovať, sú podnikatelia. Nemusí to byť podnikateľ v takom klasickom zmysle slova typu CEO vo vlastnej firme so 100 zamestnancami, ale je dosť pravdepodobné, že nepracuje pre niekoho iného, ale pre seba. Chcem aspoň veriť tomu, že táto skupina tvorí majoritu takýchto vlastníkov, ktorí sa k tomu dopracovali vlastnou šikovnosťou, a nie sú to len zbohatlíci s povolaním syn/dcéra/zlatokopka
Ja mám podobné sny ako ty - proste pekný byt, auto a finančná nezávislosť. Napriek tomu, že mám pomerne dosť dobre platenú prácu, uvedomujem si, že keby som zostal len pri nej, zostáva mi len ten klasický stereotyp - kúpiť si byt/dom na hypotéku a potom robiť až do dôchodku. Preto vo voľnom čase teraz rozbieham s kamošom nejaký malý biznisík, ktorý sa teoreticky môže vyvinúť aj v niečo, vďaka čomu by sme si možno tú M5-ku niekedy v budúcnosti mohli kúpiť, ak nám to pôjde...
Myslím si, že väčšina tých ľudí, ktorí jazdia na luxusných autách, majú veľký dom a môžu si dovoliť cestovať, sú podnikatelia. Nemusí to byť podnikateľ v takom klasickom zmysle slova typu CEO vo vlastnej firme so 100 zamestnancami, ale je dosť pravdepodobné, že nepracuje pre niekoho iného, ale pre seba. Chcem aspoň veriť tomu, že táto skupina tvorí majoritu takýchto vlastníkov, ktorí sa k tomu dopracovali vlastnou šikovnosťou, a nie sú to len zbohatlíci s povolaním syn/dcéra/zlatokopka
Ja mám podobné sny ako ty - proste pekný byt, auto a finančná nezávislosť. Napriek tomu, že mám pomerne dosť dobre platenú prácu, uvedomujem si, že keby som zostal len pri nej, zostáva mi len ten klasický stereotyp - kúpiť si byt/dom na hypotéku a potom robiť až do dôchodku. Preto vo voľnom čase teraz rozbieham s kamošom nejaký malý biznisík, ktorý sa teoreticky môže vyvinúť aj v niečo, vďaka čomu by sme si možno tú M5-ku niekedy v budúcnosti mohli kúpiť, ak nám to pôjde...
Chceš prácu, ktorá ťa bude baviť, a ktorá ti dá dosť peňazí. OK, beriem všetkými desiatimi. Dá sa to, naozaj hej, treba sa snažiť. Niekomu sa to aj napriek snahe nepodarí nikdy, ale dá sa to.
Ale chcieť chodiť do roboty na 4 hodiny a čakať oblek za 800 Eur a nové BMW M5 - toto už sú naozaj iba ružové okuliare a sci-fi, ktoré bez známostí asi nedosiahneš.
Za úspechom tých, čo sa na tých BMW vozia stoja buď práve tie známosti, alebo dlhé hodiny, dni, roky driny, ktoré sú za oponou a okoloidúci nevidí za túto oponu, vidí iba to auto. Je pravda, že ak už si "hore", tak môžeš zarábať aj tým, že prídeš na 4 hodiny do firmy pozrieť, ako robia ze teba veci ostatní, ale kým sa tam dostaneš, tak musíš makať - dokonca možno dať ženu, rodinu alebo kamarátov na druhé miesto.
Neexistuje návod, niekomu sa to podarí hneď, inému v 40-ke, inému nikdy. Ja som zatiaľ stále študent a popri si zarábam tým, čo ma baví, a to je aj to, čo chcem po štúdiu robiť. Spýtaj sa ma za pár rokov a poviem ti, či sa mi podarilo. Bodaj by.
Ale chcieť chodiť do roboty na 4 hodiny a čakať oblek za 800 Eur a nové BMW M5 - toto už sú naozaj iba ružové okuliare a sci-fi, ktoré bez známostí asi nedosiahneš.
Za úspechom tých, čo sa na tých BMW vozia stoja buď práve tie známosti, alebo dlhé hodiny, dni, roky driny, ktoré sú za oponou a okoloidúci nevidí za túto oponu, vidí iba to auto. Je pravda, že ak už si "hore", tak môžeš zarábať aj tým, že prídeš na 4 hodiny do firmy pozrieť, ako robia ze teba veci ostatní, ale kým sa tam dostaneš, tak musíš makať - dokonca možno dať ženu, rodinu alebo kamarátov na druhé miesto.
Neexistuje návod, niekomu sa to podarí hneď, inému v 40-ke, inému nikdy. Ja som zatiaľ stále študent a popri si zarábam tým, čo ma baví, a to je aj to, čo chcem po štúdiu robiť. Spýtaj sa ma za pár rokov a poviem ti, či sa mi podarilo. Bodaj by.
-
javatar
Hardcore addict
Suhlasim s tebou, ze aj prvu pracu si treba najst dobru - rozumej kde sa budes mat moznost rozvijat hlavne v praci a nie len popri nej. Ale mat od zaciatku teply flek - to chce znamosti. Ak ich nemas tak musis "niekde zacat". Kde, to uz si musis urcit sam. Good luck.japaja napísal:...ja som skôr toho názoru že prvá práca rozhoduje o priebehu života daného jedinca v Košiciach.
Mne sa paci a ocenujem, ze ma viziu, ciele a jasne vie co chce a co nechce. Ale neviem, ze ci je prave strojarenstvo a neista buducnost v tejto brandzi, cestou, ktorou si plnis sny. Neuvazoval si skor nad stavebnictvom, ktore funguje a fungovat bude? V stavebnictve sa tocia nemale peniaze, po skole mozes na rok alebo dva pracovat vo firme, ziskat skusenosti a potom ist vladtnou cestou. Alebo nieco z IT, napriklad programovanie, grafika, weby - tam ti netreba ani skolu, rozhoduju skor skusenosti a cudzi jazyk.
Grim , k mojej gramatike keby som to nekontroloval po sebe nebudú tam ani bodky a ani čiarky 
Heker, na IT bolasť nemám hlavu a skúsenosti , radšej normy STN a iné srandy
u stavebníctva tiež nevidim progress , prečo? nosiť cement na rukach alebo chodiť s furikom? hmm.. asi nie
lebo som robil na stavbe a viem čo je to za robotu
jasne že bola s kamaratmi uvaha podnikať , teda do US Steel ísť na pár rokov kde potom dostane každý možnosť si požičať peniaze a zložiť sa napríklad na licenciu starbucks (282 400€ keby to niekoho zaujímalo) - proste to boli len úvahy že čo tu asi chyba, ale lepšie by bolo v strojárstve podnikať.
Heker, na IT bolasť nemám hlavu a skúsenosti , radšej normy STN a iné srandy
u stavebníctva tiež nevidim progress , prečo? nosiť cement na rukach alebo chodiť s furikom? hmm.. asi nie
jasne že bola s kamaratmi uvaha podnikať , teda do US Steel ísť na pár rokov kde potom dostane každý možnosť si požičať peniaze a zložiť sa napríklad na licenciu starbucks (282 400€ keby to niekoho zaujímalo) - proste to boli len úvahy že čo tu asi chyba, ale lepšie by bolo v strojárstve podnikať.
4 hodiny v robote? To co je za vtip? Si uvedom ze vsetci bohati ludia, vratanie miliardarov sa tam nedostali len tak nahodou, ale tvrdou pracou (teda pokial to nezdedili), Bill Gates pracoval 16 hodin denne ked mal 20 rokov, doslova vstal a pracoval. Zvladol by si to? Ak ano tak si budes moct dovolit daleko viac ako to BMW... Elon Musk to iste a v podstate vsetci uspesni ludia, lebo to ti nepride len tak samo, ze ti da niekto riaditelsky job a ty si budes chodit do prace na 4 hodinky 
tými 4hodinami povedať som chcel to že chcem byť tak vysoko aby som nemusel robiť od rana do večera až do dôchodku, teda očakávam kariérny rast a platový samozrejme
Sklamem ťa, ale ako stúpaš v kariérnom rebríčku, tak sa ti skôr stále predlžuje čas, ktorý venuješ práci a nie opačne.
Prečo myslíš, že najvernejší kamarát vrcholových manažérov je koks?
Tie prachy im totiž nepadajú z neba, ale musia si to pekne odmakať...
A to isté platí pre podnikateľov - pre rozbehnutie úspešného biznisu treba väčšinou makať viac ako 8 hodín denne
Prečo myslíš, že najvernejší kamarát vrcholových manažérov je koks?
Tie prachy im totiž nepadajú z neba, ale musia si to pekne odmakať...
A to isté platí pre podnikateľov - pre rozbehnutie úspešného biznisu treba väčšinou makať viac ako 8 hodín denne
To co ty chce polka Slovenska. Otazka je, v com si lepsi ako oni. Obavam sa, ze pokial sa na to musis pytat na fore, tak v nicom.
ja som sa pýtal niečo iné melón
ano Pilifo, a potom sa dostávame k tomu že či práca a to že sedíš v drahom aute ti dá viac ako čas s rodinou
ano Pilifo, a potom sa dostávame k tomu že či práca a to že sedíš v drahom aute ti dá viac ako čas s rodinou
-
Grim
Darca
V súvislosti s týmto ma napadla podľa mňa pravdivá citácia: "Rodina, přátelství a náboženství jsou tři zlí duchové, které musíte zabít, abyste mohli v podnikání uspět!" [Montgomery Burns, The Simpsons]
-
Andi_Cibula
Addict
Ak chceš dobre zarábať, môžem ti poradiť pár oblastí - časticová fyzika, strojárenský návrh (CAD [SolidWorks]), elektronika, oblasť EMC. Návrh softwaru.
Ďalšia lukratívna oblasť je radarová technika.
+ ako sa z garáže so škodovkou stal miliardový holding.
Ďalšia lukratívna oblasť je radarová technika.
+ ako sa z garáže so škodovkou stal miliardový holding.
Bud si trochu jednoduchsi alebo len hlupucky. Stavebnictvo nie je o noseni cementu na stavbe, to robia cigani, ludia s nedokoncenou zakladnou skolou a podobne. Ja som pisal o stavebnictve z pozicie developerstva, z pozicie stavebnej firmy alebo architekta. Jednak mozes projektovat domy, bytovky, nakupne centra, to vsetko sa pohybuje v krasnych sumach, dokonca radovo v statisicoch eur. Alebo mozes stavat, najskor domy, neskor sa vypracujes na bytovky, panelaky alebo casom aj hotel - pri marzi 10 az 20 percent cisteho zisku mas pri rodinnom dome za rok zarobenu slusnu sumu, ak mas sucastne 3 domy, tak mas pekne zarobene. Alebo pri zakldnom budgete, kontaktoch a vhodnom pozemku, tak postavis vlastnu byotvku, ktora bude mat 60 bytov, na kazdom byte zisk 2000 eur a cau. Viem, su to tie pekne scenare o ktorych pisem, ale je to stavebnictvo, ktore islo, ide a pojde. Teraz, zajtra a aj o 20 rokov. Stavia sa a stavat sa bude. Po skole mozes robit v dakej firme rozpocty, stavebny dozor, projekty, tym ziskas rychlo prax, ktoru dokazes rychlo vyuzit, potom aj zarobit. Ak tvoje chcenie, odhodlanie a sny platia, tak si myslim, ze dokazez prerazit a uplatnit sa. Stavebnictvo je urcite istejsia cesta ako strojarenstvo, navyse so stavebnictvom sa dokazes uplatnit kdekolvek na Slovensku, v Europe alebo na svete. Rozhodni sa podla seba, ja ta nenutim.japaja napísal:u stavebníctva tiež nevidim progress , prečo? nosiť cement na rukach alebo chodiť s furikom? hmm.. asi nie
Kusok mimo, ale neda mi... poznate Slovaka co ma na ucte miliony eur a jazdi na 15 rocnom aute, ktoreho cena je par tisic eur...?
Retne.. podľa mňa existuje, len sa to o ňom nedozvieš, pretože chodí na starom aute a nie na novučičkej limuzíne. 
Miliony asi nema, ale poznam cloveka, ktory si legalnym podnikanim zarobil na dom tu u nas, dom v Chorvatsku a mensiu jachtu, no a stale jazdi na starsom aute. Firmu stale zveladuje a uz v nej robi menej, no este pred par rokmi bol presne v obdobi ked robil 12-16 hodin denne. Zakladom je skromnost ale zaroven podnikatelsky duch a svojim sposobom tvrdy pristup k zamestnancom. Vsetci mali urcene svoje ulohy, rano si sumarizovali co sa bude v ten den robit a kto nemal plan, dostal ho.Retne napísal:Kusok mimo, ale neda mi... poznate Slovaka co ma na ucte miliony eur a jazdi na 15 rocnom aute, ktoreho cena je par tisic eur...?
Nechcem uplne zovseobecnovat, ale pripada mi to tak, ze na drahych autach sa vozia skor "podnikatelia", ktori boli na vysoke funkcie dosadeni. Ak je niekto aj majitelom, vzdy si radsej spocita, ze tych 100 000 € je lepsie vrazit do firmy a zveladit ich.
Ok uznávam na prvý krát som to inak pochopil ale v podstate máš pravdu, len chyba je v tom že lepší flek v stavebníctve len tak nechytim , teda aspoň si to myslím. Je iné otvoriť stavebnú firmu bez znalostí a ešte k tomu prečo práve moja firma by mala mať zákazky na stavbu. Robím v autocade a v inventore len nejak s tým neviem nájsť pracovné pozície. A je tu x-y ďalších architektov, to nebude len tak sa dostať ako mladý medzi skúsených architektov