Rada starších, situácia na SVK
-
serusbratm147
Novice
Rada starších, situácia na SVK
Zdravím, som 4. na SOŠ v BA - odbor : marketingový pracovník.
Rozhodujem sa teraz nad tým čo ďalej, keďže tento rok maturujem, rozmýšľam nad výškou.
Je v tejto dobe výška potrebná?
Chcel by som pracovať v Rakúsku, poprípade Anglicku, ale v Rakúsku skôr kvôli ich životnej úrovni, platu, a to že je to pár km od Slovenska..
Problém je však v tom, že po anglicky viem aktívne slovom i písmom, po nemecky viem dosť málo.
Čo sa týka výšky rozmýšľal som nad :
1. počítačová, IT, niečo čo sa týka programovania - no bojím sa tej matematiky a fyziky, avšak mám sklon k počítačom
2. policajná akadémia, alebo vojenská z toho dôvodu, že posilujem, mám k tomu asi najvačší vzťah, no veľa ľudí ma od toho odrádza...poprípade , aké mám šance že toho policajta by som mohol robiť i v Rakúsku?????
AKO JE TO TU NA SLOVENSKO PLATOVO? DÁ sa tu niekde na SVK zarobiť cca 800 euro potom ako zmaturujem? Potrebujem na začiatok plat cca 1000 €, myslíte že niečo také v Rakúsku nájdem i keď len manuálnu robotu s pasívnou znalosťou nemčiny?
Ďakujem za odpoveď.
Rozhodujem sa teraz nad tým čo ďalej, keďže tento rok maturujem, rozmýšľam nad výškou.
Je v tejto dobe výška potrebná?
Chcel by som pracovať v Rakúsku, poprípade Anglicku, ale v Rakúsku skôr kvôli ich životnej úrovni, platu, a to že je to pár km od Slovenska..
Problém je však v tom, že po anglicky viem aktívne slovom i písmom, po nemecky viem dosť málo.
Čo sa týka výšky rozmýšľal som nad :
1. počítačová, IT, niečo čo sa týka programovania - no bojím sa tej matematiky a fyziky, avšak mám sklon k počítačom
2. policajná akadémia, alebo vojenská z toho dôvodu, že posilujem, mám k tomu asi najvačší vzťah, no veľa ľudí ma od toho odrádza...poprípade , aké mám šance že toho policajta by som mohol robiť i v Rakúsku?????
AKO JE TO TU NA SLOVENSKO PLATOVO? DÁ sa tu niekde na SVK zarobiť cca 800 euro potom ako zmaturujem? Potrebujem na začiatok plat cca 1000 €, myslíte že niečo také v Rakúsku nájdem i keď len manuálnu robotu s pasívnou znalosťou nemčiny?
Ďakujem za odpoveď.
Re: Rada starších, situácia na SVK
na 800€ ako absolvent bez VS zabudni, dokonca ani v BA nie
Po strednej škole si svoje možnosti zhodnotil veľmi dobre:
1. môžeš ísť na VŠ
2. môžeš ísť pracovať do zahraničia
3. môžeš byť nezamestnaný resp. hľadať prácu za 800-1000€
Obe školy si vybral dobre, priamejší nástup máš v IT, to je zlatá baňa, u policajtov záleží na kariérnom raste a odrobených rokoch, nejaký pochôdzkar zas nemá neviem koľko neboj. Mestká policajti neviem, či vôbec 500 majú.
Ak naozaj potrebuješ 1000€ mesačne hneď od 18tich, tak inú možnosť ako 2. nevidím. Väčšinou je to ale lístok na celoživotný vlak manuálneho roboša. Čo nie je v princípe zlé, ak ma raz baví byť skladníkom, zváračom alebo pomáhať starým ľudom, tak je to super, len či je to pre teba.
1. môžeš ísť na VŠ
2. môžeš ísť pracovať do zahraničia
3. môžeš byť nezamestnaný resp. hľadať prácu za 800-1000€
Obe školy si vybral dobre, priamejší nástup máš v IT, to je zlatá baňa, u policajtov záleží na kariérnom raste a odrobených rokoch, nejaký pochôdzkar zas nemá neviem koľko neboj. Mestká policajti neviem, či vôbec 500 majú.
Ak naozaj potrebuješ 1000€ mesačne hneď od 18tich, tak inú možnosť ako 2. nevidím. Väčšinou je to ale lístok na celoživotný vlak manuálneho roboša. Čo nie je v princípe zlé, ak ma raz baví byť skladníkom, zváračom alebo pomáhať starým ľudom, tak je to super, len či je to pre teba.
-
D_I_C_K
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
prečo potrebuješ tolko penazi na zaciatok? ..čo chystaš?? ..:DD tolko nema moja rodina dokopy na Slovensku tak sotva to daju absolventovi ....čo sa tyka do Rakuska sa nevyznam do Anglicka sa čim dalej tym menej oplati isť ..jedine ak by si mal FULLTIME vybaveny ...kopec ludi mam v UK a momentalne su naviazany na nejaku agenturu ktora im vola 2x tyzdenne čo je dosť malo ..pričom v Decembri ich nechceli pustiť na SVK že kolko prace maju .....dalej čo sa tyka školy ...IT je milion po svete aj po slovensku ale stale chcu a stale potrebuju novych a novych koderov ..ono ak chceš peniaze a vieš prograomovat na dobrej urovni ...tak ti na to skolu ani netreba ...ale ak chceš tak netreba sa bať isť to skusiť..ak maš k programovaniu vztah a vies si najskor vec ktoru ides robit virtualne v hlave predstavit tak na IT maš ak nie tak to nema zmysel lebo sa budeš trapiť (MAT a FYZ su hrozbou len prveho rocnika..myslim ze dalej su ovela neprijemnejsie predmety čo by ta ani nenapadlo ze take nieco je .DD )ja hovorim ze ak na skolu treba si o nej najskore prestudovat...čo ta tam caka ake predmety a tak ..skusenosti niekoho (vlastna skusenosť
) a co sa tyka policajnej no neviem neviem ...byvali spoluziaci zo strednej sa 2 roky po sebe hlasili dosli na prijimacky ...nemali zle vysledky fyzicky zdatny bujaci ...no ani z daleka vraj nevyhovovali ...teraz su na nejakej telovychove niekde a spokojny su...cize na policajnu mozes ist skusit stastie . ...a už ked sme pri tom to by si v rakusku ako policajt musel mat fakt PROFI nemcinu ...ale pochybujem že sa take niečo robi ...do SBS by ta mali vziat aj v zahranici ale byt policajtom v inom state o tom som este nepocul ...
Inac marketing ta nebavi? ..čo tak isť na taky typ vyšky?..Alebo hladat JOB v takom obore?..pojdes najskor na urad prace za 200€ absolvenstku dostanes a ptom si snad nieco najdes...i ked asi marketingovi pracovnik nebude mat tvojich vysnivanych 1000 na mesiac
Inac marketing ta nebavi? ..čo tak isť na taky typ vyšky?..Alebo hladat JOB v takom obore?..pojdes najskor na urad prace za 200€ absolvenstku dostanes a ptom si snad nieco najdes...i ked asi marketingovi pracovnik nebude mat tvojich vysnivanych 1000 na mesiac
-
PhYs0c
King
ak chces ist do anglicka umyvat riady tak ti je vyska na dve veci...
bud zahranicie ... nastup do vlaku manualnej roboty avsak s prijmom vyssim ako na slovensku aj po vyske
alebo vyska... nastup do vlaku najblizsich 5 rokov bez prijmu a bohvie ci nie aj potom
bud zahranicie ... nastup do vlaku manualnej roboty avsak s prijmom vyssim ako na slovensku aj po vyske
alebo vyska... nastup do vlaku najblizsich 5 rokov bez prijmu a bohvie ci nie aj potom
Inak dodal by som, že v AT alebo UK (s prácou je to nie veľmi ružové, contract [TPP] je takmer nemožné získať) získaš síce solídny príjem, ale zároveň si uvedom, že ak tam aj budeš žiť tak to nie je neviem čo.
Ak vydržíš ešte 5 rokov bez príjmu 1000€/mes. a nechceš pracovať manuálne, doporučil by som Ti ísť na výšku a popri nej si hľadať nejakú prácu.. či už doma alebo v zahraničí, skúšať nejaké programy a štúdijné pobyty, ktoré organizuje VŠ.. a podobne.
Čo som mal spolužiakov na VŠ, tak veľa z nich každé leto zdrhla niekde do zahraničia, (niektorí rovno prerušili štúdium na rok)... a minimálne polovica z nich nakoniec aj tak skončila v zahraničí, ak nie v Čechách, tak Rakúsko, Nemecko, USA, Francúzsko... a čo som s niektorými v kontakte priamo alebo z počutia, tak určite netrú biedu v McDonalde alebo na stavbe, ale sú v bežných firmách, bankách, ale aj v nadnárodných korporáciách... prípadne majú vlastnú firmu.
Čo som mal spolužiakov na VŠ, tak veľa z nich každé leto zdrhla niekde do zahraničia, (niektorí rovno prerušili štúdium na rok)... a minimálne polovica z nich nakoniec aj tak skončila v zahraničí, ak nie v Čechách, tak Rakúsko, Nemecko, USA, Francúzsko... a čo som s niektorými v kontakte priamo alebo z počutia, tak určite netrú biedu v McDonalde alebo na stavbe, ale sú v bežných firmách, bankách, ale aj v nadnárodných korporáciách... prípadne majú vlastnú firmu.
-
seth82
Darca
V UK si môžeš v IT nájsť slušnú robotu, s celkom dobrým platom spočiatku na TPP a potom ak máš dobrého zamestnávateľa (to sa dá prediskutovať pred podpísaním zmluvy), tak ti často dovolí ísť kam chceš a môžeš pracovať cez Internet. Aj to je možnosť.
ja som po strednej isiel hned do zahranicia s triedy robim asi jediny to co som sa vyucil resp. vystudoval (elektriku) a za mesiac zarobim daleko cez 1000€ a pri tom nemozem povedat, ze by som sa narobil. Avsak nie si doma so znamymi co je pre mna take negatívum.
-
martinez13
Light Professional
sapler: mohol by si uviesť konkrétne čo si začal robiť? lebo ak si v elektro oblasti tak treba mať paragrafy a tak teda aj prax aby ťa niekde zobrali robiť s elektrikou
preto ma to zaujima pretoze podobne plany mam aj ja, bud pojdem na vysku alebo ziskam na svk prax a idem do zahranicia, kde mam to stastie robia rodicia tak viem ako to tam chodi
preto ma to zaujima pretoze podobne plany mam aj ja, bud pojdem na vysku alebo ziskam na svk prax a idem do zahranicia, kde mam to stastie robia rodicia tak viem ako to tam chodi
-
TommyHot
Addict
martinez13 s paragrafmi je to tak, ze miesto praxe castokrat staci mat buksu penazi.. viem to, sam som vystudoval elektriku a viem ako su na tom niektori byvali spoluziaci (inak ja nemam ani 21-tku).. kazdopadne ak si v krajine, kde maju ine napatie ako u nas, tak si robis vyhlasku v konkretnej krajine a nastastie nie vsade tak prekvita korupcia ako u nas 
No ja som začal robit elektro inštalaciu cez zasuvky, lampy, poziarne hlasice, sprechanlage(nevie ma napadnut ako sa to povie po slovensky) az po zapajanie dátovych skríň. Nemecky zamestnavatel ziadal od nas iba 21tku co som legalne nadobudol. Odbornu prax som nadobudal uz pocas studia, zapajal som rozvadzace, tahal kable a tak. Len cim lepsie vies jazyk tym vacsiu sancu mas, ze ta vezmu.
@sapler
sprechanlage - domovnik
sprechanlage - domovnik
V IT firmách dostaneš 800-850 v hrubom aj ako absolvent... Problém je, že po roku-dvoch ti to už nebude stačiť, ale ako prvá robota je to fajn. Ak vieš po anglicky, kľudne sa mi ozvi. Ak nevieš, tak na taký plat na Slovensku asi zabudni 
-
martinez13
Light Professional
aha, myslel som si že je to nejako prísnejšie brané s tými paragrafmi, inak v elektro oblasti je na slovensku podla mna dobre zacat s inteligentnymi instalaciami, myslim ze to je buducnost, no je pravda ze je to vsetko drahe
a u koho si praxoval? lebo ja som si podal prihlasku do ZSE tak uvidim ci by som tam mohol ist cez leto praxovat
inak ako pise whisper, brata zobrali hned po mature do jednej firmy kde praxoval pocas skoly a davaju tiez nejak 800 a nema vysku, no už mu je to po 2 rokoch malo a tiez hlada nieco lepsie
a u koho si praxoval? lebo ja som si podal prihlasku do ZSE tak uvidim ci by som tam mohol ist cez leto praxovat
inak ako pise whisper, brata zobrali hned po mature do jednej firmy kde praxoval pocas skoly a davaju tiez nejak 800 a nema vysku, no už mu je to po 2 rokoch malo a tiez hlada nieco lepsie
-
TommyHot
Addict
Viac nez 800 mesacne som maval uz pocas strednej za rozne IT ksefty, takze vsetko sa da aj bez skoly
@TommyHot
jasne, v IT to je realne, ale ta elektrikarina co tu je spomenuta tak to uz je troska ina kava
jasne, v IT to je realne, ale ta elektrikarina co tu je spomenuta tak to uz je troska ina kava
-
TommyHot
Addict
Na Slovensku je vacsina profesii, kde netreba vyssie vzdelanie za take peniaze bohuzial utopia. Na druhej strane ak podnikas a cenu prace si urcujes ty, tak to nie je az take nerealne...
-
lekoklatik
VIP
Aj na slovensku sa da zarobit cez 1000eur mesacne, dokonca na to nepotrebujes vysoku ci strednu skolu s maturitou.
Je to v podstate vodic, ktory vsak robi skoro od nevidim do nevidim, je velmi ochotny pracovnik, ferovy a tak dalej.
Toz ale zalezi co chces viac.
Studovat, ci pracovat?
Ked si velmi sikovny v studiu a bavi ta to, je to urcite lepsie ako ist hned pracovat.
Teda pokial nemas nejaku neodmietajucu sa ponuku ktora sa ti naskytne raz za zivot.
btw mna mrzi ze neviem nemecky. V rakusku, nemecku je neskutocne vela pracovnych miest za peniaze, ktore sa domacim zdaju byt smiesne, no pre slovaka je to kur*a dost.
Je to v podstate vodic, ktory vsak robi skoro od nevidim do nevidim, je velmi ochotny pracovnik, ferovy a tak dalej.
Toz ale zalezi co chces viac.
Studovat, ci pracovat?
Ked si velmi sikovny v studiu a bavi ta to, je to urcite lepsie ako ist hned pracovat.
Teda pokial nemas nejaku neodmietajucu sa ponuku ktora sa ti naskytne raz za zivot.
btw mna mrzi ze neviem nemecky. V rakusku, nemecku je neskutocne vela pracovnych miest za peniaze, ktore sa domacim zdaju byt smiesne, no pre slovaka je to kur*a dost.
Casto sa tu opakuje mantra "studovat alebo pracovat", to plati mozno v 1. alebo 2. rocniku, potom si clovek musi najst cas na pracu popri skole, nejaky ciastocny uvazok, najlepsie v odbore, vynimkou mozu byt medina a podobne...